Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Με Astrazeneca η 2η δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί – Για άνω των 60 εφεξής

Μαρία Θεοδωρίδου: Με Astrazeneca η 2η δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί – Για άνω των 60 εφεξής

Μαρία Θεοδωρίδου: H Eπιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται σε ηλικίες άνω των 60 ετών, ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19. Επιπλέον, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι παραμένει η σύσταση της Επιτροπής για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας θρόμβωσης με θρομβοπενία είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (14/06) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδουαναφέρθηκε στην επικαιροποίηση των ηλικιών στις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός με την AstraZeneca.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κα Θεοδωρίδου, “κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων στην χώρα μας, γεγονός ευοίωνο, στο οποιό έχει συμβάλει καθοριστικά ο εξελισσόμενος εμβολιασμός”. “Από επιδημιολογικής πλευράς, η χώρα μας βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επιπεδα διασποράς του ιού με σταθερη τάση περαιτέρω μείωσης”, σημείωσε.

Προ 2 μηνών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου, είχε αξιολογήσει συγκριτικά την εκτίμηση του κινδύνου από την νόσο της Covid και από την πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της θρόμβωσης με θρομβοπενία που έχει παρατηρηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η κυκλοφορία του ιού τότε ήταν χαμηλή ως μέτρια και ο κίνδυνος βαριάς νόσησης και θανάτου από κορωνοϊό ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία σε ηλικίες άνω των 30 ετών, εξήγησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ενδεικτικά, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2021 καταγράφηκαν στον ΕΟΔΥ 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 θάνατοι σε άτομα ηλικίας 30 με 59 ετών.

Στην παρούσα φάση, που τα επίπεδα διασποράς του ιού στη χώρα είναι μέτρια προς χαμηλά και με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου, εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου της εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία.

Ακολούθως, η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι παραμένει η σύσταση της Επιτροπής για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δέυτερη δόση. Μόλις 1, 3 περιστατικά ανά ένα εκατομμ. δόσεις εμβολίων, δήλωσε.

Εξαίρεση, είπε, αποτελούν τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου.

Επίσης, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί προσχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, κτίζοντας σταδιακά το τείχος ανοσίας, προσθέτοντας ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με τα νεότερα δεδομένα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ψηφιακή πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού από μαθητές Κολλεγίου

Κορωνοιός : Αμφιταλαντεύσεις για το αν ο ιός ήρθε από εργαστήριο

Οι λιανικές πωλήσεις των φαρμακείων για την περίοδο 24/05 – 30/05

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Αφρική ζητά στήριξη στο νέο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

Αφρική: Οι Αφρικανοί ηγέτες μεταξύ άλλων ζήτησαν υποστήριξη για την ενίσχυση των δημόσιων ιδρυμάτων υγείας της Αφρικής, όπως του Africa CDC που ηγήθηκε του συντονισμού της αντιμετώπισης της πανδημίας της Αφρικής.

Η προειδοποίηση του FDA για την πρόκληση NyQuil με κοτόπουλο του TikTok έχει αυξήσει το ενδιαφέρον

Το hashtag #SleepyChicken στο TikTok έχει 1,2 εκατομμύρια προβολές και έχει επισημανθεί με trending βίντεο αντίδρασης στα οποία οι χρήστες μοιράζονται τις σκέψεις τους σχετικά με το μαγειρεμένο με φάρμακα πιάτο - πολλά από τα οποία έχουν εκφράσει σοκ και αηδία.

Το Ιράν "στραγγαλίζει" το διαδίκτυο για να περιορίσει το υλικό από τις διαδηλώσεις

Οι Ιρανοί χρησιμοποιούν εδώ και καιρό Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα VPN για να έχουν πρόσβαση σε ιστότοπους που είναι αποκλεισμένοι στο Ιράν - ακόμη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, έχουν λογαριασμούς στο Twitter παρά το γεγονός ότι το δίκτυο είναι αποκλεισμένο στη χώρα.

Αλλαγή στη θέση των διατροφικών ετικετών προτείνει η κυβέρνηση Μπάιντεν

ΗΠΑ: Για να βοηθήσει τους καταναλωτές να προσδιορίσουν τη θρεπτική αξία των τροφίμων πιο εύκολα, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι θα προτείνει την τοποθέτηση ετικετών διατροφής στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας αντί στο πίσω μέρος.