Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Τα mRNA εμβόλια πιο αποτελεσματικά για παιδιά και εφήβους σε ποσοστό 100%

Μαρία Θεοδωρίδου: Τα mRNA εμβόλια πιο αποτελεσματικά για παιδιά και εφήβους σε ποσοστό 100%

Μαρία Θεοδωρίδου: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατυπώνει θετική γνώμη για εθελοντικό εμβολιασμό 15-17 ετών με γονική συναίνεση, ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (05/07) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη δέλτα, η οποία υπαγορεύει ταχεία αναπροσαρμογή των σχεδίων και αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η αυξημένη υψηλή μεταδοτικότητα σε σύντομο μάλιστα χρόνο έκθεσης είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της μετάλλαξης δέλτα, είπε η κα Θεοδωρίδου, ενώ ως προς τη βαρύτητα της νόσου, διευκρίνησε, ότι είναι νωρίς να δοθεί ο χαρακτηρισμός ήπια. Χρειάζεται μία παρακολούθηση, συμπλήρωσε.

Ποιοι συμπολίτες απειλούνται ιδιαίτερα από την μετάλλαξη δέλτα

 • Οι ανεμβολιάστοι απειλούνται ιδιαίτερα από την παραλλαγή δέλτα, επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου.
 • Επίσης τα άτομα που έχουν χρόνια νοσήματα και δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό,
 • καθώς και οι ηλίκιες κάτω από 18 ετών.

Για την προστασία από τη μετάλλαξη δέλτα

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των ΕΜΑ και FDA, και τα 4 εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό έναντι του ιού.

Ειδικότερα:

 • 96% προστασία από τον ιό παρέχει το εμβόλιο της Pfizer και εκείνο της Moderna
 • 92% προστασία προσφέρει το εμβόλιο της AstraZeneca
 • 85% προστασία από το σκεύασμα της Johnson & Johnson έναντι σοβαρής νόσησης και ανάγκης νοσηλείας.

 

 

Το ποσοστό προστασίας με μία δόση είναι 33%. Αυτό καθιστά σαφή την ανάγκη εμβολιασμού με 2η δόση εμβολίου. Είναι λάθος, είπε η κα Θεοδωρίδου, να κάνουμε το εμβόλιο μετά τις διακοπές.

Επιπλέον, επέστησε την προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας (μάσκα, απόσταση και ατομική υγιεινή), καθώς όπως είπε τα μέτρα σε πολλά μέρη λόγω διακοπών έχουν εκλείψει.

Το τείχος ανοσίας απομακρύνεται από κοντά μας λόγω των μεταλλάξεων

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατυπώνει θετική γνώμη για εθελοντικό εμβολιασμό 15-17 ετών με γονική συναίνεση, ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Τα δεδομένα για εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων κάτω των 18 ετών

 • τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, άλλα υπαρκτό κίνδυνο νόσησης από Covid. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ, παιδιά και έφηβοι αποτελούν το 14,1% των κρουσμάτων.
 • Σπάνια μπορούν να παρουσιάσουν το σοβαρό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2 %.
 • Είναι υπό διερεύνηση οι βλαπτικές επιπτώσεις της νόσησης με Covid μετά τη λοίμωξη με κορωνοϊό. Πρόκειται για το postcovid syndrome που είναι υπό μελέτη, διευκρίνησε η κα Θεοδωρίδου.
 • Από τα στοιχεία των ΗΠΑ γίνεται σαφές ότι η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο παιδιών ως 18 ετών είναι 2,5 εως 3 φορές μεγαλύτερη από τη συχνότητα εισαγωγών εξαιτίας της συνήθους εποχικής γρίπης.
 • Υποκείμενα νοσήματα [παχυσαρκία (36%), χρόνιες πνευμονοπάθειες (31%), νευρομυικά νοσήματα (14%)]: ο εμβολιασμός στα παιδιά και εφήβους ένα σημαντικό μέτρο προστασίας της υγείας τους, ειδικότερα στην πρερίπτωση υποκείμενων νοσημάτων.
 • Οι έφηβοι μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό από μικρότερης ηλικίας παιδιά, σύμφωνα με μελέτες για τον Covid.
 • Υπέρ του εμβολιασμού για την επαναφορά της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της κοινωνικής δραστηριότητας των εφήβων στην κανονικότητα,
 • αλλά επίσης ο εμβολιασμός των εφήβων θα λειτουργήσει εμμέσως θετικά για την προστασία των ανεμβολίαστων ευάλωτων ατόμων.

