Ψυχική Υγεία

Διαταραχές Άγχους: Ποια είναι τα συμπτώματα τους και πότε να δείτε γιατρό [vid]

Διαταραχές Άγχους: Ποια είναι τα συμπτώματα τους και πότε να δείτε γιατρό [vid]

Διαταραχές Άγχους: Παραδείγματα διαταραχών άγχους αποτελούν η γενικευμένη διαταραχή άγχους, η διαταραχή κοινωνικού άγχους (κοινωνική φοβία), συγκεκριμένες φοβίες και η διαταραχή άγχους διαχωρισμού. Ένα άτομο μπορεί να έχει περισσότερες από μία διαταραχές άγχους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το άγχος μπορεί να προκύπτει από ιατρική κατάσταση που χρειάζεται θεραπεία.

Η εμπειρία περιστασιακού άγχους είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής. Ωστόσο, τα άτομα με διαταραχές άγχους συχνά έχουν έντονη, υπερβολική και επίμονη ανησυχία και φόβο για καθημερινές καταστάσεις ή/και δραστηριότητες. Συχνά, οι διαταραχές άγχους περιλαμβάνουν επανειλημμένα επεισόδια ξαφνικών αισθήσεων έντονου άγχους και φόβου ή τρόμου που φτάνουν στο αποκορύφωμα μέσα σε λίγα λεπτά (κρίσεις πανικού).

Αυτά τα συναισθήματα άγχους και πανικού παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες και τη λειτουργικότητα του ατόμου, είναι συχνά δύσκολο να ελεγχθούν και μπορούν να διαρκέσουν πολύ. Συχνά συνίσταται η αποφυγή μερών ή καταστάσεων που μπορεί να ανακινήσουν τα εν όγω αισθήματα και να προκαλέσουν πανικό ή τρόμο. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή των εφηβικών ετών και να συνεχιστούν έως και την ενηλικίωση.

Παραδείγματα διαταραχών άγχους αποτελούν η γενικευμένη διαταραχή άγχους, η διαταραχή κοινωνικού άγχους (κοινωνική φοβία), συγκεκριμένες φοβίες και η διαταραχή άγχους διαχωρισμού. Ένα άτομο μπορεί να έχει περισσότερες από μία διαταραχές άγχους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το άγχος μπορεί να προκύπτει από ιατρική κατάσταση που χρειάζεται θεραπεία.

Οποιαδήποτε μορφή άγχους κι αν βιώνετε, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά να διαχειριστείτε τα συμπτώματα και να είστε περισσότερο λειτουργικοί/ες.

Ποια είναι τα συμπτώματα των διαταραχών άγχους

Τα πιο κοινά συμπτώματα άγχους περιλαμβάνουν:

 • Αίσθημα νευρικότητας, ανησυχίας ή έντασης
 • Αίσθηση επικείμενου κινδύνου, πανικού ή καταστροφής
 • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
 • Ταχεία αναπνοή (υπεραερισμός)
 • Ιδρώτας
 • Τρόμος
 • Αίσθημα αδυναμίας ή κόπωσης
 • Πρόβλημα συγκέντρωσης ή σκέψης για οτιδήποτε άλλο εκτός από την παρούσα ανησυχία
 • Προβλήματα με τον ύπνο ή διαταραχές ύπνου
 • Αντιμετώπιση προβλημάτων του γαστρεντερικού
 • Δυσκολία στον έλεγχο και τη διαχείριση της ανησυχίας
 • Η επιθυμία να αποφεύγετε πράγματα/ανθρώπους ή καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος

 

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι ανησυχίες σας μπορεί να μην εξαφανιστούν μόνες τους και μπορεί ακόμη και να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν ζητήσετε βοήθεια. Επισκεφθείτε το γιατρό σας ή έναν πάροχο ψυχικής υγείας προτού το άγχος σας. Το άγχος και οι αγχώδεις διαταραχές είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν εάν αναζητήσετε και λάβετε βοήθεια νωρίς.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις επί του νομοσχεδίου "Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά" προς το υπ. Εργασίας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από 16/7 μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας

Κυριάκος Μητσοτακής: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για εργαζόμενους σε γηροκομεία και υγειονομικούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς είναι οι σχέσεις με έναν Δίδυμο;

Σχέσεις Δίδυμοι: Καθένα από τα ζώδια έχει τις ξεχωριστές του χάρες, ενώ οι σχέσεις με κάθε ζώδιο παρουσιάζουν διαφορετική δυναμική. Πώς είναι ένας Δίδυμος σε σχέση;

Ο Aaron Doughty θέλει να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Θέλει επίσης να συνεχίσει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο όπως τώρα, να γνωρίζει νέους ανθρώπους και να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Ρυθμίζοντας τα συναισθήματά μας

Αν σκέφτεστε με απόλυτους όρους, τότε είναι φυσικό να είστε ανήσυχοι και να αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια... Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τις αντιφάσεις και την αμφισημία. Κάνοντάς το όμως θα αισθανθείτε φυσιολογικοί, όπως όλος ο κόσμος, όπως κάθε ανθρώπινο ον πάνω στη Γη, και δεν θα σας κατατρέχουν τα δυσάρεστα συναισθήματα.