Πρόληψη

Καμπανάκι ότι το συκώτι σας δεν λειτουργεί σωστά

Καμπανάκι ότι το συκώτι σας δεν λειτουργεί σωστά

Τα ποσοστά της ηπατικής νόσου αυξάνονται σταδιακά με τα χρόνια. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Εταιρία της Αγγλίας, οι ηπατικές νόσοι βρίσκονται στην πέμπτη θέση των πιο συχνών αιτιών θανάτου. Οι παθήσεις στο ήπαρ επίσης αναγνωρίζονται στην Αμερική ως η δεύτερη αιτία θνησιμότητας ανάμεσα σε όλες τις παθήσεις του γαστρεντερικού.

Το λειτουργικό συκώτι είναι άκρως σημαντικό για την υγεία μας. Ανάμεσα σε άλλα πράγματα, το συκώτι: καθαρίζει το αίμα, μεταβολίζοντας το αλκοόλ και τα φάρμακα· αδρανοποιεί τοξικές ουσίες. Παράγει απαραίτητες πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμποδίζουν την θρόμβωση, ανοίγουν το δρόμο προς το αίμα για απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες που αποτρέπουν τις μολύνσεις. Επιπλέον, παράγει την χοληστερόλη, την οποία και μετατρέπει σε απαραίτητες για τον οργανισμό ουσίες. Ρυθμίζει την ενέργεια, παράγοντας, αποθηκεύοντας και παραδίδοντας γλυκόζη στον εγκέφαλο, όπως επίσης ρυθμίζει και την ισορροπία σημαντικών ορμονών.

Οι πιθανές αιτίες της ηπατικής βλάβης είναι πολυάριθμες και περιλαμβάνουν την κληρονομικότητα (γενετική προδιάθεση), μακροχρόνιες ηπατικές νόσους (π.χ. κίρρωση) και εκτεταμένη έκθεση σε τοξικές ουσίες.

7 πιθανά σημάδια βλάβης στο συκώτι:

  1. Αίσθηση κόπωσης

Διάφορες έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι η χρόνια κούραση και κόπωση αποτελούν τα πιο κοινά συμπτώματα της ηπατικής βλάβης. Οι επαγγελματίες υγείας υποστηρίζουν ότι η κόπωση που σχετίζεται με αυτό αποτελεί υποπροϊόν των νευροχημικών αλλαγών στον εγκέφαλο και των ορμονικών ανισορροπιών.

  1. Ξηρό ή ερεθισμένο δέρμα

Το ερεθισμένο δέρμα και η φαγούρα που φαίνεται να επιμένει αποτελούν πιθανούς δείκτες ηπατικής βλάβης. Για να είμαστε υγιείς, το δέρμα μας χρειάζεται ενυδάτωση μέσω της μεταφοράς υγρών στον οργανισμό μας. Όταν τα υγρά δεν παρέχονται επαρκώς, είναι συνηθισμένο το δέρμα να αλλάζει εμφάνιση και υφή· αυτό περιλαμβάνει το κοκκίνισμα των χεριών ή ποδιών, το κιτρίνισμα των βλεννογόνων μεμβρανών (π.χ. ίκτερος) ή ανεξήγητα σημάδια (σκούρα ή φωτεινά) σε συγκεκριμένες περιοχές.

  1. Κοιλιακό άλγος

Αν υπάρχει βλάβη στο συκώτι, είναι κοινό σύμπτωμα ο πόνος γύρω από την κοιλιακή περιοχή. Οι ασθενείς συχνά περιγράφουν αυτό τον πόνο σαν «μαχαίρωμα» ή «σφίξιμο» – ένα σύμπτωμα που συχνά ανακουφίζεται μόνο μέσω σωστής θεραπείας του κυρίαρχου όμως προβλήματος.

Μακροχρόνια χρήση μερικών τύπων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αλλά και με συνταγές, μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη στο ήπαρ. Εκείνοι που βιώνουν έντονο κοιλιακό πόνο τέτοιου τύπου – και έχουν πάρει συγκεκριμένα φάρμακα για μια μεγάλη χρονική περίοδο πρέπει να επισκεφθούν έναν γιατρό για γενικές εξετάσεις.

