Ψυχική Υγεία

Ψύχωση Στίγμα: Αγκαλιάστε τους ασθενείς που αγαπάτε

Ψύχωση Στίγμα: Αγκαλιάστε τους ασθενείς που αγαπάτε

Ψύχωση μπορεί να εκδηλωθεί σε πολλές διαταραχές, όπως στη σχιζοφρένεια, στη διπολική διαταραχή και στη μείζονα κατάθλιψη, όπως επίσης και σε ψυχωτικές διαταραχές που σχετίζονται με χρήση ουσιών. Όποια κι αν είναι η αιτία, όσοι τη βιώνουν, συχνά απομονώνονται από την κοινωνία και από την ίδια τους την οικογένεια.

Ψύχωση Στίγμα: Βυθισμένη στο στίγμα, η ψύχωση είναι μία από τις περισσότερο παρεξηγημένες ψυχικές διαταραχές. Τα κύρια χαρακτηριστικά της ψύχωσης είναι οι παραισθήσεις (ακουστικές, οπτικές ή αφής), ψευδαισθήσεις (πιστεύοντας σε πράγματα που δεν ισχύουν) και συγχυσμένη ή διαταραγμένη σκέψη.

Ψύχωση μπορεί να εκδηλωθεί σε πολλές διαταραχές, όπως στη σχιζοφρένεια, στη διπολική διαταραχή και στη μείζονα κατάθλιψη, όπως επίσης και σε ψυχωτικές διαταραχές που σχετίζονται με χρήση ουσιών. Όποια κι αν είναι η αιτία, όσοι τη βιώνουν, συχνά απομονώνονται από την κοινωνία και από την ίδια τους την οικογένεια.

Παρά τις προκαταλήψεις γύρω από αυτή, όσοι βιώνουν ψύχωση μπορούν και ζουν ικανοποιητικές και ολοκληρωμένες ζωές, ειδικά όταν τόσο αυτοί όσο και τα αγαπημένα τους πρόσωπα λαμβάνουν την κατάλληλη υποστήριξη και σεβασμό.

5 στοιχεία που χρειάζεται να γνωρίζουμε αν έχουμε έναν αγαπημένο μας με ψύχωση

  1. Είναι ακόμα οι ίδιοι άνθρωποι

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου, μπορεί να βγουν εκτός ελέγχου και να πουν ή να κάνουν απαίσια πράγματα. Όλα είναι θολά εκείνες τις στιγμές και τρομακτικά. Μπορεί μάλιστα να πειστούν από τις φωνές που ίσως ακούνε ότι είμαστε εναντίον τους και να σταματήσουν να σας εμπιστεύονται.

Αλλά δεν είναι άλλοι άνθρωποι. Δεν σας μισούν. Χρειάζεται να καταλάβετε ότι αν στρέφονται εναντίον σας δεν είναι επειδή δεν σας αγαπούν, αλλά επειδή έχουν πειστεί ότι όλα είναι ανάποδα. Και πραγματικά θέλουν να τους βοηθήσουμε ώστε να μπορούν να το ελέγξουν.

  1. Χρειάζεστε και εσείς στήριξη

Θα χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια, αλλά και πολλή στήριξη από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, τους συγγενείς και τους φίλους. Γιατί σε αυτή την περίπτωση και εσείς βιώνετε ένα τραύμα, καθώς προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση. Κάποιες στιγμές θα χρειαστείτε ένα διάλειμμα, αλλιώς θα καταρρεύσετε.

Μην υποφέρετε σιωπηλά. Μιλήστε στην οικογένεια και στους φίλους ή στον ψυχολόγο σας. Υπάρχουν ακόμα και ομάδες στήριξης με ανθρώπους που περνούν τις ίδιες δυσκολίες.

  1. Η βελτίωση δεν εμφανίζεται μέσα σε μία μέρα

Τα χάπια δεν είναι μαγικά. Τους καταστέλλουν. Είναι μια βοήθεια, αλλά δεν θα τους «διορθώσουν». Το πρώτο βήμα προς την ανάρρωση είναι η εύρεση νοήματος και αυτό απαιτεί χρόνο. Μπορεί να χρειαστούν μακροχρόνια θεραπεία. Αυτό για εσάς σημαίνει υπομονή, επιμονή και ψυχραιμία.

  1. Επικοινωνήστε διεξοδικά με τον γιατρό

Ναι, είναι επαγγελματίες. Ναι, εκπαιδεύονται για χρόνια. Αλλά δεν τους βλέπουν κάθε μέρα. Δεν ξέρουν ακριβώς ποιοι είναι. Πείτε τους ό,τι γνωρίζετε. Η ψύχωση εμφανίζεται με μοναδικό τρόπο στον καθένα. Μην φοβάστε να μιλήσετε ή να επέμβετε αν νιώσετε ότι η θεραπεία τους δεν είναι αρκετή ή δεν λειτουργεί.