Όσον αφορά τα εμβόλια – Ποια εμβόλια θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 18 ετών

 • Τα mRNA εμβόλια, όπως επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου είναι πιο αποτελεσματικά στα παιδιά και εφήβους σε σύγκριση με τους ενήλικες σε ποσοστό που αγγίζει το 100%.
 • Η 1η χώρα που έκανε εμβολιασμό παιδιών άνω 12 ετών ήταν ο Καναδάς τον Μάιο του ’21. Ακολούθησε η έγκριση των διεθνών οργανισμών ΕΜΑ και FDA για τους εμβολιασμούς αυτών των ηλικιών.
 • Στην Ευρώπη αρκετές χώρες τίθενται υπερ του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων.
 • Η ασφάλεια παρακολουθείται αυστηρά στις χώρες που πραγματοποιούν εμβολιασμό στα παιδιά.
 • Η περιομυοκαρδίτιτα, η σπάνια ανεπιθύμητη παρενέργεια των εμβολιασμών είναι το κύριο θέμα ελέγχου, διευκρίνισε η κα Θεοδωρίδου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα άνω δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατυπώνει θετική γνώμη για εθελοντικό εμβολιασμό 15-17 ετών με γονική συναίνεση, κατέληξε η κα Θεοδωρίδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μητσοτάκης: Τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν 75% -Εμβολιαστείτε

05/07: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Κορωνοϊός 05/07 – 801 νέα κρούσματα – 6 νεκροί – 173 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Αν και η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε διατρέχει πιθανό κίνδυνο.

Η επιτροπή CDC συνιστά στους ηλικιωμένους να κάνουν νεότερα εμβόλια γρίπης

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές γρίπης. Υπολογίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 70% και 85% των θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η ΝΥ εργάζεται να επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ευλογιάς των πίθηκων

Ευλογιά των πίθηκων: Την Πέμπτη, η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας της πόλης, Δρ. Ashwin Vasan, στόχος είναι η επέκταση της δυνατότητας εμβολιασμού σε όλη την πόλη." 

Τζο Μπάιντεν: Mια θλιβερή μέρα για τη χώρα η απόφαση για τις αμβλώσεις

Τζο Μπάιντεν: «Τώρα με την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade, ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Διευκρινίσεις και απαντήσεις με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα έδωσαν αξιωματούχοι υγείας

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Πώς θα συνάπτουν συμβάσεις οι ιδιώτες ιατροί με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Προσωπικός ιατρός: Καθορίζεται η διαδικασία σύναψης συμβάσεων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με τους ιδιώτες ιατρούς που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό ως προσωπικοί ιατροί και κάθε σχετικό θέμα της συμβατικής συνεργασίας τους.

Ευλογιά πιθήκων: Το υπ. Υγείας Ν. Υόρκης εγκαινιάζει κλινική εμβολιασμού

Ευλογιά πιθήκων: Το Υπουργείο Υγείας της Ν. Υόρκης προσφέρει εμβολιασμό σε δικαιούχους Νεοϋορκέζους που μπορεί να έχουν εκτεθεί στην ευλογιά των πιθήκων, ξεκινώντας από σήμερα (23/6) στην κλινική σεξουαλικής υγείας Chelsea. 

Μεγάλη αναμονή καθώς οι ΗΠΑ εμβολιάζουν τους νεότερους κατά της Covid

Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα ειδικών που συγκλήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων εξέτασε δεδομένα από κλινικές δοκιμές που αφορούσαν χιλιάδες παιδιά που διεξήχθησαν από τη Pfizer και τη Moderna και έκρινε ότι και τα δύο εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.