Ψυχική Υγεία

Daniel Kahneman: Τα δύο συστήματα σκέψης

Daniel Kahneman: Τα δύο συστήματα σκέψης

Daniel Kahneman: Τα δύο συστήματα σκέψης. Ο Daniel Kahneman  ο Ισραηλινός Ψυχολόγος και Οικονομολόγος ανέπτυξε μια θεωρία στην οποία εξηγεί τους δύο τρόπους σκέψης που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή.

Ο Daniel Kahneman, ψυχολόγος που του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών του 2002, έγραψε το 2012 το βιβλίο “Think fast and slow“, στο οποίο εκθέτει τη θεωρία για δύο καλά διαφοροποιημένα συστήματα σκέψης. Το Σύστημα 1 είναι πιο διαισθητικό, γρήγορο και αυτόματο και το Σύστημα 2 είναι πιο σκόπιμο, λογικό και αργό.  Το πρώτο από τα συστήματα σκέψης του Kahneman είναι ένα γρήγορο, αυτόματο και συναισθηματικό σύστημα. Άλλα χαρακτηριστικά είναι ότι είναι στερεοτυπικό και υποσυνείδητο. Το Σύστημα 1 έχει τη λειτουργία δημιουργίας διαισθήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες που εκτελούμε (αν και δεν είναι πάντα χρήσιμες). Αυτό το σύστημα ονομάζεται επίσης το σιωπηρό σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, το σύστημα 1 είναι αυτό που ενεργοποιείται με διαίσθηση και ευρετικά. Μας επιτρέπει να κάνουμε βασικές δραστηριότητες της καθημερινότητας μας, όπως το περπάτημα ή το χτένισμα των μαλλιών μας. Επίσης, σύμφωνα με τον Kahneman, το Σύστημα 1 συσχετίζει νέες πληροφορίες με μοτίβα που υπάρχουν ήδη στο μυαλό . Έτσι, μέσω αυτού, ο νους δεν δημιουργεί νέα μοτίβα από κάθε νέα εμπειρία, αλλά συνδέει νέες πληροφορίες με παλιές πληροφορίες (δημιουργώντας σημαντικές σχέσεις).

Αντιθέτως, το σύστημα 2, είναι πιο αργό και απαιτεί περισσότερη προσπάθεια εκ μέρους του θέματος. Είναι λιγότερο συχνό και λογικό από το προηγούμενο. Λέμε συνειδητά με την έννοια ότι, όταν χρησιμοποιούμε το σύστημα 2, γνωρίζουμε πλήρως ότι το χρησιμοποιούμε για την επίλυση ενός προβλήματος, για παράδειγμα. Η λειτουργία του είναι να λαμβάνει τελικές αποφάσεις μετά την παρατήρηση και τον έλεγχο των διαισθήσεων που προκύπτουν από το σύστημα 1 . Το Σύστημα 2, σε αντίθεση με το προηγούμενο, μας επιτρέπει να εκτελέσουμε ελαφρώς πιο περίπλοκες εργασίες, όπως η εκμάθηση μιας γλώσσας. Το πρώτο από τα συστήματα σκέψης του Kahneman που χρησιμοποιούμε για να αποφασίσουμε για τα περισσότερα από τα ερωτήματα της καθημερινής μας ημέρας. Δηλαδή, μας επιτρέπει να λαμβάνουμε γρήγορες αποφάσεις και όχι πολύ περίπλοκες. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε το Σύστημα 1 για την αυτόματη ανάπτυξη συμπερασμάτων. Το 2ο σύστημα, σε αντίθεση με το πρώτο, χρησιμοποιούμε για να κάνουμε πιο περίπλοκες ή δύσκολες αποφάσεις. Επομένως, είναι ένας πιο σκόπιμος τύπος σκέψης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πνίγεστε από το στρες; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Πως η παχυσαρκία επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία

Οι ψυχικές ασθένειες εμφανίζουν ανοδική τάση 

Πως ο θυμός επηρεάζει την συμπεριφορά του παιδιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.

Μερικοί τρόποι που το κολύμπι σας ενδυναμώνει ψυχικά

Κολύμβηση: Η συμμετοχή σε μια ομάδα κολύμβησης στην πισίνα ή απλώς το να κολυμπάτε με παρέα στη θάλασσα, μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά και για την προσωπικότητά σας και την κοινωνική σας ζωή. Έχοντας μια ομάδα ανθρώπων στο πλευρό σας που είναι έτοιμοι να σας στηρίξουν, ενισχύετε το αίσθημα του ανήκειν, και νιώθοντας πιο ασφαλείς, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους άλλους είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην καλή ψυχική κατάσταση.