Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Τι σημασία έχει η φροντίδα του εαυτού μας;

Αυτοφροντίδα: Τι σημασία έχει η φροντίδα του εαυτού μας;

Αυτοφροντίδα: Η αυτοφροντίδα όχι μόνο μπορεί να ανακουφίσει τα συναισθήματα του στρες και του άγχους, αλλά σας προετοιμάζει καλύτερα για τις απαιτήσεις της ζωής.

Πιθανότατα έχετε ακούσει πολλές κουβέντες τα τελευταία χρόνια για την αυτοφροντίδα και τη σημασία αυτής της ρουτίνας. Η ιδέα είναι εξαιρετική, αλλά μπορεί να είναι λίγο τρομακτική. Για όσους δεν το έχουν κάνει ποτέ, μια ρουτίνα αυτοεξυπηρέτησης μπορεί να μοιάζει σαν μια ανηφόρα, κάτι που φαίνεται αδύνατο να γίνει σε έναν πολύ απασχολημένο κόσμο. Άλλοι μπορεί να προσπάθησαν και να ξεφύγουν από τη ρουτίνα, αφήνοντάς τους να νιώθουν ότι απλά δεν έχουν την ικανότητα να το κάνουν. Η ουσία, όμως, είναι ότι ο καθένας μπορεί να το κάνει. Είτε είστε νέος στην ιδέα είτε την έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν, είναι σίγουρα εφικτό.

Τι είναι η αυτοφροντίδα;

Η φροντίδα του εαυτού μας είναι κάτι που κάνουμε σκόπιμα – ή σε ορισμένες περιπτώσεις, αποφεύγουμε να κάνουμε – έχοντας κατά νου τη δική μας ευημερία. Αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε προάγει τη σωματική, συναισθηματική, ψυχολογική ή ακόμα και πνευματική ευεξία.

Τα είδη της ρουτίνας αυτοφροντίδας

  • Άσκηση.
  • Διατροφή.
  • Ύπνος.

Όσον αφορά την ψυχολογική πτυχή έχει να κάνει με το πώς διαχειρίζεσαι τη συναισθηματική σου ευεξία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τεχνικές χαλάρωσης και κοινωνικοποίησης. Για την πνευματική ευημερία, ο καθένας έχει διαφορετικό ορισμό. Για κάποιους, μπορεί να περιλαμβάνει τη θρησκεία, ενώ, για άλλους, μπορεί να αφορά τη σύνδεσή τους με τη φύση.

Γιατί έχει σημασία η αυτοφροντίδα;

Η αυτοφροντίδα όχι μόνο μπορεί να ανακουφίσει τα συναισθήματα του στρες και του άγχους, αλλά σας προετοιμάζει καλύτερα για τις απαιτήσεις της ζωής. Είτε πρόκειται για δουλειά, οικογένεια ή κάτι άλλο, μπορείτε να βοηθήσετε τους γύρω σας μόνο όταν έχετε φροντίσει σωστά τον εαυτό σας.

Πώς να δημιουργήσετε μια ρουτίνα αυτοφροντίδας

Αν αναρωτιέστε από πού να ξεκινήσετε, αναζητήστε κάτι που πάντα θέλατε να κάνετε ή ίσως κάτι που νιώθετε ότι πρέπει να κάνετε, όπως μια ρουτίνα άσκησης. Και όταν ξεκινήσετε κάντε το έχοντας κατά νου πολύ ξεκάθαρους στόχους:

  • Προσδιορίστε τις λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους σας.
  • Αποφασίστε πώς θα μετρηθεί η πρόοδος.
  • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους.
  • Η αλλαγή θα κάνει τη διαφορά.
  • Ορίστε ένα ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο.

