Επιστημονικά Νέα

Μνήμη: Παρόμοιες στρατηγικές μνήμης βρέθηκαν σε πτηνά και ανθρώπους

Μνήμη: Παρόμοιες στρατηγικές μνήμης βρέθηκαν σε πτηνά και ανθρώπους

Μνήμη: Στις μελέτες τους, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ρουρ του Μπόχουμ ανακάλυψαν τώρα αξιοσημείωτες παραλληλισμούς στη βελτιστοποίηση της μνήμης των πρωτευόντων και των πτηνών.

Η εργασιακή μνήμη είναι ένα κρίσιμο στοιχείο ανώτερης γνώσης και στα πρωτεύοντα – στα οποία περιλαμβάνονται οι άνθρωποι – και στα πτηνά. Στις μελέτες τους, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ρουρ του Μπόχουμ ανακάλυψαν τώρα αξιοσημείωτες παραλληλισμούς στη βελτιστοποίηση της μνήμης των πρωτευόντων και των πτηνών. Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η ικανότητα διαχωρισμού των συνεχών ερεθισμάτων σε κατηγορίες παίζει βασικό ρόλο στη βελτιστοποίηση της μνήμης εργασίας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στις 6 Νοεμβρίου 2023 στο περιοδικό Communications Biology.

Η απόδοση της μνήμης μειώνεται όταν η μνήμη εργασίας τίθεται υπό μεγαλύτερη ζήτηση
Προκειμένου να αναλυθεί η απόδοση μνήμης των jackdaws, οι ερευνητές με επικεφαλής τον πρώτο συγγραφέα Aylin Apostel και τον καθηγητή Dr. Jonas Rose πραγματοποίησαν διάφορες δοκιμές. Δύο πουλιά εκπαιδεύτηκαν να θυμούνται τα χρώματα όσο το δυνατόν ακριβέστερα. Ανάλογα με το πόσο ακριβείς ήταν στην απάντησή τους, τους έδιναν διαφορετικές ποσότητες φαγητού.

Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν διάφορους χειρισμούς για να τροποποιήσουν τις απαιτήσεις της μνήμης εργασίας. Για παράδειγμα, τα πουλιά έπρεπε να θυμούνται χρώματα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ή να θυμούνται πολλά χρώματα ταυτόχρονα. Η ανταμοιβή για τη σωστή αναπαραγωγή χρώματος βαθμολογήθηκε για να παρακινήσει τα πουλιά να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν ακριβέστερα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απόδοση των πτηνών μειώθηκε όταν η μνήμη εργασίας τους τέθηκε υπό μεγαλύτερη ζήτηση. Ο Apostel λέει, “Η λειτουργία της μνήμης εργασίας μπορεί να φανεί, για παράδειγμα, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το προσωπικό σέρβις που πρέπει να θυμάται μεγάλες παραγγελίες. Όπως και στους ανθρώπους, τα πουλιά εμφανίζουν επίσης μειωμένη ακρίβεια και τάση προς μεροληπτικές αναπαραστάσεις όταν οι απαιτήσεις της μνήμης εργασίας είναι πιο ψηλά.

“Αυτό εκδηλώνεται σε λιγότερο ακριβείς και προκατειλημμένες αναμνήσεις, συγκρίσιμες με έναν σερβιτόρο που φέρνει δύο latte αντί για ένα latte macchiato και έναν cappuccino. Λόγω υψηλότερων απαιτήσεων στη μνήμη εργασίας, ο σερβιτόρος θυμάται μόνο τη γενικότερη κατηγορία “latte” αντί και των δύο συγκεκριμένες εντολές». Ομοίως, τα πουλιά παρουσίασαν ολοένα και πιο κατηγορηματική συμπεριφορά απόκρισης λόγω υψηλότερων απαιτήσεων στη μνήμη εργασίας.

Η δυναμική του ελκυστήρα ως θεμελιώδης βιολογική αρχή

Οι ερευνητές περιγράφουν τη δυναμική του ελκυστήρα ως το κεντρικό σημείο της μελέτης. Ο Ρόουζ εξηγεί, “Η δυναμική του ελκυστήρα λειτουργεί ως θεμελιώδης αρχή στον εγκέφαλο πτηνών και πρωτευόντων θηλαστικών, τα οποία τελικά κατευθύνουν τις μνήμες σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Αυτό προκατέχει τις αναπαραστάσεις της μνήμης σε μέρη, καθιστώντας τις λιγότερο ακριβείς αλλά γενικά βελτιώνει την απόδοση της μνήμης. Η εντυπωσιακή ανακάλυψη είναι ότι αυτό Η αρχή λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά στους εγκεφάλους πτηνών και πρωτευόντων θηλαστικών, αν και οι εξελικτικές τους διαδρομές διαφέρουν σημαντικά. Επομένως, φαίνεται να είναι μια θεμελιώδης βιολογική αρχή για την αποτελεσματική χρήση της μνήμης εργασίας”.

Η σύγκριση των πρωτευόντων θηλαστικών και των τσαγιών παρέχει πληροφορίες για την εξέλιξη και την προσαρμοστικότητα της μνήμης εργασίας. Ο Apostel λέει, «Η ανακάλυψη κοινών αρχών σε διαφορετικούς εγκεφάλους προσφέρει πολλά υποσχόμενες προσεγγίσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη γενικά έγκυρων μοντέλων που εξηγούν τη γνωστική λειτουργία των ζώων και των ανθρώπων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου άνθρωποι κινδυνεύουν από πρώιμη έναρξη άνοιας

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Αλτσχάιμερ και της άνοιας;

Ποιες τροφές ενισχύουν την συγκέντρωση;

Αξιοποιώντας τη δύναμη της ενσυναίσθησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου;

Καρκίνος: Η συνεχής έρευνα για τα αίτια, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη μείωση των επιπτώσεων αυτής της καταστροφικής ασθένειας στα άτομα και την κοινωνία στο σύνολό της.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί συχνά να είναι ασυμπτωματικός στα αρχικά του στάδια, με συμπτώματα που εκδηλώνονται μόνο όταν ο καρκίνος έχει αυξηθεί σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος.