Ψυχική Υγεία

Διαλογισμός: Πόσο βοηθάει ο διαλογισμός τη ψυχική μας υγεία;

Διαλογισμός: Πόσο βοηθάει ο διαλογισμός τη ψυχική μας υγεία;

Διαλογισμός: Αν μπορείτε να χαλαρώσετε το μυαλό σας, το σώμα σας θα παράγει λιγότερες από αυτές τις ορμόνες, παρέχοντάς σας προστασία από τις βλαβερές συνέπειες του στρες.

Νιώθετε ποτέ ότι ο εγκέφαλός σας είναι πολύ γεμάτος με σκέψεις; Ανάμεσα στις δουλειές που πρέπει να κάνετε αύριο, στα μακροχρόνια ζητήματα από το χθες και στη δουλειά που έχετε μπροστά σας σήμερα, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χώρο για ένα θετικό συναίσθημα ή μια στιγμή γαλήνης. Ο διαλογισμός είναι μια διανοητική άσκηση που προσπαθεί να συντονίσει την ψυχική ακαταστασία, δίνοντας στον εγκέφαλο και το σώμα την ευκαιρία να χαλαρώσουν. Μια πρόσφατη εθνική κυβερνητική έρευνα δείχνει ότι πάνω από 36 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δοκιμάσει διαλογισμό τουλάχιστον μία φορά τον προηγούμενο χρόνο.

Πώς λειτουργεί ο διαλογισμός;

Με απλούστερους όρους, ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να σας προστατεύσει από τις επιπτώσεις του στρες. Στην κανονική ζωή, το άγχος ενεργοποιεί ορμόνες που θα αυξήσουν τον καρδιακό σας ρυθμό, θα αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση και γενικά θα θέσουν το σώμα σας σε εγρήγορση. Αλλά αν μπορείτε να χαλαρώσετε το μυαλό σας, το σώμα σας θα παράγει λιγότερες από αυτές τις ορμόνες, παρέχοντάς σας προστασία από τις βλαβερές συνέπειες του στρες.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία;

Οι άνθρωποι που κάνουν διαλογισμό λένε ότι βοηθά σε μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων που σχετίζονται με το στρες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου, του άγχους, της αϋπνίας και της κατάθλιψης. Πολλοί άνθρωποι που έχουν χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος ή οι καρδιακές παθήσεις λένε ότι ο διαλογισμός τους βοηθά να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους. Για παράδειγμα, μια μικρή σουηδική μελέτη ασθενών με καρκίνο διαπίστωσε ότι τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, τα άτομα ένιωθαν καλύτερα μετά από μια σειρά μαθημάτων διαλογισμού 8 εβδομάδων. Τα αναφερόμενα οφέλη περιελάμβαναν μεγαλύτερη ηρεμία, καλύτερο ύπνο, περισσότερη ενέργεια και λιγότερο πόνο.

Πως κάνετε διαλογισμό;

Βρείτε ένα ήσυχο μέρος χωρίς περισπασμούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαλογίζονται ενώ κάθονται στο πάτωμα, αλλά μπορείτε επίσης να καθίσετε σε μια καρέκλα ή να ξαπλώσετε, ό,τι αισθάνεστε άνετα. Με τα μάτια κλειστά, αρχίστε να παίρνετε βαθιές, απαλές αναπνοές. Για να καθαρίσετε τις σκέψεις σας και να μεταβείτε σε μια κατάσταση διαλογισμού, επαναλάβετε μια απλή λέξη ή φράση στο μυαλό σας. Αυτό είναι το «μάντρα» σου. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να εστιάσετε το μυαλό σας σε μια μεμονωμένη εικόνα, ένα σύμβολο ή την αναπνοή σας. Προσπαθήστε να αγνοήσετε τυχόν άλλες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό σας. Θα πρέπει να αισθάνεστε τον εαυτό σας να γλιστρά σε μια κατάσταση ευχάριστης χαλάρωσης. Εάν είστε αρχάριος, μπορεί να δυσκολευτείτε να κρατήσετε το μυαλό σας καθαρό. Μην καταρρίπτετε τον εαυτό σας. αυτό θέλει εξάσκηση. Μπορείτε να δοκιμάσετε να ξεκινήσετε με σύντομες συνεδρίες πέντε λεπτών. Καθώς εξοικειωθείτε περισσότερο με τη διαδικασία, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά έως και 20 λεπτά ή περισσότερο. Για να έχετε τα πλήρη οφέλη, προσπαθήστε να το κάνετε κάθε μέρα.

Πολλοί διαλογιστές είναι αυτοδίδακτοι. Ωστόσο, μια τάξη μπορεί να είναι χρήσιμη για αρχάριους. Ένας έμπειρος δάσκαλος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια προσέγγιση που λειτουργεί για εσάς. Αναζητήστε μαθήματα στο YMCA, ένα τοπικό νοσοκομείο ή μέσω ενός τοπικού προγράμματος εκπαίδευσης ενηλίκων. Υπάρχουν επίσης πολλά βιβλία, κασέτες ήχου και βίντεο σχετικά με τεχνικές διαλογισμού που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Mindfulness ανακουφίζει τον πόνο & οι επιστήμονες εξηγούν γιατί [Μελέτη]

Ο διαλογισμός ανακουφίζει από την ένταση και τον οξύ πόνο

Χαμηλότερα επίπεδα άγχους στα παιδιά με τη βοήθεια σκύλων

4 οφέλη του πρωινού διαλογισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα γονίδια καθορίζουν το επίπεδο ενσυναίσθησης στους ανθρώπους

Γονίδια ενσυναίσθηση: Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry, βασίζεται σε μια προηγούμενη μελέτη που διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιο ενσυναίσθητες από τους άνδρες

Πώς μπορείτε να απομακρυνθείτε από μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση;

Δύσκολες εμπειρίες: Ενώ η διαδικασία της λήθης μιας δύσκολης κατάστασης είναι πολύπλευρη και διαφέρει από άτομο σε άτομο, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για την πλοήγηση στην πορεία προς τη θεραπεία και την ανθεκτικότητα.

Εφηβεία: Η καθημερινή συνήθεια με τα κινητά προκαλεί συναισθηματικά προβλήματα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων δεν προέκυψε ότι οι έφηβοι ,που είχαν προϋπάρχουσες συναισθηματικές δυσκολίες,  είχαν ακολούθως και πρόβλημα ρύθμισης του χρόνου χρήσης του διαδικτύου. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι η προβληματική χρήση του διαδικτύου έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις σε μορφές στάθμισης των συναισθημάτων που χρειάζονται προσπάθεια, όπως δυσκολίες στην επιδίωξη στόχων ζωής και στην κατανόηση των συναισθημάτων κάποιου.

Συναισθήματα: Πώς θα διαβάσετε τους γύρω σας;

Όταν συναντάτε ένα άτομο για πρώτη φορά, το ένστικτό σας, σας μιλά πριν καν προλάβετε να σκεφτείτε. Είναι μια πρωταρχική απόκριση που έχει το σώμα μας και τη χρησιμοποιεί για αυτοπροστασία.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.