Ψυχική Υγεία

Επιδίωξη της προσοχής: Γιατί είναι τόσο έντονη στην εποχή μας

Επιδίωξη της προσοχής: Γιατί είναι τόσο έντονη στην εποχή μας

Επιδίωξη της προσοχής: Γιατί είναι τόσο έντονη στην εποχή μας. Όλοι χρειάζονται προσοχή, όπως πρέπει όλοι πρέπει να τρώμε. Αυτό δεν είναι αμφιλεγόμενο, ούτε είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό. Αλλά η ιδέα πρέπει να είναι ολισθηρή, διότι δεν θα μείνει. Αν μπορούσαμε να έχουμε κατά νου ότι οι άνθρωποι χρειάζονται προσοχή, θα άλλαζε ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε σχεδόν όλα όσα κάνουν, από τέχνη σε έγκλημα, από ρομαντισμό σε τρομοκρατία. 

 Μόνο το Facebook συλλέγει και πουλά την προσοχή 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων κάθε μέρα. Αυτό είναι περίπου το 1/5 του κόσμου. Και ίσως τρομάζει ορισμένους και είναι μεγάλη αλλαγή. Αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε τι να το κάνουμε μέχρι να καταλάβουμε γιατί χρειάζεται προσοχή ο κόσμος. Η προσοχή είναι άλλοι άνθρωποι που σε σκέφτονται, και αν υπήρχαν ποτέ άνθρωποι που δεν το χρειάζονταν, τώρα έχουν εξαφανιστεί. “Η προσοχή είναι ένας από τους πιο πολύτιμους πόρους που υπάρχουν για τα κοινωνικά ζώα”, αναφέρει ο Δρ. Geoff MacDonald.

Η υπερβολική ή ακατάλληλη αναζήτηση προσοχής αποτελεί κεντρικό στοιχείο σε ορισμένες διαγνώσεις διαταραχών ψυχικής υγείας, ειδικά σε διαταραχές της προσωπικής προσωπικότητας και επίσης στην οριακή διαταραχή της προσωπικότητας . Επομένως, κατά τον ορισμό των χαρακτηριστικών τους, είναι σύνηθες τα χαρακτηριστικά να αλληλεπικαλύπτονται, είναι πολύ παρόμοια με αυτά που καθορίζουν αυτές τις ψυχολογικές καταστάσεις. Αισθάνονται άβολα σε εκείνες τις καταστάσεις στις οποίες δεν μπορούν να τραβήξουν την προσοχή των άλλων . Η αποτυχία να τους βάλει σε κατάσταση ενόχλησης και απογοήτευσης. Δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν σαγηνευτικές και ακόμη και θεατρικές συμπεριφορές για να προσελκύσουν την προσοχή , να είναι το κέντρο της προσοχής ανά πάσα στιγμή, όσο ακατάλληλη και αν είναι.


Συνήθως είναι πολύ επιφανειακά. Δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν σταθερές σχέσεις φιλίας ή συνεργατών . Κάθε σχέση είναι καθοριστική, για να λαμβάνετε στοργή, αναγνώριση και θαυμασμό από άλλους. Είναι, όπως λένε, οι βασιλιάδες ή οι βασίλισσες του δράματος . Όλα όσα συμβαίνουν σε αυτά είναι πιο σχετικά, πιο σοβαρά ή πιο αξιοσημείωτα. Αυτό που συμβαίνει σε εμάς είναι άσχετο. Μονοπωλούν τις συνομιλίες, οι οποίες συχνά καταλήγουν σε μονολόγους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κάηκε συναισθηματικά σημαίνει εξάντληση της δύναμης

Έχεις κάψει τον εγκέφαλό σου από την υπερβολική σκέψη. Δες 3 τρόπους για να απαλλαγείς

Μην χάνεις τον αυθορμητισμό σου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Χρόνιο Στρες: Πίσω από τα περισσότερα ψυχο­σωμα­τικά συμπτώματα κρύβεται συνήθως παρατεταμένο χρόνιο στρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Ψυχική υγεία lockdown: Οι δυσκολίες για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφού πολλοί αγωνίστηκαν με το άγχος που εμφανίστηκε με το πρώτο κλείδωμα. Γι αυτό και εμείς σου επιστούμε την προσοχή για όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας.

Τραυματικές αναμνήσεις : Έρευνα δείχνει πως θα απαλλαχτείς

Τραυματικές αναμνήσεις : Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι μπορούν έστω και έμμεσα να ανακτήσουν και να αποδυναμώσουν όλες τις αναμνήσεις που σχετίζονται με τον φόβο. Η ανακάλυψη αυτή έχει θεραπευτικές επιπτώσεις για την θεραπεία του τραύματος.

Τι είναι ο αυτοτραυματισμός και γιατί συμβαίνει

Οι νέοι μπορεί να δυσκολεύονται να αισθάνονται παρεξηγημένοι, απομονωμένοι ή να απορρίπτονται από τους συνομηλίκους τους. Μπορεί επίσης να βιώνουν εκφοβισμό, ακαδημαϊκή πίεση και άλλα γεγονότα για τα οποία δυσκολεύονται να συζητήσουν.

Σημάδια προβληματικής επικοινωνίας σε μια σχέση

Ναι, έχουμε πολυάσχολες ζωές, αλλά αυτές οι συνεχώς διακοπτόμενες συζητήσεις ενώ κάνουμε κάτι άλλο παράλληλα δεν βοηθούν στην προσοχή. Και όταν δεν υπάρχει προσοχή, δημιουργούνται παρερμηνείες και κάποιος πληγώνεται. Το multitasking επίσης στέλνει κι ένα μήνυμα στο/στη σύντροφό μας: Ό,τι άλλο θέλω ή χρειάζεται να κάνω είναι πιο σημαντικό από το να σου δώσω την αμέριστη προσοχή μου.

Η μοναξιά είναι ανεξέλεγκτη. Μια απλή κλήση ή αγκαλιά, μπορεί να είναι μια θεραπεία

Εκτός από την ψυχολογική δυσφορία, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει φυσικές αλλαγές, όπως φλεγμονή και αυξημένες ορμόνες στρες που μπορεί να σφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Πώς αντιμετωπίζεται η ξαφνική αδιαφορία του συντρόφου

Ένας άνθρωπος που αγνοείται, υποτιμάται και εγκαταλείπεται συναισθηματικά μέσα σε μια ερωτική σχέση μπορεί να θεωρήσει ότι είναι δικό του λάθος. Όμως αυτό είναι που ο «αδιάφορος» σύντροφος θέλει να τον κάνει να πιστέψει. Η αμοιβαία εκτίμηση, κατανόηση και ο σεβασμός είναι οι βάσεις μιας στενής σχέσης. Χωρίς αυτά, κυριαρχούν ο πόνος και η μοναξιά.