Ψυχική Υγεία

Daniel Kahneman: Τα δύο συστήματα σκέψης

Daniel Kahneman: Τα δύο συστήματα σκέψης

Daniel Kahneman: Τα δύο συστήματα σκέψης. Ο Daniel Kahneman  ο Ισραηλινός Ψυχολόγος και Οικονομολόγος ανέπτυξε μια θεωρία στην οποία εξηγεί τους δύο τρόπους σκέψης που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή.

Ο Daniel Kahneman, ψυχολόγος που του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών του 2002, έγραψε το 2012 το βιβλίο “Think fast and slow“, στο οποίο εκθέτει τη θεωρία για δύο καλά διαφοροποιημένα συστήματα σκέψης. Το Σύστημα 1 είναι πιο διαισθητικό, γρήγορο και αυτόματο και το Σύστημα 2 είναι πιο σκόπιμο, λογικό και αργό.  Το πρώτο από τα συστήματα σκέψης του Kahneman είναι ένα γρήγορο, αυτόματο και συναισθηματικό σύστημα. Άλλα χαρακτηριστικά είναι ότι είναι στερεοτυπικό και υποσυνείδητο. Το Σύστημα 1 έχει τη λειτουργία δημιουργίας διαισθήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες που εκτελούμε (αν και δεν είναι πάντα χρήσιμες). Αυτό το σύστημα ονομάζεται επίσης το σιωπηρό σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, το σύστημα 1 είναι αυτό που ενεργοποιείται με διαίσθηση και ευρετικά. Μας επιτρέπει να κάνουμε βασικές δραστηριότητες της καθημερινότητας μας, όπως το περπάτημα ή το χτένισμα των μαλλιών μας. Επίσης, σύμφωνα με τον Kahneman, το Σύστημα 1 συσχετίζει νέες πληροφορίες με μοτίβα που υπάρχουν ήδη στο μυαλό . Έτσι, μέσω αυτού, ο νους δεν δημιουργεί νέα μοτίβα από κάθε νέα εμπειρία, αλλά συνδέει νέες πληροφορίες με παλιές πληροφορίες (δημιουργώντας σημαντικές σχέσεις).

Αντιθέτως, το σύστημα 2, είναι πιο αργό και απαιτεί περισσότερη προσπάθεια εκ μέρους του θέματος. Είναι λιγότερο συχνό και λογικό από το προηγούμενο. Λέμε συνειδητά με την έννοια ότι, όταν χρησιμοποιούμε το σύστημα 2, γνωρίζουμε πλήρως ότι το χρησιμοποιούμε για την επίλυση ενός προβλήματος, για παράδειγμα. Η λειτουργία του είναι να λαμβάνει τελικές αποφάσεις μετά την παρατήρηση και τον έλεγχο των διαισθήσεων που προκύπτουν από το σύστημα 1 . Το Σύστημα 2, σε αντίθεση με το προηγούμενο, μας επιτρέπει να εκτελέσουμε ελαφρώς πιο περίπλοκες εργασίες, όπως η εκμάθηση μιας γλώσσας. Το πρώτο από τα συστήματα σκέψης του Kahneman που χρησιμοποιούμε για να αποφασίσουμε για τα περισσότερα από τα ερωτήματα της καθημερινής μας ημέρας. Δηλαδή, μας επιτρέπει να λαμβάνουμε γρήγορες αποφάσεις και όχι πολύ περίπλοκες. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε το Σύστημα 1 για την αυτόματη ανάπτυξη συμπερασμάτων. Το 2ο σύστημα, σε αντίθεση με το πρώτο, χρησιμοποιούμε για να κάνουμε πιο περίπλοκες ή δύσκολες αποφάσεις. Επομένως, είναι ένας πιο σκόπιμος τύπος σκέψης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πνίγεστε από το στρες; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Πως η παχυσαρκία επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία

Οι ψυχικές ασθένειες εμφανίζουν ανοδική τάση 

Πως ο θυμός επηρεάζει την συμπεριφορά του παιδιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με την άμμο;

Παιχνίδι στην άμμο: Τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία συμβάλλουν θετικά στις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Πάρτε κουβαδάκια και μπρατσάκια και τρέξτε στη θάλασσα!

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.

Προπονήτρια αποκαλύπτει τα οφέλη της άγριας κολύμβησης στην ψυχική υγεία

Άγρια κολύμβηση: «Επειδή είναι μια τόσο έντονη εμπειρία να βρίσκεσαι σε ανοιχτό νερό, τα οφέλη στην ψυχική σου υγεία είναι φανταστικά», σημειώνει χαρακτηριστικά .η Vicky Malmsjö εκπαιδεύτρια κολύμβησης από το Έσσεξ.