Πολιτική Υγείας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνο εμβολιασμένοι και καθήμενοι σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνο εμβολιασμένοι και καθήμενοι σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του από την ερχόμενη Παρασκευή 16 Ιουλίου και έως τα τέλη Αυγούστου όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα θα λειτουργούν αποκλειστικά με εμβολιασμένους πελάτες, ενώ σημειώσε πως τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι. Το πλαίσιο δε των ελέγχων προσέθεσε θα αυστηροποιηθεί πολύ. 

Την ανακοίνωση των νέων ρυθμίσεων της Πολιτείας αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων του χώρου της εστίασης και της ψυχαγωγίας έκανε σήμερα στις 19:00 ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως επεσήμανε στο διάγγελμά του “η κυβέρνηση θα υπηρετήσει την προστασία της δημόσιας υγείας με πειθώ, αλλά και με μέτρα που θα αποκαθιστούν την ομαλότητα στην καθημερινότητα. Γι’ αυτό και σήμερα ανακοινώνω μία σειρά ρυθμίσεων που απαντούν στη συγκυρία. Που επιχειρούν, δηλαδή, να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού πριν, ενδεχομένως, πολιορκήσει ξανά το Σύστημα Υγείας. Να αποδώσουν ξανά στους εμβολιασμένους τα δικαιώματά τους. Και να ωθήσουν, τέλος, προς το εμβόλιο όσους ακόμη το σκέφτονται”.

Η νέα σειρά ρυθμίσεων που αφορά τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του από την ερχόμενη Παρασκευή 16 Ιουλίου και έως τα τέλη Αυγούστου όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα θα λειτουργούν αποκλειστικά με εμβολιασμένους πελάτες, ενώ σημειώσε πως τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι. Το πλαίσιο δε των ελέγχων προσέθεσε θα αυστηροποιηθεί πολύ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη ότι η λειτουργία των εν λόγω χώρων θα γίνεται με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών, ενώ η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα εάν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί, θα συμβάλει στη τήρηση των μέτρων. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή πιστοποίησης του εμβολιασμού θα τεθεί ισχύ από την Παρασκευή 16/7.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η εν λόγω πρακτική εφαρμόζεται ήδη σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Σημειώνεται τέλος ότι από την 1/9 υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός των υγειονομικών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ όσοι εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων εάν δεν εμβολιαστούν άμεσα θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων από την 16η Αυγούστου και μετά. Τρίτον, ο εμβολιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων κρίνεται επίσης υποχρεωτικός, ενώ όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης θα δοθεί η δυνατότητα τόσο για τους μόνιμους όσο και τους στρατεύσιμους να πραγματοποιήσουν το εμβόλιο εντός της μονάδας τους.

Ακολουθεί αναλυτικά το σχετικό απόσπασμα από το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη:

Aπό την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κυριάκος Μητσοτακής: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για εργαζόμενους σε γηροκομεία και υγειονομικούς

Μάριος Θεμιστοκλέους: Από τις 15/7 τα ραντεβού για εφήβους 15-17 ετών με το σκεύασμα της Pfizer

Μαρία Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός φρενάρει τις αντιγονικές μεταβολές του ιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Εκλογές Τουρκία: Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκρούονται

Εκλογές Τουρκία: Προβλέποντας μια νίκη Ερντογάν και περαιτέρω οικονομική αστάθεια, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν με την τουρκική λίρα να φτάνει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Παρασκευή.

Οι νέοι γονείς στο Η.Β. είναι απροετοίμαστοι λόγω αποτυχίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επισημαίνει έκθεση

Οι συγγραφείς έχουν δημοσιεύσει ένα σχέδιο δράσης για κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη βελτίωση της υγείας των μελλοντικών γονέων—περιλαμβάνει:Κάντε τις υπηρεσίες φροντίδας πριν από τη σύλληψη διαθέσιμες σε όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο—για την αντιμετώπιση της σπειροειδούς ανισότητας, Παροχή κινήτρων για τους γενικούς ιατρούς, τις υπηρεσίες μητρότητας και τους οικογενειακούς κόμβους για την ομαλοποίηση της φροντίδας πριν από τη σύλληψη — για τη βελτίωση της φροντίδας εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό,

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: 1η παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας συμφώνησε σήμερα για την πρώτη παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ συναντήθηκε η Μίνα Γκάγκα στη Γενεύη

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η έρευνα "People’s Voices" "Οι Φωνές των Ανθρώπων" που γίνεται σε όλον τον κόσμο, σχετικά με το πώς αισθάνονται οι πολίτες για τα συστήματα υγείας σε κάθε χώρα και τις αλλαγές που θέλουν. Η παρουσίαση της έρευνας People's Voices, που τελεί υπό τη μέριμνα και του Υπουργείου Yγείας της Ελλάδας, έγινε από την επικεφαλής, Prof. Margaret Kruk του Harvard και υπεύθυνη της ομάδας Quest. Τη συνάντηση άνοιξαν η Αναπληρώτρια Yπουργός, Μίνα Γκάγκα και η Dr Natasha Azzopardi- Muskat του ΠΟΥ. Η σχετική έρευνα θα ολοκληρωθεί και για την Ελλάδα στο επόμενο τρίμηνο.

Το CDC ενθαρρύνει τον εμβολιασμό κατά της mpox για την πρόληψη της καλοκαιρινής επιδημίας

"Ενθαρρύνουμε πραγματικά όποιον ενδιαφέρεται να έρθει στο κέντρο μας για να κάνει αυτό το δωρεάν εμβόλιο". "Η Mpox δεν έχει εξαφανιστεί και θα την παρακολουθούμε πολύ στενά", δήλωσε ο Dr. Ho. "Οι άνθρωποι που έχουν ένα ασυνήθιστο εξάνθημα θα πρέπει να ελεγχθούν για mpox και όσοι διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να συζητήσουν για τον εμβολιασμό με τον πάροχό τους".