Επιστημονικά Νέα

Ανοσοθεραπεία: Νέες στρατηγικές στην στόχευση της πολυπλοκότητας του όγκου

Ανοσοθεραπεία: Νέες στρατηγικές στην στόχευση της πολυπλοκότητας του όγκου

Ανοσοθεραπεία: Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου έχει αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη νέα μέθοδος θεραπείας για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, βασισμένη στην αυξημένη κατανόηση της ανοσολογίας του όγκου τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ένα συμπόσιο με στόχο την παροχή καλύτερης κατανόησης του μικροπεριβάλλοντος του όγκου, των ανοσοανεκτογόνων θέσεων κατά την έναρξη του καρκίνου και των νέων ανοσοθεραπευτικών στρατηγικών σε ασθενείς με καρκίνο στον εγκέφαλο και τον τράχηλο παρουσιάστηκε στην 52η Ετήσια Συνάντηση & Έκθεση του AADOCR, που πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με την 47η Ετήσια Συνεδρίαση της CADR. Η Ετήσια Συνάντηση & Έκθεση AADOCR/CADR πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Όρεγκον στο Πόρτλαντ στις 15-18 Μαρτίου 2023.

Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου έχει αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη νέα μέθοδος θεραπείας για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου (HNC), βασισμένη στην αυξημένη κατανόηση της ανοσολογίας του όγκου τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, έχει καταστεί σαφές ότι δεν δημιουργούνται όλοι οι όγκοι ίσοι όσον αφορά τα προφίλ του ανοσοποιητικού τους, και πολλοί είναι ανθεκτικοί στην ανοσοθεραπεία. Επομένως, υπάρχει ανάγκη να κατανοηθεί καλύτερα το πολύπλοκο μικροπεριβάλλον του όγκου για να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η πρόγνωση και να σχεδιαστούν θεραπευτικές στρατηγικές ικανές να καταστήσουν τους όγκους ευαίσθητους στην ανοσοθεραπεία και στις ανοσολογικές επιδράσεις των συμβατικών θεραπειών.

Διοργανώθηκε από τον Simon Young του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, αυτό το συμπόσιο παρείχε μια επισκόπηση υψηλού επιπέδου των συναρπαστικών εξελίξεων στην κατανόηση του μικροπεριβάλλοντος του όγκου, τόσο όσον αφορά τη σύνθετη ανοσοκατασταλτική μηχανική της εξωκυτταρικής μήτρας, τη δημιουργία ενός ανοσοποιητικού ανεκτογόνος θέση στην έναρξη του καρκίνου και πώς οι νέες ανοσοθεραπευτικές στρατηγικές μπορούν να στοχεύσουν το δυσμενές ανοσοποιητικό μικροπεριβάλλον του όγκου στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμοσύνης εκπροσωπήθηκε από διακεκριμένους κλινικούς επιστήμονες ομιλητές: τα θέματα περιελάμβαναν τις τρέχουσες προκλήσεις στις στρατηγικές χειρουργικής ογκολογικής κατάλυσης HNC και τον σχηματισμό της ανοσολογικής ανοχής κατά την έναρξη του καρκίνου. Ακολούθησαν νέες στρατηγικές για τη στόχευση της ινωτικής φλεγμονής και στρατηγικές βασισμένες σε βιοϋλικά για την ανοσοθεραπεία του καρκίνου και την παροχή θεραπευτικών στο μικροπεριβάλλον του ανοσοκατασταλτικού όγκου.

Το συμπόσιο απευθυνόταν σε φοιτητές οδοντιατρικής, μεταπτυχιακούς φοιτητές, οδοντίατρους, οδοντιάτρους-επιστήμονες και επιστήμονες που ήθελαν να διευρύνουν τις γνώσεις τους για το ανοσοποιητικό μικροπεριβάλλον του όγκου και πώς η ανοσοθεραπεία του καρκίνου θα επηρεάσει τους ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Αυτή η συνεδρία απευθυνόταν τόσο σε κλινικούς ιατρούς όσο και σε ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δύο πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του καρκίνου εξελίσσονται παράλληλα

Το μελάνωμα σκοτώνει έναν Αυστραλό κάθε 6 ώρες

Η καινοτόμος τεχνολογία υπόσχεται πολλά κατά ορισμένων καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου

Τι είναι η πυρηνική απεικόνιση στην ιατρική και πώς βελτιώνει την υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.