Ψυχική Υγεία

Εγκέφαλος συμπεριφορά: νέες ανακαλύψεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

Εγκέφαλος συμπεριφορά: νέες ανακαλύψεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

Εγκέφαλος συυμπεριφορά: Η τεχνογνωσία του εγκεφάλου απεικόνισης υποστηρίζει νέες ανακαλύψεις σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από πανεπιστημιακή ακαδημαϊκό έδωσε νέο φως στις βασικές αρχές του πώς και γιατί λαμβάνουμε τις αποφάσεις που λαμβάνουμε. Σε δύο ξεχωριστές μελέτες, η μελλοντική ηγέτιδα του UKRI και Λέκτορας Ψυχολογίας, Δρ. Elsa Fouragnan χρησιμοποίησε την εμπειρία της στη λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) και στην υπολογιστική ανάλυση για να ανακαλύψει ακριβώς τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ανθρώπινων και μη ανθρώπινων πρωτευόντων, όταν είναι βέβαιο ότι ορισμένα είδη αποφάσεων λαμβάνονται σε διαφορετικά πλαίσια. Και οι δύο εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με ερευνητές στο Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το πρώτο, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, διερευνά πώς και πού ο εγκέφαλος κωδικοποιεί μια μνήμη του γενικού ποσοστού ανταμοιβής σε ένα περιβάλλον, αυτό που η ομάδα περιγράφει ως «πλούτο» του πλαισίου στο οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις. Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε επηρεάζονται από το πλαίσιο στο οποίο λαμβάνουν χώρα, και οι αντιλήψεις μας για τα αποτελέσματά τους φαίνονται επίσης μέσω του ίδιου φακού.

Η Δρ Fouragnan εξήγησε: “Για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα, σε ένα πλαίσιο όπου η τιμωρία βιώνεται τακτικά, αν δεν συμβεί τίποτα που μπορεί να θεωρηθεί καλό. Από την άλλη πλευρά, σε ένα πλαίσιο όπου συνήθως συμβαίνουν πολλά καλά πράγματα, τίποτα που συμβαίνει δεν θα θεωρείται αρνητικό”. Ονομάσαμε την κατάσταση της παγκόσμιας ανταμοιβής ενός περιβάλλοντος με το σκεπτικό αυτό και σε αυτήν τη μελέτη εντοπίσαμε πού στον εγκέφαλο κωδικοποιείται αυτό το παγκόσμιο σήμα ανταμοιβής”.

ΝΕΥΡΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ: ΝΕΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

brain.jpg

Στην έρευνα, η ομάδα διαπίστωσε ότι το παγκόσμιο σήμα ανταμοιβής είχε εντυπωσιακό αντίκτυπο στη συμπεριφορά. Τα άτομα ήταν πιο πιθανό να επαναλάβουν τις επιλογές με ανταμοιβή σε περιβάλλοντα με υψηλή παγκόσμια κατάσταση ανταμοιβής και να εγκαταλείψουν τις κακές επιλογές πιο εύκολα όταν συναντώνται σε χαμηλές παγκόσμιες καταστάσεις ανταμοιβής.

Ήταν επίσης σε θέση να αναγνωρίσουν τις περιοχές του εγκεφάλου – τον πρόσθιο κοιλιακό νησιωτικό φλοιό και τον ραχιαίο πυρήνα της ραφίας – όπου η δραστηριότητα συνδέεται με τη λήψη αποφάσεων που επηρεάζεται από την παγκόσμια κατάσταση ανταμοιβής. Το δεύτερο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behavior, διερεύνησε πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις όταν αντιμετωπίζουμε αβεβαιότητα σχετικά με τις επιλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφορετικά αποτελέσματα. Επικεντρώθηκε στο δίλημμα εξερεύνησης / εκμετάλλευσης: η επιλογή μεταξύ εκμετάλλευσης μιας γνωστής επιλογής με γνωστή αξία και της διερεύνησης μιας επιλογής με αβέβαιη αξία, αλλά η οποία μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη. Ψάχνετε απλώς για όσα γνωρίζετε, ή αποφασίζετε να δοκιμάσετε κάτι που δεν είχατε ποτέ πριν;

BrainHippocampus.jpg

Χρησιμοποιώντας ξανά fMRI και υπολογιστική μοντελοποίηση, η μελέτη διαπίστωσε ότι μια άλλη βασική περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων, ο κοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός , όχι μόνο έπαιξε ρόλο στον υπολογισμό των τιμών των εξεταζόμενων επιλογών, αλλά επίσης εμφάνισε διαφορετική δραστηριότητα ανάλογα με αν το θέμα ήταν σε διερευνητικό ή εκμεταλλευτικό τρόπο. Αυτό έδειξε, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι αυτό το μέρος του εγκεφάλου έχει έναν μοναδικό ρόλο στην εκπροσώπηση των πεποιθήσεων που καθοδηγούν τις επιλογές.

