Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Έγκέφαλος: Γιατί το εύρος προσοχής μας φαίνεται να συρρικνώνεται;

Έγκέφαλος: Γιατί το εύρος προσοχής μας φαίνεται να συρρικνώνεται;

Οι επιστήμονες μελετούν το εύρος προσοχής για περίπου 20 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ο μέσος χρόνος μειώθηκε από περίπου 2½ λεπτά σε περίπου 45 δευτερόλεπτα. 

Όχι, η μέση διάρκεια της ανθρώπινης προσοχής δεν είναι μικρότερη από εκείνη ενός χρυσόψαρου. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το μέσο εύρος προσοχής μπορεί να μειώνεται και αυτό μπορεί να είναι προβληματικό, λέει ο καθηγητής του Northeastern University Art Kramer. «Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί στο multitasking», λέει ο Kramer, καθηγητής ψυχολογίας και διευθυντής του Κέντρου Γνωσιακής και Εγκεφαλικής Υγείας στο Northeastern. «Είμαστε πολύ τρομεροί σε αυτό, συνολικά».

Οι επιστήμονες υπολογιστών και οι ψυχολόγοι μελετούν το εύρος προσοχής για περίπου 20 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ο μέσος χρόνος που ένα άτομο μπορεί να εστιάσει σε ένα πράγμα μειώθηκε από περίπου 2½ λεπτά σε περίπου 45 δευτερόλεπτα. Ο Kramer λέει ότι οι ακριβείς αριθμοί μπορεί να κυμαίνονται, αλλά η έρευνα σίγουρα έχει δείξει ότι δεν μπορούμε να δώσουμε προσοχή όσο παλιά. Ανέφερε μια σειρά από λόγους.

Πρώτον, είναι ο συνεχής βομβαρδισμός πληροφοριών που λαμβάνουμε.

«Βλέπαμε τις ειδήσεις όταν γυρνούσαμε σπίτι το βράδυ, ίσως και το πρωί», λέει ο Kramer. “Τώρα μπορείτε να λάβετε αυτές τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο—στην πραγματικότητα μπορεί να εμφανιστούν στην οθόνη σας.” Πράγματι, οι οθόνες μας είναι πλέον παντού. Όχι μόνο στο σαλόνι ή στο γραφείο μας, αλλά στα χέρια μας και στα αυτοκίνητά μας. “Νομίζω ότι πολλές αλλαγές στα οχήματα – αυτοκίνητα, φορτηγά, τι έχετε – έχουν οδηγήσει σε δυσκολία να εστιάσετε σε αυτό που έχετε μπροστά σας”, λέει ο Kramer. “Τα οχήματα ήταν κάποτε τόσο απλά: χωρίς GPS, μόνο ραδιόφωνο κ.λπ.

Ο Kramer σημειώνει ότι ένας πρώην Ph.D. Ο μαθητής, David Strayer, διαπίστωσε ότι η τεχνολογία «infotainment» στα νέα αυτοκίνητα αποσπά την προσοχή όσο τα γραπτά μηνύματα και η οδήγηση. Επιπλέον, ο Kramer σημειώνει ότι η ικανότητα εύρεσης πληροφοριών απέχει μόλις ένα κλικ – που σημαίνει ότι μια απόσπαση της προσοχής – ή “οτιδήποτε απομακρύνει το μυαλό και τις προσπάθειές σας από αυτό που προσπαθείτε να επιτύχετε”, όπως το ορίζει ο Kramer – μπορεί γρήγορα να σφετεριστεί ένα προηγούμενο εργασία και επικεντρώστε ξανά την προσοχή σας.

Οι επιστήμονες μπορούν να δουν να συμβαίνει αυτό εξετάζοντας τον εγκέφαλο με μαγνητική τομογραφία ή άλλες μη επεμβατικές τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου, όπως η παρακολούθηση των ματιών ή η καταγραφή ηλεκτροεγκεφαλογραφικών πληροφοριών με ηλεκτρόδια τοποθετημένα στο κεφάλι. «Υπήρξε μια ολόκληρη δέσμη νευρωνικών δικτύων –πάνω από 20– που έχουν χαρτογραφηθεί και σχετίζονται με διαφορετικές πτυχές της μνήμης, της λογικής, της επίλυσης προβλημάτων, της προσοχής και ούτω καθεξής», εξηγεί ο Kramer. “Έχουμε εξετάσει στο παρελθόν τη δυνατότητα πολλαπλών εργασιών και ποια δίκτυα ενεργοποιούνται και ποια δίκτυα υπερενεργοποιούνται όταν προσπαθείτε να κάνετε περισσότερα από όσα μπορείτε.”

