Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Πώς να την αναγνωρίσετε και να την αντιμετωπίσετε

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Πώς να την αναγνωρίσετε και να την αντιμετωπίσετε

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να διαγνώσουν κάποιον με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή εάν υπάρχουν συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης, καταθλιπτικά επεισόδια που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης εποχής ή πιο συχνά κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης εποχής από το υπόλοιπο του έτους.

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα απελπισίας και μειωμένη ενέργεια Καθώς οι θερμοκρασίες κρυώνουν και οι μέρες γίνονται μικρότερες, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν σημάδια εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. H εποχιακή συναισθηματική διαταραχή- EΣΔ είναι ένας τύπος κατάθλιψης που σχετίζεται με εποχιακές αλλαγές που συνήθως συμβαίνουν κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Η διαταραχή της διάθεσης είναι πιο συχνή στις γυναίκες και τους νεότερους και σε εκείνους που ζουν σε μέρη με μεγάλες χειμωνιάτικες νύχτες, λένε οι ειδικοί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αισθήματα απελπισίας, μειωμένη ενέργεια και συγκέντρωση, κοινωνική απόσυρση, αυξημένο ύπνο, απώλεια ενδιαφέροντος για εργασία ή άλλες δραστηριότητες, αργές κινήσεις, αυξημένη όρεξη με αύξηση βάρους και δυστυχία και ευερεθιστότητα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH) λέει ότι τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν τέσσερις έως πέντε μήνες. Οι θεραπείες για τη θλίψη περιλαμβάνουν φωτοθεραπεία με χρήση 10.000 lux κουτιά φωτός, φάρμακα, βιταμίνη D και ψυχοθεραπεία.

Ο Κλίβελαντ Κλινκ συνιστά επίσης στους ανθρώπους που πάσχουν από την εποχιακή θλίψη να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, να ασκούνται, να βλέπουν φίλους και να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας NIMH προτείνει ότι εκείνοι με χειμερινό μοτίβο- εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής πρέπει να ξεκινήσουν θεραπεία πριν από το φθινόπωρο για να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη μείωση των επιπτώσεων της διαταραχής.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Οργανισμός, οι υπάρχουσες μελέτες δεν βρήκαν «καμία πειστική απόδειξη ότι η έναρξη της θεραπείας με φως ή η ψυχοθεραπεία εκ των προτέρων θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση κατάθλιψης». Εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες μπορεί να πάσχουν από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, αν και πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση.

Η κλινική του Κλίβελαντ λέει ότι περίπου το 5% των ενηλίκων στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και περίπου το 10% έως 20% των ανθρώπων στην Αμερική μπορεί να έχουν μια πιο ήπια μορφή του χειμερινής θλίψης. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι πιο συχνή σε εκείνους με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ή διπολική διαταραχή και τα άτομα με θλίψη τείνουν να έχουν και άλλες ψυχικές διαταραχές. Επιπλέον, το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας NIMH επισημαίνει ότι η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή μερικές φορές λειτουργεί σε οικογένειες.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κοινωνική απομόνωση κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως τι προκαλεί την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, αν και η έρευνα δείχνει ότι οι πάσχοντες μπορεί να έχουν μειωμένη δραστηριότητα της χημικής σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Άλλοι παράγουν υπερβολική μελατονίνη ή μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο το φως του ήλιου ελέγχει τα επίπεδα μορίων που βοηθούν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σεροτονίνης φαίνεται ότι δεν λειτουργεί σωστά σε άτομα με διαταραχή. Η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τα άτομα που πιστεύουν ότι μπορεί να πάσχουν από κατάθλιψη ενθαρρύνονται να μιλήσουν με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας για τις ανησυχίες τους. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να διαγνώσουν κάποιον με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή εάν υπάρχουν συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης, καταθλιπτικά επεισόδια που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης εποχής ή πιο συχνά κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης εποχής από το υπόλοιπο του έτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χειμερινή μελαγχολία: ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

Νέα ευρήματα για την εποχική συναισθηματική διαταραχή

Πως θα αποτρέψετε την κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Γιατί οι απότομες αλλαγές του καιρού επηρεάζουν την ψυχολογία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρέπει να υπάρχουν προειδοποιητικές ετικέτες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που να αφορούν την ψυχική υγεία;

Κοινωνική δικτύωση: Ενώ προσφέρει πολλά οφέλη, όπως συνδεσιμότητα, ανταλλαγή πληροφοριών και ψυχαγωγία, ο αντίκτυπός του στην ψυχική υγεία έχει εγείρει σημαντικές ανησυχίες.

Αντικαταθλιπτικά Σταμάτημα - Πώς μπορείτε λοιπόν να τα σταματήσετε χωρίς συμπτώματα στέρησης

Εάν σκέφτεστε να σταματήσετε τα αντικαταθλιπτικά, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας υποστηρίξει και να σας παρακολουθήσει στη διαδικασία ασφαλούς διακοπής.

Επιθετικότητα - Κοινό συμπλήρωμα διατροφής τη μειώνει ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 στη μείωση της επιθετικότητας. Μελλοντικά, οι ερευνητές θα μπορούσαν να ελέγξουν- μέσω μαγνητικής τομογραφίας- εάν τα ωμέγα-3 ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να εξετάσουν εάν τα γονίδια επηρεάζουν τη θεραπεία με ωμέγα-3. Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ψυχολογικές και ψυχιατρικές θεραπείες.

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της αύξησης βάρους;

Κατάθλιψη βάρος: Η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και του αυξημένου σωματικού βάρους είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη, και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Close Icon