Ψυχική Υγεία

Κυκλοθυμία: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες

Κυκλοθυμία: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες

Κυκλοθυμία: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες. Το κύριο χαρακτηριστικό ή γνώρισμα της κυκλοθυμίας (κυκλοθυμική διαταραχή) είναι μια χρόνια και κυμαινόμενη διαταραχή της διάθεσης . Μπορούμε να πούμε κάτι σαν αυτή η κυκλοθυμία είναι «ο μικρός αδελφός» διπολικής διαταραχής

Στην κυκλοθυμία, η διακύμανση της διάθεσης οδηγεί σε πολλές περιόδους υπομανιακών συμπτωμάτων και περιόδων καταθλιπτικών συμπτωμάτων που διαφέρουν μεταξύ τους. Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι ότι τα υπομανιακά συμπτώματα είναι ανεπαρκή σε αριθμό, σοβαρότητα, γενίκευση ή διάρκεια για να πληρούν τα κριτήρια για ένα υπομανιακό επεισόδιο.

Όταν μιλάμε για υπομανία, αναφερόμαστε σε μια κατάσταση παρόμοια με τη μανία, αλλά με μικρότερη ένταση. Η υπομανία είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που εκδηλώνεται ως παροδική εκνευριστικότητα ή ενθουσιασμό. Είναι μια λιγότερο σημαντική ή «ελλιπής» μορφή ενός μανιακού επεισοδίου. Μεταξύ των συμπτωμάτων της υπομανίας βρίσκουμε μια αυξημένη διάθεση για αρκετές ημέρες, που σχετίζεται με διέγερση, μειωμένο χρόνο ύπνου, υπερκινητικότητα και υπερβολική αυτοπεποίθηση, παρουσιάζοντας σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με την προηγούμενη κατάσταση του ατόμου. Η νοσηλεία δεν είναι συνήθως απαραίτητη, σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει με τη μανία.

Εκτός από όσα έχουμε ήδη επισημάνει προηγουμένως, κατά τα δύο πρώτα χρόνια της διαταραχής, τα συμπτώματα πρέπει να είναι επίμονα. Για τη διάγνωση, κανένα διάστημα στο οποίο το άτομο είναι απαλλαγμένο από συμπτώματα δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 2 μήνες. Αν ήταν έτσι, δεν θα μιλούσαμε για κυκλοθυμία.  Κατά την προαναφερθείσα διετή περίοδο, οι υπομανιακές και καταθλιπτικές περίοδοι υπήρχαν τουλάχιστον το ήμισυ του χρόνου και το άτομο είχε συμπτώματα για περισσότερο από δύο μήνες στη σειρά.  Τα συμπτώματα δεν μπορούν να αποδοθούν στις φυσιολογικές επιδράσεις μιας ουσίας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κοινά χαρακτηριστικά όσων απιστούν στη σχέση τους

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των άπιστων

H πρώην μάνατζερ του Tom Cruise σπάει την σιωπή της και τον εκθέτει

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Χρόνιο Στρες: Πίσω από τα περισσότερα ψυχο­σωμα­τικά συμπτώματα κρύβεται συνήθως παρατεταμένο χρόνιο στρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Ψυχική υγεία lockdown: Οι δυσκολίες για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφού πολλοί αγωνίστηκαν με το άγχος που εμφανίστηκε με το πρώτο κλείδωμα. Γι αυτό και εμείς σου επιστούμε την προσοχή για όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας.

Τραυματικές αναμνήσεις : Έρευνα δείχνει πως θα απαλλαχτείς

Τραυματικές αναμνήσεις : Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι μπορούν έστω και έμμεσα να ανακτήσουν και να αποδυναμώσουν όλες τις αναμνήσεις που σχετίζονται με τον φόβο. Η ανακάλυψη αυτή έχει θεραπευτικές επιπτώσεις για την θεραπεία του τραύματος.

Τι είναι ο αυτοτραυματισμός και γιατί συμβαίνει

Οι νέοι μπορεί να δυσκολεύονται να αισθάνονται παρεξηγημένοι, απομονωμένοι ή να απορρίπτονται από τους συνομηλίκους τους. Μπορεί επίσης να βιώνουν εκφοβισμό, ακαδημαϊκή πίεση και άλλα γεγονότα για τα οποία δυσκολεύονται να συζητήσουν.

Σημάδια προβληματικής επικοινωνίας σε μια σχέση

Ναι, έχουμε πολυάσχολες ζωές, αλλά αυτές οι συνεχώς διακοπτόμενες συζητήσεις ενώ κάνουμε κάτι άλλο παράλληλα δεν βοηθούν στην προσοχή. Και όταν δεν υπάρχει προσοχή, δημιουργούνται παρερμηνείες και κάποιος πληγώνεται. Το multitasking επίσης στέλνει κι ένα μήνυμα στο/στη σύντροφό μας: Ό,τι άλλο θέλω ή χρειάζεται να κάνω είναι πιο σημαντικό από το να σου δώσω την αμέριστη προσοχή μου.

Η μοναξιά είναι ανεξέλεγκτη. Μια απλή κλήση ή αγκαλιά, μπορεί να είναι μια θεραπεία

Εκτός από την ψυχολογική δυσφορία, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει φυσικές αλλαγές, όπως φλεγμονή και αυξημένες ορμόνες στρες που μπορεί να σφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Πώς αντιμετωπίζεται η ξαφνική αδιαφορία του συντρόφου

Ένας άνθρωπος που αγνοείται, υποτιμάται και εγκαταλείπεται συναισθηματικά μέσα σε μια ερωτική σχέση μπορεί να θεωρήσει ότι είναι δικό του λάθος. Όμως αυτό είναι που ο «αδιάφορος» σύντροφος θέλει να τον κάνει να πιστέψει. Η αμοιβαία εκτίμηση, κατανόηση και ο σεβασμός είναι οι βάσεις μιας στενής σχέσης. Χωρίς αυτά, κυριαρχούν ο πόνος και η μοναξιά.