Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ασκήσεις ψυχοθεραπείας: Πειράματα συμπεριφοράς και πεποιθήσεων

Ασκήσεις ψυχοθεραπείας: Πειράματα συμπεριφοράς και πεποιθήσεων

Ασκήσεις ψυχοθεραπείας: Πειράματα συμπεριφοράς και πεποιθήσεων. Μερικές φορές οι ψυχοθεραπευτές ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να κάνουν πειράματα συμπεριφοράς που δοκιμάζουν την πραγματικότητα των πεποιθήσεών τους.

Αυτό που νομίζεις και πιστεύεις δεν είναι πάντα αλήθεια. Αλλά το να κρατήσεις κάποιες από αυτές τις πεποιθήσεις μπορεί να σε κάνει να υποφέρεις. Οι γνωστικοί συμπεριφορικοί θεραπευτές βοηθούν τα άτομα να συνειδητοποιήσουν τα προβλήματά τους και τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις τους για τα προβλήματά τους.

Ο θεραπευτής βοηθά στον εντοπισμό ανακριβών σκέψεων και μοτίβων σκέψης που συμβάλλουν στο πρόβλημα. Στη συνέχεια, βοηθούν τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν τις παράλογες ή μη παραγωγικές τους σκέψεις θέτοντας ερωτήσεις και ενθαρρύνοντάς τους να εξετάσουν εναλλακτικούς τρόπους για να δουν ένα θέμα. Οι θεραπευτές συχνά θέτουν ερωτήσεις που βοηθούν τους πελάτες να αναζητήσουν εξαιρέσεις από τους κανόνες και τις υποθέσεις τους. Για παράδειγμα, ένας θεραπευτής που δουλεύει με ένα άτομο που επιμένει:  “Κανείς δεν με συμπαθεί ποτέ”, μπορεί να ρωτήσει, “Πότε ήταν η εποχή που κάποιος σε συμπαθούσε;” Οι ψυχοθεραπευτές μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα στο σχεδιασμό ενός πειράματος συμπεριφοράς που μπορεί να αντισταθμίσει σχεδόν κάθε στρεβλωμένο τρόπο σκέψης.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα πειραμάτων συμπεριφοράς:

  • Μια γυναίκα πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα την συμπαθήσουν μόνο αν είναι τέλεια. Οι τάσεις τελειομανίας της προκαλούν πολύ πίεση και άγχος. Συμφωνεί να διεξάγει ένα πείραμα συμπεριφοράς που περιλαμβάνει μερικά λάθη επίτηδες και στη συνέχεια παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν. Στέλνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μερικά τυπογραφικά στοιχεία και στέλνει μια κάρτα γενεθλίων με ένα γραμματικό σφάλμα για να δει πώς αντιδρούν οι άνθρωποι.
  • Ένας άντρας πιστεύει ότι είναι κοινωνικά άβολος. Συνεπώς, σπάνια παρευρίσκεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις και όταν το κάνει, κάθεται μόνος του. Το πείραμα συμπεριφοράς του περιλαμβάνει να πηγαίνει σε ένα κοινωνικό γεγονός την εβδομάδα και να μιλάει σε 5 άτομα. Στη συνέχεια μετρά πώς οι άνθρωποι θα του απαντούν όταν ενεργεί απερχόμενος και φιλικός.

  •  Ένας άντρας παλεύει να κοιμηθεί το βράδυ. Όταν ξυπνήσει, ανοίγει την τηλεόραση και βλέπει μέχρι να κοιμηθεί ξανά. Το πείραμα συμπεριφοράς του είναι να διαβάσει ένα βιβλίο όταν ξυπνήσει για να δει αν τον βοηθάει να κοιμηθεί γρηγορότερα.
  •  Μια γυναίκα με κατάθλιψη δεν πηγαίνει στη δουλειά τις ημέρες που αισθάνεται άσχημα. Αυτές τις μέρες μένει στο κρεβάτι όλη μέρα βλέποντας τηλεόραση. Το πείραμα συμπεριφοράς της περιλαμβάνει την πίεση του εαυτού της να πάει στη δουλειά τις ημέρες που μπαίνει στον πειρασμό να μείνει στο κρεβάτι για να δει αν το να βγει από το σπίτι βελτιώνει τη διάθεσή της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατάθλιψη λόγω επαγγελματικού περιβάλλοντος

Τρεις τρόποι για να ανεβάσεις αμέσως τη διάθεσή σου

Η αποσύνδεση από τις συσκευές σας μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σας ευεξία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναδυόμενοι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στο χώρο εργασίας 

Εργασία: Με την άνοδο της απομακρυσμένης εργασίας και της τεχνολογίας που επιτρέπει στους εργαζόμενους να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομα να απομακρυνθούν από την εργασία και να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.

Μελέτη σάρωσης εγκεφάλου ρίχνει φως στο μυστήριο της ψυχικής υγείας

Ψύχωση: Μια πρόσφατη μελέτη σάρωσης εγκεφάλου έδωσε πολύτιμες γνώσεις για το περίπλοκο φαινόμενο της ψύχωσης, ρίχνοντας φως σε ένα μακροχρόνιο μυστήριο στην έρευνα για την ψυχική υγεία.

Η ευαισθησία των παιδιών στον έπαινο των γονιών τους θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική ψυχική τους υγεία

«Μια σημαντική μελλοντική κατεύθυνση είναι να κατανοήσουμε πώς αναπτύσσεται η παιδική ευαισθησία στον έπαινο και αν μπορεί να διαμορφωθεί από παρεμβάσεις», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Cassidy McDermott, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ο αντίκτυπος της ακραίας ζέστης στην ψυχική υγεία

Καύσωνας: Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των καύσωνα, η κατανόηση και ο μετριασμός των επιπτώσεών τους στην ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας.

Ψυχιατρικές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άτομα με νευρική ανορεξία

Επίσης, το 13,9% όλων των θανάτων ασθενών με νευρική ανορεξία οφείλονταν σε αυτοκτονία. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη για τους κλινικούς γιατρούς να αναγνωρίζουν πρόσθετες διαταραχές ψυχικής υγείας σε εφήβους και ενήλικες με ανορεξία», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Mette Søeby, MD και Ph.D. φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους/ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαρχους.

Τι να κάνετε αν τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού σας κάνουν να νιώθετε πολύ μόνη

Αίσθημα μοναξιάς: Η άφιξη του καλοκαιριού συχνά φέρνει οράματα ξέγνοιαστης διασκέδασης, αλλά για κάποιους, τα μεγάλα Σαββατοκύριακα μπορεί να τονίσουν τα συναισθήματα μοναξιάς.

Close Icon