Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ύπνος Έφηβοι Ψυχική υγεία: Πώς ο ύπνος επηρεάζει την ψυχική υγεία των εφήβων

Ύπνος Έφηβοι Ψυχική υγεία: Πώς ο ύπνος επηρεάζει την ψυχική υγεία των εφήβων

Ύπνος Έφηβοι Ψυχική υγεία: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι χρειάζονται από οκτώ έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να λειτουργήσουν στο βέλτιστο επίπεδο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι έφηβοι δεν πληρούν τις ώρες ύπνου που χρειάζονται.

Τα εφηβικά χρόνια είναι διαμορφωτικά και ο ύπνος είναι βασικό συστατικό της ανάπτυξης. Tόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα του ύπνου είναι σημαντική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι περισσότεροι έφηβοι δεν έχουν καλή ποιότητα ύπνου. Η πανδημία έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα, καθώς όλο και περισσότεροι έφηβοι έχουν έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι χρειάζονται από οκτώ έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να λειτουργήσουν στο βέλτιστο επίπεδο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι έφηβοι δεν πληρούν τις ώρες ύπνου που χρειάζονται. Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι είναι εντάξει να μην κοιμούνται αρκετά. Ότι μπορούν να «λειτουργούν» με λιγότερο ύπνο. Μερικοί πιστεύουν ότι μπορούν να περάσουν μέρες με λιγότερο ύπνο και στη συνέχεια να καλύψουν τον χαμένο ύπνο τους, με το να κοιμούνται περισσότερο σε άλλες στιγμές. Αυτή είναι μια συνταγή για καταστροφή!

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια στέρηση ύπνου επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να απορροφά και να μαθαίνει νέες πληροφορίες. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει ψυχικές ασθένειες. Επίσης, η στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί στενά με την ΔΕΠΥ, διαταραχές άγχους, η κατάθλιψη, ψύχωση και διαταραχές της διάθεσης.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσε ότι οι έφηβοι είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη εάν δεν κοιμούνταν επαρκώς σε σχέση με συνομιλίκους τους που έκαναν καλό ύπνο. Η σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονικές σκέψεις. Η στέρηση ύπνου έχει ως αποτέλεσμα επικίνδυνες συμπεριφορές όπως η χρήση ουσιών. Επιπλέον, ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη προκαλούν στέρηση ύπνου.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 αποκάλυψε ότι οι έφηβοι που δεν κοιμόντουσαν επαρκώς στην ηλικία των 15 ετών και δεν είχαν άγχος ή κατάθλιψη εκείνη την περίοδο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άγχος ή κατάθλιψη μέχρι την ηλικία των 17, 21 και 24 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H σπουδαιότητα της ποιότητας της σχέσης που αναπτύσσεται στα πρώτα χρόνια ζωής με το άτομο που είναι υπεύθυνο για τη φροντίδα του παιδιού

Η ανάπτυξη συναισθηματικών σχέσεων στην εφηβική ηλικία

Αυτισμός: Πώς να χειριστείτε τις σχέσεις στην εφηβική ηλικία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναδυόμενοι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στο χώρο εργασίας 

Εργασία: Με την άνοδο της απομακρυσμένης εργασίας και της τεχνολογίας που επιτρέπει στους εργαζόμενους να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομα να απομακρυνθούν από την εργασία και να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.

Μελέτη σάρωσης εγκεφάλου ρίχνει φως στο μυστήριο της ψυχικής υγείας

Ψύχωση: Μια πρόσφατη μελέτη σάρωσης εγκεφάλου έδωσε πολύτιμες γνώσεις για το περίπλοκο φαινόμενο της ψύχωσης, ρίχνοντας φως σε ένα μακροχρόνιο μυστήριο στην έρευνα για την ψυχική υγεία.

Η ευαισθησία των παιδιών στον έπαινο των γονιών τους θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική ψυχική τους υγεία

«Μια σημαντική μελλοντική κατεύθυνση είναι να κατανοήσουμε πώς αναπτύσσεται η παιδική ευαισθησία στον έπαινο και αν μπορεί να διαμορφωθεί από παρεμβάσεις», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Cassidy McDermott, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ο αντίκτυπος της ακραίας ζέστης στην ψυχική υγεία

Καύσωνας: Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των καύσωνα, η κατανόηση και ο μετριασμός των επιπτώσεών τους στην ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας.

Ψυχιατρικές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άτομα με νευρική ανορεξία

Επίσης, το 13,9% όλων των θανάτων ασθενών με νευρική ανορεξία οφείλονταν σε αυτοκτονία. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη για τους κλινικούς γιατρούς να αναγνωρίζουν πρόσθετες διαταραχές ψυχικής υγείας σε εφήβους και ενήλικες με ανορεξία», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Mette Søeby, MD και Ph.D. φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους/ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαρχους.

Τι να κάνετε αν τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού σας κάνουν να νιώθετε πολύ μόνη

Αίσθημα μοναξιάς: Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά φέρνει οράματα ξέγνοιαστης διασκέδασης, αλλά για κάποιους, τα μεγάλα Σαββατοκύριακα μπορεί να τονίσουν τα συναισθήματα μοναξιάς.

Close Icon