Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Επικτρατούσα παγκόσμια θα είναι η μετάλλαξη δέλτα μέχρι το τέλος καλοκαιριού

Μαρία Θεοδωρίδου: Επικτρατούσα παγκόσμια θα είναι η μετάλλαξη δέλτα μέχρι το τέλος καλοκαιριού

Μαρία Θεοδωρίδου: Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, η μετάλλαξη δέλτα κατάφερε μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες να αναβαθμιστεί από μετάλλαξη προς παρακολούθηση (VUL) σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας. Ειδικότερα, η μετάλλαξη έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 29 στελέχη, είπε η κα Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε πως η μετάλλαξη δέλτα προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατόν στέλεχος παγκόσμια μέχρι το τέλος καλοκαιριού. Το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή δέλτα. Το χαρακτηριστικό της δέλτα μετάλλαξης είναι η υψηλή μεταδοτικότητα. 50% έως 70 % μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από του βρετανικού στελέχους. 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (28/06) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου, επεσήμανε ότι η επιδημία του κορωνοϊού είναι ακόμη μαζί μας. Ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει κι εμείς να επισπεύσουμε το βήμα, είπε η κα Θεοδωρίδου, καθώς η νέα μετάλλαξη του ιού, η μετάλλαξη δέλτα είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη.

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, η μετάλλαξη δέλτα κατάφερε μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες να αναβαθμιστεί από μετάλλαξη προς παρακολούθηση (VUL) σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας. Ειδικότερα, η μετάλλαξη έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 29 στελέχη, ενώ προβλέπεται ότι η μετάλλαξη δέλτα θα αποτελεί το επικρατόν στέλεχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή δέλτα. Το χαρακτηριστικό του ιού με την δέλτα μετάλλαξη είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, σημείωσε η κα Θεοδωρίδου και επικαλούμενη τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, διευκρίνισε πως από 50% έως 70 % μεγαλύτερη είναι μεταδοτικότητα της μετάλλαξης δέλτα σε σύγκριση με το βρετανικό στελέχος του ιού.

Η διασπορά της παραλλαγής δέλτα του ιού θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί, ανέφερε η κα Θεοδωρίδου και εξήγησε πως “Είναι απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι όταν είναι εφικτή η πρόληψή τους με εμβολιασμούς. Υπάρχουν οι νέοι που ίσως θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους, η δεν έχουν ενημερωθεί, οι αναβλητικοί ή όσοι εφησυχάζουν λόγω της καλής πορείας αντιμετώπισης του ιού ή τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον πιο επικίνδυνο, τον πιο μεταδοτικό ιό, αυτόν της παραπληροφόρησης… Είναι καθοριστική η ενημέρωση” είπε χαρακτηριστικά.

Τι μας δείχνουν τα εμβολιαστικά προγράμματα σε ΗΒ και Ισραηλ

Τα εμβολιαστικά προγράμματα σε ΗΒ και Ισραήλ, τα οποία πέτυχαν σε μικρό διάστημα υψηλό ποσοστό ανοσίας δείχνουν ότι αφενός το ποσοστό ανοσίας που επετεύχθη στο Ισραήλ (60%) δεν είναι επαρκές για την προστασία από την μετάλλαξη δέλτα. Η προστασία από τον ιό δέλτα χρειάζεται ανοσία που να υπερβαίνει το 80%. Αφετέρου, στο ΗΒ παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων με μετάλλαξη δέλτα δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης. Αυτό επιβεβαιώνει την αξία των εμβολίων.

Τα εμβόλια προστατεύουν από το δέλτα στέλεχος:

  • Εμβολιασμός με 2 δόσεις του σκευάσματος Pfizer προστατεύει από σοβαρή νόσηση σε προσοστό 96%.
  • Εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca προστατεύει σε ποσοστό 92%.
  • Ανάλογα ποσοστά αναμένονται και στα εμβόλια αντίστοιχης τεχνολογίας των εταιρειών Johnson & Johnson και Moderna.

 

Αντιθέτως, όσοι έχουν κάνει μία μόνο δόση εμβολίου έχουν προσοστό προστασίας 30%.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει εντατικοποίηση των εμβολιαστών και κανείς να μην μείνει ανεμβολίαστος. όλοι πρέπει να κάνουν τις 2 δόσεις – πλην αυτών που κάνουν το μονοδοσικό εμβόλιο.

Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανακοίνωσε πάντως ότι σε πειραματική φάση είναι η παρασκευή εμβολίων με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα. Πρόκειται, εξήγησε για τμήματα πρωτεΐνης από διαφορετικούς ιούς που θα προσφέρουν ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορωνοϊών. “Υπάρχει προοπτική δυνατότητας αποτροπής μελλοντικών επιδημιών” σημείωσε, με αφορμή τα νέα εμβόλια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η Novartis και η Hewlett Packard Enterprise : Ενώνουν τις δυνάμεις τους για την παγκόσμια υγεία

Προνόμια εμβολιασμένων 18-25: Το κράτος χορηγεί προπληρωμένη κάρτα στους νέους που θα εμβολιάζονται

Κορωνοϊός 28/06 – 362 νέα κρούσματα – 8 νεκροί – 215 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

N. Χαρδαλιάς: Απαγορεύονται δια ΠΝΠ μετακινήσεις σε δάση και περιοχές Natura ως τις 9 Αυγούστου

N. Χαρδαλιάς: Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός, σε περίπτωση παράβασης, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, ενώ στη δεύτερη, το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.000 ευρώ.

N. Χαρδαλιάς: 99 νέες πυρκαγιές σήμερα - Δύσκολη η αυριανή ημέρα

N. Χαρδαλιάς: Σήμερα είχαμε 99 νέες πυρκαγιές, ενώ κληθήκαμε να διαχειριστούμε συνολικά 145 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων παραμένουν ενεργές αυτή τη στιγμή και υπό διαχείριση οι 57.

Κ. Μητσοτάκης: Αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις - 6 περιφέρειες σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού

Κ. Μητσοτάκης: Με την Πολιτική Προστασία έχουμε καταστρώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τοποθετώντας 6 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Σας ζητώ να περιορίσετε τις άσκοπες μετακινήσεις και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Αύξηση κατά 35% των ασθενών στις ΜΕΘ - Πιέση στο ΕΣΥ

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 35%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 παραμένει υψηλότερος από 150 αλλά δείχνει σημεία σταθεροποίησης, καθώς και το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1 αν και η ψαλίδα εισιτηρίων/εξιτηρίων δείχνει σημεία μείωσης.

Κίνα Κορωνοϊός: Kαμπάνια εμβολιασμού για εφήβους 12-17, για να περιοριστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα

Κορωνοϊός Κίνα: Το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας ζήτησε από τις τοπικές αρχές να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που στοχεύει στον εμβολιασμό των μαθητών.

Νίκος Χαρδαλιάς για Βαρυμπόμπη: 12.500 στρέμματα κάηκαν - 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές

Νίκος Χαρδαλιάς για Βαρυμπόμπη: Έχουν καεί 12.500 στρέμματα, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτίμησεςι 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια εμφανίζουν μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ 64 οχήματα έχουν υποστεί μερικές ζημιές.