Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος

Μαρία Θεοδωρίδου: Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος

Μαρία Θεοδωρίδου: Για την καθοριστική σημασία χορήγησης της β' δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού έκανε λόγο η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19. Όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Θεοδωρίδου "ο εμβολιασμός με δύο δόσεις - πρόγραμμα στο οποίο έχει επιμείνει η Ελλάδα - αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας", Συνεπώς, κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος και καμία β' δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει. Σε ό,τι αφορά το σκεύασμα της AstraZeneca, η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι συστήνεται κανονικά η χορήγηση της β' δόσης, αφού ο οποιοσδήποτε κίνδυνος θρομβώσεων στη β' δόση του εμβολίου είναι πρακτικά ελαχιστότατος.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (22/06) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε πως η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος με τη μείωση της διασποράς του ιού που βιώνουμε τώρα οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, αυτοδιάγνωση, αποστάσεις κλπ), ενώ το καλοκαίρι είναι σύμμαχος στον έλεγχο της πανδημίας, όπως είπε.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη “Δέλτα” και ένα 40 κύμα επιδημίας

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα του ιού που επικρατεί σήμερα στο Μεγάλη Βρετανία με την αυξημένη μεταδοτικότητα δημιουργεί ανυσηχία για τη μετάδοση της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός 4ου κύματος επιδημίας. Ωστόσο, εάν υπάρξει 4ο κύμα, η ένταση του θα είναι ηπιότερη από άποψη θνησιμότητας και ανάγκης νοσηλείας και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.

Η σημασία της χορήγησης β΄ δόσης εμβολίων είναι καθοριστική

Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις – πρόγραμμα στο οποίο έχει επιμείνει η Ελλάδα – αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας. Όπως διαπιστώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μελέτες σε περισσότερα από 12000 άτομα εμβολιασμένα με δυο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν στη β’ δόση της τάξεως του 86%, και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%. Η σημασία της χορήγησης λοιπόν της β΄ δόσης των εμβολίων είναι καθοριστική.

Πρέπει να γίνεται κανονικά και η β’ δόση με AstraZeneca

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, σε 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ που συστήνεται ο πρόγραμμα εμβολιασμού με δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, γίνεται σύσταση χορήγησης της β’ δόσης με το ίδιο εμβόλιο, αφού ο οποιοσδήποτε κίνδυνος θρομβώσεων στη β’ δόση του εμβολίου είναι πρακτικά ελαχιστότατος.

Η χορήγηση ετερόλογων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη

Ακόμη, η κα Θεοδωρίδου εξήγησε πως είναι ακόμη υπό μελέτη η χορήγηση 2 διαφορετικών τύπων εμβολίων – ετερόλογων εμβολίων. Οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης των εμβολίων δεν έχουν εγκρίνει την άδεια της γενικής χορήγησης ετερόλογων εμβολίων, είπε χαρακτηριστικά. Συνεπώς, καμία β’ δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει, επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε πως κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Το τείχος προστασίας πρέπει να υψωθεί και έχουμε 60 ημέρες μπροστά μας για να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για την ανοσοποίηση του πληθυσμού», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου

Η Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόση εμβολίου έναντι της Covid 19. Όπως είπε, “σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή, Άντριου Πόλαρντ, οι δύο δόσεις εμβολίου είναι επαρκείς για την επίτευξη της ανοσίας κατ’ άτομο. Το πότε θα πρέπει να γίνει νέος εμβολιασμός έναντι της πανδημίας είναι κάτι που θα αναλύσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών”.

Εξάλλου, εκτίμησε πως θα υπάρξει αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού και για τους επαγγελματίες υγείας, στο πλαίσιο της γνωμοδότησης που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Βιοηθικής για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δίμηνη παράταση στην διάθεση των  Self Tests έδωσαν τα φαρμακεία

Κορωνοϊός 22/06 – 406 νέα κρούσματα – 16 νεκροί – 277 διασωληνωμένοι

22/06: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις με σκοπό την αύξηση της δωρεάς οργάνων

Σε σχέση με τη δωρεά οργάνων, από όσους υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά τον θάνατο, το 35% το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι αυτό οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους. Το 36,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι ο νόμος που θα έδινε στο κράτος το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα όργανα ενός εγκεφαλικά νεκρού χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση θα αποτελούσε κατάχρηση εξουσίας. Ένα ποσοστό 30% απάντησε ότι ένας τέτοιος νόμος μπορεί να ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μην χάνονται όργανα.

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Στην Άμφισσα για τη συνεχή ενίσχυση της Υγείας & της Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Αναφέρθηκαν στα κενά δεκαετιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, καθώς και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 4 χρόνια σε αυτούς τους τομείς μέσα από ενεργητικές πολιτικές.

Οι Έλληνες έκλεισαν τον διακόπτη συντονισμένοι με εκατομμύρια πολίτες σε 190 χώρες για την «Ώρα της γης»

Αναδάσωση, να καθαρίσουμε παραλίες, να καθαρίσουμε τις όχθες των ποταμών μας και τους υγρότοπους ακόμα και να φτιάξουμε ταΐστρες για πουλιά, φωλιές για πεταλούδες ή και ξενοδοχεία μελισσών στην ίδια μας τη βεράντα. «Απλές αλλά δυνατές και συμβολικές ενέργειες οι οποίες μας στρέφουν προς αυτό που έχουμε ανάγκη», είναι οι προτάσεις του VWF. Η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής παγκόσμιας εκστρατείας

Ερευνητές επεκτείνουν τον εντοπισμό ασθενειών στα λύματα

Η ερευνητική ομάδα μελετά ήδη τη σκοπιμότητα παρακολούθησης περισσότερων στόχων μολυσματικών ασθενειών στα λύματα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αναπνευστικών και γαστρεντερικών ιών, όπως οι νοροϊοί, οι αδενοϊοί και οι εντεροϊοί. Συνεργάζονται, επίσης, στενά με αξιωματούχους της δημόσιας υγείας για να εντοπίσουν περισσότερους ιούς, μύκητες και βακτήρια προς μελέτη, λέει η Boehm. "Πρέπει απλώς να συνεχίσουμε να κάνουμε έρευνα και να διερευνάμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε την επιτήρηση των λυμάτων για στόχους μολυσματικών ασθενειών".

ΕΟΠΥΥ: Νόμιμη η αντικατάσταση Γενικού Διευθυντή Οικονομικών σύμφωνα με Καρποδίνη

ΕΟΠΥΥ: Η απόφαση απαλλαγής υπαλλήλου από τα καθήκοντά του, ήταν πλήρως και ειδικά αιτιολογημένη, ελήφθη αρμοδίως και απολύτως νόμιμα, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.