Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Πώς να την εφαρμόσετε σε κάθε τομέα της ζωής σας

Αυτοφροντίδα: Πώς να την εφαρμόσετε σε κάθε τομέα της ζωής σας

Αυτοφροντίδα: Όλες οι δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος στον κόσμο δε θα σας βοηθήσουν εάν δε φροντίζετε οι ίδιοι αρκετά τον εαυτό σας.

Ο διαλογισμός δε θα σας κάνει καλό αν δεν κοιμάστε επαρκώς. Στην πραγματικότητα, όταν προσπαθείτε να διαλογιστείτε, μπορεί να σταματήσετε γιατί δε φροντίζετε την ανάγκη του ύπνου.

Παρομοίως, το να χτυπιέστε στη γυμναστική μερικές φορές την εβδομάδα δε θα ανακουφίσει πολύ το άγχος σας εάν τροφοδοτείτε το σώμα σας με πρόχειρο φαγητό υψηλής επεξεργασίας. Πρέπει πρώτα να φροντίσετε τις βασικές σας ανάγκες εάν θέλετε οι δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος να είναι αποτελεσματικές.

Είναι ωστόσο σημαντικό να εκτιμήσετε πώς φροντίζετε τον εαυτό σας σε διάφορους τομείς, ώστε να μπορείτε να διασφαλίσετε ότι φροντίζετε το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας.

Σώμα

Πρέπει να φροντίσετε το σώμα σας εάν θέλετε να λειτουργεί αποτελεσματικά. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του σώματος και του μυαλού σας. Όταν φροντίζετε το σώμα σας, θα σκέφτεστε και θα νιώθετε καλύτερα. Αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θρέφετε το σώμα σας, το πόσο ύπνο παίρνετε, πόση σωματική δραστηριότητα κάνετε και πόσο καλά φροντίζετε τις σωματικές σας ανάγκες.

Όσον αφορά τη φυσική αυτοφροντίδα, ρωτήστε τον εαυτό σας τα εξής για να αξιολογήσετε εάν υπάρχουν ορισμένοι τομείς που πρέπει να βελτιώσετε:

Κοιμάστε αρκετά;

Η διατροφή σας τροφοδοτεί καλά το σώμα σας;

Προσέχετε την υγεία σας;

Ασκείστε τακτικά;

Κοινωνικοποίηση

Η κοινωνικοποίηση είναι το κλειδί για την αυτοφροντίδα. Αλλά, συχνά, είναι δύσκολο να βρεις χρόνο για φίλους σου και είναι εύκολο να παραμελήσεις τις σχέσεις σου όταν η ζωή γίνεται απαιτητική κι εσύ πολυάσχολη. Ωστόσο, οι στενές συνδέσεις είναι σημαντικές για την ευημερία σας. Ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήσετε και να διατηρήσετε στενές σχέσεις είναι να βάλετε χρόνο και ενέργεια στην οικοδόμηση των σχέσεων σας με άλλους.

Ψυχή

Ο τρόπος σκέψης και τα πράγματα με τα οποία γεμίζετε το μυαλό σας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογική σας ευημερία. Η ψυχική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει πράγματα που κρατούν το μυαλό σας ενεργό, όπως τα παζλ ή εκμάθηση ενός θέματος που σας συναρπάζει. Μπορεί να ασχοληθείτε με την ανάγνωση βιβλίων ή την παρακολούθηση ταινιών που σας εμπνέουν και τροφοδοτούν το μυαλό σας. Η ψυχική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει επίσης πράγματα που σας βοηθούν να παραμείνετε ψυχικά υγιείς. Η εξάσκηση της αυτο-συμπόνιας και της αποδοχής, για παράδειγμα, σας βοηθά να διατηρήσετε έναν υγιέστερο εσωτερικό διάλογο.

