Ψυχική Υγεία

Διαλογισμός και ψυχική υγεία: Τα οφέλη του διαλογισμού στην συναισθηματική και ψυχική υγεία [vid]

Διαλογισμός και ψυχική υγεία: Τα οφέλη του διαλογισμού στην συναισθηματική και ψυχική υγεία [vid]

Διαλογισμός και ψυχική υγεία: Μέσω του διαλογισμοού ο νους σταδιακά εκπαιδεύεται να νοεί τα γεγονότα, νοητικά, συναισθηματικά, ως παροδικές μόνον εκφάνσεις και να μην προσκολάται σε αυτά. Μέσα από αυτήν την αποδεύσμευση, με το χρόνο, είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή γενικά.

ADMAN

Όταν καθόμαστε για διαλογισμό, φροντίζουμε τον εαυτό μας με τρόπους που μπορεί στην αρχή να μην είναι προφανείς. Τα οφέλη του διαλογισμού είναι πολλά και ποικίλα και υποστηρίζονται από την επιστήμη. Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν τον διαλογισμό για να διαχειριστούν το άγχος και να καλλιεργήσουν ψυχική ηρεμία. Ειδικότερα, ο διαλογισμός mindfulness μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική υγεία. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο διαλογισμός στην ψυχική υγεία και ευεξία, αρκεί φυσικά να ασκείται τακτικά.

Οφέλη του διαλογισμού για την ψυχική υγεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανώς εξοικειωμένοι με τις θετικές επιδράσεις του διαλογισμού. Μεταξύ αυτών: αυξημένη ευαισθητοποίηση, διαύγεια, συμπόνια και αίσθηση ηρεμίας. Η βελτιωμένη εστίαση είναι ένα άλλο πλεονέκτημα που συνδέεται συνήθως με τον διαλογισμό. Μια μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο John Hopkins προτείνει ότι τα γενικά προγράμματα διαλογισμού βοήθησαν στην ανακούφιση των ψυχολογικών συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και του πόνου που σχετίζονται με το άγχος.

Συναισθηματικά οφέλη του διαλογισμού

Ο διαλογισμός μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το μυαλό. Μέσα από την πρακτική του, γινόμαστε σταδιακά πιο ικανοί να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα ή εκείνα που μας προκαλούν δυσφορία. Αυτό συμβαίνει διότι ο διαλογισμός μας μαθαίνει να βλέπουμε και να αντιλαμβανόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας ως διερχόμενες “καταστάσεις”. Ο νους σταδιακά εκπαιδεύεται να νοεί τα γεγονότα, νοητικά, συναισθηματικά, ως παροδικές μόνον εκφάνσεις και να μην προσκολάται σε αυτά. Μέσα από αυτήν την αποδεύσμευση, με το χρόνο, είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή γενικά. Επιπλέον, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει τις αρνητικές νευρολογικές συνδέσεις με τον έσω προμετωπιαίο φλοιό εξασθενίζοντας συναισθήματα όπως ο φόβος και το άγχος. Εναλλακτικά, χτίζει επίσης νέους θετικούς νευρολογικούς δεσμούς με τα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την προώθηση της προσοχής, της εστίασης και της λήψης αποφάσεων.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο διαλογισμός αποδεδειγμένα βελτιώνει την ποιότητα και επάρκεια του ύπνου

Η συμβολή του διαλογισμού στην συναισθηματική υγεία και τον περιορισμό του άγχους

Ενισχύστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα μέσω του mindfulness

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χριστούγεννα: 2/3 των ενηλίκων θα πουν ότι είναι «καλά» ακόμα κι αν δεν είναι

Χριστούγεννα: Ένας στους τρεις Βρετανούς είναι πιο πιθανό να παλέψει με την ψυχική του ευεξία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων παρά οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, όμως οι περισσότεροι δεν το παραδέχονται.

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία μας στην εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν τις επιδράσεις της ορμόνης στη βελτίωση της διάθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα κατάθλιψης.

Η προεκλογική περίοδος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, θέτοντας τους πληθυσμούς σε κίνδυνο

Για τον Smith, όλα αυτά είναι μια υπενθύμιση ότι το άγχος στη ζωή μας είτε προέρχεται από μια πολιτική εκστρατεία είτε από τις ανησυχίες για την πληρωμή των λογαριασμών επηρεάζει τελικά την υγεία.

Το χαμηλό έως μέτριο στρες κάνει καλό, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Νέων του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια

"Πρέπει να έχεις τους σωστούς πόρους για να ενισχυθείς από τις αντιξοότητες και το στρες", δήλωσε ο Oshri. "Για ορισμένους ανθρώπους, το να εκτίθενται σε αντιξοότητες είναι κάτι καλό. Αλλά για άλλους, ίσως όχι". "Είναι πιθανό να μπορείς να αντέξεις περισσότερο στρες αν έχεις μια υποστηρικτική κοινότητα ή οικογένεια". Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuropsychologia.

Κάντε τη σχέση από απόσταση να πετύχει!

Σχέση: Η αλήθεια είναι ότι με λίγη δουλειά, οι σχέσεις εξ αποστάσεως μπορούν να επιβιώσουν στη δοκιμασία του χρόνου και μπορούν να είναι εξίσου ανταποδοτικές με τις τυπικές διαπροσωπικές σχέσεις.