Ψυχική Υγεία

Mindfulness: Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης ψυχικής υγείας των εφήβων

Mindfulness: Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης ψυχικής υγείας των εφήβων

"Πραγματικά κάναμε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε σχολεία της έκτης τάξης που δείχνει ότι κάνοντας διαλογισμό ενσυνειδητότητας ως κανονικό μάθημα 45 λεπτών μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά το αυτοαντιλαμβανόμενο στρες". "Είναι ένας πολύ προστατευτικός μηχανισμός", λέει. "Πρέπει να πιάσουμε αυτά τα παιδιά πριν πέσουν".

Mindfulness: Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature Mental Health, η καθηγήτρια ψυχολογίας του Northeastern, Susan Whitfield-Gabrieli, συμβουλεύει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στραφούν στη χαμηλού κόστους, άμεσα διαθέσιμη πρακτική του διαλογισμού mindfulness για να αλλάξουν την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με την ψυχική ασθένεια. “Θέλαμε να δείξουμε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις, όπως ο διαλογισμός της ενσυνειδητότητας και η άσκηση, στοχεύουν στην πραγματικότητα στο ίδιο (εγκεφαλικό) δίκτυο με τις αρκετά επεμβατικές θεραπείες, όπως η βαθιά εγκεφαλική διέγερση, η ηλεκτροσόκ θεραπεία και η θεραπεία με φάρμακα SSRI”, λέει η ίδια. “Και το κάνουν με τρόπους που συνήθως δεν έχουν αρνητικές παρενέργειες και είναι δίκαιες με την έννοια ότι οι άνθρωποι μπορούν να τις κάνουν οπουδήποτε, οποτεδήποτε”, λέει η Whitfield-Gabrieli, της οποίας το EPIC Lab στο Northeastern world για να κατανοήσει την εγκεφαλική βάση των ψυχιατρικών διαταραχών.

Η κρίση της ψυχικής υγείας των εφήβων

Η κρίση της ψυχικής υγείας είναι ιδιαίτερα οξεία όταν πρόκειται για τους νέους, λέει η ίδια. Ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ Vivek Murthy εξέδωσε μια σπάνια προειδοποίηση τον Δεκέμβριο του 2021 ότι οι σημερινοί νέοι αντιμετωπίζουν “πρωτοφανείς” προκλήσεις που έχουν “καταστροφικές” επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Η 10ετής έκθεση επιτήρησης των κινδύνων για τους νέους των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, περιέγραψε μια σκληρή εικόνα της κατάθλιψης των εφήβων. Αναφέρει ότι το 2021, το 42% των μαθητών ένιωθε “επίμονα λυπημένο ή απελπισμένο” και το 10% είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Η Mental Health America, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αναφέρει σε μια δημοσίευση του 2023 ότι το 16,39% των νέων ηλικίας 12 έως 17 ετών ανέφερε ότι υπέφερε από τουλάχιστον ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο τον τελευταίο χρόνο. “Ακόμη και πριν από την COVID, υπήρχε αύξηση των αυτοτραυματισμών και του αυτοκτονικού ιδεασμού”, λέει η Whitfield-Gabrieli. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πάσχοντες λαμβάνουν βοήθεια. Η Mental Health America αναφέρει ότι το 2023, “το 59,8% των νέων με μείζονα κατάθλιψη δεν έλαβε καμία θεραπεία ψυχικής υγείας”. “Η πρόσβαση στη θεραπεία είναι πολύ, πολύ δύσκολη”, λέει η Whitfield-Gabrieli. Τα καλά νέα είναι ότι ο διαλογισμός mindfulness και η άσκηση μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ψυχική υγεία των εφήβων, λέει.