Τούτου λεχθέντος, “υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων που μπορούν να βελτιώσουν πτυχές της προσοχής, της ταχύτητας επεξεργασίας, της μνήμης, της λογικής, της επίλυσης προβλημάτων”, λέει ο Kramer. Μερικοί είναι απλώς εξαλείφοντας τους περισπασμούς όπως η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων στο τηλέφωνό σας ή το κλείσιμο των πολλαπλών καρτελών που είναι ανοιχτές στον υπολογιστή σας ή η απομάκρυνση των τηλεφώνων. «Η απαγόρευση των φορητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση είναι μια καλή αρχή», λέει ο Kramer — αλλά, προσθέτει, όχι πανάκεια.

«Ακόμα κι αν δεν το κοιτάτε όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, η εστίαση σε μια συζήτηση με ένα αφεντικό ή σύντροφο μπορεί να αποσπά την προσοχή», λέει ο Kramer. Άλλες μέθοδοι βελτίωσης της προσοχής περιλαμβάνουν εκπαίδευση. Το Mindfulness είναι μια δημοφιλής μέθοδος. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικές. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της φυσικής κατάστασης και της καλύτερης προσοχής. «Καθώς οι άνθρωποι βελτιώνουν την καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα, συμβαίνουν πολλές θετικές αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου που βελτιώνουν πολλές γνωστικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας ελέγχου των περισπασμών», σημειώνει ο Kramer.

Πρότεινε επίσης να αποκτήσει ένα νέο όργανο ή να μάθει μια νέα γλώσσα ως τρόπο για ένα άτομο να συνεχίσει να ενισχύει το μυαλό του. Η μείωση του άγχους και ο επαρκής ύπνος βοηθά επίσης τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τους περισπασμούς, λέει ο Kramer, και η κοινωνική αλληλεπίδραση, και ίσως ακόμη και η υγιεινή διατροφή, φαίνεται να βοηθά τους ανθρώπους να βελτιώσουν την προσοχή.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τόσο για να διατηρήσουμε όσο και για να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να κάνουμε καλά σε διάφορες εργασίες που περιλαμβάνουν αντίληψη, γνώση, κινητικές δραστηριότητες, κάτι που σίγουρα περιλαμβάνει προσοχή», λέει ο Kramer. «Με πολλούς τρόπους την προσοχή μπορούμε να σκεφτούμε ως την κόλλα που συνδυάζει όλα τα άλλα, γιατί αν δεν μπορείς να προσέχεις κάτι, πώς θα περίμενες να το θυμηθείς ποτέ επειδή δεν το έχεις προσέξει».

 

Αλλά ο Kramer σημειώνει μια συζήτηση σχετικά με το εάν η προσοχή, η εκπαίδευση προσοχής και η άσκηση μπορούν να εφαρμοστούν σε πραγματικές καταστάσεις ή απλώς σε καλά ελεγχόμενες μελέτες. Και μπορείτε πραγματικά ποτέ να εξαλείψετε τους περισπασμούς; «Ο κόσμος μας αυτές τις μέρες είναι απλώς γεμάτος περισπασμούς και σίγουρα υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε αυτούς τους περισπασμούς με εκπαίδευση εστιασμένης και διχασμένης προσοχής, εκπαίδευση επίγνωσης και αύξηση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας», λέει ο Kramer. “Αλλά τα οφέλη της εκπαίδευσης μεταφέρονται από αυτές τις καλά σχεδιασμένες μελέτες σε εργασίες και δεξιότητες του πραγματικού κόσμου;”

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θυμόμαστε περισσότερο τον απόηχο ενός θλιβερού γεγονότος

Κατανόηση των ασυνήθιστων μονοπατιών της μνήμης

Τι συμβαίνει στη μνήμη σου όταν πίνεις γάλα κάθε μέρα

Πώς μπορείτε να απωθήσετε τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εγκεφαλικοί μηχανισμοί πίσω από την αισθητηριακή υπερευαισθησία του αυτισμού 

Οι ερευνητές εστίασαν στην αμυγδαλή, μια βασική περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του φόβου και του άγχους, τα οποία συνδέονται συνήθως με την αισθητηριακή υπερευαισθησία στη ΔΑΦ.

Συμβουλές υγείας για τις μητέρες μετά τον τοκετό

Μετά τον τοκετό: : Η μητρότητα είναι ένα εκπληκτικό ταξίδι γεμάτο αγάπη, χαρά και προκλήσεις. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και φροντίζοντας τον εαυτό σας, μπορείτε να απολαύσετε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή σας και στη ζωή του παιδιού σας.

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ;

Το κάπνισμα είναι μια επιβλαβής συνήθεια που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Εάν καπνίζετε, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι να κόψετε το κάπνισμα.

Λεπτοσπείρωση: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου

Λεπτοσπείρωση: Στους σκύλους, τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης περιλαμβάνουν λήθαργο, έμετο και απώλεια όρεξης. Ενδέχεται να εμφανιστούν σημάδια δίψας και τα μάτια του σκύλου σας να κιτρινίσουν από ίκτερο.

Close Icon