Ρεπορτάζ Υγείας

Κορωνοϊός Ύπνος: Δείτε πώς μπορείτε να κοιμάστε όλη τη νύχτα εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας

Κορωνοϊός Ύπνος: Δείτε πώς μπορείτε να κοιμάστε όλη τη νύχτα εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας

Η αϋπνία επηρεάζει εκατομμύρια Αμερικανούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ένας από τους κύριους λόγους που πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν είναι το «προληπτικό άγχος», όπου ένα άτομο θέλει να κοιμηθεί, αλλά αρχίζει να ανησυχεί αν θα κοιμηθεί πραγματικά και δεν μπορεί να πάει για ύπνο, είπε στο Fox News.

Πανδημία Ύπνος: Οι ενήλικες θα πρέπει να προσπαθούν να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών τη νύχτα Αν και η τρέχουσα πανδημία της COVID-19 έχει οδηγήσει σε πολλές αϋπνίες, οι αϋπνίες μπορούν να βελτιωθούν κατανοώντας τις συνήθειες που προκαλούν δυσκολία στον ύπνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου. «Το άγχος και η απομόνωση της πανδημίας, η μείωση της σωματικής δραστηριότητας, κανένα από αυτά δεν είναι καλό για τον ύπνο», είπε πρόσφατα στη Wall Street Journal ο Daniel J. Buysse, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Μια έρευνα του Μαρτίου 2021 μελέτησε 2.006 ενήλικες στο Διαδίκτυο, διαπιστώνοντας ότι πάνω από το 50% των Αμερικανών αντιμετώπισαν προβλήματα ύπνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μεταξύ εκείνων που είχαν διαταραχές ύπνου, το πιο κοινό παράπονο ήταν η δυσκολία να αποκοιμηθούν ή να παραμείνουν για ύπνο, με το 46% των ερωτηθέντων να κοιμούνται λιγότερο τη νύχτα και το 36% να βλέπει ενοχλητικά όνειρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου.

Το CDC ορίζει την αϋπνία ως την «αδυναμία έναρξης ή διατήρησης ύπνου», η οποία μπορεί να σχετίζεται με το ξύπνημα νωρίτερα από το κανονικό, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι η δυσκολία με την πτώση ή την παραμονή στον ύπνο μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία συχνά δεν μας επιτρέπει να εκτελούμε βέλτιστα τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Τα χρόνια προβλήματα ύπνου έχουν συσχετιστεί με ιατρικά προβλήματα, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και η γνωστική δυσλειτουργία και οι διαταραχές της διάθεσης, πρόσθεσε το περιοδικό.

Αλλά προτού διαγνωστεί κάποιος με αϋπνία, το CDC συνιστά να αποκλειστούν οι παρενέργειες των φαρμάκων, τα θέματα κατάχρησης ουσιών, η κατάθλιψη ή άλλα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να την προκαλέσουν.

Οι ενήλικες θα πρέπει να προσπαθούν να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών τη νύχτα, σύμφωνα με τους ειδικούς στον ύπνο. «Δύο πράγματα είναι σημαντικά, το να καταλάβετε πώς να αποκοιμηθείτε και μόλις αποκοιμηθείτε, να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να κοιμηθείτε όλη τη νύχτα και ότι η ποιότητα του ύπνου σας είναι επαρκής», λέει ο Δρ Elie G. Aoun, ιατροδικαστής ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Η αϋπνία επηρεάζει εκατομμύρια Αμερικανούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ένας από τους κύριους λόγους που πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν είναι το «προληπτικό άγχος», όπου ένα άτομο θέλει να κοιμηθεί, αλλά αρχίζει να ανησυχεί αν θα κοιμηθεί πραγματικά και δεν μπορεί να πάει για ύπνο, είπε στο Fox News.

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα, παραδέχτηκε ο Aoun, “Για παράδειγμα, προσπαθήστε να μην σκέφτεστε μια λευκή αρκούδα για τα επόμενα 60 δευτερόλεπτα.

