Ψυχική Υγεία

Χρήση social media: Οι παρεμβάσεις ανακουφίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Χρήση social media: Οι παρεμβάσεις ανακουφίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Χρήση social media: Οι παρεμβάσεις χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ενήλικες για τους οποίους η χρήση των social media έχει γίνει προβληματική.

Η λήψη θεραπείας για προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας των ατόμων με κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του University College του Λονδίνου. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Internet Research, διαπίστωσε ότι οι παρεμβάσεις χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ενήλικες για τους οποίους η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει προβληματική ή παρεμβαίνει στην ψυχική τους υγεία.

Πώς ορίζεται η προβληματική χρήση των social media;

Προβληματική χρήση είναι όταν η ενασχόληση ενός ατόμου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ως αποτέλεσμα την απόσπαση της προσοχής από τα κύρια καθήκοντά του και την παραμέληση ευθυνών σε άλλες πτυχές της ζωής του. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να γίνει προβληματική όταν αρχίζει να παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου και οδηγεί σε κακή ψυχική ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους, του στρες και της μοναξιάς.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των χρηστών, έχουν αναπτυχθεί και αξιολογηθεί από ερευνητές παρεμβάσεις χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τέτοιες τεχνικές περιλαμβάνουν την αποχή ή τον περιορισμό της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παράλληλα με τεχνικές που βασίζονται στη θεραπεία, όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT). Οι ερευνητές ανέλυσαν 23 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, μεταξύ 2004 και 2022. Διαπίστωσαν ότι σε περισσότερο από το ένα τρίτο των μελετών (39%), οι παρεμβάσεις στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βελτίωσαν την ψυχική ευεξία.

Οι βελτιώσεις ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτες στην κατάθλιψη (χαμηλή διάθεση), καθώς το 70% των μελετών είδε σημαντική βελτίωση στην κατάθλιψη μετά την παρέμβαση. Οι παρεμβάσεις που βασίζονται στη θεραπεία ήταν πιο αποτελεσματικές—βελτίωσαν την ψυχική ευεξία στο 83% των μελετών, σε σύγκριση με το 20% των μελετών που βρήκαν βελτίωση όπου η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν περιορισμένη και το 25% όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εγκαταλείφθηκαν εντελώς.

Η επικεφαλής συγγραφέας, Dr. Ruth Plackett (UCL Institute of Epidemiology & Health), δήλωσε: «Τα ζητήματα ψυχικής υγείας αυξάνονται, όπως και ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι επαγγελματίες υγείας και φροντίδας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μείωση του χρόνου που αφιερώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι απίθανο να ωφελήσει από μόνη της την ψυχική ευημερία. «Αντίθετα, η υιοθέτηση μιας προσέγγισης που βασίζεται περισσότερο στη θεραπεία και ο προβληματισμός σχετικά με το πώς και γιατί αλληλεπιδρούμε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαχειριζόμαστε αυτές τις συμπεριφορές θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμπτώματα του σώματος και του νου συχνά συνυπάρχουν

Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στα παιδιά

Εγκρίθηκε από τον FDA το πρώτο χάπι για την επιλόχειο κατάθλιψη

Τρόποι για να διαχειριστείτε το άγχος μετά από απόλυση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Όσο νωρίτερα στολίσετε για τα Χριστούγεννα, τόσο καλύτερα

Τα Χριστούγεννα  και, γενικά, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι δύσκολη αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σας «κλέβουν» τη χαρά ή αποχωριστήκατε πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά το να στολίζετε το σπίτι σας – ακόμη κι αν δεν έχετε όρεξη – μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

ΔΑΦ: Στην πλοήγηση στον αυτισμό κατά την εφηβεία, μια συλλογική και διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον έφηβο είναι ζωτικής σημασίας

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε έναν χωρισμό;

Χωρισμός: Η θεραπεία ενός χωρισμού είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Αποφύγετε να βιαστείτε σε νέες σχέσεις ή να προσπαθήσετε να καταπιέσετε τα συναισθήματά σας.