Ψυχική Υγεία

Κορωνοϊός: Η αύξηση της κατάθλιψης τα Χριστούγεννα συνδέεται με άγχος λόγω Covid

Κορωνοϊός: Η αύξηση της κατάθλιψης τα Χριστούγεννα συνδέεται με άγχος λόγω Covid

Κορωνοϊός: Παρά την είσοδο των εμβολίων που προστατεύουν τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου από το να αρρωστήσει σοβαρά από τον ιό και το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκαν lockdown κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης ήταν «στα ίδια με πέρυσι», δήλωσε η Δρ Daisy Fancourt, επικεφαλής. συγγραφέας από το UCL Institute of Epidemiology and Health Care.

 

Τα αισθήματα κατάθλιψης και άγχους αυξήθηκαν απότομα τα Χριστούγεννα, ειδικά στους νέους, σύμφωνα με έρευνα του University College του Λονδίνου (UCL). Παρά τους λιγότερους περιορισμούς που επιβλήθηκαν φέτος, συγκριτικά με τα περασμένα Χριστούγεννα, πολλοί εξακολουθούν να δηλώνουν ότι ανησυχούν για τα υψηλά επίπεδα κρουσμάτων Covid-19 και τον κίνδυνο για τους φίλους και την οικογένεια.

Η πανδημία εξακολουθεί να επηρεάζει την ψυχική υγεία των ανθρώπων με πολλούς τρόπους, είπαν οι ερευνητές. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στον χειρισμό της πανδημίας του Covid από τις κυβέρνησεις μειώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων στην Αγγλία και την Ουαλία, αλλά παρέμεινε σταθερή στη Σκωτία.

Τα ευρήματα βασίζονται σε έρευνα σε 31.000 άτομα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Αποτελούν μέρος της Κοινωνικής Μελέτης Covid-19, η οποία συλλέγει τακτικά συνεντεύξεις από ανθρώπους από την έναρξη της πανδημίας.

Τα ευρήματα της μελέτης

  • Τρία στα τέσσερα άτομα ανησυχούν για την ακύρωση ή την αναβολή της θεραπείας τους στο ΕΣΥ για προβλήματα που δεν σχετίζονται με τον Covid τους επόμενους τρεις μήνες
  • Τα δύο τρίτα των ανθρώπων έχουν ανησυχούν για την πίεση στα νοσοκομεία
  • Οι μισοί πιστεύουν ότι η ανάπτυξη της μακράς Covid είναι πολύ ανησυχητική
  • Το 58% ανησυχεί για την οικογένεια ή τους φίλους που νοσούν με Covid-19
  • Μόνο τέσσερις στους 10 ανθρώπους λένε ότι κατανοούν πλήρως τα υγειονομικά μέτρα κατά της Covid που ισχύουν αυτή τη στιγμή

 

Παρά την είσοδο των εμβολίων που προστατεύουν τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου από το να αρρωστήσει σοβαρά από τον ιό και το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκαν lockdown κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης ήταν «στα ίδια με πέρυσι», δήλωσε η Δρ Daisy Fancourt, επικεφαλής. συγγραφέας από το UCL Institute of Epidemiology and Health Care.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι δεν είναι μόνο η παρουσία κοινωνικών περιορισμών που επηρεάζει την ψυχική υγεία, αλλά και οι ανησυχίες και οι στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα του ιού και τον υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. «Η μείωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας πιθανότατα συνέβαλε στο άγχος που αντιμετώπισαν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», προσέθεσε.

Ο Brian Dow, από τη φιλανθρωπική οργάνωση Rethink Mental Illness, δήλωσε σχετικά με την μελέτη, ότι η πανδημία είναι πιθανό να επηρεάσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων «για κάποιο καιρό ακόμη». «Είναι δελεαστικό να υποθέτουμε ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα οδηγήσει αυτόματα σε βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων, αλλά η ανάκαμψη είναι σπάνια γραμμική – η ψυχική υγεία του κόσμου πρέπει να είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιδεινώθηκε η ψυχική υγεία των Καναδών μέσα στην πανδημία σύμφωνα με μία ανασκόπηση

Οι σκύλοι μείωσαν τα επίπεδα κατάθλιψης στην πανδημία

Η καθιστική ζωή μέσα στην πανδημία συνδέεται με μεγαλύτερο άγχος και κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.

Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας.

Πώς θα αποβάλω το άγχος των εξετάσεων;

Διάβασμα: Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο νευρικοί πριν από ένα τεστ, ορισμένοι μαθητές βρίσκουν το άγχος των εξετάσεων εξουθενωτικό.