Ψυχική Υγεία

Αρνητικές σκέψεις: Η καταπίεση των αρνητικών σκέψεων μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα;

Αρνητικές σκέψεις: Η καταπίεση των αρνητικών σκέψεων μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα;

Αρνητικές σκέψεις: Στον κόσμο της ψυχικής υγείας, όπου χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές και προσεγγίσεις, η καταστολή μπορεί να προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο διαχείρισης των αρνητικών σκέψεων και βελτίωσης της ευημερίας για ορισμένα άτομα.

Μια μακροχρόνια πεποίθηση στον τομέα της ψυχικής υγείας είναι ότι η αντιμετώπιση των φόβων είναι το κλειδί για τη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι, για ορισμένα άτομα, η καταπίεση των αρνητικών σκέψεων και ανησυχιών μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική στρατηγική.

Αρνητικές σκέψεις

Παραδόξως, η ψυχική υγεία βελτιώθηκε για ορισμένους συμμετέχοντες αφού υποβλήθηκαν σε εκπαίδευση που τους βοήθησε να καταστείλουν τους φόβους τους για αρνητικά γεγονότα που μπορεί να συμβούν στο μέλλον. Επιπλέον, τα άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα ψυχικής υγείας κατά την έναρξη της μελέτης παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση μαθαίνοντας να καταστέλλουν τις αρνητικές σκέψεις τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αμφισβητούν την ιδέα ότι η καταστολή των σκέψεων είναι ένας ανεπιτυχής μηχανισμός αντιμετώπισης. Ο Dr. Michael Anderson, ο επικεφαλής επιστήμονας πίσω από τη μελέτη, εξήγησε ότι η παραδοσιακή σκέψη υποδηλώνει ότι η καταπίεση των δυσάρεστων σκέψεων θα επέστρεφε για να επηρεάσει ένα άτομο με διάφορους αρνητικούς τρόπους, όπως ασυνείδητες επιρροές στη συμπεριφορά, τα όνειρα, τα συναισθήματα και τα κίνητρα. Ωστόσο, τα αυξανόμενα στοιχεία από τη νευροεπιστήμη και την ψυχολογία δείχνουν ότι η καταπίεση των σκέψεων είναι κάτι που οι άνθρωποι μπορούν και συχνά κάνουν με επιτυχία. Μπορεί να τους βοηθήσει να κατεβάσουν ή να μειώσουν τη μνήμη δυσάρεστων σκέψεων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 120 ενήλικες από 16 χώρες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τριήμερη διαδικτυακή εκπαίδευση για την καταστολή των σκέψεων. Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν λίστες με δυσάρεστα, ουδέτερα και θετικά μελλοντικά γεγονότα και στη συνέχεια εξασκήθηκαν επανειλημμένα στην καταστολή των σκέψεων που σχετίζονται με αυτά τα γεγονότα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συνεπής προσπάθεια καταστολής των δυσάρεστων σκέψεων μείωσε την κατάθλιψη, το άγχος και την ανησυχία, οδηγώντας σε ευεργετικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι οι συμμετέχοντες που είχαν τα περισσότερα συμπτώματα στην αρχή της μελέτης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) που σχετίζεται με την πανδημία, παρουσίασαν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στην ψυχική υγεία. Αυτό υποδηλώνει ότι τα άτομα με συναισθηματικά προβλήματα μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την προσέγγιση.

Ενώ τα ευρήματα αυτά αμφισβητούν την ιδέα ότι η καταστολή είναι καθολικά επιβλαβής, ορισμένοι ειδικοί εξακολουθούν να προειδοποιούν εναντίον της, υποστηρίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει τις υποκείμενες βασικές πεποιθήσεις που οδηγούν εξαρχής σε φόβο και άγχος.

Η έρευνα αυτή υποδεικνύει μια πιθανή προσέγγιση για τη διαχείριση ορισμένων ψυχικών και συναισθηματικών προβλημάτων χωρίς να βασίζεται σε φάρμακα. Υποδεικνύει ότι οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν στρατηγικές όπως η καταστολή, ιδίως για όσους παλεύουν με αρνητικές σκέψεις και φόβους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η καταστολή δεν πρέπει να συγχέεται με την άρνηση. Η καταστολή περιλαμβάνει την αναγνώριση και την σκόπιμη αντιμετώπιση των ανησυχητικών σκέψεων, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει τον εαυτό μας να μην παρασύρεται από αυτές. Είναι ένας τρόπος για να “διατηρήσει κανείς την ψυχραιμία του και να συνεχίσει” όταν έρχεται αντιμέτωπος με ανησυχητικές σκέψεις.

Στον κόσμο της ψυχικής υγείας, όπου χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές και προσεγγίσεις, η καταστολή μπορεί να προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο διαχείρισης των αρνητικών σκέψεων και βελτίωσης της ευημερίας για ορισμένα άτομα. Είναι μια υπενθύμιση ότι η ψυχική υγεία είναι άκρως ατομική και διαφορετικές στρατηγικές μπορεί να λειτουργούν για διαφορετικούς ανθρώπους. Η διαβούλευση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της καταλληλότερης προσέγγισης για τις συγκεκριμένες ανάγκες και προκλήσεις ενός ατόμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η θετική στάση μπορεί να μεταμορφώσει την υγεία σας;

Μπορεί η κατάθλιψη να επηρεάσει την σεξουαλική σας ζωή;

Πώς το άγχος μπορεί να βοηθήσει στην οργάνωση της καθημερινότητας;

Γιατί πολλοί καταφεύγουν σε ειδικούς ψυχικής υγείας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

ΔΑΦ: Στην πλοήγηση στον αυτισμό κατά την εφηβεία, μια συλλογική και διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον έφηβο είναι ζωτικής σημασίας

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε έναν χωρισμό;

Χωρισμός: Η θεραπεία ενός χωρισμού είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Αποφύγετε να βιαστείτε σε νέες σχέσεις ή να προσπαθήσετε να καταπιέσετε τα συναισθήματά σας.

Στρες: Τα μυστικά για να καταφέρετε επιτέλους να απαλλαγείτε

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις του εγκεφάλου απέναντι στο στρες. Αυτές εμπεριέχουν κυρίως τη σωματική άσκηση και τον διαλογισμό.