Πνεύμα

Η έρευνα δείχνει ότι ένας τρόπος ζωής συμπεριλαμβανομένης της θρησκείας ή της πνευματικότητας είναι γενικά ένας υγιέστερος τρόπος ζωής. Η καλλιέργεια του πνεύματός σας, ωστόσο, δε χρειάζεται να περιλαμβάνει τη θρησκεία απαραιτήτως. Μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε σας βοηθά να αναπτύξετε μια βαθύτερη αίσθηση νοήματος, κατανόησης ή σύνδεσης με το σύμπαν.

Συναισθήματα

Είναι σημαντικό να έχετε υγιείς ικανότητες διαχείρισης για να αντιμετωπίζετε άβολα συναισθήματα, όπως θυμό, άγχος και θλίψη. Η συναισθηματική αυτοφροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες που σας βοηθούν να αναγνωρίζετε και να εκφράζετε τα συναισθήματά σας σε τακτική βάση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μήπως σε αγχώνει η αυτοφροντίδα;

Τι να κάνω όταν δεν είμαι σίγουρος ποιος άνθρωπος είμαι κάθε στιγμή

Η αυτοφροντίδα έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα, αλλά θα διαρκέσει;

Πώς να διατηρήσεις την χαρά σου σε μία αγχωτική ζωή

Πώς να είμαι χαρούμενος: Όταν η ζωή είναι αγχωτική εσύ μείνε δυνατός. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ευέξαπτοι, συγκλονισμένοι, και απλά όχι με τον καλύτερο τρόπο όταν αισθάνονται υπερφορτωμένοι από τις απαιτήσεις στη ζωή τους. Και ενώ μερικά από τα πράγματα που με κάνουν ευτυχισμένο μπορεί να μην είναι όλα πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένο, υπάρχουν κάποια πράγματα που τείνουν να δημιουργούν μια μεγαλύτερη εμπειρία ευτυχίας σχεδόν στη ζωή όλων.

Η επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στη θάλασσα

Η επιστήμη πίσω από τη φράση "Η θάλασσα με κάνει χαρούμενο". Όλοι οι λάτρεις συμφωνούν ότι η παραλία είναι το "ευτυχισμένο" μέρος τους. Τα μάτια μας λάμπουν όταν σκεφτόμαστε την επόμενη επίσκεψή μας εκεί και για τους περισσότερους, το να είμαστε μακριά από την καθημερινή ρουτίνα μας είναι λόγος για να πάμε στην παραλία. Τι ακριβώς είναι αυτό με την παραλία που μας κάνει ευτυχισμένους; Γιατί στρεφόμαστε στο νερό για μια αίσθηση ηρεμίας και διαύγεια;

Πιθανές αιτίες που αισθάνεσαι μόνιμη κόπωση

Αισθάνομαι κουρασμένη: Γιατί νιώθεις αυτή την κατάπτωση . "Γιατί είμαι τόσο κουρασμένη;" είναι μια ερώτηση που οι άνθρωποι αναρωτιούνται αρκετά συχνά. Όλοι κουράζονται κάποια στιγμή, ιδιαίτερα μετά από μια ασθένεια, μια μακρά νύχτα με ένα άρρωστο παιδί ή μια πολυάσχολη εβδομάδα στη δουλειά. Ωστόσο, όταν η κούραση είναι επίμονη, όταν νιώθεις κουρασμένος μόλις ξυπνήσεις το πρωί ή όταν ο ύπνος δεν φαίνεται να βοηθάει, όσο και αν ξεκουράζεσαι—μπορεί συχνά να υποδεικνύει ένα βαθύτερο, υποκείμενο πρόβλημα.

Κάντε τον χρόνο να δουλεύει υπέρ σας

Αλλά μία προσέγγιση που γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη αντιπροσωπεύεται από το μότο «δουλεύω εξυπνότερα, όχι σκληρότερα». Η σωστή διαχείριση του χρόνου δεν είναι η ολοκλήρωση πολλών εργασιών μέσα σε μια μέρα• είναι η απλοποίηση της καθημερινότητας και η ανακούφιση από το στρες.