Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών – Οι συστάσεις για τις εγκύους

Μαρία Θεοδωρίδου: Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών – Οι συστάσεις για τις εγκύους

Μαρία Θεοδωρίδου: Το γεγονός ότι περισσότερο από το 90% των ασθενών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστο, αλλά και την απροθυμία ενός αριθμού ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν, επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης από το Υπουργείο Υγείας. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου, "όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε στο να πείσουμε κάποιον που δεν θέλει να εμβολιαστεί να κάνει το εμβόλιο". Επιπλέον, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών δεν θα είναι υποχρεωτικός και αναφέρθηκε στις συστάσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (07/06) για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου, επιτόνησε το γεγονός ότι περισσότερο από το 90% των ασθενών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστο και μίλησε για την απροθυμία ενός αριθμού ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν. Τα επιστημονικά θέματα που συζητούνται ευρέως αποτελούν ερείσματα για τον μη εμβολιασμό μιας μερίδας του πληθυσμού, είπε η κα Θεοδωρίδου.

Όπως είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, όλα τα εμβόλια προστατεύουν για να μην νοσηλευτεί κανείς με βαριά νόσο και να μην καταλήξει σε μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά αυτό έχει παραγκωνιστεί από τις επιφυλάξεις και τους φόβους. Αναμφίβολα, αποτελεί προτεραιότητα ο εμβολιασμός όσων ατόμων έχουν κληθεί, αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί στον εμβολιασμό τους, επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου, διότι κάθε αναβολή είναι σημαντική, έστω και για ένα άτομο. Ούτε υπάρχει η δικαιολογία για την μετάθεση της ευθύνης τους στους άλλους, είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα πώς θα μπορέσει κανείς να πείσει όσους φοβούνται ή αρνούνται να εμβολιαστούν να κάνουν το εμβόλιο, η απάντηση της κα Θεοδωρίδου ήταν πως: “Όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε στο να πείσουμε κάποιον που δεν θέλει να εμβολιαστεί να κάνει το εμβόλιο”. Τα εγγόνια ενός ηλικιωμένου ανθρώπου, το γεγονός της απώλειας κάποιου γνωστού λόγω κορωνοϊού, ο φόβος ή και η εμπειρία όσων βίωσαν την νόσο στη ΜΕΘ μπορούν να “στρατολογηθούν” προκειμένου να κάνει κανείς την υπέρβαση στο φόβο και την άρνηση για εμβολιασμό. “Όλοι μας έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης, όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε στο να πείσουμε κάποιον που δεν δέχεται να εμβολιαστεί”, είπε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα μελετήσει τα θέματα και θα συνεκτιμήσει τους παράγοντες που είναι ο ρόλος παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα, η νοσηρότητα, η θνητότητα, και η ασφάλεια κυρίως, και βάσει αυτών και πολλών άλλων παραγόντων, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα διαμορφώσει το σκεπτικό πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η απόφασή της. Η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε επίσης ότι ο ενδεχόμενος μελλοντικά εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν θα γίνει αφορμή δημιουργίας διακρίσεων, κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει, είπε η κα Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός των ενηλίκων και εκεί έχουμε ακόμα δουλειά.

Έγκυες και εμβολιασμός

“Οι συστάσεις είναι να εμβολιάζονται οι έγκυες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, όπως παραδείγματος χάρη οι νοσηλεύτριες, οι έγγυες με συννοσηρότητα, όπως διαβήτη και παχυσαρκία, και όλες οι έγκυες εφόσον ενημερωθούν σωστά και πάρουν την συμβουλή του γυναικολόγου τους”, είπε η κα Θεοδωρίδου.

Η νόσος της εγκυού μητέρας με Covid προκαλεί βλάβες στον πλακούντα, γνωστή ως πλαγγουντίτιδα Covid, και έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στο έμβρυο, είπε η κα Θεοδωρίδου, και σημειώσε ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάθετη μετάδοση, δηλαδή μετάδοση του ιού από την μητέρα στο έμβρυο. Αυτό “είναι εξαιρετικά σπάνιο”, είπε η προέδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ενώ ο κίνδυνος πρόκλησης συγγενών ανωμαλιών δεν είναι υψηλός.

Στο τέλος της ομιλίας της, η κα Θεοδωρίδου έδωσε συγχαρητήτηρια στις μικρές περιοχές της χώρας για την άριστη εμβολιαστική τους συμπεριφορά, που όπως τόνισε στηρίζουν την αισιοδοξία για το μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μη γίνεσαι γιατρός του εαυτού σου: Τήρησε τη φαρμακευτική αγωγή

Έρχονται τρία προνόμια για τους εμβολιασμένους - Τα επόμενα βήματα

Η υποκρισία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την θνητότητα του Νοσοκομείου Αγρινίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

N. Χαρδαλιάς: Απαγορεύονται δια ΠΝΠ μετακινήσεις σε δάση και περιοχές Natura ως τις 9 Αυγούστου

N. Χαρδαλιάς: Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός, σε περίπτωση παράβασης, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, ενώ στη δεύτερη, το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.000 ευρώ.

N. Χαρδαλιάς: 99 νέες πυρκαγιές σήμερα - Δύσκολη η αυριανή ημέρα

N. Χαρδαλιάς: Σήμερα είχαμε 99 νέες πυρκαγιές, ενώ κληθήκαμε να διαχειριστούμε συνολικά 145 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων παραμένουν ενεργές αυτή τη στιγμή και υπό διαχείριση οι 57.

Κ. Μητσοτάκης: Αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις - 6 περιφέρειες σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού

Κ. Μητσοτάκης: Με την Πολιτική Προστασία έχουμε καταστρώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τοποθετώντας 6 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Σας ζητώ να περιορίσετε τις άσκοπες μετακινήσεις και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Αύξηση κατά 35% των ασθενών στις ΜΕΘ - Πιέση στο ΕΣΥ

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 35%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 παραμένει υψηλότερος από 150 αλλά δείχνει σημεία σταθεροποίησης, καθώς και το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1 αν και η ψαλίδα εισιτηρίων/εξιτηρίων δείχνει σημεία μείωσης.

Κίνα Κορωνοϊός: Kαμπάνια εμβολιασμού για εφήβους 12-17, για να περιοριστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα

Κορωνοϊός Κίνα: Το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας ζήτησε από τις τοπικές αρχές να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που στοχεύει στον εμβολιασμό των μαθητών.

Νίκος Χαρδαλιάς για Βαρυμπόμπη: 12.500 στρέμματα κάηκαν - 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές

Νίκος Χαρδαλιάς για Βαρυμπόμπη: Έχουν καεί 12.500 στρέμματα, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτίμησεςι 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια εμφανίζουν μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ 64 οχήματα έχουν υποστεί μερικές ζημιές.