Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Επικτρατούσα παγκόσμια θα είναι η μετάλλαξη δέλτα μέχρι το τέλος καλοκαιριού

Μαρία Θεοδωρίδου: Επικτρατούσα παγκόσμια θα είναι η μετάλλαξη δέλτα μέχρι το τέλος καλοκαιριού

Μαρία Θεοδωρίδου: Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, η μετάλλαξη δέλτα κατάφερε μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες να αναβαθμιστεί από μετάλλαξη προς παρακολούθηση (VUL) σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας. Ειδικότερα, η μετάλλαξη έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 29 στελέχη, είπε η κα Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε πως η μετάλλαξη δέλτα προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατόν στέλεχος παγκόσμια μέχρι το τέλος καλοκαιριού. Το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή δέλτα. Το χαρακτηριστικό της δέλτα μετάλλαξης είναι η υψηλή μεταδοτικότητα. 50% έως 70 % μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από του βρετανικού στελέχους. 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (28/06) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου, επεσήμανε ότι η επιδημία του κορωνοϊού είναι ακόμη μαζί μας. Ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει κι εμείς να επισπεύσουμε το βήμα, είπε η κα Θεοδωρίδου, καθώς η νέα μετάλλαξη του ιού, η μετάλλαξη δέλτα είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη.

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, η μετάλλαξη δέλτα κατάφερε μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες να αναβαθμιστεί από μετάλλαξη προς παρακολούθηση (VUL) σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας. Ειδικότερα, η μετάλλαξη έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 29 στελέχη, ενώ προβλέπεται ότι η μετάλλαξη δέλτα θα αποτελεί το επικρατόν στέλεχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή δέλτα. Το χαρακτηριστικό του ιού με την δέλτα μετάλλαξη είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, σημείωσε η κα Θεοδωρίδου και επικαλούμενη τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, διευκρίνισε πως από 50% έως 70 % μεγαλύτερη είναι μεταδοτικότητα της μετάλλαξης δέλτα σε σύγκριση με το βρετανικό στελέχος του ιού.

Η διασπορά της παραλλαγής δέλτα του ιού θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί, ανέφερε η κα Θεοδωρίδου και εξήγησε πως “Είναι απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι όταν είναι εφικτή η πρόληψή τους με εμβολιασμούς. Υπάρχουν οι νέοι που ίσως θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους, η δεν έχουν ενημερωθεί, οι αναβλητικοί ή όσοι εφησυχάζουν λόγω της καλής πορείας αντιμετώπισης του ιού ή τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον πιο επικίνδυνο, τον πιο μεταδοτικό ιό, αυτόν της παραπληροφόρησης… Είναι καθοριστική η ενημέρωση” είπε χαρακτηριστικά.

Τι μας δείχνουν τα εμβολιαστικά προγράμματα σε ΗΒ και Ισραηλ

Τα εμβολιαστικά προγράμματα σε ΗΒ και Ισραήλ, τα οποία πέτυχαν σε μικρό διάστημα υψηλό ποσοστό ανοσίας δείχνουν ότι αφενός το ποσοστό ανοσίας που επετεύχθη στο Ισραήλ (60%) δεν είναι επαρκές για την προστασία από την μετάλλαξη δέλτα. Η προστασία από τον ιό δέλτα χρειάζεται ανοσία που να υπερβαίνει το 80%. Αφετέρου, στο ΗΒ παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων με μετάλλαξη δέλτα δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης. Αυτό επιβεβαιώνει την αξία των εμβολίων.

Τα εμβόλια προστατεύουν από το δέλτα στέλεχος:

  • Εμβολιασμός με 2 δόσεις του σκευάσματος Pfizer προστατεύει από σοβαρή νόσηση σε προσοστό 96%.
  • Εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca προστατεύει σε ποσοστό 92%.
  • Ανάλογα ποσοστά αναμένονται και στα εμβόλια αντίστοιχης τεχνολογίας των εταιρειών Johnson & Johnson και Moderna.

 

Αντιθέτως, όσοι έχουν κάνει μία μόνο δόση εμβολίου έχουν προσοστό προστασίας 30%.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει εντατικοποίηση των εμβολιαστών και κανείς να μην μείνει ανεμβολίαστος. όλοι πρέπει να κάνουν τις 2 δόσεις – πλην αυτών που κάνουν το μονοδοσικό εμβόλιο.

Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανακοίνωσε πάντως ότι σε πειραματική φάση είναι η παρασκευή εμβολίων με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα. Πρόκειται, εξήγησε για τμήματα πρωτεΐνης από διαφορετικούς ιούς που θα προσφέρουν ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορωνοϊών. “Υπάρχει προοπτική δυνατότητας αποτροπής μελλοντικών επιδημιών” σημείωσε, με αφορμή τα νέα εμβόλια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Novartis και η Hewlett Packard Enterprise : Ενώνουν τις δυνάμεις τους για την παγκόσμια υγεία

Προνόμια εμβολιασμένων 18-25: Το κράτος χορηγεί προπληρωμένη κάρτα στους νέους που θα εμβολιάζονται

Κορωνοϊός 28/06 – 362 νέα κρούσματα – 8 νεκροί – 215 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι κορυφαίοι οργανισμοί της χώρας για τη φροντίδα της παχυσαρκίας αναπτύσσουν δήλωση συναίνεσης για τη νόσο

Μέχρι σήμερα, οι ασφαλιστές έχουν υιοθετήσει πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις για τον καθορισμό των θεραπευτικών υπηρεσιών που καλύπτονται για τα μέλη τους, με αποτέλεσμα μεγάλες ανισότητες στη φροντίδα, και γι' αυτόν τον λόγο το προτεινόμενο από την STOP Ολοκληρωμένο Επίδομα Φροντίδας θα πρέπει να καθοδηγήσει τους ασφαλιστές κατά την ανάπτυξη των σχεδίων κάλυψης στο μέλλον

Δωρεάν εξετάσεις για την καρδιά για 5,5 εκατομμύρια Έλληνες – Συνέχεια στα προγράμματα προληπτικής ιατρικής

Σημειώνεται ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου του παχέος εντέρου που αφορά 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-70 ετών.

Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για τον τερματισμό του Covid-19 ως έκτακτη ανάγκη

ΗΠΑ: Παρά την ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι δηλώσεις έκτακτης ανάγκης σχετικά με τον COVID-19 θα λήγουν τον Μάιο, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής ψήφισαν τον άμεσο τερματισμό της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Απογευματινά Χειρουργεία: Πότε τίθεται σε εφαρμογή το νέο μέτρο και πού – Τι θα πληρώνουν οι ασθενείς

Όσο για τις αμοιβές των γιατρών, του προσωπικού αλλά και τα νοσήλια, ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει πλήρως τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ). Έτσι, ο ασθενής θα επιβαρύνεται μόνο με την αμοιβή του γιατρού. Τα ποσά θα καθορίζονται με βάση τον τιμοκατάλογο των ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίες πληρώνουν τις ιδιωτικές κλινικές ξεχωριστά και διαφορετικά για κάθε πράξη.

Μετά τις κάλπες ο προσωπικός γιατρός – Στον «πάγο» πρόστιμα και κίνητρα

Ο θεσμός αυτός δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί στην τύχη του αν ανανεωθεί η λαϊκή εντολή στην παρούσα κυβέρνηση. Μεταξύ των κινήτρων που σκοπεύουν να δώσουν θα περιλαμβάνεται ένα επιπλέον ποσό στους γιατρούς για έναν συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων κατ΄οίκον στους εγγεγραμμένους πολίτες, ώστε να έχουν ένα κίνητρο να εγγραφούν

Η Σκωτία αλλάζει την πολιτική της για την αποστολή τρανσέξουαλ κρατουμένων σε φυλακή αποκλειστικά για γυναίκες

Το AFP ανέφερε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σκωτίας Κιθ Μπράουν διέταξε την επανεξέταση των υφιστάμενων πρακτικών, καθώς το θέμα είναι "εξαιρετικά συναισθηματικό" και ότι "η ανησυχία του κοινού είναι κατανοητή". Ο Μπράουν προειδοποίησε κατά του στιγματισμού των διαφυλικών γυναικών ως εγγενή απειλή για τις γυναίκες.