Ψυχική Υγεία

Ύπνος Έφηβοι Ψυχική υγεία: Πώς ο ύπνος επηρεάζει την ψυχική υγεία των εφήβων

Ύπνος Έφηβοι Ψυχική υγεία: Πώς ο ύπνος επηρεάζει την ψυχική υγεία των εφήβων

Ύπνος Έφηβοι Ψυχική υγεία: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι χρειάζονται από οκτώ έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να λειτουργήσουν στο βέλτιστο επίπεδο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι έφηβοι δεν πληρούν τις ώρες ύπνου που χρειάζονται.

Τα εφηβικά χρόνια είναι διαμορφωτικά και ο ύπνος είναι βασικό συστατικό της ανάπτυξης. Tόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα του ύπνου είναι σημαντική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι περισσότεροι έφηβοι δεν έχουν καλή ποιότητα ύπνου. Η πανδημία έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα, καθώς όλο και περισσότεροι έφηβοι έχουν έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι χρειάζονται από οκτώ έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να λειτουργήσουν στο βέλτιστο επίπεδο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι έφηβοι δεν πληρούν τις ώρες ύπνου που χρειάζονται. Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι είναι εντάξει να μην κοιμούνται αρκετά. Ότι μπορούν να «λειτουργούν» με λιγότερο ύπνο. Μερικοί πιστεύουν ότι μπορούν να περάσουν μέρες με λιγότερο ύπνο και στη συνέχεια να καλύψουν τον χαμένο ύπνο τους, με το να κοιμούνται περισσότερο σε άλλες στιγμές. Αυτή είναι μια συνταγή για καταστροφή!

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια στέρηση ύπνου επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να απορροφά και να μαθαίνει νέες πληροφορίες. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει ψυχικές ασθένειες. Επίσης, η στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί στενά με την ΔΕΠΥ, διαταραχές άγχους, η κατάθλιψη, ψύχωση και διαταραχές της διάθεσης.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσε ότι οι έφηβοι είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη εάν δεν κοιμούνταν επαρκώς σε σχέση με συνομιλίκους τους που έκαναν καλό ύπνο. Η σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονικές σκέψεις. Η στέρηση ύπνου έχει ως αποτέλεσμα επικίνδυνες συμπεριφορές όπως η χρήση ουσιών. Επιπλέον, ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη προκαλούν στέρηση ύπνου.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 αποκάλυψε ότι οι έφηβοι που δεν κοιμόντουσαν επαρκώς στην ηλικία των 15 ετών και δεν είχαν άγχος ή κατάθλιψη εκείνη την περίοδο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άγχος ή κατάθλιψη μέχρι την ηλικία των 17, 21 και 24 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H σπουδαιότητα της ποιότητας της σχέσης που αναπτύσσεται στα πρώτα χρόνια ζωής με το άτομο που είναι υπεύθυνο για τη φροντίδα του παιδιού

Η ανάπτυξη συναισθηματικών σχέσεων στην εφηβική ηλικία

Αυτισμός: Πώς να χειριστείτε τις σχέσεις στην εφηβική ηλικία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.

Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με την άμμο;

Παιχνίδι στην άμμο: Τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία συμβάλλουν θετικά στις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Πάρτε κουβαδάκια και μπρατσάκια και τρέξτε στη θάλασσα!

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.