Ψυχική Υγεία

Ατονία απάθεια: Το 10% των ανθρώπων παρουσίασαν μαρασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ατονία απάθεια: Το 10% των ανθρώπων παρουσίασαν μαρασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ατονία απάθεια: Η ατονία δεν διαρκεί για πάντα και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ψυχική σας κατάσταση, ενώ μπορεί να είναι πρόδρομος για την κατάθλιψη ή να υπάρχει παράλληλα με την κατάθλιψη.

Εάν αισθάνεστε ανήσυχοι, απαθείς ή ακόμα και συναισθηματικά άδειοι από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, μπορεί να “μαραζώνετε”. Η ατονία περιγράφεται ως μια συναισθηματική κατάσταση κενού, αστοχίας και χαμηλής διάθεσης, η οποία μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως, ενώ η ατονία δεν θεωρείται από μόνη της διαταραχή ψυχικής υγείας, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε άγχος ή κατάθλιψη. Πολλοί άνθρωποι μπορεί ακόμη και να έχουν βιώσει ή μπορεί ακόμα να βιώνουν την ατονία χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά τι είναι ή γιατί νιώθουν έτσι. Στην πραγματικότητα, μια διεθνής μελέτη που εξέτασε δεδομένα από συμμετέχοντες σε 78 διαφορετικές χώρες μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2020 διαπίστωσε ότι το 10% των ανθρώπων παρουσίασαν μαρασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ποιες οι αιτίες της ατονίας;

Οι αιτίες της ατονίας είναι διαφορετικές για κάθε άτομο, αν και μπορεί να προκύψουν από πολλούς παράγοντες, όπως το άγχος, το τραύμα ή ακόμα και μια αλλαγή στη ρουτίνα. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι η ατονία δεν διαρκεί για πάντα και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ψυχική σας κατάσταση. Η ατονία μπορεί να είναι πρόδρομος για την κατάθλιψη ή να υπάρχει παράλληλα με την κατάθλιψη. Όμως, ενώ τα δύο μπορεί να μοιράζονται κάποιες ομοιότητες, διαφέρουν επίσης με πολλούς τρόπους,  κυρίως στον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα συμπτώματα. Η κατάθλιψη μπορεί να χαρακτηριστεί από συναισθηματικά, νοητικά, συμπεριφορικά και φυσιολογικά συμπτώματα:

  • κόπωση
  • πολύς ή πολύ λίγος ύπνος
  • απώλεια βάρους
  • αρνητικές σκέψεις
  • αρνητικά συναισθήματα
  • σκέψεις αυτοκτονίας.

 

Η ατονία μοιράζεται μερικά από τα συμπτώματα με την κατάθλιψη, όπως τα αρνητικά συναισθήματα. Αλλά χαρακτηρίζεται επίσης από το ότι δεν αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας, αισθάνεστε ότι δεν είστε σε θέση να αναπτυχθείτε ή να αλλάξετε και ότι δεν ασχολείστε με την κοινότητά σας (τους φίλους και την οικογένειά σας). Αν και η ατονία δεν θεωρείται διαταραχή ψυχικής υγείας, μπορεί να είναι δύσκολη η ανοχή – και μπορεί ακόμη και να είναι πιο δύσκολη από την εμπειρία της κατάθλιψης για μερικούς. Έρευνα που συνέκρινε τις εμπειρίες των ατόμων με διαταραχές ψυχικής υγείας με εκείνα που αντιμετώπιζαν ατονία, διαπίστωσε ότι οι άτονοιήταν πιο πιθανό να μην ξέρουν τι ήθελαν από τη ζωή, βρήκε ότι ο καθορισμός στόχων για το εγγύς μέλλον δεν ήταν χρήσιμος ή δεν αναλάμβαναν δράση όταν αντιμετώπιζαν αντιξοότητες.

