Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Κρίσεις πανικού: Ένας απροσδόκητος επισκέπτης

Κρίσεις πανικού: Ένας απροσδόκητος επισκέπτης

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως αίσθημα παλμών, εφίδρωση, τρέμουλο, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζάλη και αισθήματα μη πραγματικότητας ή αποκόλλησης.

Η κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου ή δυσφορίας που κορυφώνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Είναι ένας τύπος αγχώδους διαταραχής που χαρακτηρίζεται από συντριπτικά συναισθήματα τρόμου, φυσιολογικά συμπτώματα και μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις ή γεγονότα ή μπορεί να συμβούν απροσδόκητα χωρίς προφανή λόγο.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως αίσθημα παλμών, εφίδρωση, τρέμουλο, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζάλη και αισθήματα μη πραγματικότητας ή αποκόλλησης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξουθενωτικά και να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση, οδηγώντας σε φόβο για άλλη επίθεση και αποφυγή ορισμένων καταστάσεων ή θέσεων που μπορεί να προκαλέσουν πανικό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κρίσεις πανικού δεν είναι επικίνδυνες και δεν προκαλούν μακροπρόθεσμη σωματική βλάβη, αλλά μπορεί να είναι πολύ οδυνηρές και ενοχλητικές στην καθημερινή ζωή.

Η ακριβής αιτία των κρίσεων πανικού δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι οφείλονται σε συνδυασμό γενετικών, βιολογικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να βιώσουν κρίσεις πανικού λόγω οικογενειακού ιστορικού αγχωδών διαταραχών ή προδιάθεσης για στρες και άγχος. Οι τραυματικές εμπειρίες, το χρόνιο στρες και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κρίσεων πανικού.

Η θεραπεία για κρίσεις πανικού περιλαμβάνει συνήθως συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και θεραπείας. Τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα κατά του άγχους και οι β-αναστολείς μπορεί να συνταγογραφούνται για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) χρησιμοποιείται επίσης συνήθως για να βοηθήσει τα άτομα να κατανοήσουν και να αλλάξουν τα πρότυπα σκέψης και τις συμπεριφορές τους που συμβάλλουν στις κρίσεις πανικού τους. Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, όπως οι τεχνικές διαχείρισης του στρες, η τακτική άσκηση και οι στρατηγικές χαλάρωσης μπορούν επίσης να είναι ευεργετικές για τη διαχείριση του άγχους και την πρόληψη των κρίσεων πανικού.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παθαίνει κρίσεις πανικού, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Με τη σωστή θεραπεία και υποστήριξη, τα άτομα μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους και να μειώνουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων πανικού τους. Θυμηθείτε, δεν είστε μόνοι και υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το άγχος σας και να ανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η δύναμη της μετάνοιας στην καθημερινότητά μας

Το πρώτο κλινικά επικυρωμένο φυσικό συμπλήρωμα διατροφής για την πρόληψη της επιλόχειας μελαγχολίας

Η κατάθλιψη και η καρδιαγγειακή νόσος επηρεάζουν την συνολική μας υγεία

Πώς να φροντίσουμε τον εαυτό μας έτσι ώστε να ξεφορτωθούμε το άγχος μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η σωματική αδυναμία μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη

«Η αξιολόγηση της αδυναμίας είναι μια σχετικά φθηνή και εύκολη διαδικασία», δήλωσε ο Scheinost, αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας και βιοϊατρικής απεικόνισης και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά είναι πιθανό η αδυναμία να αποτελέσει στόχο παρέμβασης».

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Έχει σημασία αν σας ακούν τα παιδιά σας;

Οικογένεια: Τα παιδιά που δεν φαίνεται να ακούν τους γονείς τους μπορεί να επωφεληθούν από τη συμβολή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

Ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας: Ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.

Ποια είναι το προειδοποιητικά σημάδια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια αναγνώριση: Η σχιζοφρένεια είναι μια πολύπλοκη ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις διαδικασίες σκέψης, τις αντιλήψεις, τη συναισθηματική ανταπόκριση και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Close Icon