Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη γενεθλίων: Γιατί έχετε κατάθλιψη στα γενέθλιά σας;

Κατάθλιψη γενεθλίων: Γιατί έχετε κατάθλιψη στα γενέθλιά σας;

Κατάθλιψη γενεθλίων: Είναι μια φυσιολογική αντίδραση στους στρεσογόνους παράγοντες ή τις προσδοκίες γύρω από τα γενέθλια και συνήθως υποχωρεί αφού περάσει αυτή η ξεχωριστή ημέρα.

Ενώ τα γενέθλια συνδέονται συνήθως με την ευτυχία και τη χαρά, για μερικούς, τα γενέθλια μπορεί να είναι πηγή άγχους και θλίψης. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στους λόγους πίσω από την κατάθλιψη γενεθλίων και θα εξερευνήσουμε στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων συναισθημάτων.

Είναι η κατάθλιψη γενεθλίων μια πραγματική πάθηση;

Ναι, η κατάθλιψη γενεθλίων ή τα «μπλουζ γενεθλίων» είναι ένα πραγματικό φαινόμενο που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι μια επίσημη διάγνωση ψυχικής υγείας, αλλά αναφέρεται σε ένα σύνολο σημείων και συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανίσουν ορισμένοι άνθρωποι γύρω στα γενέθλιά τους. Τα κοινά σημάδια του μπλουζ γενεθλίων μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αισθήματα τρόμου
 • Αποφυγή σκέψης για την ημέρα
 • Ανησυχείς για την ηλικία σας
 • Αγανάκτηση για όσους ρωτούν για τα γενέθλια
 • Έλλειψη ενθουσιασμού για εορτασμούς
 • Βιώνετε συναισθήματα όπως λύπη, άγχος ή θυμό γύρω από τα γενέθλια

 

Αν και δεν βιώνουν όλοι το μπλουζ γενεθλίων με την ίδια ένταση, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.

Κατάθλιψη γενεθλίων εναντίον κλινικής κατάθλιψης:

Η κατάθλιψη γενεθλίων δεν είναι το ίδιο με την κλινική κατάθλιψη. Η κατάθλιψη γενεθλίων είναι μια προσωρινή κατάσταση διάθεσης που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λυπημένοι, ευερέθιστοι, ανήσυχοι και σαν να θέλουν να είναι μόνοι. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση στους στρεσογόνους παράγοντες ή τις προσδοκίες γύρω από τα γενέθλια και συνήθως υποχωρεί αφού περάσει η ειδική μέρα.

Η κλινική κατάθλιψη, από την άλλη, είναι μια σοβαρή διαταραχή ψυχικής υγείας που μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και δεν περιορίζεται στα γενέθλια. Είναι ένα μακροχρόνιο αίσθημα θλίψης ή απώλειας ενδιαφέροντος για πράγματα που απολάμβανε ένα άτομο.

Γιατί ένα άτομο παθαίνει κατάθλιψη γενεθλίων;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι την ώρα των γενεθλίων.

 • Άγχος ή λύπη για τη γήρανση
 • Αίσθημα ότι δεν έχουν καταφέρει αρκετά σε μια συγκεκριμένη ηλικία
 • Φόβος του θανάτου
 • Μοναξιά
 • Έλλειψη στενών φίλων ή οικογένειας για να γιορτάσουμε μαζί
 • Πίεση για πάρτι και πρόσκληση κόσμου
 • Άλυτα συναισθήματα ή τραύματα που σχετίζονται με γενέθλια ή γήρανση

Κατάθλιψη γενεθλίων – τα συμπτώματα:

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης γενεθλίων μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά μερικά κοινά σημάδια περιλαμβάνουν:

 • Αισθάνεστε αυξημένο άγχος πριν ή κατά τη διάρκεια των γενεθλίων σας.
 • Αποφύγετε τις σκέψεις για τα γενέθλια ή την ηλικία σας.
 • Αγανακτείτε με άτομα που ρωτούν για τα γενέθλιά σας.
 • Βιώνετε θλίψη, ευερεθιστότητα ή θυμό κατά τη διάρκεια ή γύρω από τα γενέθλιά σας.
 • Κοινωνική απόσυρση ή απομόνωση.
 • Δυσκολία στον ύπνο ή αλλαγές στην όρεξη.
 • Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε θεωρούσατε ευχάριστες.

Στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης γενεθλίων

Ακολουθούν μερικές πολύτιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης γενεθλίων που θα συζητήσουμε παρακάτω.