Το προεπιλεγμένο δίκτυο λειτουργίας

Η Whitfield-Gabrieli λέει ότι οι πρακτικές λειτουργούν με την ηρεμία μιας περιοχής του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά μέσω νευροαπεικόνισης. Είναι “περισσότερο ενεργοποιημένο όταν σκεφτόμαστε τον εαυτό μας ή ονειροπολούμε”, λέει, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι μπορούν επίσης να το σκεφτούν ως “νοητικό ταξίδι στον χρόνο”. Η υπερενεργοποίηση του δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία, λέει η Whitfield-Gabrieli. Τότε είναι που συνδέεται με μειώσεις στην εκτελεστική λειτουργία, αρνητικά μοτίβα σκέψης και, σε σοβαρές περιπτώσεις, ψύχωση. Η αναπόληση γίνεται φλυαρία και ο προγραμματισμός για το μέλλον μετατρέπεται σε άγχος, λέει. “Έχουμε μια υπόθεση ότι η υπερδραστηριότητα ή η υπερσυνδεσιμότητα ή η ενεργοποίηση αυτού του δικτύου σχετίζεται ειδικά με την ψυχοπαθολογία”, λέει η Whitfield-Gabrieli. Μπορεί να οδηγήσει σε μια “κλειδωμένη” και “αυτοαναφορική” κατάσταση ύπαρξης “όπου μπαίνεις σε επαναλαμβανόμενες, αρνητικές σκέψεις”, λέει. “Μπορεί να είναι η αναμόχλευση του παρελθόντος ή μπορεί να είναι η εμμονική ανησυχία για το μέλλον, αλλά εγκλωβίζεσαι σε αυτόν τον τρόπο επαναλαμβανόμενης, αρνητικής σκέψης”.

Σταματώντας το σπιράλ της αρνητικότητας

“Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο διαλογισμός της ενσυνειδητότητας είναι ότι σας αναγκάζει να εστιάσετε στο παρόν”, λέει η Whitfield-Gabrieli. Έχει χρησιμοποιήσει νευροανάδραση fMRI στο εργαστήριό της για να απεικονίσει τη μείωση της δραστηριότητας του δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας σε εφήβους που χρησιμοποιούν διαλογισμό ενσυνειδητότητας. “Το κάνουμε αυτό με εφήβους με κατάθλιψη, άγχος και ψύχωση για να τους βοηθήσουμε να δουν πώς διαμορφώνουν στην πραγματικότητα τα δίκτυα”, λέει η Whitfield-Gabrieli. Το έγγραφό της αναφέρει ότι άλλες θεραπείες, όπως τα αντικαταθλιπτικά, η κεταμίνη και η διακρανιακή μαγνητική διέγερση, έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη συνδεσιμότητα των δικτύων προεπιλεγμένης λειτουργίας. Αλλά οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις όπως ο διαλογισμός της ενσυνειδητότητας και η άσκηση παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον “επειδή είναι κλιμακούμενες και κατάλληλες για την έγκαιρη παρέμβαση και ακόμη και την πρόληψη των ψυχικών ασθενειών σε νέους που διατρέχουν μετρήσιμο κίνδυνο να αναπτύξουν ψυχιατρικές διαταραχές”, αναφέρει το άρθρο. “Πρόκειται για συμπεριφορικές παρεμβάσεις που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε”, λέει η Whitfield-Gabrieli.

Μαθήματα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τα σχολεία

Η αύξηση της άσκησης και η μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ηρεμία του δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας που σχετίζεται με την ψυχική δυσφορία και είναι τομείς ώριμοι για περαιτέρω μελέτη, λέει η Whitfield-Gabrieli. Εν τω μεταξύ, λέει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί ο διαλογισμός της ενσυνειδητότητας ως μέρος της σχολικής ημέρας ήδη από την προσχολική ηλικία. “Πραγματικά κάναμε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε σχολεία της έκτης τάξης που δείχνει ότι κάνοντας διαλογισμό ενσυνειδητότητας ως κανονικό μάθημα 45 λεπτών μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά το αυτοαντιλαμβανόμενο στρες”. “Είναι ένας πολύ προστατευτικός μηχανισμός”, λέει. “Πρέπει να πιάσουμε αυτά τα παιδιά πριν πέσουν”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύπτοντας την εσωτερική γαλήνη μέσω του διαλογισμού στο νερό

Η μαγεία του διαλογισμού για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Συμβουλές για να επιτύχετε σωστά την πρακτική του διαλογισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται τοξικές.

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Ωστόσο, οι ερευνητικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της θεραπείας όταν ένας ασθενής με κατάθλιψη μεταφέρεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.