Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη: Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων της νόσου

Κατάθλιψη: Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων της νόσου

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας.

Κατάθλιψη: Νέα μέθοδος ανίχνευσης της αγχώδους και μη αγχώδους κατάθλιψης με τη χρήση επεξεργασίας εγκεφαλικών σημάτων αναπτύχθηκε από βιοϊατρικούς μηχανικούς του Πανεπιστημίου του Surrey. Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδείχθηκαν ότι ήταν περίπου 91% ακριβή όταν οι ασθενείς παρακολουθούσαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα με κλειστά μάτια.

Ο Hesam Shakouh Alaei, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε: “Οι ασθενείς με αγχώδη κατάθλιψη έχουν συχνά πιο σοβαρά συμπτώματα και παρενέργειες με μεγαλύτερη αντίσταση στη θεραπεία από ό,τι οι ασθενείς με μη αγχώδη κατάθλιψη. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να διακρίνουμε αυτές τις δύο ομάδες μεταξύ τους”. “Η ελπίδα είναι ότι αυτές οι γνώσεις θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να αναγνωρίζουν την αγχώδη και τη μη αγχώδη κατάθλιψη και να αντιμετωπίζουν ανάλογα”. Η αγχώδης κατάθλιψη είναι όταν κάποιος παρουσιάζει συνδυασμό σοβαρών συμπτωμάτων τόσο κατάθλιψης όσο και άγχους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί γρήγορα η αγχώδης κατάθλιψη για να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κατάστασης. Η ερευνητική ομάδα κατέγραψε ένα πεντάλεπτο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ηρεμίας (ΗΕΓ) σε 15 ασθενείς με αγχώδη κατάθλιψη και εννέα ασθενείς με μη αγχώδη κατάθλιψη υπό συνθήκες ανοιχτών και κλειστών ματιών. Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας. Το εγκεφαλικό δίκτυο που προέκυψε από ασθενείς με αγχώδη κατάθλιψη και μη αγχώδη κατάθλιψη ταξινομήθηκε στη συνέχεια με μηχανική μάθηση. Τα ευρήματα έδειξαν πώς οι ασθενείς με αγχώδη κατάθλιψη μεταδίδουν ισχυρότερη συνδεσιμότητα στο δεξιό ημισφαίριο με την ακρίβεια να βελτιώνεται σημαντικά με κλειστά μάτια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο “Βιοϊατρική Επεξεργασία Σήματος και Ελέγχου” (Biomedical Signal Processing and Control).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

5 Τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη

Πώς θα αποφύγετε το άγχος της καθημερινότητας;

Γιατί οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν θετικά την υγεία μας;

Γιατί έχετε κατάθλιψη στα γενέθλιά σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.

Μπορούν τα αναψυκτικά να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία;

Αναψυκτικά: Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και καφεΐνης, τα τεχνητά πρόσθετα και η εξάρτηση από τα ανθρακούχα αναψυκτικά ως μηχανισμό αντιμετώπισης είναι πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία.