Ψυχική Υγεία

Άγχος Πανικός: Tips για να ανακτήσετε τον έλεγχο την ώρα του “πανικού” [vid]

Άγχος Πανικός: Tips για να ανακτήσετε τον έλεγχο την ώρα του “πανικού” [vid]

Άγχος Πανικός: Το άγχος είναι μια κατάσταση πνεύματος προσανατολισμένη προς το μέλλον. Αντί λοιπόν να ανησυχείτε για το τι πρόκειται να συμβεί, «ξαναγυρίστε στο παρόν», λέει η Tamar Chansky, Ph.D., ψυχολόγος και συγγραφέας του "Ελευθερώστε τον εαυτό σας από το άγχος".

Περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με μια αγχώδη διαταραχή, η οποία είναι κάτι περισσότερο από την περιστασιακή ανησυχία ή τον φόβο. Οι διαταραχές άγχους μπορεί να κυμαίνονται από μια γενικευμένη διαταραχή άγχους μέχρι τη διαταραχή πανικού – ξαφνικά επεισόδια φόβου, μαζί με αίσθημα παλμών, τρόμο, τρέμουλο ή εφίδρωση.

Για όσους έχουν διαταραχή άγχους, είναι σημαντικό να εξετάσουν στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση ή τη μείωση του άγχους μακροπρόθεσμα, όπως η ψυχιθεραπεία ή η φαρμακευτική αγωγή. Αλλά όλοι μπορούν να επωφεληθούν από απλούς τρόπους για να μειώσουν το άγχος και το στρες κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η καλή ισορροπημένη διατροφή, ο περιορισμός του αλκοόλ και της καφεΐνης και ο χρόνος με τον εαυτό σας.

Επιπλέον, υπάρχουν τεχνικές που μπορείτε να κάνετε τη στιγμή που το άγχος αρχίζει να σας καταλαμβάνει.

Δείτε πώς θα χαλαρώσετε το μυαλό σας και θα ανακτήσετε τον έλεγχο των σκέψεών σας.

  • Μείνετε στο παρόν

Το άγχος είναι μια κατάσταση πνεύματος προσανατολισμένη προς το μέλλον. Αντί λοιπόν να ανησυχείτε για το τι πρόκειται να συμβεί, «ξαναγυρίστε στο παρόν», λέει η Tamar Chansky, Ph.D., ψυχολόγος και συγγραφέας του “Ελευθερώστε τον εαυτό σας από το άγχος”.

Αναρωτηθείτε: Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Είμαι ασφαλής; Υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνω τώρα; Εάν όχι, επανεξετάσατε τις ανησυχίες σας αργότερα μέσα στην ημέρα, προσθέτει.

  • Επισημάνατε τι συμβαίνει

Οι κρίσεις πανικού μπορεί συχνά να σας κάνουν να αισθανθάνεστε κίνδυνο θανάτου ή ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας: «Έχω κρίση πανικού, αλλά είναι ακίνδυνο, είναι προσωρινό», λέει η Δρ. Chansky. Επιπλέον, να έχετε κατά νου ότι η κρίση πανικού είναι στην πραγματικότητα το “αντίθετο” από ένα σημάδι επικείμενου θανάτου-το σώμα σας ενεργοποιεί την αντίδραση μάχης ή φυγής, το σύστημα που θα σας κρατά στη ζωή, επισημαίνει.

  • Ελέγξτε τις σκέψεις σας

Τα άτομα με άγχος συχνά επικεντρώνονται στα χειρότερα σενάρια, λέει η Δρ. Chansky. Για να αντιμετωπίσετε αυτές τις ανησυχίες, σκεφτείτε πόσο ρεαλιστικές είναι. Ας πούμε ότι είστε αγχωμένοι για μια μεγάλη παρουσίαση στη δουλειά. Αντί να σκεφτείτε, “θα αποτύχω”, για παράδειγμα, πείτε, “είμαι αγχωμένος/η, αλλά είμαι προετοιμασμένος. Κάποια πράγματα θα πάνε καλά, και κάποια άλλα όχι», προτείνει. Το να ξανασκεφτείτε τους φόβους σας βοηθά να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να βρει έναν ορθολογικό τρόπο αντιμετώπισης των ανησυχητικών σας σκέψεων.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αντιμετωπίζεται η ξαφνική αδιαφορία του συντρόφου

Πως θα ηρεμήσετε από μια κρίση πανικού

Ανακουφίστε το στρες με τη δύναμη των αιθέριων ελαίων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ευημερία μας

Αθλητισμός: Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες έχει βρει ότι τα άτομα με υψηλή δραστηριότητα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

3 στους 5 νοσηλευτές στη Σκωτία σκέφτονται να παραιτηθούν

Ψυχική υγεία νοσηλευτές: Το προσωπικό εργάζεται με απλήρωτες υπερωρίες, βρίσκεται υπό υπερβολική πίεση και δεν μπορεί να παρέχει το επίπεδο φροντίδας που θα ήθελε. Σύμφωνα με την έκθεση, οι νοσηλευτές δήλωσαν ότι αισθάνονται υποτιμημένοι και υπό υπερβολική πίεση.

Τα νεότερα σε ηλικία θύματα συντροφικής βίας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές.

Ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που επηρεάστηκαν από την συντροφική βία ήταν ίδιος, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια ήταν πιθανότερο να κακοποιήσουν ο ένας τον άλλο, παρά να υπάρχει μόνο ένας θύτης.

Προκλήσεις και οφέλη μιας σχέσης που αψηφά τα θρησκευτικά "πιστεύω"

Διαθρησκευτικές σχέσεις: Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να προχωρήσουν σε μια σχέση με διαφορετικά θρησκευτικά "πιστεύω", αναγνωρίζοντας πως ένα τέτοιο εγχείρημα έχει τις δικές του ξεχωριστές προκλήσεις.

Η κολύμβηση συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του στρες

Κολύμπι: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μας ωφελεί.

8 στους 10 αντιμετωπίζουν το άγχος της πανδημίας στη φύση

Καναδάς κορωνοϊός: Οι άνθρωποι θέλουν να συνδεθούν με ασφάλεια με άλλους ή να βγουν έξω για λίγο φως από τον ήλιο και μια βόλτα, πεζοπορία, τρέξιμο ή βόλτα με ποδήλατο για ένα διάλειμμα από την αυξημένη τηλεργασία και τον χρόνο οθόνης.