Ο καλύτερος τρόπος να σκεφτείς τις δραστηριότητες αυτοφροντίδας είναι σε επίπεδα. Η άσκηση της αυτοφροντίδας κάθε μέρα είναι σημαντική. Οι καθημερινές δραστηριότητες θα πρέπει να είναι διαφορετικές από τις δραστηριότητες που κάνετε εβδομαδιαία, μηνιαία και ακόμη και ετήσια. Σκεφτείτε το έτσι ξεκινήστε με την καθημερινή σας ρουτίνα αυτοεξυπηρέτησης όπως ο διαλογισμός, ένα μπάνιο ή μια μορφή άσκησης. Στη συνέχεια, εστιάστε σε κάτι που μπορείτε να κάνετε εβδομαδιαία, όπως να παρακολουθήσετε μια αγαπημένη τηλεοπτική εκπομπή ή ένα μάθημα άσκησης. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι κάνετε κάτι σε ελαφρώς μεγαλύτερη κλίμακα μία φορά το μήνα, όπως να βγαίνετε με φίλους ή μια μέρα σπα. Έπειτα, βάλτε στόχο να κάνετε κάτι μεγάλο κάθε χρόνο, όπως διακοπές. Αυτά τα επίπεδα παρέχουν τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους στόχους για να σας δίνουν κίνητρο, ενώ παρέχουν επίσης αυτές τις ανταποδοτικές εμπειρίες αυτοεξυπηρέτησης τακτικά.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καθιερωθεί μια ρουτίνα αυτοφροντίδας;

Με τα χρόνια, η ιδέα ότι χρειάζεται να κάνεις κάτι για 21 ημέρες για να το καθιερώσεις ως ρουτίνα έχει επικρατήσει. Σύμφωνα με πιο πρόσφατες έρευνες, μπορεί να χρειαστούν περίπου 18 έως 250 ημέρες για να αναπτυχθεί μια συνήθεια με τον μέσο όρο να είναι περίπου 66 ημέρες. Αλλά αυτό δεν είναι ένας αριθμός που ταιριάζει σε όλους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζουν οι γονείς τα παιδιά;

Όταν οι στρατηγικές ευεξίας υπονομεύουν την ευημερία σας

Αυτοφροντίδα άγχος: 5 tips για να αποβάλετε το άγχος

Κάντε την οικονομική ευεξία μέρος του σχεδίου αυτοφροντίδας σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα από τον ήλιο;

Ηλιακό Έγκαυμα: Τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί άνθρωποι καίγονται από τον ήλιο. Αυτό συμβαίνει λόγω μειωμένης εφαρμογής αντηλιακού. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να φροντίσετε τα εγκαύματα αυτά.

Οφέλη της κολύμβησης για την υγεία, σύμφωνα με το CDC

Κολύμβηση: Μόλις δυόμισι ώρες αερόβιας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, όπως κολύμπι, ποδηλασία ή τρέξιμο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται σωστή διατροφή και άσκηση

Αθλητισμός: Οι επιστήμονες διερευνούν πώς η διατροφή, η άσκηση και η κοινωνική δέσμευση μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της γνωστικής έκπτωσης και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του εγκεφάλου.

Πώς επηρεάζει η διακόσμηση τη διάθεσή μας;

Interior Design: Η εσωτερική διακόσμηση επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και που ενεργούμε. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν συγκεκριμένους τρόπους διακόσμησης για να είμαστε πιο ευδιάθετοι.

H άσκηση είναι ελιξίριο υγείας & μακροζωίας

Αθλητισμός: Το σώμα μας παράγει καρκινικά κύτταρα όλη την ώρα και είναι δουλειά του ανοσοποιητικού να τα σκοτώσει. Όταν οι μύες κινούνται, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, που στέλνει τα Τ κύτταρα για να καταστρέψει τυχόν καρκινικά κύτταρα.

Η γιόγκα μειώνει την «κακή» χοληστερόλη σε έναν μήνα-έρευνα

Αθλητισμός: Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη από τον οργανισμό για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Ωστόσο, η υπερβολική «κακή» χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ευτυχώς, υπάρχει λύση για όσους αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο να μειώσουν τη χοληστερόλη τους.