 • Προκαλέστε τις αρνητικές σας σκέψεις: Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να συμβάλουν σε συναισθήματα κατάθλιψης. Μάθετε να αμφισβητείτε αυτές τις σκέψεις και αντικαταστήστε τις με πιο θετικές και ρεαλιστικές. Για παράδειγμα, αντί να σκέφτεστε: «Γερνάω και έχω περάσει την ακμή μου», θα μπορούσατε να επαναπροσδιορίσετε αυτή τη σκέψη ως «γερνάω, αλλά τα καλύτερα έρχονται».
 • Γράψτε δηλώσεις για τον εαυτό σας για να αντιμετωπίσετε αρνητικές σκέψεις: Ακολουθούν ορισμένες αυτο-δηλώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των αρνητικών σκέψεων:

«Είμαι άξιος αγάπης και σεβασμού, ανεξάρτητα από την ηλικία που είμαι».
«Η ηλικία μου δεν με καθορίζει, αλλά είναι ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά μου που διαμορφώνουν αυτό που είμαι ως άτομο».
«Η αξία μου δεν καθορίζεται από τα επιτεύγματά μου ή από το πόσους φίλους έχω».
«Έχω ξεπεράσει προκλήσεις στο παρελθόν και μπορώ να τις ξεπεράσω ξανά».
«Είμαι ικανός να χειριστώ κάθε αρνητικό συναίσθημα που εμφανίζεται και να βρίσκω τρόπους να το αντιμετωπίσω».
«Είμαι ευγνώμων για τους ανθρώπους στη ζωή μου που με αγαπούν και με υποστηρίζουν».
«Είμαι δυνατός και ανθεκτικός και θα ξεπεράσω αυτή τη δύσκολη στιγμή».

 • Έχετε επίγνωση της καταστροφικής σκέψης: Καταστροφική σκέψη είναι όταν φυσάς τα πράγματα δυσανάλογα και φαντάζεσαι τα χειρότερα δυνατά αποτελέσματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος, στρες και κατάθλιψη.
 • Έλεγχος γεγονότων: Ο έλεγχος δεδομένων είναι μια αποτελεσματική τεχνική για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης γενεθλίων. Μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση μεταξύ γεγονότων και συναισθημάτων.

 • Αντιμετωπίζοντας την απελπισία: Η απελπισία είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό της κατάθλιψης, που μπορεί να σας οδηγήσει στο να κατακλύζεστε από την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ. Μια χρήσιμη τεχνική για τη διαχείριση των καταθλιπτικών συναισθημάτων είναι να γράψετε μια λίστα με ενεργά βήματα που μπορούν να ληφθούν για να βελτιώσετε την κατάστασή σας. Για παράδειγμα, εάν παλεύετε με τη μοναξιά, θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να εγγραφείτε σε μια τοπική λέσχη ή οργανισμό με βάση τα ενδιαφέροντά σας ή να εγγραφείτε σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα γνωριμιών. Αυτά τα συγκεκριμένα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο ενδυναμωμένοι και να ελέγχετε την κατάστασή σας, κάτι που μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα συναισθήματα απόγνωσης και απελπισίας που σχετίζονται με την κατάθλιψη.
 • Μάθετε να δέχεστε την απογοήτευση: Οι απογοητεύσεις είναι ένα φυσικό μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των γενεθλίων. Αναγνωρίζοντας αυτήν την πραγματικότητα και αποδεχόμενοι ότι δεν θα πάνε όλα όπως τα σχεδιάζουμε, μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις προσδοκίες και τα συναισθήματά μας. Η αποδοχή της απογοήτευσης μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να χτίσουμε ανθεκτικότητα και την ικανότητα να ανακάμψουμε μετά από δύσκολες στιγμές.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι γυναίκες διαγιγνώσκονται πιο συχνά με κατάθλιψη;

Β.Κουμαντάκη: Τα καταστροφικά γεγονότα αλλάζουν την προοπτική των ανθρώπων για το μέλλον

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν προσπαθείτε να κόψετε μια συνήθεια

Η διατροφή με υψηλή πρωτεΐνη μειώνει την κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.

Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας.

Πώς θα αποβάλω το άγχος των εξετάσεων;

Διάβασμα: Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο νευρικοί πριν από ένα τεστ, ορισμένοι μαθητές βρίσκουν το άγχος των εξετάσεων εξουθενωτικό.