  1. Ναυτία ή εμετός

Όπως προαναφέρθηκε, μια από τις πρωταρχικές λειτουργίες του συκωτιού είναι η αποτοξίνωση και η απομάκρυνση κάθε τοξικής ουσίας από τον οργανισμό. Όταν υπάρχει βλάβη αυτής της λειτουργίας, αναδύεται ένας αριθμός προβλημάτων, που συμπεριλαμβάνει ξαφνικές αλλαγές στην κανονική διαδικασία πέψης και μεταβολισμού.

Το συκώτι αποτελεί ένα σημαντικότατο όργανο του πεπτικού συστήματος. Γι’ αυτό, κάθε κατάσταση που σχετίζεται με αυτό μπορεί να μεταφερθεί σε όλο το σύστημα πέψης και να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Η ναυτία και ο εμετός συχνά συμβαίνουν εξαιτίας συσσώρευσης τοξινών που το ήπαρ δεν μπορεί να εξολοθρεύσει.

  1. Μελάνιασμα

Ανάμεσα στους πιο σημαντικούς ρόλους του συκωτιού είναι η παροχή βοήθειας στην παραγωγή των απαραίτητων πρωτεϊνικών ενζύμων. Μια κατηγορία από αυτές βοηθά στην αποφυγή της θρόμβωσης. Όταν αυτός ο μηχανισμός καταστραφεί, εμφανίζονται συχνά αλλαγές στην δερματική εμφάνιση. Όταν το συκώτι επιβραδύνει κατά πολύ την παραγωγή ή σταματήσει την παραγωγή των απαραίτητων αυτών πρωτεϊνών, ο ασθενής θα μελανιάσει ή θα ματώσει εύκολα.

  1. Κοιλιακό πρήξιμο

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η ηπατική βλάβη διαταράσσει την ομαλή ροή του αίματος στο όργανο, κάτι που αυξάνει την πίεση στις γειτονικές φλέβες. Αυτές οι «περιβάλλουσες» φλέβες περιλαμβάνουν εκείνες που είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά αίματος από τη σπλήνα και το έντερο στο συκώτι. Η διατάραξη αυτής της διαδικασίας κάνει τα επίπεδα πίεσης του αίματος να αυξάνονται – και προκαλείται πυλαία υπέρταση. Η πυλαία υπέρταση προκαλεί τη συσσώρευση υγρού γύρω από την κοιλιακή χώρα, μια κατάσταση που ονομάζεται ασκίτης. Ο ασκίτης μπορεί να προκληθεί επίσης από την ανικανότητα του συκωτιού να παράξει άλλες πρωτεΐνες του αίματος.

  1. Ίκτερος

Τα ηπατικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό των ματιών και του δέρματος . Αυτό το σύμπτωμα συμβαίνει λόγω της συσσώρευσης μιας χρωστικής ουσίας που εκκρίνεται από τη χολή και ονομάζεται χολερυθρίνη, η οποία δεν μπορεί να διασπαστεί σωστά. Αυτή η κίτρινη απόχρωση του δέρματος ή των ματιών ονομάζεται ίκτερος. Εκτός από την αλλαγή στην εμφάνιση των ματιών, ο ίκτερος μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της σκούρας απόχρωσης των ούρων, της φαγούρας σε όλο το σώμα, και σε γνωστικές βλάβες.

Τα καλά νέα είναι ότι το συκώτι αποτελεί ένα αρκετά προσαρμοστικό και ανθεκτικό όργανο, όταν δέχεται θεραπεία και συχνά μπορεί να αυτοθεραπευτεί. Υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας, οι περισσότερες ασθένειες οι σχετικές με το συκώτι λαμβάνουν θετική πρόγνωση. Η έξυπνη κίνηση είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, αν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα επιμένουν. Όπως και με τις περισσότερες ιατρικές καταστάσεις, όσο νωρίτερα προσδιορίζεται και εντοπίζεται το πρόβλημα, τόσο πιο στοχευμένη και αποδοτική η θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αποκαλύψεις καθηγητή του Χάρβαρντ για το εμβόλιο Covid-19

Εμβόλιο στα αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών ετοιμάζει Γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

