Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Επικτρατούσα παγκόσμια θα είναι η μετάλλαξη δέλτα μέχρι το τέλος καλοκαιριού

Μαρία Θεοδωρίδου: Επικτρατούσα παγκόσμια θα είναι η μετάλλαξη δέλτα μέχρι το τέλος καλοκαιριού

Μαρία Θεοδωρίδου: Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, η μετάλλαξη δέλτα κατάφερε μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες να αναβαθμιστεί από μετάλλαξη προς παρακολούθηση (VUL) σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας. Ειδικότερα, η μετάλλαξη έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 29 στελέχη, είπε η κα Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε πως η μετάλλαξη δέλτα προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατόν στέλεχος παγκόσμια μέχρι το τέλος καλοκαιριού. Το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή δέλτα. Το χαρακτηριστικό της δέλτα μετάλλαξης είναι η υψηλή μεταδοτικότητα. 50% έως 70 % μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από του βρετανικού στελέχους. 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (28/06) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου, επεσήμανε ότι η επιδημία του κορωνοϊού είναι ακόμη μαζί μας. Ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει κι εμείς να επισπεύσουμε το βήμα, είπε η κα Θεοδωρίδου, καθώς η νέα μετάλλαξη του ιού, η μετάλλαξη δέλτα είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη.

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, η μετάλλαξη δέλτα κατάφερε μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες να αναβαθμιστεί από μετάλλαξη προς παρακολούθηση (VUL) σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας. Ειδικότερα, η μετάλλαξη έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 29 στελέχη, ενώ προβλέπεται ότι η μετάλλαξη δέλτα θα αποτελεί το επικρατόν στέλεχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή δέλτα. Το χαρακτηριστικό του ιού με την δέλτα μετάλλαξη είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, σημείωσε η κα Θεοδωρίδου και επικαλούμενη τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, διευκρίνισε πως από 50% έως 70 % μεγαλύτερη είναι μεταδοτικότητα της μετάλλαξης δέλτα σε σύγκριση με το βρετανικό στελέχος του ιού.

Η διασπορά της παραλλαγής δέλτα του ιού θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί, ανέφερε η κα Θεοδωρίδου και εξήγησε πως “Είναι απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι όταν είναι εφικτή η πρόληψή τους με εμβολιασμούς. Υπάρχουν οι νέοι που ίσως θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους, η δεν έχουν ενημερωθεί, οι αναβλητικοί ή όσοι εφησυχάζουν λόγω της καλής πορείας αντιμετώπισης του ιού ή τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον πιο επικίνδυνο, τον πιο μεταδοτικό ιό, αυτόν της παραπληροφόρησης… Είναι καθοριστική η ενημέρωση” είπε χαρακτηριστικά.

Τι μας δείχνουν τα εμβολιαστικά προγράμματα σε ΗΒ και Ισραηλ

Τα εμβολιαστικά προγράμματα σε ΗΒ και Ισραήλ, τα οποία πέτυχαν σε μικρό διάστημα υψηλό ποσοστό ανοσίας δείχνουν ότι αφενός το ποσοστό ανοσίας που επετεύχθη στο Ισραήλ (60%) δεν είναι επαρκές για την προστασία από την μετάλλαξη δέλτα. Η προστασία από τον ιό δέλτα χρειάζεται ανοσία που να υπερβαίνει το 80%. Αφετέρου, στο ΗΒ παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων με μετάλλαξη δέλτα δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης. Αυτό επιβεβαιώνει την αξία των εμβολίων.

Τα εμβόλια προστατεύουν από το δέλτα στέλεχος:

  • Εμβολιασμός με 2 δόσεις του σκευάσματος Pfizer προστατεύει από σοβαρή νόσηση σε προσοστό 96%.
  • Εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca προστατεύει σε ποσοστό 92%.
  • Ανάλογα ποσοστά αναμένονται και στα εμβόλια αντίστοιχης τεχνολογίας των εταιρειών Johnson & Johnson και Moderna.

 

Αντιθέτως, όσοι έχουν κάνει μία μόνο δόση εμβολίου έχουν προσοστό προστασίας 30%.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει εντατικοποίηση των εμβολιαστών και κανείς να μην μείνει ανεμβολίαστος. όλοι πρέπει να κάνουν τις 2 δόσεις – πλην αυτών που κάνουν το μονοδοσικό εμβόλιο.

Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανακοίνωσε πάντως ότι σε πειραματική φάση είναι η παρασκευή εμβολίων με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα. Πρόκειται, εξήγησε για τμήματα πρωτεΐνης από διαφορετικούς ιούς που θα προσφέρουν ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορωνοϊών. “Υπάρχει προοπτική δυνατότητας αποτροπής μελλοντικών επιδημιών” σημείωσε, με αφορμή τα νέα εμβόλια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Novartis και η Hewlett Packard Enterprise : Ενώνουν τις δυνάμεις τους για την παγκόσμια υγεία

Προνόμια εμβολιασμένων 18-25: Το κράτος χορηγεί προπληρωμένη κάρτα στους νέους που θα εμβολιάζονται

Κορωνοϊός 28/06 – 362 νέα κρούσματα – 8 νεκροί – 215 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Αν και η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε διατρέχει πιθανό κίνδυνο.

Η επιτροπή CDC συνιστά στους ηλικιωμένους να κάνουν νεότερα εμβόλια γρίπης

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές γρίπης. Υπολογίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 70% και 85% των θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η ΝΥ εργάζεται να επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ευλογιάς των πίθηκων

Ευλογιά των πίθηκων: Την Πέμπτη, η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας της πόλης, Δρ. Ashwin Vasan, στόχος είναι η επέκταση της δυνατότητας εμβολιασμού σε όλη την πόλη." 

Τζο Μπάιντεν: Mια θλιβερή μέρα για τη χώρα η απόφαση για τις αμβλώσεις

Τζο Μπάιντεν: «Τώρα με την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade, ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Διευκρινίσεις και απαντήσεις με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα έδωσαν αξιωματούχοι υγείας

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Πώς θα συνάπτουν συμβάσεις οι ιδιώτες ιατροί με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Προσωπικός ιατρός: Καθορίζεται η διαδικασία σύναψης συμβάσεων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με τους ιδιώτες ιατρούς που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό ως προσωπικοί ιατροί και κάθε σχετικό θέμα της συμβατικής συνεργασίας τους.

Ευλογιά πιθήκων: Το υπ. Υγείας Ν. Υόρκης εγκαινιάζει κλινική εμβολιασμού

Ευλογιά πιθήκων: Το Υπουργείο Υγείας της Ν. Υόρκης προσφέρει εμβολιασμό σε δικαιούχους Νεοϋορκέζους που μπορεί να έχουν εκτεθεί στην ευλογιά των πιθήκων, ξεκινώντας από σήμερα (23/6) στην κλινική σεξουαλικής υγείας Chelsea. 

Μεγάλη αναμονή καθώς οι ΗΠΑ εμβολιάζουν τους νεότερους κατά της Covid

Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα ειδικών που συγκλήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων εξέτασε δεδομένα από κλινικές δοκιμές που αφορούσαν χιλιάδες παιδιά που διεξήχθησαν από τη Pfizer και τη Moderna και έκρινε ότι και τα δύο εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.