  1. Μη φοβάστε να τους συμπεριφέρεστε φυσιολογικά

Ζουν σε έναν κόσμο πόνου και σύγχυσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν το ακαταλόγιστο ή ότι δεν σκέφτονται όπως εμείς. Μην τους επιτρέψετε κατά τη διάρκεια της κρίσης τους να κάνουν κάτι άσχημο ή μη επιτρεπτό. Μην είστε σκληροί, αλλά προσπαθήστε να τους βοηθήσετε να γίνουν καλύτερα. Είναι ένα αρκετά σημαντικό βήμα προς την ανάρρωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ζωή Ράπτη Υφυπουργός Υγείας: Διασφάλιση της πρόσβασης του πληθυσμού σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Online ψυχοθεραπεία εν καιρώ πανδημίας

Μετά την πανδημία COVID-19 θα ξεσπάσει κύμα νευροψυχιατρικών προβλημάτων;

Σχιζοφρένεια: Νέα βήματα από δύο Έλληνες επιστήμονες για πιο εξατομικευμένες θεραπείες

Τα συμπτώματα που κρύβουν ψύχωση

Η επίδραση της μουσικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ψυχική Υγεία: Ψυχολογικά αποτελέσματα της μουσικής στην εγκυμοσύνη. Ο κορωνοϊός έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει η μουσική κατά τη διάρκεια του τοκετού.  Από τους προϊστορικούς χρόνους οι πρόγονοί μας το χρησιμοποιούσαν σε μαγικές τελετές και τελετές για να εκφράσουν και να τρομάξουν τους φόβους τους. Από μια πιο πρόσφατη προοπτική, […]

Πώς η γλώσσα τροποποιεί τη σκέψη

Ψυχική Υγεία: Πώς η γλώσσα τροποποιεί τη σκέψη. Όλοι ελέγχουμε τον τρόπο που μιλάμε. Σαφώς, μέσω της απόλυτης εμπειρίας, το πώς λέγεται κάτι έχει άμεση επίδραση στις εντυπώσεις και τις απόψεις των άλλων. Έχουμε παραδείγματα για να υποστηρίξουμε την υπόθεση ότι η γλώσσα τροποποιεί τη σκέψη: μάρκετινγκ , πολιτικές ομιλίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και οποιαδήποτε […]

Πως αντιμετωπίζετε αποδοτικά то body shaming

Το πεδίο του body shaming δεν περιορίζεται μόνο στο να χλευάσεις κάποιον λόγω των περιττών κιλών, είναι ένα ευρύ φάσμα και μπορεί να περιλαμβάνει, shaming για το πολύ αδύνατο, shaming για το ύψος, shaming για την τριχόπτωση ή το χρώμα των μαλλιών και γενικά για οτιδήποτε ο καθένας θεωρεί διαφορετικό πάνω σε κάποιον κι έχει δικαίωμα να το χλευάσει.

The Queen's Gambit... και η ψυχική υγεία

The Queen’s Gambit: Κάτι παραπάνω από σκάκι. Η Gambit de Dama σαρώνει τον κατάλογο Netflix. Έχει δείξει ότι μια σειρά σκακιού, βιβλίων και συναισθημάτων μπορεί να είναι πιο ελκυστική από ταινίες δράσης ή ρομαντισμό με μια κλασική εξέλιξη. Η σειρά δεν έχει κοινή πλοκή. Ο τίτλος του ακούγεται παράξενος και ελκυστικός ταυτόχρονα. Η πρωταγωνίστρια ζει […]

Πως να περιορίσετε τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η υπερανάλυση

Χρειαζόμαστε πολύ νοητική ενέργεια για να υπεραναλύουμε. Ο εγκέφαλος παράγει τόσες διαφορετικές σκέψεις και σενάρια που δεν μας σπρώχνει σε κανέναν παραγωγικό «τόπο». Το σώμα μας παράγει περισσότερη κορτιζόλη, η οποία είναι η ορμόνη του στρες και αυτή είναι που μας προκαλεί εξάντληση.

Με τι κριτήρια επιλέγουμε σύντροφο

Έλξη σχέση: Πώς επιλέγουμε έναν σύντροφο; Αλληλεπιδρούμε με πολλούς ανθρώπους σε όλη μας τη ζωή, αλλά μόνο μερικοί καταλήγουν να είναι φίλοι ή φίλοι και πολύ λίγοι καταλήγουν να είναι ζευγάρι. Σε πολλούς τομείς όπως η φιλοσοφία ή η ψυχολογία, αυτό που μας κάνει να επιλέξουμε ένα άτομο και όχι άλλο καθώς ένα ζευγάρι έχει […]

Πώς να βοηθήσεις μια κακοποιημένη γυναίκα

Έμφυλη βία: Πώς να βοηθήσεις μια κακοποιημένη γυναίκα. Το πρώτο βήμα για να βοηθήσεις τη γυναίκα που υφίσταται κακοποίηση είναι να της γνωστοποιήσεις ότι δεν είναι μόνη και ότι την πιστεύεις.  Επικυρώνοντας τα συναισθήματά της, κάνοντάς την να δει ότι δεν αξίζει αυτό που βιώνει και ότι θέλουμε να τη βοηθήσουμε είναι το καλύτερο σημείο […]

Τα κατοικίδια... η σωτηρία της ψυχής

Ζώα ψυχολογία: Πώς συμβάλλουν τα κατοικίδια στην καλή διάθεση.  Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι ξεκάθαροι για τις άμεσες χαρές που συνοδεύουν το να μοιράζονται τη ζωή τους με τα ζώα συντροφιάς. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία που μπορούν επίσης να συνοδεύσουν τη χαρά της περισυλλογής […]