Αυτοφροντίδα

Mindfulness διαχείριση πόνου: Ο διαλογισμός ανακουφίζει από την ένταση και τον οξύ πόνο

Mindfulness διαχείριση πόνου: Ο διαλογισμός ανακουφίζει από την ένταση και τον οξύ πόνο

Mindfulness διαχείριση πόνου: Εκπαιδεύετε τον εαυτό σας να βιώνει σκέψεις και αισθήσεις χωρίς να συνδέετε το εγώ σας ή την αίσθηση του εαυτού σας σε αυτές, και τώρα επιτέλους αποδεικνύεται πώς αυτό συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά την εμπειρία του οξέος πόνου.

Εδώ και αιώνες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον διαλογισμό ενσυνειδητότητας για να προσπαθήσουν να ανακουφίσουν τον πόνο τους, αλλά οι νευροεπιστήμονες μόλις πρόσφατα μπόρεσαν να δοκιμάσουν εάν και πώς αυτό πραγματικά λειτουργεί. Στην τελευταία από αυτές τις προσπάθειες, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο μέτρησαν τις επιπτώσεις της ενσυνειδητότητας στην αντίληψη του πόνου και στην εγκεφαλική δραστηριότητα. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουλίου 2022 στο Pain, έδειξε ότι ο διαλογισμός της προσοχής διέκοψε την επικοινωνία μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αίσθηση του πόνου και εκείνων που παράγουν την αίσθηση του εαυτού. Στον προτεινόμενο μηχανισμό, τα σήματα πόνου εξακολουθούν να μετακινούνται από το σώμα στον εγκέφαλο, αλλά το άτομο δεν αισθάνεται τόσο μεγάλη ιδιοκτησία πάνω σε αυτές τις αισθήσεις πόνου, επομένως ο πόνος και η ταλαιπωρία του μειώνονται.

“Μία από τις κεντρικές αρχές της ενσυνειδητότητας είναι η αρχή ότι δεν είστε οι εμπειρίες σας”, είπε ο ανώτερος συγγραφέας Fadel Zeidan, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής αναισθησιολογίας στο UC San Diego School of Medicine. “Εκπαιδεύετε τον εαυτό σας να βιώνει σκέψεις και αισθήσεις χωρίς να συνδέετε το εγώ σας ή την αίσθηση του εαυτού σας σε αυτές, και τώρα επιτέλους βλέπουμε πώς αυτό συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά την εμπειρία του οξέος πόνου.” Την πρώτη ημέρα της μελέτης, 40 συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σάρωση του εγκεφάλου τους ενώ επώδυνη θερμότητα εφαρμόστηκε στο πόδι τους. Αφού βίωσαν μια σειρά από αυτά τα ερεθίσματα θερμότητας, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αξιολογήσουν τα μέσα επίπεδα πόνου κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα μέλη της ομάδας ενσυνειδητότητας ολοκλήρωσαν τέσσερις ξεχωριστές 20λεπτες εκπαιδευτικές συνεδρίες ενσυνειδητότητας. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, τους δόθηκε η οδηγία να επικεντρωθούν στην αναπνοή τους και να μειώσουν την αυτοαναφορική επεξεργασία αναγνωρίζοντας πρώτα τις σκέψεις, τις αισθήσεις και τα συναισθήματά τους αλλά στη συνέχεια αφήνοντάς τα να φύγουν χωρίς να κρίνουν ή να αντιδράσουν σε αυτά. Τα μέλη της ομάδας ελέγχου πέρασαν τις τέσσερις συνεδρίες τους ακούγοντας ένα ηχητικό βιβλίο. Την τελευταία ημέρα της μελέτης, και στις δύο ομάδες μετρήθηκε ξανά η εγκεφαλική τους δραστηριότητα, αλλά οι συμμετέχοντες στην ομάδα ενσυνειδητότητας έλαβαν τώρα οδηγίες να διαλογίζονται κατά τη διάρκεια της επώδυνης ζέστης, ενώ η ομάδα ελέγχου ξεκουραζόταν με κλειστά μάτια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που διαλογίζονταν ενεργά ανέφεραν μείωση 32% στην ένταση του πόνου και 33% μείωση στην δυσάρεστη πόνο. “Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που επιβεβαιώσαμε ότι δεν χρειάζεται να είστε ειδικός διαλογιστής για να βιώσετε αυτά τα αναλγητικά αποτελέσματα”, είπε ο Zeidan. “Αυτό είναι ένα πραγματικά σημαντικό εύρημα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που αναζητούν μια ταχείας δράσης και μη φαρμακευτική θεραπεία για τον πόνο”. Όταν η ομάδα ανέλυσε την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της εργασίας, διαπίστωσε ότι η ανακούφιση από τον πόνο που προκαλείται από την ενσυνειδητότητα συσχετίστηκε με μειωμένο συγχρονισμό μεταξύ του θαλάμου (μια περιοχή του εγκεφάλου που μεταδίδει εισερχόμενες αισθητηριακές πληροφορίες στον υπόλοιπο εγκέφαλο) και μέρη της προεπιλεγμένης λειτουργίας δίκτυο (μια συλλογή από περιοχές του εγκεφάλου που είναι πιο ενεργές ενώ ένα άτομο περιπλανιέται ή επεξεργάζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά του σε αντίθεση με τον έξω κόσμο).

