Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Άγχος Πανικός: Tips για να ανακτήσετε τον έλεγχο την ώρα του “πανικού” [vid]

Άγχος Πανικός: Tips για να ανακτήσετε τον έλεγχο την ώρα του “πανικού” [vid]

Άγχος Πανικός: Το άγχος είναι μια κατάσταση πνεύματος προσανατολισμένη προς το μέλλον. Αντί λοιπόν να ανησυχείτε για το τι πρόκειται να συμβεί, «ξαναγυρίστε στο παρόν», λέει η Tamar Chansky, Ph.D., ψυχολόγος και συγγραφέας του "Ελευθερώστε τον εαυτό σας από το άγχος".

Περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με μια αγχώδη διαταραχή, η οποία είναι κάτι περισσότερο από την περιστασιακή ανησυχία ή τον φόβο. Οι διαταραχές άγχους μπορεί να κυμαίνονται από μια γενικευμένη διαταραχή άγχους μέχρι τη διαταραχή πανικού – ξαφνικά επεισόδια φόβου, μαζί με αίσθημα παλμών, τρόμο, τρέμουλο ή εφίδρωση.

Για όσους έχουν διαταραχή άγχους, είναι σημαντικό να εξετάσουν στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση ή τη μείωση του άγχους μακροπρόθεσμα, όπως η ψυχιθεραπεία ή η φαρμακευτική αγωγή. Αλλά όλοι μπορούν να επωφεληθούν από απλούς τρόπους για να μειώσουν το άγχος και το στρες κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η καλή ισορροπημένη διατροφή, ο περιορισμός του αλκοόλ και της καφεΐνης και ο χρόνος με τον εαυτό σας.

Επιπλέον, υπάρχουν τεχνικές που μπορείτε να κάνετε τη στιγμή που το άγχος αρχίζει να σας καταλαμβάνει.

Δείτε πώς θα χαλαρώσετε το μυαλό σας και θα ανακτήσετε τον έλεγχο των σκέψεών σας.

  • Μείνετε στο παρόν

Το άγχος είναι μια κατάσταση πνεύματος προσανατολισμένη προς το μέλλον. Αντί λοιπόν να ανησυχείτε για το τι πρόκειται να συμβεί, «ξαναγυρίστε στο παρόν», λέει η Tamar Chansky, Ph.D., ψυχολόγος και συγγραφέας του “Ελευθερώστε τον εαυτό σας από το άγχος”.

Αναρωτηθείτε: Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Είμαι ασφαλής; Υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνω τώρα; Εάν όχι, επανεξετάσατε τις ανησυχίες σας αργότερα μέσα στην ημέρα, προσθέτει.

  • Επισημάνατε τι συμβαίνει

Οι κρίσεις πανικού μπορεί συχνά να σας κάνουν να αισθανθάνεστε κίνδυνο θανάτου ή ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας: «Έχω κρίση πανικού, αλλά είναι ακίνδυνο, είναι προσωρινό», λέει η Δρ. Chansky. Επιπλέον, να έχετε κατά νου ότι η κρίση πανικού είναι στην πραγματικότητα το “αντίθετο” από ένα σημάδι επικείμενου θανάτου-το σώμα σας ενεργοποιεί την αντίδραση μάχης ή φυγής, το σύστημα που θα σας κρατά στη ζωή, επισημαίνει.

  • Ελέγξτε τις σκέψεις σας

Τα άτομα με άγχος συχνά επικεντρώνονται στα χειρότερα σενάρια, λέει η Δρ. Chansky. Για να αντιμετωπίσετε αυτές τις ανησυχίες, σκεφτείτε πόσο ρεαλιστικές είναι. Ας πούμε ότι είστε αγχωμένοι για μια μεγάλη παρουσίαση στη δουλειά. Αντί να σκεφτείτε, “θα αποτύχω”, για παράδειγμα, πείτε, “είμαι αγχωμένος/η, αλλά είμαι προετοιμασμένος. Κάποια πράγματα θα πάνε καλά, και κάποια άλλα όχι», προτείνει. Το να ξανασκεφτείτε τους φόβους σας βοηθά να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να βρει έναν ορθολογικό τρόπο αντιμετώπισης των ανησυχητικών σας σκέψεων.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αντιμετωπίζεται η ξαφνική αδιαφορία του συντρόφου

Πως θα ηρεμήσετε από μια κρίση πανικού

Ανακουφίστε το στρες με τη δύναμη των αιθέριων ελαίων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναδυόμενοι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στο χώρο εργασίας 

Εργασία: Με την άνοδο της απομακρυσμένης εργασίας και της τεχνολογίας που επιτρέπει στους εργαζόμενους να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομα να απομακρυνθούν από την εργασία και να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.

Μελέτη σάρωσης εγκεφάλου ρίχνει φως στο μυστήριο της ψυχικής υγείας

Ψύχωση: Μια πρόσφατη μελέτη σάρωσης εγκεφάλου έδωσε πολύτιμες γνώσεις για το περίπλοκο φαινόμενο της ψύχωσης, ρίχνοντας φως σε ένα μακροχρόνιο μυστήριο στην έρευνα για την ψυχική υγεία.

Η ευαισθησία των παιδιών στον έπαινο των γονιών τους θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική ψυχική τους υγεία

«Μια σημαντική μελλοντική κατεύθυνση είναι να κατανοήσουμε πώς αναπτύσσεται η παιδική ευαισθησία στον έπαινο και αν μπορεί να διαμορφωθεί από παρεμβάσεις», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Cassidy McDermott, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ο αντίκτυπος της ακραίας ζέστης στην ψυχική υγεία

Καύσωνας: Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των καύσωνα, η κατανόηση και ο μετριασμός των επιπτώσεών τους στην ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας.

Ψυχιατρικές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άτομα με νευρική ανορεξία

Επίσης, το 13,9% όλων των θανάτων ασθενών με νευρική ανορεξία οφείλονταν σε αυτοκτονία. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη για τους κλινικούς γιατρούς να αναγνωρίζουν πρόσθετες διαταραχές ψυχικής υγείας σε εφήβους και ενήλικες με ανορεξία», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Mette Søeby, MD και Ph.D. φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους/ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαρχους.

Τι να κάνετε αν τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού σας κάνουν να νιώθετε πολύ μόνη

Αίσθημα μοναξιάς: Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά φέρνει οράματα ξέγνοιαστης διασκέδασης, αλλά για κάποιους, τα μεγάλα Σαββατοκύριακα μπορεί να τονίσουν τα συναισθήματα μοναξιάς.

Close Icon