Ψυχική Υγεία

Διαλογισμός και ψυχική υγεία: Τα οφέλη του διαλογισμού στην συναισθηματική και ψυχική υγεία [vid]

Διαλογισμός και ψυχική υγεία: Τα οφέλη του διαλογισμού στην συναισθηματική και ψυχική υγεία [vid]

Διαλογισμός και ψυχική υγεία: Μέσω του διαλογισμοού ο νους σταδιακά εκπαιδεύεται να νοεί τα γεγονότα, νοητικά, συναισθηματικά, ως παροδικές μόνον εκφάνσεις και να μην προσκολάται σε αυτά. Μέσα από αυτήν την αποδεύσμευση, με το χρόνο, είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή γενικά.

Όταν καθόμαστε για διαλογισμό, φροντίζουμε τον εαυτό μας με τρόπους που μπορεί στην αρχή να μην είναι προφανείς. Τα οφέλη του διαλογισμού είναι πολλά και ποικίλα και υποστηρίζονται από την επιστήμη. Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν τον διαλογισμό για να διαχειριστούν το άγχος και να καλλιεργήσουν ψυχική ηρεμία. Ειδικότερα, ο διαλογισμός mindfulness μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική υγεία. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο διαλογισμός στην ψυχική υγεία και ευεξία, αρκεί φυσικά να ασκείται τακτικά.

Οφέλη του διαλογισμού για την ψυχική υγεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανώς εξοικειωμένοι με τις θετικές επιδράσεις του διαλογισμού. Μεταξύ αυτών: αυξημένη ευαισθητοποίηση, διαύγεια, συμπόνια και αίσθηση ηρεμίας. Η βελτιωμένη εστίαση είναι ένα άλλο πλεονέκτημα που συνδέεται συνήθως με τον διαλογισμό. Μια μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο John Hopkins προτείνει ότι τα γενικά προγράμματα διαλογισμού βοήθησαν στην ανακούφιση των ψυχολογικών συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και του πόνου που σχετίζονται με το άγχος.

Συναισθηματικά οφέλη του διαλογισμού

Ο διαλογισμός μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το μυαλό. Μέσα από την πρακτική του, γινόμαστε σταδιακά πιο ικανοί να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα ή εκείνα που μας προκαλούν δυσφορία. Αυτό συμβαίνει διότι ο διαλογισμός μας μαθαίνει να βλέπουμε και να αντιλαμβανόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας ως διερχόμενες “καταστάσεις”. Ο νους σταδιακά εκπαιδεύεται να νοεί τα γεγονότα, νοητικά, συναισθηματικά, ως παροδικές μόνον εκφάνσεις και να μην προσκολάται σε αυτά. Μέσα από αυτήν την αποδεύσμευση, με το χρόνο, είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή γενικά. Επιπλέον, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει τις αρνητικές νευρολογικές συνδέσεις με τον έσω προμετωπιαίο φλοιό εξασθενίζοντας συναισθήματα όπως ο φόβος και το άγχος. Εναλλακτικά, χτίζει επίσης νέους θετικούς νευρολογικούς δεσμούς με τα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την προώθηση της προσοχής, της εστίασης και της λήψης αποφάσεων.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο διαλογισμός αποδεδειγμένα βελτιώνει την ποιότητα και επάρκεια του ύπνου

Η συμβολή του διαλογισμού στην συναισθηματική υγεία και τον περιορισμό του άγχους

Ενισχύστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα μέσω του mindfulness

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.