Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Τα mRNA εμβόλια πιο αποτελεσματικά για παιδιά και εφήβους σε ποσοστό 100%

Μαρία Θεοδωρίδου: Τα mRNA εμβόλια πιο αποτελεσματικά για παιδιά και εφήβους σε ποσοστό 100%

Μαρία Θεοδωρίδου: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατυπώνει θετική γνώμη για εθελοντικό εμβολιασμό 15-17 ετών με γονική συναίνεση, ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (05/07) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη δέλτα, η οποία υπαγορεύει ταχεία αναπροσαρμογή των σχεδίων και αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η αυξημένη υψηλή μεταδοτικότητα σε σύντομο μάλιστα χρόνο έκθεσης είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της μετάλλαξης δέλτα, είπε η κα Θεοδωρίδου, ενώ ως προς τη βαρύτητα της νόσου, διευκρίνησε, ότι είναι νωρίς να δοθεί ο χαρακτηρισμός ήπια. Χρειάζεται μία παρακολούθηση, συμπλήρωσε.

Ποιοι συμπολίτες απειλούνται ιδιαίτερα από την μετάλλαξη δέλτα

 • Οι ανεμβολιάστοι απειλούνται ιδιαίτερα από την παραλλαγή δέλτα, επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου.
 • Επίσης τα άτομα που έχουν χρόνια νοσήματα και δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό,
 • καθώς και οι ηλίκιες κάτω από 18 ετών.

Για την προστασία από τη μετάλλαξη δέλτα

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των ΕΜΑ και FDA, και τα 4 εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό έναντι του ιού.

Ειδικότερα:

 • 96% προστασία από τον ιό παρέχει το εμβόλιο της Pfizer και εκείνο της Moderna
 • 92% προστασία προσφέρει το εμβόλιο της AstraZeneca
 • 85% προστασία από το σκεύασμα της Johnson & Johnson έναντι σοβαρής νόσησης και ανάγκης νοσηλείας.

 

 

Το ποσοστό προστασίας με μία δόση είναι 33%. Αυτό καθιστά σαφή την ανάγκη εμβολιασμού με 2η δόση εμβολίου. Είναι λάθος, είπε η κα Θεοδωρίδου, να κάνουμε το εμβόλιο μετά τις διακοπές.

Επιπλέον, επέστησε την προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας (μάσκα, απόσταση και ατομική υγιεινή), καθώς όπως είπε τα μέτρα σε πολλά μέρη λόγω διακοπών έχουν εκλείψει.

Το τείχος ανοσίας απομακρύνεται από κοντά μας λόγω των μεταλλάξεων

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατυπώνει θετική γνώμη για εθελοντικό εμβολιασμό 15-17 ετών με γονική συναίνεση, ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Τα δεδομένα για εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων κάτω των 18 ετών

 • τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, άλλα υπαρκτό κίνδυνο νόσησης από Covid. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ, παιδιά και έφηβοι αποτελούν το 14,1% των κρουσμάτων.
 • Σπάνια μπορούν να παρουσιάσουν το σοβαρό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2 %.
 • Είναι υπό διερεύνηση οι βλαπτικές επιπτώσεις της νόσησης με Covid μετά τη λοίμωξη με κορωνοϊό. Πρόκειται για το postcovid syndrome που είναι υπό μελέτη, διευκρίνησε η κα Θεοδωρίδου.
 • Από τα στοιχεία των ΗΠΑ γίνεται σαφές ότι η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο παιδιών ως 18 ετών είναι 2,5 εως 3 φορές μεγαλύτερη από τη συχνότητα εισαγωγών εξαιτίας της συνήθους εποχικής γρίπης.
 • Υποκείμενα νοσήματα [παχυσαρκία (36%), χρόνιες πνευμονοπάθειες (31%), νευρομυικά νοσήματα (14%)]: ο εμβολιασμός στα παιδιά και εφήβους ένα σημαντικό μέτρο προστασίας της υγείας τους, ειδικότερα στην πρερίπτωση υποκείμενων νοσημάτων.
 • Οι έφηβοι μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό από μικρότερης ηλικίας παιδιά, σύμφωνα με μελέτες για τον Covid.
 • Υπέρ του εμβολιασμού για την επαναφορά της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της κοινωνικής δραστηριότητας των εφήβων στην κανονικότητα,
 • αλλά επίσης ο εμβολιασμός των εφήβων θα λειτουργήσει εμμέσως θετικά για την προστασία των ανεμβολίαστων ευάλωτων ατόμων.