Μία από αυτές τις περιοχές προεπιλεγμένου τρόπου λειτουργίας είναι το precuneus, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται σε θεμελιώδη χαρακτηριστικά της αυτογνωσίας και μία από τις πρώτες περιοχές που βγαίνουν εκτός σύνδεσης όταν ένα άτομο χάνει τις αισθήσεις του. Ένας άλλος είναι ο κοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός, ο οποίος περιλαμβάνει αρκετές υποπεριοχές που συνεργάζονται για να επεξεργαστούν τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεστε ή δίνουν αξία στις εμπειρίες σας. Όσο περισσότερο αυτές οι περιοχές αποσυνδέονταν ή απενεργοποιούνταν, τόσο περισσότερη ανακούφιση από τον πόνο ανέφερε ο συμμετέχων. “Για πολλούς ανθρώπους που παλεύουν με χρόνιο πόνο, αυτό που συχνά επηρεάζει περισσότερο την ποιότητα της ζωής τους δεν είναι ο ίδιος ο πόνος, αλλά η ψυχική ταλαιπωρία και η απογοήτευση που συνοδεύει“, είπε ο Ζεϊντάν. “Ο πόνος τους γίνεται μέρος αυτού που είναι ως άτομα –κάτι που δεν μπορούν να ξεφύγουν– και αυτό επιδεινώνει τον πόνο τους”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χαμηλότερα επίπεδα άγχους στα παιδιά με τη βοήθεια σκύλων

4 οφέλη του πρωινού διαλογισμού

Τελικά το Mindfulness αλλάζει τον εγκέφαλο;

Τι σημασία έχει η φροντίδα του εαυτού μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορείτε να προστατέψετε την ιδιωτικότητά σας;

Απόρρητο: Εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν πιο ασφαλή και ιδιωτικό χώρο για χαλάρωση, διασφαλίζοντας ότι μπορείτε να χαλαρώσετε χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τα προσωπικά σας στοιχεία ή την ψηφιακή σας ασφάλεια.

Κάνει καλό το χειμερινό μπάνιο;

Κολύμβηση: Η έκθεση στο κρύο νερό πιστεύεται ότι έχει πιθανά οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα, την κυκλοφορία και τη διάθεση.

Τρόποι για να διατηρήσετε την κουζίνα σας καθαρή χωρίς μικρόβια

Κουζίνα καθαριότητα: Η κουζίνα σε κάθε νοικοκυριό είναι συνήθως το μέρος του σπιτιού που χρειάζεται πιο εντεταμένη καθαριότητα. Η σημασία της υγιεινής διατροφής επίσης δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, ειδικά σε μια εποχή που οι γαστρονομικές μας προσπάθειες τείνουν να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Πώς να κοιμηθείτε καλά και να απαλλαγείτε από την παράνοια;

Νυχτερινός ύπνος: Η παράνοια, που χαρακτηρίζεται από αδικαιολόγητα συναισθήματα συνεχούς απειλής, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική, κοινωνική και σωματική ευεξία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άγχος, δυσπιστία, αίσθηση θυματοποίησης και απομόνωση.