Η Δρ Fouragnan πρόσθεσε: “Αυτές οι μελέτες έχουν προσθέσει λίγο περισσότερο στην αυξανόμενη γνώση μας για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις: πώς επηρεάζονται από το πλαίσιο και πώς οι πεποιθήσεις μας για τις αποφάσεις που λαμβάνουμε διαμορφώνονται από αβεβαιότητα. Το πραγματικά συναρπαστικό μέρος, ωστόσο, είναι ότι βρήκαμε τώρα τις νευρικές διεργασίες στις οποίες βασίζονται αυτά τα διαφορετικά είδη αποφάσεων. Τελικά, αυτές οι μελέτες μπορούν να μεταφραστούν σε οφέλη για ασθενείς με ψυχική ασθένεια, ιδιαίτερα σε εκείνους για τους οποίους οι αποφάσεις είναι παθολογικές, για παράδειγμα στον εθισμό”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διαφορές μεταξύ coaching και ψυχοθεραπείας

Αντιμετωπίστε το στρες στη σχέση σας πριν να εγκλωβιστείτε σε αυτήν

Ψυχολογικές θεωρίες αγάπης

Ψυχική υγεία: Ψυχολογικές θεωρίες της αγάπης. Γιατί οι άνθρωποι ερωτεύονται; Γιατί κάποιες μορφές αγάπης είναι τόσο μόνιμες και άλλες τόσο φευγαλέες; Ψυχολόγοι και ερευνητές έχουν προτείνει αρκετές διαφορετικές θεωρίες αγάπης για να εξηγήσουν πώς η αγάπη σχηματίζεται και αντέχει.

Οι πιο συχνοί μύθοι για τις κρίσεις πανικού

Κρίσεις πανικού: Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι που τις συνοδεύουν. Υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις και ψευδείς υποθέσεις για τις κρίσεις πανικού, οι οποίες μπορούν να κάνουν απογοητευτική την εξήγηση της κατάστασής σας σε άλλους. Οι μύθοι για τις κρίσεις πανικού μπορούν να οδηγήσουν σε εσφαλμένη διάγνωση των συμπτωμάτων σας ή να σας κάνουν να πιστεύετε ότι είστε αδύναμοι επειδή δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι gashlighters για να μπερδεύουν και να ελέγχουν

"Δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάς" Απλό, κι όμως αποτελεσματικό. Αυτή η δήλωση μπορεί να εμπλουτιστεί με ένα «…αλλά χρειάζεται να ηρεμήσεις». Ο gashlighter μπορεί απλώς να ισχυριστεί ότι δεν έχει ιδέα γιατί έχουμε εκνευριστεί ή θυμώσει και καμία γνώση για τις κατηγορίες που του προσάπτουμε. Απλώς δεν γνωρίζουν. Και ακριβώς επειδή παίζουν το χαρτί του αθώου τόσο αποτελεσματικά, εμείς μένουμε με το ερώτημα μήπως υπερβάλλουμε ή μήπως εμείς τελικά φταίμε σε κάτι.

Πώς θα χτίσουμε υγιή σχέση με εσωστρεφή σύντροφο

Προσπαθήστε να μην το παίρνετε προσωπικά αν ο/η σύντροφός σας χρειάζεται χρόνο να αποφορτιστεί και να μείνει μόνος/η. Είναι πολύ συνηθισμένο οι εσωστρεφείς να χρειάζονται περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας συγκριτικά με τους εξωστρεφείς.

Τροφές που αποδυναμώνουν το άγχος και άλλες που το επιτείνουν

Θα μπορούσαν οι επεξεργασμένες τροφές, όπως το hot dog, το λουκάνικο, οι πίτσες και τα κέικ να προκαλούν άγχος; Ερευνητές στο Λονδίνο βρήκαν ότι μια τέτοια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Πάνω από 100 οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μετά τη Μπεκατώρου

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, έδωσε θάρρος στην κοπέλα, και η μαρτυρία της το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, που ακόμη είναι άγνωστο ποιους θα παρασύρει.

Τι σημαίνει τοκοφοβία και πώς εκδηλώνεται

Τοκοφοβία: Φόβος εγκυμοσύνης και τοκετού. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι πολύ σημαντικά γεγονότα στη ζωή μιας γυναίκας. Αν και πολλοί το βιώνουν ως στιγμή χαράς και γιορτής, για πολλούς άλλους είναι πηγή ανησυχίας - μπορεί ακόμη και να είναι και  ανάμεικτα τα συναισθήματα. Για άλλους, κρύβει έναν πραγματικό «παράλογο φόβο», όχι μόνο του τοκετού, αλλά και του ίδιου του γεγονότος της εγκυμοσύνης.

Πώς να ξεχωρίζουμε το άγχος από την ανησυχία για καλύτερη αντιμετώπιση

Για πολλούς ανθρώπους, η ανησυχία πηγαινοέρχεται και τα αποτελέσματα δεν επηρεάζουν την καθημερινότητά σας. Αλλά το άγχος προκαλεί ένα άβολο συναίσθημα, αρκετά έντονο ώστε να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας.