Ψυχική Υγεία

Ανοσοποιητικό σύστημα: Έρευνα αποτυπώνει την σχέση του με την ψύχωση

Ανοσοποιητικό σύστημα: Έρευνα αποτυπώνει την σχέση του με την ψύχωση

Ανοσοποιητικό σύστημα: Οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων ορισμένων πρωτεϊνών - κυτοκινών - που εμπλέκονται στη φλεγμονή και του κινδύνου ανάπτυξης ψύχωσης.

Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, έρευνα με επικεφαλής το Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN) στο King’s College του Λονδίνου εντοπίστηκαν ορισμένα από τα στοιχεία στην ανοσολογική μας απόκριση που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης.Η μελέτη ανέλυσε δείγματα αίματος από 325 άτομα για να αξιολογήσει τα επίπεδα 20 πρωτεϊνών που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην ανοσολογική μας απόκριση. Οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων ορισμένων πρωτεϊνών – κυτοκινών – που εμπλέκονται στη φλεγμονή και του κινδύνου ανάπτυξης ψύχωσης.

Άλλες πρωτεΐνες που πιστεύεται ότι επηρεάζουν το φράγμα μεταξύ του αίματος και του εγκεφάλου συνδέθηκαν με το εάν αυτοί που κινδύνευαν αργότερα ανέπτυξαν ψύχωση. Η έρευνα ήταν μέρος του έργου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Δικτύων Σχιζοφρένειας Μελέτη των Αλληλεπιδράσεων Γονιδίου-Περιβάλλοντος (EU-GEI) και υποστηρίχθηκε από το NIHR Maudsley Biomedical Research Centre. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της που διερευνά σε βάθος πώς τα μοτίβα των διαφορετικών πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην ανοσολογική μας απόκριση μπορεί να συνδέονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης ψύχωσης.

Έγκαιρη ανίχνευση του κινδύνου ψύχωσης

Η ψύχωση είναι όταν οι άνθρωποι χάνουν την επαφή με την εξωτερική πραγματικότητα, προκαλώντας συχνά σημαντική αγωνία στο άτομο και την οικογένεια ή τους φροντιστές τους. Τα άτομα με ψύχωση μπορούν, και το κάνουν, να αναρρώσουν και η πιθανότητα να συμβεί αυτό αυξάνεται όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία. Για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη θεραπεία, οι ερευνητές και οι κλινικοί γιατροί έχουν αναπτύξει μεθόδους για τον εντοπισμό εκείνων που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ψύχωση και οι μελέτες δείχνουν ότι το 1,7%  του γενικού πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο. Ωστόσο, περίπου το 1/5 αυτών των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο θα αναπτύξουν ψύχωση, η οποία αποτελεί βασική πρόκληση για την πρόβλεψη του εάν κάποιος θα συνεχίσει ή όχι να εμφανίσει τα συμπτώματα της ψύχωσης.

Η αναγνώριση συγκεκριμένων βιολογικών δεικτών ή σημείων στο αίμα που συνδέονται με την ψύχωση θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεραστεί αυτή η πρόκληση. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει ρόλο στις ψυχωσικές διαταραχές και η μελέτη στόχευε να αξιολογήσει εάν τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών και χημικών ουσιών που αποτελούν μέρος της ανοσολογικής απόκρισης είναι διαφορετικά σε άτομα υψηλού κλινικού κινδύνου σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης εάν όσοι συνέχισαν να αναπτύσσουν ψύχωση είχαν ένα ξεχωριστό προφίλ στους ανοσολογικούς δείκτες τους σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν σε κίνδυνο αλλά δεν εμφάνισαν συμπτώματα.

Σύνδεση της ανοσοαπόκρισης με την ψύχωση

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα 20 πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην ανοσολογική μας απόκριση στο αίμα 325 συμμετεχόντων από εννέα διαφορετικές χώρες. Στην αρχή της μελέτης, 270 από αυτά αξιολογήθηκαν ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης και 56 όχι. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν τα επόμενα δύο χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου 50 από αυτά τα άτομα που ήταν σε κίνδυνο συνέχισαν να εμφάνισαν ψύχωση. Η ανάλυση δειγμάτων αίματος έδειξε ότι όσοι διατρέχουν κίνδυνο ψύχωσης είχαν υψηλότερα επίπεδα δύο πρωτεϊνών ή κυτοκινών που εμπλέκονται στη φλεγμονή σε σύγκριση με εκείνους που δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Αυτές οι κυτοκίνες ονομάζονται ιντερλευκίνη (IL)-6 και IL-4. Εντός της ομάδας κινδύνου, η επακόλουθη εμφάνιση ψύχωσης συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF) και αυξημένη αναλογία κυτοκίνης IL-10 προς κυτοκίνη IL-6. Το VEGF εμπλέκεται στη ρύθμιση του πορώδους της μεμβράνης μεταξύ του συστήματος αίματος και του εγκεφάλου μας και αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει αναγνωριστεί ως πιθανός δείκτης του εάν οι άνθρωποι θα μετακινηθούν από τον κίνδυνο ψύχωσης στην ανάπτυξη της διαταραχής.

Τεχνικές πρόβλεψης AI

Προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα χρήσης δεικτών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό ως τρόπο πρόβλεψης της έναρξης της ψύχωσης, οι ερευνητές δοκίμασαν μια προσέγγιση μηχανικής μάθησης στα δεδομένα που συλλέχθηκαν και στους 20 δείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος. Η προσέγγιση δεν παρείχε ακριβή πρόβλεψη για το εάν τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ψύχωσης θα συνέχιζαν να αναπτύσσουν τη διαταραχή, αλλά αντιπροσωπεύει ένα καινοτόμο βήμα προς τα εμπρός σε νέες τεχνικές για να ενημερώσουμε την κατανόησή μας για την ψύχωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επηρεάζεστε από ορμονικές ανισορροπίες;

Νέες στρατηγικές στην στόχευση της πολυπλοκότητας του όγκου

Πώς οι όγκοι μεταμορφώνουν τα αιμοφόρα αγγεία

Ο έλεγχος μέσω tablet διπλασιάζει την ανίχνευση των συμπτωμάτων ψύχωσης στους νέους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι καταθλιπτικοί ασθενείς από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως θα μπορούσαν να έχουν αυξημένη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος

«Ελπίζω ότι αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν την τρέχουσα και μελλοντική έρευνα στον καλύτερο χαρακτηρισμό ατόμων με κατάθλιψη με βάση τα ανοσοβιολογικά τους προφίλ, προσφέροντας πιο αποτελεσματικές κλινικές στρατηγικές σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δεν επωφελούνται από τα τρέχοντα αντικαταθλιπτικά»

Πώς τα podcast μπορούν να επηρεάσουν τη στάση σχετικά με την ψυχική υγεία

Οι συμμετέχοντές μας ένιωσαν ότι οι πραγματικές ιστορίες από άτομα με βιωμένη εμπειρία, που μοιράστηκαν μέσω επεισοδίων podcast, είναι εντυπωσιακές: "Αυτό είναι η ψυχική υγεία και είναι στίγμα, αλλά στη ρίζα του, είναι ιστορίες, είναι προσωπικές ιστορίες. Είναι βιωμένη εμπειρία και με αυτό έχουν απήχηση οι άνθρωποι.