Ψυχική Υγεία

Διαλογισμός και ψυχική υγεία: Τα οφέλη του διαλογισμού στην συναισθηματική και ψυχική υγεία [vid]

Διαλογισμός και ψυχική υγεία: Τα οφέλη του διαλογισμού στην συναισθηματική και ψυχική υγεία [vid]

Διαλογισμός και ψυχική υγεία: Μέσω του διαλογισμοού ο νους σταδιακά εκπαιδεύεται να νοεί τα γεγονότα, νοητικά, συναισθηματικά, ως παροδικές μόνον εκφάνσεις και να μην προσκολάται σε αυτά. Μέσα από αυτήν την αποδεύσμευση, με το χρόνο, είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή γενικά.

Όταν καθόμαστε για διαλογισμό, φροντίζουμε τον εαυτό μας με τρόπους που μπορεί στην αρχή να μην είναι προφανείς. Τα οφέλη του διαλογισμού είναι πολλά και ποικίλα και υποστηρίζονται από την επιστήμη. Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν τον διαλογισμό για να διαχειριστούν το άγχος και να καλλιεργήσουν ψυχική ηρεμία. Ειδικότερα, ο διαλογισμός mindfulness μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική υγεία. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο διαλογισμός στην ψυχική υγεία και ευεξία, αρκεί φυσικά να ασκείται τακτικά.

Οφέλη του διαλογισμού για την ψυχική υγεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανώς εξοικειωμένοι με τις θετικές επιδράσεις του διαλογισμού. Μεταξύ αυτών: αυξημένη ευαισθητοποίηση, διαύγεια, συμπόνια και αίσθηση ηρεμίας. Η βελτιωμένη εστίαση είναι ένα άλλο πλεονέκτημα που συνδέεται συνήθως με τον διαλογισμό. Μια μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο John Hopkins προτείνει ότι τα γενικά προγράμματα διαλογισμού βοήθησαν στην ανακούφιση των ψυχολογικών συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και του πόνου που σχετίζονται με το άγχος.

Συναισθηματικά οφέλη του διαλογισμού

Ο διαλογισμός μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το μυαλό. Μέσα από την πρακτική του, γινόμαστε σταδιακά πιο ικανοί να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα ή εκείνα που μας προκαλούν δυσφορία. Αυτό συμβαίνει διότι ο διαλογισμός μας μαθαίνει να βλέπουμε και να αντιλαμβανόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας ως διερχόμενες “καταστάσεις”. Ο νους σταδιακά εκπαιδεύεται να νοεί τα γεγονότα, νοητικά, συναισθηματικά, ως παροδικές μόνον εκφάνσεις και να μην προσκολάται σε αυτά. Μέσα από αυτήν την αποδεύσμευση, με το χρόνο, είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή γενικά. Επιπλέον, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει τις αρνητικές νευρολογικές συνδέσεις με τον έσω προμετωπιαίο φλοιό εξασθενίζοντας συναισθήματα όπως ο φόβος και το άγχος. Εναλλακτικά, χτίζει επίσης νέους θετικούς νευρολογικούς δεσμούς με τα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την προώθηση της προσοχής, της εστίασης και της λήψης αποφάσεων.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο διαλογισμός αποδεδειγμένα βελτιώνει την ποιότητα και επάρκεια του ύπνου

Η συμβολή του διαλογισμού στην συναισθηματική υγεία και τον περιορισμό του άγχους

Ενισχύστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα μέσω του mindfulness

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι 4 βασικοί τύποι σχέσεων και η βιωσιμότητά τους

Τύποι σχέσεων: Υπάρχουν άραγε καλούπια, στα οποία μπορούμε να εντάξουμε κάθε ζευγάρι; Ποιες είναι οι ειδοποιές διαφορές και ποια τα κοινά χαρακτηριστικά; Τέλος, εσείς τι τύπος ζευγαριού αναγνωρίζετε ότι είστε;

Πώς να "σπάσω" την εξαρτητική μου σχέση με τη ζυγαριά

Όσο ανορθολογική κι αν είναι η επαγωγή, θεωρητικά, στην πράξη οι άνθρωποι τείνουν να περικλείονται από έναν φαύλο κύκλο αυτοσαμποταρίσματος, με το πρόσχημα «αφού πάχυνα, τι πειράζει να φάω λίγο παραπάνω και σήμερα; Θα τα χάσω όλα μαζί». Και έτσι παρασύρονται στον χείμαρρο των ερμητικά απογοητευτικών σκέψεων που δημιουργήθηκε από το υψηλότερο νούμερο της ζυγαριάς.

Γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το gaslighting;

Το gaslighting, ειδικά όταν το έχεις βιώσει επανειλημμένα, μπορεί να έχει αρνητικές ψυχολογικές επιδράσεις, όπως χρόνια αυτοαμφισβήτηση, τραύμα και σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με το στρες

Βρίσκοντας την ιδανική ισορροπία μετά το διαζύγιο

Σχέσεις διαζύγιο: Το διαζύγιο σηματοδοτεί το τέλος του έγγαμου βίου για ένα ζευγάρι. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως το τέλος των σχέσεων ανάμεσα στους δύο, γεγονός που δυσκολεύει την εύρεση της κατάλληλης ισορροπίας.

Το κολύμπι ως απαραίτητο συμπλήρωμα στη θεραπεία των ψυχικών παθήσεων

Κολύμβηση: Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει πρόβλημα ψυχικής υγείας κάθε χρόνο σύμφωνα με το φιλανθρωπικό ίδρυμα Mind. "Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση όπως το κολύμπι κάνει καλό στο σώμα μας. Ωστόσο, η σωματική υγεία και η ψυχική μας υγεία είναι στενά συνδεδεμένες και γνωρίζουμε από το δικό μας πρόγραμμα Get Set to Go ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να είναι πολύ ευεργετική για την ψυχική μας υγεία», δήλωσε ο Hayley Jarvis, επικεφαλής φυσικής δραστηριότητας στο πρόγραμμα.

Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Chapel Hill: δήλωσε ότι θα δημιουργήσει ένα ειδικό δίκτυο υποστήριξης για φοιτητές και καθηγητές.

Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας 10 έως 34 ετών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί μετά τον αποκλεισμό από την πανδημία COVID-19, ανέφερε ο οργανισμός

Η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με μεγαλύτερη ευημερία και ανθεκτικότητα στο στες

Αθλητισμός οφέλη: Η άσκηση όχι μόνο έχει θετικό αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την αυτοεκτίμησή μας. Η αυτοεκτίμηση είναι το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και πώς αντιλαμβανόμαστε την αξία μας. Είναι ένας βασικός δείκτης της ψυχικής μας ευεξίας και της ικανότητάς μας να αντιμετωπίζουμε τους παράγοντες του στρες στη ζωή.