Όσον αφορά τα εμβόλια – Ποια εμβόλια θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 18 ετών

 • Τα mRNA εμβόλια, όπως επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου είναι πιο αποτελεσματικά στα παιδιά και εφήβους σε σύγκριση με τους ενήλικες σε ποσοστό που αγγίζει το 100%.
 • Η 1η χώρα που έκανε εμβολιασμό παιδιών άνω 12 ετών ήταν ο Καναδάς τον Μάιο του ’21. Ακολούθησε η έγκριση των διεθνών οργανισμών ΕΜΑ και FDA για τους εμβολιασμούς αυτών των ηλικιών.
 • Στην Ευρώπη αρκετές χώρες τίθενται υπερ του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων.
 • Η ασφάλεια παρακολουθείται αυστηρά στις χώρες που πραγματοποιούν εμβολιασμό στα παιδιά.
 • Η περιομυοκαρδίτιτα, η σπάνια ανεπιθύμητη παρενέργεια των εμβολιασμών είναι το κύριο θέμα ελέγχου, διευκρίνισε η κα Θεοδωρίδου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα άνω δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατυπώνει θετική γνώμη για εθελοντικό εμβολιασμό 15-17 ετών με γονική συναίνεση, κατέληξε η κα Θεοδωρίδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μητσοτάκης: Τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν 75% -Εμβολιαστείτε

05/07: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Κορωνοϊός 05/07 – 801 νέα κρούσματα – 6 νεκροί – 173 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Μπολσονάρο της Βραζιλίας πρόκειται να συναντηθεί στον ΟΗΕ παρά το γεγονός ότι δεν είναι εμβολιασμένος

Ενώ ο Μπολσονάρο έκανε μια ομιλία στη Γενική Συνέλευση το 2019 που επιτέθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οτιδήποτε άλλο δεν άρεσε στον τότε πρόεδρο Τραμπ, φέτος, σχεδιάζει να προσπαθήσει να συμπαρασταθεί στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εξετάζοντας θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη, και η καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Στις 30/9 ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση στους άνω των 60 και υγειονομικούς

Τρίτη δόση εμβολίου: Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα ξεκινά και ο εμβολιασμός στις μονάδες χρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων από τις κινητές μονάδες ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μαρία Θεοδωρίδου: 3η δόση για ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, άτομα άνω των 60 και υγειονομικούς

Θεοδωρίδου τρίτη δόση: Η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε την θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους και πρόσθεσε πως μετά από αυτούς σειρά για τρίτη δόση έχουν οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας, η ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ: Σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός κ. Πλεύρης επισκέφθηκε το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Παπαευσταθίου και συζήτησαν για την πορεία της Covid-19 αλλά και για τις ανάγκες του ΕΣΥ.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα αντιμετωπίζει ο Τζο Μπάιντεν λόγω των 10.000 μεταναστών κυρίως από την Αϊτή

Σε δήλωσή του, το Border Patrol ανέφερε ότι αυξάνει το προσωπικό στο Ντελ Ρίο για να διευκολύνει μια «ασφαλή, ανθρώπινη και τακτική διαδικασία». Παρέχονται πόσιμο νερό, πετσέτες και φορητές τουαλέτες, προσθέτει η ανακοίνωση, ενώ οι μετανάστες περιμένουν να μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις.