Ψυχική Υγεία

Social media: Συμβουλές για τους γονείς και την χρήση των social media

Social media: Συμβουλές για τους γονείς και την χρήση των social media

Social media: Tα social media μπορούν να αποτελέσουν δίκοπο μαχαίρι για τους εφήβους, προσφέροντας θετικές και αρνητικές εμπειρίες.

Η αυξανόμενη επικράτηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των εφήβων έχει γίνει μια σημαντική ανησυχία τόσο για τους γονείς όσο και για τους επαγγελματίες υγείας. Όπως τονίζει ο Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ Δρ Vivek Murthy, μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι γονείς είναι εάν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ασφαλή για τα παιδιά τους. Δυστυχώς, η απάντηση δεν είναι απλή, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για να διαπιστωθεί οριστικά η ασφάλειά του. Στην πραγματικότητα, αυξανόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία των νέων, οδηγώντας σε ζητήματα όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η διαδικτυακή καταδίωξη, το άγχος, η έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο, οι κοινωνικές πιέσεις, η μειωμένη εστίαση στο σχολείο και ανησυχίες για την εικόνα του σώματος.

Social media και γονείς

Αν και μπορεί να μην είναι εφικτό να εξαλειφθούν εντελώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη ζωή των εφήβων, οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων και στην καθοδήγηση των παιδιών τους να χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες υπεύθυνα. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για τους γονείς για να βοηθήσουν τους εφήβους τους να πλοηγούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με υγιή τρόπο:

  • Ορίστε κανόνες: Για να συμμορφωθούν με την ομοσπονδιακή νομοθεσία και να προστατεύσουν το απόρρητο των παιδιών τους, οι γονείς θα πρέπει να καθυστερήσουν την πρόσβαση των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για όσο το δυνατόν περισσότερο. Επικοινωνείτε τακτικά και ενισχύετε τους κανόνες και τις ρυθμίσεις απορρήτου μαζί, διασφαλίζοντας ότι το παιδί σας κατανοεί τους πιθανούς κινδύνους και τους κινδύνους.
  • Παρακολούθηση: Οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη ακολουθώντας ή «φίλωντας» τα παιδιά τους στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο στόχος δεν είναι να τους κατασκοπεύσετε, αλλά να δείξετε ότι γνωρίζετε τις διαδικτυακές δραστηριότητές τους και ότι είστε διαθέσιμοι να τους υποστηρίξετε και να τους προστατέψετε εάν χρειαστεί.
  • Μοντέλο Θετικής Συμπεριφοράς: Οι γονείς χρησιμεύουν ως πρότυπα για τα παιδιά τους, και αυτό ισχύει και για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η επίδειξη υπεύθυνης και προσεκτικής χρήσης της τεχνολογίας μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συμπεριφορά των εφήβων.
  • Αναγνωρίστε τις αλλαγές συμπεριφοράς: Να είστε προσεκτικοί για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του εφήβου σας. Οι εναλλαγές της διάθεσης, οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, τα διαταραγμένα πρότυπα ύπνου ή η απομόνωση θα μπορούσαν να είναι δείκτες αγωνίας που προκαλούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, προσφέρετε ένα υποστηρικτικό και μη επικριτικό χώρο στο παιδί σας να μιλήσει για τα συναισθήματά του.
  • Προτείνετε Διαλείμματα: Εάν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν σημαντικά τη σωματική ή ψυχική ευεξία του εφήβου σας, σκεφτείτε να προτείνετε ένα διάλειμμα από αυτές τις πλατφόρμες. Μερικές φορές, μπορεί να χρειάζονται γονική καθοδήγηση και υποστήριξη για να σπάσουν τον κύκλο της εξάρτησης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Τακτικά check-in: Συμμετέχετε σε συνεχείς συζητήσεις σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δημιουργήστε ένα ανοιχτό και αξιόπιστο περιβάλλον όπου το παιδί σας νιώθει άνετα να συζητά τις εμπειρίες του στο διαδίκτυο. Τα τακτικά check-in θα σας επιτρέψουν να μένετε ενημερωμένοι για τις διαδικτυακές τους αλληλεπιδράσεις και να αντιμετωπίζετε εγκαίρως τυχόν ανησυχίες.

Συμπερασματικά, τα social media μπορούν να αποτελέσουν δίκοπο μαχαίρι για τους εφήβους, προσφέροντας θετικές και αρνητικές εμπειρίες. Ως γονείς, είναι σημαντικό να παραμείνετε εμπλεκόμενοι, ενημερωμένοι και υποστηρικτικοί για τις διαδικτυακές δραστηριότητες του παιδιού σας. Θέτοντας όρια, διαμορφώνοντας υπεύθυνη συμπεριφορά και διατηρώντας ανοιχτή επικοινωνία, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους τους να περιηγηθούν με ασφάλεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ενισχύσουν την αυτογνωσία και την ανθεκτικότητά τους στον ψηφιακό κόσμο. Η ενεργή και προσεκτική ανατροφή των παιδιών είναι απαραίτητη για την ευημερία της σημερινής γενιάς που γνωρίζει την τεχνολογία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι υγιεινό να ξεκινάτε την ημέρα σας με νερό και λεμόνι;

Αντιμετωπίζοντας τη μοναξιά στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Οι έφηβοι χρησιμοποιούν social media για να διαγνώσουν τον εαυτό τους με ΔΕΠΥ & αυτισμό

Μείωση κινδύνων ψυχικής υγείας για εφήβους αλλά και για γορίλες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Όσο νωρίτερα στολίσετε για τα Χριστούγεννα, τόσο καλύτερα

Τα Χριστούγεννα  και, γενικά, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι δύσκολη αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σας «κλέβουν» τη χαρά ή αποχωριστήκατε πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά το να στολίζετε το σπίτι σας – ακόμη κι αν δεν έχετε όρεξη – μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

ΔΑΦ: Στην πλοήγηση στον αυτισμό κατά την εφηβεία, μια συλλογική και διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον έφηβο είναι ζωτικής σημασίας

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε έναν χωρισμό;

Χωρισμός: Η θεραπεία ενός χωρισμού είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Αποφύγετε να βιαστείτε σε νέες σχέσεις ή να προσπαθήσετε να καταπιέσετε τα συναισθήματά σας.