Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: “Εργαστήριο” παραγωγής νεών μεταλλάξεων οι ανεμβολίαστοι

Μαρία Θεοδωρίδου: “Εργαστήριο” παραγωγής νεών μεταλλάξεων οι ανεμβολίαστοι

Μαρία Θεοδωρίδου: Αν και ο κίνδυνος από τη νόσηση για τους 15-17 ετών είναι μικρός, παραμένει ωστόσο υπαρκτός υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου και ειδικότερα αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των νεαρών ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.  Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ηλικιών διευκρίνισε πως είναι η διασπορά του ιού στο περιβάλλον που μπορεί να βρίσκονται άτομα ευάλωτα ή ανεμβολίαστα.  Ακολούθως, η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζουν οι ανεμβολίαστοι στη διασπορά και τη δημιουργία μεταλλάξεων του ιού. Όπως είπε, ενώ τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί φρενάρουν τις αντιγονικές μεταβολές του ιού, τα ανεμβολίαστα άτομα συνιστούν εργαστήριο παραγωγής νεών μεταλλάξεων. 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (12/07) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου, συνεχάρει τα νέα παιδιά που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και κατάφεραν παρά τις προκλήσεις της εποχής της πανδημίας να εισαχθούν στις Σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η μετάλλαξη δέλτα μετακύλησε, είπε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου το ενδιαφέρον στις νεότερες ηλικίες, καθώς τα επόμενα κύματα της πανδημίας θα εξαρτώνται από μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα άτομα νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους.

Αν και ο κίνδυνος από τη νόσηση για τους 15-17 ετών είναι μικρός, παραμένει ωστόσο υπαρκτός υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου και ειδικότερα αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των νεαρών ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ηλικιών διευκρίνισε πως είναι η διασπορά του ιού στο περιβάλλον που μπορεί να βρίσκονται άτομα ευάλωτα ή ανεμβολίαστα.

Ακολούθως, η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζουν οι ανεμβολίαστοι στη διασπορά και τη δημιουργία μεταλλάξεων του ιού. Όπως είπε, ενώ τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί φρενάρουν τις αντιγονικές μεταβολές του ιού, τα ανεμβολίαστα άτομα συνιστούν εργαστήριο παραγωγής νεών μεταλλάξεων.

Ο εμβολιασμός υπενθύμισε η κα Θεοδωρίδου αποτρέπει νοσηλείες και βαριά νόσηση. Την ίδια στιγμή φρενάρει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων και μειώνει το ιικο φορτίο και τη διασπορά του ιού.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη δέλτα, η κα Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έχουν κάνει μόνο την 1η δόση που παρέχει προστασία μεταξύ 33 έως μάξιμουμ 50%. Αντίθετα, η προστασία εκτινάσσεται άνω του 50% στη δεύτερη δόση.

Στις ΗΠΑ είπε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου παρατηρείται το φαινόμενο νέα άτομα να μην ολοκληρώνουν την 2η δόση εμβολιασμού. Πιθανώς λόγω επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων. Για τον λόγο αυτό εξήγησε χρειάζεται να υπάρξουν διευκολύνσεις για τα άτομα αυτά.

Κι ενώ από την μεριά των άνω των 60 ετών υπήρξε θετική ανταποκριση στο κάλεσμα του εμβολιασμού, κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Αναφερόμενη στους πιθανούς λόγους που συντείνουν σε αυτό το φαινόμενο η κα Θεοδωρίδου εξήγησε πως ο τύπος εμβολίων δεν περιέχει ζώντες οργανισμούς και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Ακόμη κι αν μπορεί η προστασία να υπολείπεται, το εμβόλιο δεν απαγορεύεται στις περιπτώσεις χρόνιων νοσημάτων. Επομένως είπε το επιχείρημα “Μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω χρόνιο νόσημα δεν ισχύει”.

Ένα άλλο αίτιο για τα φαινόμενα μη εμβολιασμού είναι οι εσφαλμένες αντιλήψεις. Μεταξύ νέων κυκλοφορεί η αντίληψη ότι ο εμβολιαμσός επηρεάζει τη γονιμότητα. Όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα και συστήνεται και για τις εγκύους, ενώ επιβάλλεται για τις θηλάζουσες. Το γενετικό δε υλικό του εμβολίου δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα.

Ακόμη η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι το 99 των ασθενών στις ΜΕΘ είναι άτομα ανεμβολίαστα. Ενώ όπως είπε όσοι δεν εμβολιάζονται γιατί θεωρούν πως οι εμβολιασμένοι συμπολίτες τους θα τους ωφελήσουν είναι λαθρεπιβάτες τις ανοσίας.

Τέλος απηύθυνε κάλεσμα στις νεαρές ηλικίες να εμβολιαστούν προκειμένου να προστατεύσουν ευάλωτους και ανεμβολίαστους. Ο εμβολιασμός στους νέους μακάρι να είναι μεταδοτικός, κατέληξε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός Πανδημία : Ερωτηματικά για το αν θα γίνει νόσημα για νέους

12/07: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Κορωνοϊός 12/07 – 2.065 νέα κρούσματα – 10 νεκροί – 139 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Μπολσονάρο της Βραζιλίας πρόκειται να συναντηθεί στον ΟΗΕ παρά το γεγονός ότι δεν είναι εμβολιασμένος

Ενώ ο Μπολσονάρο έκανε μια ομιλία στη Γενική Συνέλευση το 2019 που επιτέθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οτιδήποτε άλλο δεν άρεσε στον τότε πρόεδρο Τραμπ, φέτος, σχεδιάζει να προσπαθήσει να συμπαρασταθεί στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εξετάζοντας θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη, και η καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Στις 30/9 ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση στους άνω των 60 και υγειονομικούς

Τρίτη δόση εμβολίου: Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα ξεκινά και ο εμβολιασμός στις μονάδες χρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων από τις κινητές μονάδες ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μαρία Θεοδωρίδου: 3η δόση για ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, άτομα άνω των 60 και υγειονομικούς

Θεοδωρίδου τρίτη δόση: Η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε την θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους και πρόσθεσε πως μετά από αυτούς σειρά για τρίτη δόση έχουν οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας, η ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ: Σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός κ. Πλεύρης επισκέφθηκε το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Παπαευσταθίου και συζήτησαν για την πορεία της Covid-19 αλλά και για τις ανάγκες του ΕΣΥ.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα αντιμετωπίζει ο Τζο Μπάιντεν λόγω των 10.000 μεταναστών κυρίως από την Αϊτή

Σε δήλωσή του, το Border Patrol ανέφερε ότι αυξάνει το προσωπικό στο Ντελ Ρίο για να διευκολύνει μια «ασφαλή, ανθρώπινη και τακτική διαδικασία». Παρέχονται πόσιμο νερό, πετσέτες και φορητές τουαλέτες, προσθέτει η ανακοίνωση, ενώ οι μετανάστες περιμένουν να μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις.