Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Επικτρατούσα παγκόσμια θα είναι η μετάλλαξη δέλτα μέχρι το τέλος καλοκαιριού

Μαρία Θεοδωρίδου: Επικτρατούσα παγκόσμια θα είναι η μετάλλαξη δέλτα μέχρι το τέλος καλοκαιριού

Μαρία Θεοδωρίδου: Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, η μετάλλαξη δέλτα κατάφερε μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες να αναβαθμιστεί από μετάλλαξη προς παρακολούθηση (VUL) σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας. Ειδικότερα, η μετάλλαξη έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 29 στελέχη, είπε η κα Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε πως η μετάλλαξη δέλτα προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατόν στέλεχος παγκόσμια μέχρι το τέλος καλοκαιριού. Το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή δέλτα. Το χαρακτηριστικό της δέλτα μετάλλαξης είναι η υψηλή μεταδοτικότητα. 50% έως 70 % μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από του βρετανικού στελέχους. 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (28/06) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου, επεσήμανε ότι η επιδημία του κορωνοϊού είναι ακόμη μαζί μας. Ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει κι εμείς να επισπεύσουμε το βήμα, είπε η κα Θεοδωρίδου, καθώς η νέα μετάλλαξη του ιού, η μετάλλαξη δέλτα είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη.

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, η μετάλλαξη δέλτα κατάφερε μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες να αναβαθμιστεί από μετάλλαξη προς παρακολούθηση (VUL) σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας. Ειδικότερα, η μετάλλαξη έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 29 στελέχη, ενώ προβλέπεται ότι η μετάλλαξη δέλτα θα αποτελεί το επικρατόν στέλεχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή δέλτα. Το χαρακτηριστικό του ιού με την δέλτα μετάλλαξη είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, σημείωσε η κα Θεοδωρίδου και επικαλούμενη τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, διευκρίνισε πως από 50% έως 70 % μεγαλύτερη είναι μεταδοτικότητα της μετάλλαξης δέλτα σε σύγκριση με το βρετανικό στελέχος του ιού.

Η διασπορά της παραλλαγής δέλτα του ιού θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί, ανέφερε η κα Θεοδωρίδου και εξήγησε πως “Είναι απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι όταν είναι εφικτή η πρόληψή τους με εμβολιασμούς. Υπάρχουν οι νέοι που ίσως θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους, η δεν έχουν ενημερωθεί, οι αναβλητικοί ή όσοι εφησυχάζουν λόγω της καλής πορείας αντιμετώπισης του ιού ή τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον πιο επικίνδυνο, τον πιο μεταδοτικό ιό, αυτόν της παραπληροφόρησης… Είναι καθοριστική η ενημέρωση” είπε χαρακτηριστικά.

Τι μας δείχνουν τα εμβολιαστικά προγράμματα σε ΗΒ και Ισραηλ

Τα εμβολιαστικά προγράμματα σε ΗΒ και Ισραήλ, τα οποία πέτυχαν σε μικρό διάστημα υψηλό ποσοστό ανοσίας δείχνουν ότι αφενός το ποσοστό ανοσίας που επετεύχθη στο Ισραήλ (60%) δεν είναι επαρκές για την προστασία από την μετάλλαξη δέλτα. Η προστασία από τον ιό δέλτα χρειάζεται ανοσία που να υπερβαίνει το 80%. Αφετέρου, στο ΗΒ παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων με μετάλλαξη δέλτα δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης. Αυτό επιβεβαιώνει την αξία των εμβολίων.

Τα εμβόλια προστατεύουν από το δέλτα στέλεχος:

  • Εμβολιασμός με 2 δόσεις του σκευάσματος Pfizer προστατεύει από σοβαρή νόσηση σε προσοστό 96%.
  • Εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca προστατεύει σε ποσοστό 92%.
  • Ανάλογα ποσοστά αναμένονται και στα εμβόλια αντίστοιχης τεχνολογίας των εταιρειών Johnson & Johnson και Moderna.

 

Αντιθέτως, όσοι έχουν κάνει μία μόνο δόση εμβολίου έχουν προσοστό προστασίας 30%.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει εντατικοποίηση των εμβολιαστών και κανείς να μην μείνει ανεμβολίαστος. όλοι πρέπει να κάνουν τις 2 δόσεις – πλην αυτών που κάνουν το μονοδοσικό εμβόλιο.

Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανακοίνωσε πάντως ότι σε πειραματική φάση είναι η παρασκευή εμβολίων με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα. Πρόκειται, εξήγησε για τμήματα πρωτεΐνης από διαφορετικούς ιούς που θα προσφέρουν ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορωνοϊών. “Υπάρχει προοπτική δυνατότητας αποτροπής μελλοντικών επιδημιών” σημείωσε, με αφορμή τα νέα εμβόλια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Novartis και η Hewlett Packard Enterprise : Ενώνουν τις δυνάμεις τους για την παγκόσμια υγεία

Προνόμια εμβολιασμένων 18-25: Το κράτος χορηγεί προπληρωμένη κάρτα στους νέους που θα εμβολιάζονται

Κορωνοϊός 28/06 – 362 νέα κρούσματα – 8 νεκροί – 215 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μόνο με μοριακό τεστ το πιστοποιητικό νόσησης στους ανεμβολίαστους, λέει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Η ανάγκη προέκυψε εξαιτίας της νέας παραλλαγής Όμικρον, για την οποία υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ενδέχεται να «στοχεύει» την ανοσία, τόσο μέσω της φυσικής νόσησης, όσο και αυτής των εμβολίων.

Σκέψεις για την επιβολή του μέτρου της υποχρεωτικότητας κάνει η επικεφαλής της ΕΕ όσον αφορα τους εμβολιασμούς covid-19

Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων της Omicron μπορεί να την κάνει πιο μεταδοτική ή ανθεκτική στα εμβόλια, αλλά θα μπορούσαν να χρειαστούν εβδομάδες για να καθοριστεί εάν και σε ποιο βαθμό η παραλλαγή είναι ανθεκτική στα εμβόλια.

Βουλή: Πέρασε η διάταξη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και η έκτακτη ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων και ΑμεΑ

Βουλή: Σημειώνεται ότι νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση επι της σχετικής τροπολογίας που προβλέπει επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε όσους συμπληρώνουν το 60ο έτος της ηλικίας τους καθ’ όλη την διάρκεια ισχύος της ρύθμισης. Στην ουσία, όποιος γίνεται 60 ετών θα πρέπει να εμβολιαστεί σε χρονικό διάστημα που θα ορίζει το Υπουργείο Υγείας, διαφορετικά θα του επιβάλλεται η κύρωση των 100 ευρώ μηνιαίως.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καθιερώσει την Ένωση Ασθενών Ελλάδας ως Κοινωνικό Εταίρο

Μητσοτάκης: «Το βασικό μήνυμα είναι ότι τα συμφέροντά μας είναι ευθυγραμμισμένα με την έννοια ότι ο ασθενής, ο πολίτης, πρέπει να είναι στο επίκεντρο σύγχρονων πολιτικών υγείας», είπε ο Πρωθυπουργός. «Σκοπός μας είναι να θεσμοθετήσουμε την Ένωση Ελλήνων Ασθενών ως επίσημο Κοινωνικό Εταίρο της πολιτείας σε θέματα υγείας. Θέλουμε ευαισθητοποιημένους ασθενείς, οι οποίοι να μπορούν να έχουν τον πρώτο λόγο για τα ζητήματα που τους αφορούν», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι τα διδάγματα από την πανδημία μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα για τη ριζική βελτίωση του ΕΣΥ, με τη βοήθεια των ίδιων των ασθενών.

Μητσοτάκης: 10πλάσια τα ραντεβού εμβολιασμού των 60 άνω μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας

Μητσοτάκης: Δεκαπλασιάστηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό από πολίτες άνω των 60 ετών μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε αναρτήσεις του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Παράλληλα, εξηγεί ότι η εν λόγω πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ήρθε και μέσα στον απόηχο του κινδύνου που έχει σημάνει η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Μητσοτάκης Βουλή: Αναγκαίος ο εμβολιασμός και όχι υποχρεωτικός, το πρόστιμο είναι το τελευταίο αντικίνητρο

Μητσοτάκης Βουλή: Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών είναι αναγκαίος, όχι υποχρεωτικός. Το πρόστιμο αποτελεί αντικίνητρο και λειτουργεί, καθώς έχουν επταπλασιαστεί τα ραντεβού για εμβολιασμό.

Πλεύρης: Ένταξη αντιρετροϊκών φαρμάκων στην άυλη συνταγογράφηση-Δικαίωμα αναδοχής σε άτομα με ΗΙV ή ηπατίτιδα Β

Πλεύρης: «Σήμερα θα γίνει σίγουρα μία έντονη συζήτηση και για τις τροπολογίες και για το ίδιο το νομοσχέδιο. Έχω την τιμή, όμως, να εισηγούμαι δύο διατάξεις που ήταν πάγιο αίτημα των ασθενών από HIV, των οροθετικών ασθενών. Η πολιτεία έρχεται σήμερα, ανήμερα της ημέρας για την καταπολέμηση του AIDS, να τις ψηφίσει και πιστεύω ότι σε αυτές τις δύο διατάξεις θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό-Ποιοι εξαιρούνται-Πώς υπολογίζεται το πρόστιμο

Υποχρεωτικός εμβολιασμός τροπολογία: Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, το ύψος του προστίμου που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι που παραμένουν ανεμβολίαστοι μετά την 16η Ιανουαρίου 2022 θα ανέρχεται στα 50 ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο (μισός μήνας) και για κάθε επόμενο μήνα το σύνολο κύρωσης θα ανέρχεται στα 100 ευρώ. Αν οι υπόχρεοι εμβολιαστούν εντός του πρώτου 15θημέρου των επόμενων μηνών το μηνιαίο πρόστιμο θα μειώνεται κατά 50%. Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και μετά, το σύνολο κύρωσης που επιβάλλεται είναι ύψους 100 ευρώ.