Ψυχική Υγεία

Ψύχωση Στίγμα: Αγκαλιάστε τους ασθενείς που αγαπάτε

Ψύχωση Στίγμα: Αγκαλιάστε τους ασθενείς που αγαπάτε

Ψύχωση μπορεί να εκδηλωθεί σε πολλές διαταραχές, όπως στη σχιζοφρένεια, στη διπολική διαταραχή και στη μείζονα κατάθλιψη, όπως επίσης και σε ψυχωτικές διαταραχές που σχετίζονται με χρήση ουσιών. Όποια κι αν είναι η αιτία, όσοι τη βιώνουν, συχνά απομονώνονται από την κοινωνία και από την ίδια τους την οικογένεια.

Ψύχωση Στίγμα: Βυθισμένη στο στίγμα, η ψύχωση είναι μία από τις περισσότερο παρεξηγημένες ψυχικές διαταραχές. Τα κύρια χαρακτηριστικά της ψύχωσης είναι οι παραισθήσεις (ακουστικές, οπτικές ή αφής), ψευδαισθήσεις (πιστεύοντας σε πράγματα που δεν ισχύουν) και συγχυσμένη ή διαταραγμένη σκέψη.

Ψύχωση μπορεί να εκδηλωθεί σε πολλές διαταραχές, όπως στη σχιζοφρένεια, στη διπολική διαταραχή και στη μείζονα κατάθλιψη, όπως επίσης και σε ψυχωτικές διαταραχές που σχετίζονται με χρήση ουσιών. Όποια κι αν είναι η αιτία, όσοι τη βιώνουν, συχνά απομονώνονται από την κοινωνία και από την ίδια τους την οικογένεια.

Παρά τις προκαταλήψεις γύρω από αυτή, όσοι βιώνουν ψύχωση μπορούν και ζουν ικανοποιητικές και ολοκληρωμένες ζωές, ειδικά όταν τόσο αυτοί όσο και τα αγαπημένα τους πρόσωπα λαμβάνουν την κατάλληλη υποστήριξη και σεβασμό.

5 στοιχεία που χρειάζεται να γνωρίζουμε αν έχουμε έναν αγαπημένο μας με ψύχωση

  1. Είναι ακόμα οι ίδιοι άνθρωποι

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου, μπορεί να βγουν εκτός ελέγχου και να πουν ή να κάνουν απαίσια πράγματα. Όλα είναι θολά εκείνες τις στιγμές και τρομακτικά. Μπορεί μάλιστα να πειστούν από τις φωνές που ίσως ακούνε ότι είμαστε εναντίον τους και να σταματήσουν να σας εμπιστεύονται.

Αλλά δεν είναι άλλοι άνθρωποι. Δεν σας μισούν. Χρειάζεται να καταλάβετε ότι αν στρέφονται εναντίον σας δεν είναι επειδή δεν σας αγαπούν, αλλά επειδή έχουν πειστεί ότι όλα είναι ανάποδα. Και πραγματικά θέλουν να τους βοηθήσουμε ώστε να μπορούν να το ελέγξουν.

  1. Χρειάζεστε και εσείς στήριξη

Θα χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια, αλλά και πολλή στήριξη από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, τους συγγενείς και τους φίλους. Γιατί σε αυτή την περίπτωση και εσείς βιώνετε ένα τραύμα, καθώς προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση. Κάποιες στιγμές θα χρειαστείτε ένα διάλειμμα, αλλιώς θα καταρρεύσετε.

Μην υποφέρετε σιωπηλά. Μιλήστε στην οικογένεια και στους φίλους ή στον ψυχολόγο σας. Υπάρχουν ακόμα και ομάδες στήριξης με ανθρώπους που περνούν τις ίδιες δυσκολίες.

  1. Η βελτίωση δεν εμφανίζεται μέσα σε μία μέρα

Τα χάπια δεν είναι μαγικά. Τους καταστέλλουν. Είναι μια βοήθεια, αλλά δεν θα τους «διορθώσουν». Το πρώτο βήμα προς την ανάρρωση είναι η εύρεση νοήματος και αυτό απαιτεί χρόνο. Μπορεί να χρειαστούν μακροχρόνια θεραπεία. Αυτό για εσάς σημαίνει υπομονή, επιμονή και ψυχραιμία.

  1. Επικοινωνήστε διεξοδικά με τον γιατρό

Ναι, είναι επαγγελματίες. Ναι, εκπαιδεύονται για χρόνια. Αλλά δεν τους βλέπουν κάθε μέρα. Δεν ξέρουν ακριβώς ποιοι είναι. Πείτε τους ό,τι γνωρίζετε. Η ψύχωση εμφανίζεται με μοναδικό τρόπο στον καθένα. Μην φοβάστε να μιλήσετε ή να επέμβετε αν νιώσετε ότι η θεραπεία τους δεν είναι αρκετή ή δεν λειτουργεί.

  1. Μη φοβάστε να τους συμπεριφέρεστε φυσιολογικά

Ζουν σε έναν κόσμο πόνου και σύγχυσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν το ακαταλόγιστο ή ότι δεν σκέφτονται όπως εμείς. Μην τους επιτρέψετε κατά τη διάρκεια της κρίσης τους να κάνουν κάτι άσχημο ή μη επιτρεπτό. Μην είστε σκληροί, αλλά προσπαθήστε να τους βοηθήσετε να γίνουν καλύτερα. Είναι ένα αρκετά σημαντικό βήμα προς την ανάρρωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ζωή Ράπτη Υφυπουργός Υγείας: Διασφάλιση της πρόσβασης του πληθυσμού σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Online ψυχοθεραπεία εν καιρώ πανδημίας

Μετά την πανδημία COVID-19 θα ξεσπάσει κύμα νευροψυχιατρικών προβλημάτων;

Σχιζοφρένεια: Νέα βήματα από δύο Έλληνες επιστήμονες για πιο εξατομικευμένες θεραπείες

Τα συμπτώματα που κρύβουν ψύχωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη υγείας του ψαρέματος;

Ψάρεμα υγεία: Το ψάρεμα έχει θετικά οφέλη για την ψυχική υγεία, ενώ η νέα έρευνα υπογραμμίζει επίσης ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το χόμπι πιο συχνά αποφέρουν μεγαλύτερα γνωστικά οφέλη.

Η αισιοδοξία και η κοινωνική σύνδεση βοηθούν την ανάρρωση από καρδιαγγειακή νόσο

Καρδιαγγειακή νόσος: Οι άνθρωποι που ζουν με καρδιαγγειακή νόσο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άγχος και κατάθλιψη καθώς προσαρμόζονται σε μια σειρά από ξαφνικές αλλαγές στην υγεία τους.

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Τρόποι για να έχετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και ισορροπημένη ψυχική υγεία

Αυτογνωσία: Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και μια ισορροπημένη ψυχική υγεία είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας πάρα πολύ, να νοιάζεστε για τις συναισθηματικές σας ανάγκες και να διατηρείτε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

8 στις 10 γυναίκες που έχουν PCOS λένε ότι τους επηρεάζει ψυχικά και σωματικά

PCOS γυναίκες: Ο Σεπτέμβριος αναγνωρίζεται ως μήνας ευαισθητοποίησης για το PCOS, αφιερωμένος στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS).