Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Γονείς: Κάνοντας 1 βήμα πιο κοντά στον έφηβο

Γονείς: Κάνοντας 1 βήμα πιο κοντά στον έφηβο

Πολλοί γονείς περιμένουν από τους εφήβους να είναι σε θέση να ελέγχουν πλήρως τα συναισθήματά τους. Αλλά αυτό δεν είναι ακόμη δυνατό λόγω των ορμονικών αλλαγών, του σχολικού και οικογενειακού στρες και του γεγονότος ότι ο εγκέφαλος δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως, ιδίως στους τομείς της κρίσης, της συλλογιστικής και της επίλυσης προβλημάτων.

Η εφηβεία θυμίζει σε πολλούς γονείς τα νηπιακά χρόνια, με θυελλώδεις διαθέσεις, αυξημένη ευαισθησία, ένταση και εσωτερικές διαμάχες μεταξύ της ανάγκης για αυτονομία και της ανάγκης για σύνδεση. Η διαφορά είναι ότι οι έφηβοι πλησιάζουν την ενηλικίωση με αυξανόμενες ευθύνες και υψηλότερες προσδοκίες. Μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος γενικά, αλλά είναι απίστευτα σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Σε αυτή την ηλικία έχουν ανάγκη να επικοινωνούν με τους συνομηλίκους τους και με τον κόσμο γύρω τους και αρχίζουν να νοιάζονται βαθιά για κοινωνικούς σκοπούς και αφηρημένες αρχές όπως η αλήθεια και η δικαιοσύνη.

 

Πολλοί γονείς περιμένουν από τους εφήβους να είναι σε θέση να ελέγχουν πλήρως τα συναισθήματά τους. Αλλά αυτό δεν είναι ακόμη δυνατό λόγω των ορμονικών αλλαγών, του σχολικού και οικογενειακού στρες και του γεγονότος ότι ο εγκέφαλος δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως, ιδίως στους τομείς της κρίσης, της συλλογιστικής και της επίλυσης προβλημάτων. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, ο προμετωπιαίος φλοιός, δεν αναπτύσσεται πλήρως μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

4 υποτιμημένες πτυχές της εφηβείας

  • Η συναισθηματική σπίθα προέρχεται από τη σύγκρουση των συναισθηματικών και σκεπτόμενων περιοχών του εγκεφάλου των εφήβων. Αυτό τους δίνει την ικανότητα να ζουν τη ζωή στο έπακρο, με πάθος και σκοπό, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει στους εφήβους κυκλοθυμία ή υπερευαισθησία.
  • Η κοινωνική δέσμευση είναι προϊόν της μετατόπισης στην εφηβεία από τη γονική επιρροή προς την επιρροή των συνομηλίκων. Οι γονείς γενικά το φοβούνται αυτό, βλέποντας τους κινδύνους της πίεσης των συνομηλίκων. Αλλά προετοιμάζει τα παιδιά για βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις σε όλους τους τομείς στο μέλλον.

  • Η αναζήτηση νέων εμπειριών μπορεί να οδηγήσει τους εφήβους να αναλαμβάνουν ρίσκα. Αλλά τους παρέχει επίσης το θάρρος που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τον έξω κόσμο.
  • Σε αντίθεση με τους ενήλικες, οι έφηβοι είναι πιο ανοιχτοί στη δημιουργική εξερεύνηση σε νέες ιδέες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γονείς: Τι καλύτερα να μην συζητάμε μπροστά στο παιδί μας;

Παιδιά: Τα αγόρια ή τα κορίτσια ωριμάζουν πιο γρήγορα;

Παιδιά: Πώς τα επηρεάζουν οι προσδοκίες σας

Πώς η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το παιδί σου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το Hangxiety και 6 συμβουλές για να το ξεφορτωθείτε 

Hangxiety: Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που βιώνουν πολλά άτομα που επιδίδονται στο αλκοόλ, καθώς το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τις φυσικές συνήθειες ύπνου του σώματος και να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να συμβάλει σε συναισθήματα άγχους και δυσφορίας.

Πώς το άγχος και η νευρικότητα οδηγούν σε αύξηση του λίπους στην κοιλιά;

Λίπος στην κοιλιά: Οι τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν, όπως και η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μέσω τακτικής άσκησης και ισορροπημένης διατροφής.

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να προκαλέσουν διαταραχή προσωπικότητας Oistrian; 

Οι άνθρωποι που περνούν υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποσυνδεθούν από τις πραγματικές σχέσεις και δραστηριότητες, οδηγώντας σε μια αίσθηση αποσύνδεσης και απομάκρυνσης από τον κόσμο γύρω τους.

Πώς η online αυτοβοήθεια είναι ευεργετική για τη διαταραχή υπερφαγίας;

Υπερφαγία: Μια διαδικτυακή παρέμβαση γνωσιακής συμπεριφοράς αυτοβοήθειας οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στα επεισόδια υπερφαγίας και βελτιώσεις στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες ανθεκτικότητας μετά από τραύμα;

Για τα άτομα που βιώνουν τραύματα, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερες προβλέψεις για το ποιος μπορεί να υποφέρει από μακροπρόθεσμα προβλήματα ψυχικής υγείας και ποιος όχι.

Όσο τα παιδιά χρησιμοποιούν τα social media, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να ατμίσουν

Παιδιά και νεαροί ενήλικες που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επτά ή περισσότερες ώρες την ημέρα έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αρχίσουν το άτμισμα ή το κάπνισμα ή και τα δύο, δείχνει νέα έρευνα.

Close Icon