Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Τι σημασία έχει η φροντίδα του εαυτού μας;

Αυτοφροντίδα: Τι σημασία έχει η φροντίδα του εαυτού μας;

Αυτοφροντίδα: Η αυτοφροντίδα όχι μόνο μπορεί να ανακουφίσει τα συναισθήματα του στρες και του άγχους, αλλά σας προετοιμάζει καλύτερα για τις απαιτήσεις της ζωής.

Πιθανότατα έχετε ακούσει πολλές κουβέντες τα τελευταία χρόνια για την αυτοφροντίδα και τη σημασία αυτής της ρουτίνας. Η ιδέα είναι εξαιρετική, αλλά μπορεί να είναι λίγο τρομακτική. Για όσους δεν το έχουν κάνει ποτέ, μια ρουτίνα αυτοεξυπηρέτησης μπορεί να μοιάζει σαν μια ανηφόρα, κάτι που φαίνεται αδύνατο να γίνει σε έναν πολύ απασχολημένο κόσμο. Άλλοι μπορεί να προσπάθησαν και να ξεφύγουν από τη ρουτίνα, αφήνοντάς τους να νιώθουν ότι απλά δεν έχουν την ικανότητα να το κάνουν. Η ουσία, όμως, είναι ότι ο καθένας μπορεί να το κάνει. Είτε είστε νέος στην ιδέα είτε την έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν, είναι σίγουρα εφικτό.

Τι είναι η αυτοφροντίδα;

Η φροντίδα του εαυτού μας είναι κάτι που κάνουμε σκόπιμα – ή σε ορισμένες περιπτώσεις, αποφεύγουμε να κάνουμε – έχοντας κατά νου τη δική μας ευημερία. Αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε προάγει τη σωματική, συναισθηματική, ψυχολογική ή ακόμα και πνευματική ευεξία.

Τα είδη της ρουτίνας αυτοφροντίδας

  • Άσκηση.
  • Διατροφή.
  • Ύπνος.

Όσον αφορά την ψυχολογική πτυχή έχει να κάνει με το πώς διαχειρίζεσαι τη συναισθηματική σου ευεξία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τεχνικές χαλάρωσης και κοινωνικοποίησης. Για την πνευματική ευημερία, ο καθένας έχει διαφορετικό ορισμό. Για κάποιους, μπορεί να περιλαμβάνει τη θρησκεία, ενώ, για άλλους, μπορεί να αφορά τη σύνδεσή τους με τη φύση.

Γιατί έχει σημασία η αυτοφροντίδα;

Η αυτοφροντίδα όχι μόνο μπορεί να ανακουφίσει τα συναισθήματα του στρες και του άγχους, αλλά σας προετοιμάζει καλύτερα για τις απαιτήσεις της ζωής. Είτε πρόκειται για δουλειά, οικογένεια ή κάτι άλλο, μπορείτε να βοηθήσετε τους γύρω σας μόνο όταν έχετε φροντίσει σωστά τον εαυτό σας.

Πώς να δημιουργήσετε μια ρουτίνα αυτοφροντίδας

Αν αναρωτιέστε από πού να ξεκινήσετε, αναζητήστε κάτι που πάντα θέλατε να κάνετε ή ίσως κάτι που νιώθετε ότι πρέπει να κάνετε, όπως μια ρουτίνα άσκησης. Και όταν ξεκινήσετε κάντε το έχοντας κατά νου πολύ ξεκάθαρους στόχους:

  • Προσδιορίστε τις λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους σας.
  • Αποφασίστε πώς θα μετρηθεί η πρόοδος.
  • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους.
  • Η αλλαγή θα κάνει τη διαφορά.
  • Ορίστε ένα ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο.

Ο καλύτερος τρόπος να σκεφτείς τις δραστηριότητες αυτοφροντίδας είναι σε επίπεδα. Η άσκηση της αυτοφροντίδας κάθε μέρα είναι σημαντική. Οι καθημερινές δραστηριότητες θα πρέπει να είναι διαφορετικές από τις δραστηριότητες που κάνετε εβδομαδιαία, μηνιαία και ακόμη και ετήσια. Σκεφτείτε το έτσι ξεκινήστε με την καθημερινή σας ρουτίνα αυτοεξυπηρέτησης όπως ο διαλογισμός, ένα μπάνιο ή μια μορφή άσκησης. Στη συνέχεια, εστιάστε σε κάτι που μπορείτε να κάνετε εβδομαδιαία, όπως να παρακολουθήσετε μια αγαπημένη τηλεοπτική εκπομπή ή ένα μάθημα άσκησης. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι κάνετε κάτι σε ελαφρώς μεγαλύτερη κλίμακα μία φορά το μήνα, όπως να βγαίνετε με φίλους ή μια μέρα σπα. Έπειτα, βάλτε στόχο να κάνετε κάτι μεγάλο κάθε χρόνο, όπως διακοπές. Αυτά τα επίπεδα παρέχουν τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους στόχους για να σας δίνουν κίνητρο, ενώ παρέχουν επίσης αυτές τις ανταποδοτικές εμπειρίες αυτοεξυπηρέτησης τακτικά.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καθιερωθεί μια ρουτίνα αυτοφροντίδας;

Με τα χρόνια, η ιδέα ότι χρειάζεται να κάνεις κάτι για 21 ημέρες για να το καθιερώσεις ως ρουτίνα έχει επικρατήσει. Σύμφωνα με πιο πρόσφατες έρευνες, μπορεί να χρειαστούν περίπου 18 έως 250 ημέρες για να αναπτυχθεί μια συνήθεια με τον μέσο όρο να είναι περίπου 66 ημέρες. Αλλά αυτό δεν είναι ένας αριθμός που ταιριάζει σε όλους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζουν οι γονείς τα παιδιά;

Όταν οι στρατηγικές ευεξίας υπονομεύουν την ευημερία σας

Αυτοφροντίδα άγχος: 5 tips για να αποβάλετε το άγχος

Κάντε την οικονομική ευεξία μέρος του σχεδίου αυτοφροντίδας σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Για ποιο λόγο είναι σημαντικό να κάνουμε δραστηριότητες εκτός σπιτιού;

Αλλάξτε ζωή: Ο σημερινός τρόπος ζωής σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι επιβλαβής για τη σωματική και ψυχική υγεία. Είναι πιο σημαντικό τώρα από ποτέ άλλοτε να δίνετε προτεραιότητα στον εξωτερικό χρόνο.

Το πικ-νικ είναι ένας από τους λόγους που η οικογένεια έρχεται πιο κοντά

Πικ-νικ: Μετά από μια κουραστική εβδομάδα στη δουλειά, για να μην αναφέρουμε μια εξαντλητική χρονιά, ένα πικνίκ είναι ακριβώς αυτό που θα συνταγογραφούσε ο γιατρός για όλη την οικογένεια.

Πώς αποκτάται η ευημερία στη ζωή μας;

Αυτοφροντίδα: Ακολουθούν μερικοί αποτελεσματικοί και δοκιμασμένοι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ευημερία σας.