Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη: Καταπολεμήστε την κατάθλιψη απομακρύνοντας τις αρνητικές σκέψεις

Κατάθλιψη: Καταπολεμήστε την κατάθλιψη απομακρύνοντας τις αρνητικές σκέψεις

Κατάθλιψη: Η έρευνα διερευνά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα με ιστορικό μείζονος κατάθλιψης επεξεργάζονται τόσο τις αρνητικές όσο και τις θετικές πληροφορίες.

Εκατομμύρια Αμερικανοί που παλεύουν με τη μείζονα κατάθλιψη αντιμετωπίζουν συχνά την πρόκληση της υποτροπής, αλλά μια πρόσφατη μελέτη προτείνει μια πιθανή στρατηγική για τον μετριασμό αυτού του κινδύνου. Αντί να εστιάζουν αποκλειστικά στις αρνητικές πτυχές, η μελέτη προτείνει ότι η εκπαίδευση των ατόμων να στρέφουν την προσοχή τους στις θετικές πτυχές της καθημερινής ζωής θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας υποτροπής.

Κατάθλιψη

Η έρευνα, με επικεφαλής τη Lira Yoon, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Maryland, Baltimore County, διερευνά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα με ιστορικό μείζονος κατάθλιψης επεξεργάζονται τόσο τις αρνητικές όσο και τις θετικές πληροφορίες. Αναλύοντας 44 προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν πάνω από 4.200 συμμετέχοντες, οι ερευνητές προσπάθησαν να αποκαλύψουν την επίδραση της κατανομής της προσοχής στο ενδεχόμενο υποτροπής.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα χωρίς ιστορικό μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής επεξεργάζονταν ταχύτερα τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές πληροφορίες, ανεξάρτητα από τη συναισθηματική αξία. Επιπλέον, τα άτομα αυτά επέδειξαν σημαντική ισορροπία στην επεξεργασία θετικών έναντι αρνητικών πληροφοριών. Αντίθετα, τα άτομα με ιστορικό μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής είχαν την τάση να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο εστιάζοντας στις αρνητικές πληροφορίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ικανότητα απεμπλοκής από άσχετες πληροφορίες. Η μελέτη υπογράμμισε ότι ορισμένα άτομα μπορούν να προχωρήσουν αποτελεσματικά από τα αγχωτικά γεγονότα, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν στα τρέχοντα καθήκοντα. Ωστόσο, άλλα δυσκολεύονται να απεμπλακούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρεμβατικές αρνητικές σκέψεις που διαταράσσουν τις τρέχουσες δραστηριότητές τους. Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα με προηγούμενη κατάθλιψη αντιμετώπιζαν μεγαλύτερη δυσκολία στην απεμπλοκή από άσχετες αρνητικές πληροφορίες σε σύγκριση με άσχετες θετικές πληροφορίες.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτή η δυσκολία απεμπλοκής θα μπορούσε να συμβάλει στη διαιώνιση των αρνητικών καταστάσεων διάθεσης, οδηγώντας ενδεχομένως σε μελλοντικά καταθλιπτικά επεισόδια. Ο κυκλικός χαρακτήρας αυτού του μοτίβου υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης του τρόπου με τον οποίο τα άτομα επεξεργάζονται τις πληροφορίες.

Οι επιπτώσεις της μελέτης είναι σημαντικές, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2021, περίπου το 8% του πληθυσμού των ΗΠΑ (περίπου 21 εκατομμύρια ενήλικες) παρουσίασε μείζονα κατάθλιψη. Περισσότερα από τα μισά από αυτά τα άτομα θα παρουσιάσουν υποτροπές, συχνά εντός δύο ετών από την ανάκαμψη.

Η πρόληψη της υποτροπής περιλαμβάνει μια πολύπλευρη προσέγγιση. Θεραπείες όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Η CBT βοηθά τα άτομα να επαναπροσδιορίσουν τις αρνητικές ερμηνείες των καταστάσεων, προωθώντας υγιέστερες προοπτικές. Επιπλέον, παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση, ο ύπνος και η διατροφή, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διάθεση. Η διατήρηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τα άτομα με ιστορικό κατάθλιψης.

Η Lira Yoon προτείνει ότι πέρα από τις υπάρχουσες θεραπείες, όπως η CBT, θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα πιθανό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της ικανότητας των ατόμων με ιστορικό κατάθλιψης να αποσυνδέονται από άσχετες πληροφορίες. Αν και η ιδέα αυτή βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, ανοίγει την πόρτα σε καινοτόμες παρεμβάσεις.

Τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν τη διασύνδεση των γνωστικών διαδικασιών, της ρύθμισης της διάθεσης και της ψυχικής υγείας. Ρίχνοντας φως στο ρόλο της θετικής επεξεργασίας πληροφοριών, η έρευνα αυτή υπογραμμίζει τη δυνατότητα καινοτόμων παρεμβάσεων για να σπάσει ο κύκλος της υποτροπής της κατάθλιψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να αποφύγετε τη στυτική δυσλειτουργία

Μπορούν οι βιταμίνες να συνδέονται με την διάθεσή μας;

Μπορεί η παραγωγικότητα να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

14 Λόγοι για να ξεκινήσετε γυμναστική σήμερα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπάρχουν ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι;

Ανθεκτικότητα: Η αποδοχή καθορίζει πολλά για την προσωπικότητα ενός άτομο. Και αν σε ενδιαφέρει έντονα να σε αποδέχονται οι γύρω σου, τότε αυτό σημαίνει πως στερείσαι τον πραγματικό σου εαυτό.

Πώς ενισχύουμε φυσικά τη σεροτονίνη;

Σεροτονίνη: Γνωστή ως «ευτυχισμένη χημική ουσία», επηρεάζει τη διάθεση, τον ύπνο, την πέψη και τη μνήμη. Μπορείτε να αυξήσετε τη σεροτονίνη φυσικά μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, μιας διατροφής πλούσιας σε τρυπτοφάνη και της άσκησης.

Αντιμέτωποι με ψυχικές νόσους βρίσκονται όλο και περισσότερο οι νέοι Βρετανοί

Αυτές οι δυσκολίες, πέραν του αντίκτυπου στην προσωπική ζωή των νέων, έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην επαγγελματική διαδρομή τους, τα εισοδήματά τους και επιπτώσεις στους εργοδότες και τα οικονομικά του Κράτους, συνεχίζει η Resolution Foundation.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Tips για να ταξιδέψετε μόνοι σας

Ταξίδι: Τα σόλο ταξίδια αφορούν την ανεξαρτησία, την αυτοανακάλυψη και την ελευθερία να χαράξετε τη δική σας πορεία.

Η βία και το τραύμα μας επηρεάζουν ακόμα και από απόσταση

Ενώ μπορεί όλοι να είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια καταιγίδα, δεν βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά πλεονεκτήματα και διαφορετικές ανάγκες.