Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: “Εργαστήριο” παραγωγής νεών μεταλλάξεων οι ανεμβολίαστοι

Μαρία Θεοδωρίδου: “Εργαστήριο” παραγωγής νεών μεταλλάξεων οι ανεμβολίαστοι

Μαρία Θεοδωρίδου: Αν και ο κίνδυνος από τη νόσηση για τους 15-17 ετών είναι μικρός, παραμένει ωστόσο υπαρκτός υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου και ειδικότερα αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των νεαρών ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.  Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ηλικιών διευκρίνισε πως είναι η διασπορά του ιού στο περιβάλλον που μπορεί να βρίσκονται άτομα ευάλωτα ή ανεμβολίαστα.  Ακολούθως, η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζουν οι ανεμβολίαστοι στη διασπορά και τη δημιουργία μεταλλάξεων του ιού. Όπως είπε, ενώ τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί φρενάρουν τις αντιγονικές μεταβολές του ιού, τα ανεμβολίαστα άτομα συνιστούν εργαστήριο παραγωγής νεών μεταλλάξεων. 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (12/07) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου, συνεχάρει τα νέα παιδιά που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και κατάφεραν παρά τις προκλήσεις της εποχής της πανδημίας να εισαχθούν στις Σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η μετάλλαξη δέλτα μετακύλησε, είπε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου το ενδιαφέρον στις νεότερες ηλικίες, καθώς τα επόμενα κύματα της πανδημίας θα εξαρτώνται από μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα άτομα νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους.

Αν και ο κίνδυνος από τη νόσηση για τους 15-17 ετών είναι μικρός, παραμένει ωστόσο υπαρκτός υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου και ειδικότερα αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των νεαρών ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ηλικιών διευκρίνισε πως είναι η διασπορά του ιού στο περιβάλλον που μπορεί να βρίσκονται άτομα ευάλωτα ή ανεμβολίαστα.

Ακολούθως, η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζουν οι ανεμβολίαστοι στη διασπορά και τη δημιουργία μεταλλάξεων του ιού. Όπως είπε, ενώ τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί φρενάρουν τις αντιγονικές μεταβολές του ιού, τα ανεμβολίαστα άτομα συνιστούν εργαστήριο παραγωγής νεών μεταλλάξεων.

Ο εμβολιασμός υπενθύμισε η κα Θεοδωρίδου αποτρέπει νοσηλείες και βαριά νόσηση. Την ίδια στιγμή φρενάρει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων και μειώνει το ιικο φορτίο και τη διασπορά του ιού.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη δέλτα, η κα Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έχουν κάνει μόνο την 1η δόση που παρέχει προστασία μεταξύ 33 έως μάξιμουμ 50%. Αντίθετα, η προστασία εκτινάσσεται άνω του 50% στη δεύτερη δόση.

Στις ΗΠΑ είπε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου παρατηρείται το φαινόμενο νέα άτομα να μην ολοκληρώνουν την 2η δόση εμβολιασμού. Πιθανώς λόγω επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων. Για τον λόγο αυτό εξήγησε χρειάζεται να υπάρξουν διευκολύνσεις για τα άτομα αυτά.

Κι ενώ από την μεριά των άνω των 60 ετών υπήρξε θετική ανταποκριση στο κάλεσμα του εμβολιασμού, κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Αναφερόμενη στους πιθανούς λόγους που συντείνουν σε αυτό το φαινόμενο η κα Θεοδωρίδου εξήγησε πως ο τύπος εμβολίων δεν περιέχει ζώντες οργανισμούς και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Ακόμη κι αν μπορεί η προστασία να υπολείπεται, το εμβόλιο δεν απαγορεύεται στις περιπτώσεις χρόνιων νοσημάτων. Επομένως είπε το επιχείρημα “Μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω χρόνιο νόσημα δεν ισχύει”.

Ένα άλλο αίτιο για τα φαινόμενα μη εμβολιασμού είναι οι εσφαλμένες αντιλήψεις. Μεταξύ νέων κυκλοφορεί η αντίληψη ότι ο εμβολιαμσός επηρεάζει τη γονιμότητα. Όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα και συστήνεται και για τις εγκύους, ενώ επιβάλλεται για τις θηλάζουσες. Το γενετικό δε υλικό του εμβολίου δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα.

Ακόμη η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι το 99 των ασθενών στις ΜΕΘ είναι άτομα ανεμβολίαστα. Ενώ όπως είπε όσοι δεν εμβολιάζονται γιατί θεωρούν πως οι εμβολιασμένοι συμπολίτες τους θα τους ωφελήσουν είναι λαθρεπιβάτες τις ανοσίας.

Τέλος απηύθυνε κάλεσμα στις νεαρές ηλικίες να εμβολιαστούν προκειμένου να προστατεύσουν ευάλωτους και ανεμβολίαστους. Ο εμβολιασμός στους νέους μακάρι να είναι μεταδοτικός, κατέληξε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός Πανδημία : Ερωτηματικά για το αν θα γίνει νόσημα για νέους

12/07: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Κορωνοϊός 12/07 – 2.065 νέα κρούσματα – 10 νεκροί – 139 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Τώρα η μεγάλη μας προτεραιότητα είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε ποιους πυλώνες στηρίζεται το σχέδιο της Υγείας και πώς πρόκειται να πορευθεί η κυβέρνηση σε σχέση με το ΕΚΑΒ, το νέο ΕΣΥ, τις προσλήψεις και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα;

Σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Βουλή προϋπολογισμός: Παρά το γεγονός ότι η χρονιά που μας πέρασε και που συνεχίζουμε να διανύουμε ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω των φυσικών καταστροφών, εντούτοις κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα που κυμαίνεται κοντά στο 1,1% κι όχι 0,7%, όπως ήταν η επίσημη στόχευση, ιδιαίτερα μετά και τη θεομηνία Daniel.

ΚΕΤΕΚΝΥ - Έχει ετοιμάσει νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

ΚΕΤΕΚΝΥ: Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs. Ήδη το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΚΕΤΕΚΝΥ, το Ινστιτούτο για τα DRGs, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης όλων των νοσοκομείων στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα. […]

Στη Μάλτα 9 ηγέτες χωρών του Ευρωπαϊκού νότου αναζητούν λύσεις για το μεταναστευτικό - Παρέμβαση Μητσοτάκη

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά και η κοινή στάση στο ζήτημα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κοινή δήλωση που συνυπέγραψαν, οι εννέα ηγέτες εκφράζουν, μεταξύ άλλων, τη στήριξή τους στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο κυπριακό πρόβλημα

Κυριάκος Μητσοτάκης - Σύσκεψη για την εξέλιξη όλων των διαδικασιών υπέρ των πληγέντων της Θεσσαλίας

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν, επίσης, τα θέματα που αφορούν στην αποζημίωση καλλιεργειών και στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην αποζημίωση και αναπλήρωση ζωϊκού κεφαλαίου που καταστράφηκε από τις πλημμύρες και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και χρηματοδότηση επιχειρήσεων που έχουν υποστεί καταστροφές.

Τι απαντά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη σχέση του με την Ειρήνη Αγαπηδάκη;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Με αφορμή την "αλλαγή πλεύσης" της κ. Αγαπηδάκη μετά τις διευκρινίσεις του Υπουργείου για το αντιγριπικό εμβόλιο, ο Υπουργός ένιψσε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.