Ο έλεγχος λυμάτων εντοπίζει έγκαιρα τα κρούσματα

Ενώ ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που εξέρχονται από το στόμα και την μύτη, μπορεί επίσης και να αποβληθεί μέσω των ανθρώπινων αποβλήτων. Ο έλεγχος των λυμάτων είναι φθηνότερος και λιγότερο παρεμβατικός σε σχέση με την εξέταση εκατοντάδων ανθρώπων και μπορεί να πραγματοποιείται συχνότερα. Με τα κρούσματα να αυξάνονται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα κέντρα φροντίδας χρειάζονται απαραιτήτως να εντοπίζουν εγκαίρως την όποια έξαρση.

Κορονοϊός εμβόλιο: Και η Κούβα στην κούρσα

Ενώ ΗΠΑ και Ρωσία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την πρωτοπορία στην εύρεση του εμβολίου για τον κορονοϊό, η Κούβα φαίνεται να εκπλήσσει τους πάντες θέτοντας σε κλινικές δοκιμές δύο υποψήφια εμβόλια, Sovereign 1 και Sovereign 2, δικής της παραγωγής.

Το Υπουργείο Υγείας Ρωσίας δίνει εξηγήσεις για τρία περιστατικά εμβολιασμού με Sputnik V

Όπως είχε ανακοινώσει το τοπικό υπουργείο της περιοχής Αλτάι, οι δυο από τους τρεις μολυνθέντες μετά τον εμβολιασμό γιατρούς έχουν ήδη αναρρώσει και ήδη εργάζονται, ενώ ο τρίτος ετοιμάζεται να πάρει εξιτήριο. «Ελέγχεται, αν ο τρίτος έχει κλινικές παρενέργειες. Και οι τρεις τους πέρασαν φυσιολογικά την νόσο» ανέφεραν στο τοπικό υπουργείο Υγείας.

Δηλώσεις της Phizer για το επίμαχο εμβόλιο

Σε μελλοντικές κλινικές μελέτες ενός πιθανού εμβολίου για τη νόσο COVID-19, ενδέχεται να μελετηθούν και άλλες ομάδες εθελοντών, όπως παιδιά και έγκυες γυναίκες, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους των κανονιστικών αρχών.

Πώς να αποφύγω τη χαλάρωση στο στήθος

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία καταστρέφει τις ίνες ελαστίνης του δέρματος. Όσο περισσότερο εκτίθεστε στον ήλιο τόσο περισσότερο κινδυνεύετε από χαλάρωση του στήθους.

Μαθηματικό μοντέλο δίνει ασφαλείς προβλέψεις για εμβολιασμούς

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο που μπορεί να εκτιμήσει την περιφερειακή επιβάρυνση των ασθενειών και τον αντίκτυπο του εμβολιασμού, ακόμη και ελλείψει ισχυρών δεδομένων παρακολούθησης, αποκαλύπτει μια μελέτη στο eLife Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε αρχικά στις 26 Μαΐου, επισημαίνει περιοχές που θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την έναρξη προγράμματος εμβολιασμού κατά του […]

Το καλοκαίρι κρύβει κινδύνους τραυματισμών – Οδηγίες ειδικών για να τους αποφεύγουμε

Οι περισσότεροι από εμάς, περιμένουμε πως και πως το καλοκαίρι για να πάμε διακοπές και να απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Αν όμως δεν είμαστε προσεκτικοί κάνοντας διάφορες καλοκαιρινές δραστηριότητες, υπάρχει ο κίνδυνος το όνειρο να γίνει εφιάλτης. Γι’ αυτό θέλει προσοχή να μην τραυματιστούμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα συνηθέστερα αθλήματα του καλοκαιριού στην […]

Σταδιακή απόσυρση όλων των πλαστικών μίας χρήσης για μια καθαρή Ελλάδα

Την εκστρατεία «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης» εγκαινίασε στην παραλία του Σχινιά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Ο υπουργός δήλωσε ότι από την 1η Ιουλίου 2021 όλα τα πλαστικά μίας χρήσης θα αποσυρθούν και ότι αυτό θα εφαρμοστεί στο δημόσιο έξι μήνες νωρίτερα, ενώ […]