Δεν μπορείτε. «Μια στρατηγική που βρήκα αποτελεσματική με τους ασθενείς μου είναι να τους προτείνω να μένουν στο κρεβάτι, να κλείνουν τα μάτια τους και να επικεντρώνονται στο να μείνουν ξύπνιοι. Μετατοπίζοντας τις σκέψεις τους στο να μείνουν ξύπνιοι, αποσπούν την προσοχή τους από το να σκέφτονται την ανάγκη να κοιμηθούν.

Αυτό επιτρέπει στο σώμα τους να αναλάβει και να κάνει ό,τι θέλει να κάνει το σώμα, να αποκοιμηθεί», σημείωσε ο Αούν.

Η δυσκολία στον ύπνο και ο κακής ποιότητας ύπνος, από την άλλη πλευρά, συχνά προκαλούνται από άγχος, είπε. “Προφανώς, όταν είστε ανήσυχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ύπνος διακόπτει τις συνειδητές σας σκέψεις, αλλά το μυαλό σας συνεχίζει να επεξεργάζεται όλες τις σκέψεις που προκαλούν άγχος και τους στρεσογόνους παράγοντες της ημέρας.

Αυτό κάνει τους ανθρώπους να ξυπνούν στη μέση της νύχτας, ή να νιώθουν κουρασμένοι, εξαντλημένοι το πρωί ή να δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι».

Προτείνει μια στρατηγική για να βοηθήσει να καθαρίσει το μυαλό πριν αποκοιμηθεί και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. «Εάν αυτό αποτύχει ή σε ασθενείς με ιστορικό τραύματος ή PTSD [διαταραχή μετατραυματικού στρες], ορισμένα φάρμακα μπορούν να το βελτιώσουν αποτελεσματικά», είπε ο Aoun.

Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες συμβουλές από το CDC σχετικά με προβλήματα ύπνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχετίζεται η υπνική παράλυση με την Όμικρον;

Η Αγγελική  Πετροπούλου στο Healthweb.gr: Βιώνουμε μετατραυματικό στρες λόγω καραντίνας  

Καραντίνα ψυχική υγεία: : Ο κορωνοϊός διαταράσσει τον ύπνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ε.Ο.Π.Υ.Υ.: Ανοικτή Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη συμβάσεων με Προσωπικούς Ιατρούς

Ε.Ο.Π.Υ.Υ.: Δείτε την ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με Προσωπικούς Ιατρούς. Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή των καθηκόντων των ιατρικών ειδικοτήτων που αφορά η πρόσκληση.

Aνεπάρκεια δύο βιταμινών μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενα προβλήματα που σχετίζονται με το φλεβικό σύστημα.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη διατηρεί τα αγγεία χαλαρά, υποστηρίζοντας την ομαλή ροή του αίματος. Τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D περιλαμβάνουν κατάθλιψη, αργή επούλωση των πληγών, αυξημένη συχνότητα καταγμάτων, πόνο στα οστά και τις αρθρώσεις.

H ψώρα έχει γίνει μια νέα πρόκληση για τους δερματολόγους, ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19

«Δεδομένης της κατάστασης της απομόνωσης που βιώθηκε κατά τη διάρκεια του περιορισμού, ήταν αναμενόμενο ότι τόσο οι μεταδοτικές ασθένειες, όπως η ψώρα, όσο και οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις θα μειωνόταν δραστικά. Ωστόσο, συνέβη το αντίθετο, από το οποίο μπορεί να συναχθεί ότι δεν ήταν όλοι περιορισμένοι με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Galván.

«Πώς να μετακομίσετε στον Καναδά» - Οι αναζητήσεις στο Google αυξήθηκαν κατά 850% μετά την απόφαση για άμβλωση

Οι Καναδοί προειδοποιούν τους Αμερικανούς ότι μπορεί να μην είναι μια απλή διαδικασία, αναφέρει το Politico. «Οι λίστες αναμονής έχουν ξεπεράσει την οροφή», είπε ο επικεφαλής της Planned Parenthood Toronto τον Μάιο. «Τα μέρη που παρέχουν αμβλώσεις ή αναπαραγωγική φροντίδα σε αυτή τη χώρα είναι κατακλυσμένα».

Κορωνοϊός Κρούσματα 27/06: 7.682 νέα κρούσματα - 12 νεκροί - 97 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 27/06: 7.682 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 97, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 12 νέοι θάνατοι.