Ποιες οι διαφορές με την κατάθλιψη και το στρες;

Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με κατάθλιψη, άγχος και ακόμη και εξάρτηση από το αλκοόλ ένιωθαν πιο πιθανό να βρουν τον προγραμματισμό χρήσιμο, να αναλάβουν δράση για να βελτιώσουν την κατάστασή τους και να ξέρουν τι αποτέλεσμα ήθελαν από τη ζωή τους. Αυτές οι αντικρουόμενες εμπειρίες μας δίνουν κάποια εικόνα για το γιατί η ατονία μπορεί να είναι μια τόσο δύσκολη κατάσταση για να την βιώσουμε. Η διάγνωση μιας πάθησης ψυχικής υγείας σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να ξέρουν καλύτερα πώς να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους και να κάνουν βελτιώσεις ή τουλάχιστον να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και θεραπείες (όπως θεραπεία) που μπορούν να τους βοηθήσουν. Όμως, καθώς η ατονία δεν θεωρείται διαταραχή ψυχικής υγείας, οι άνθρωποι μπορεί να μην ξέρουν γιατί νιώθουν όπως νιώθουν και μπορεί να μην μπορούν να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται από τον γιατρό τους ή άλλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάθλιψη δεν είναι μια δύσκολη κατάσταση. Όμως, καθώς η ατονία μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε κατάθλιψη, είναι σημαντικό να αναλάβετε δράση και να κάνετε κάτι για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία το συντομότερο δυνατό. Για να κατανοήσετε πώς μπορείτε να μειώσετε την ατονία, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ των μαραζόντων και των ακμαίων (άτομα που βιώνουν υψηλά επίπεδα ψυχικής υγείας). Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι τα άτομα που ακμάζουν έχουν επτά φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα ευεξίας (όπως τα άτομα με μαρασμό). Η άνθηση αποδεικνύεται ακόμη ότι προστατεύει από την κατάθλιψη.

Ενώ τόσο οι μαραζόν όσο και οι ακμάζοντες εκτιμούν το νόημα της ζωής, των στόχων και των σχέσεών τους, οι άνθρωποι που μαραζώνουν είναι πιο προσανατολισμένοι στον εαυτό τους – θέλουν να βρουν το δικό τους νόημα και να βελτιώσουν τη δική τους ευτυχία. Οι ανθοφόροι, από την άλλη πλευρά, επικεντρώνονται περισσότερο στους άλλους και συμβάλλουν στο μεγαλύτερο καλό. Ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται οι λάμποντες και οι ακμάζοντες είναι επίσης διαφορετικός. Ενώ και οι δύο ομάδες εκτιμούν τις σχέσεις, τα άτομα που μαραζώνουν τείνουν να αισθάνονται ότι τα κατοικίδια ή τα υπάρχοντά τους είναι πιο σημαντικά γι ‘αυτούς, ενώ οι ακμάζοντες αισθάνονται ότι η σύνδεση με την κοινωνία, την κοινότητα ή τον πολιτισμό τους ήταν πιο σημαντική. Αυτό μας δείχνει ότι οι ακμάζοντες είναι πολύ πιο συγκεντρωμένοι στη σύνδεση με άλλους ανθρώπους – ενώ οι κουρασμένοι αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους να αισθάνονται συνδεδεμένοι.

Λάβετε δράση

Η έρευνα δείχνει ότι η εύρεση τρόπων σύνδεσης με την κοινότητα μπορεί να βοηθήσει τους άτονους να βελτιώσουν την ευημερία τους. Αυτό μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε μορφή, όπως η εκτέλεση πράξεων καλοσύνης για τους άλλους, όπως να πιείτε καφέ, να βοηθήσετε έναν συνάδελφο στη δουλειά ή ακόμα και να κάνετε εθελοντισμό. Άλλες τεχνικές που μπορεί να βελτιώσουν την ευημερία για τα άτομα με μαρασμό περιλαμβάνουν την εξάσκηση της ευγνωμοσύνης και τον προβληματισμό για το τι πηγαίνει καλά στη ζωή τους και την προσπάθεια χρήσης λιγότερο αρνητικής γλώσσας στην καθημερινή τους ζωή. Η ενεργή αναζήτηση θετικών εμπειριών μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της ευημερίας και στη μείωση των εμπειριών μαρασμού. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το να κάνετε κάτι είναι καλύτερο από το να μην κάνετε τίποτα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σχέση μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών επηρεάζει τη θεραπεία

Ελάχιστες χώρες προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες κοντά στον θάνατο

Μήπως εσύ τη ζεις την Blue Monday κατ’ επανάληψη αρκετά συχνότερα;

Το άγχος για την Covid σχετίζεται με αυξήσεις στα ποσοστά κατάθλιψης στις γιορτές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.