Πρόληψη

Κορονοϊός εμβόλιο: Και η Κούβα στην κούρσα

Κορονοϊός εμβόλιο: Και η Κούβα στην κούρσα

Ενώ ΗΠΑ και Ρωσία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την πρωτοπορία στην εύρεση του εμβολίου για τον κορονοϊό, η Κούβα φαίνεται να εκπλήσσει τους πάντες θέτοντας σε κλινικές δοκιμές δύο υποψήφια εμβόλια, Sovereign 1 και Sovereign 2, δικής της παραγωγής.

Με την δημιουργία εμβολίου η Κούβα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό προμηθευτή στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, επισημαίνουν οι ειδικοί. «Η συμβολή της Κούβας θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά ευπαθείς ομάδες τις περιοχής μας, όπως ηλικιωμένους ή μειονότητες» επιβεβαιώνει ο Χοσέ Μόγια, εκπρόσωπος του Παν-Αμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), θυγατρικού οργανισμού του ΠΟΥ και φορέα που προτίθεται να αναλάβει την παροχή του εμβολίου στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δοκιμές υποστηρίζονται από το COVAX, ένα πρόγραμμα – σύμπραξη του ΠΟΥ και του Συνασπισμού για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας (CEPI)

Τα εμβόλια αποτελούν την πιο καίρια λύση για το τέλος της πανδημίας, η οποία απαριθμεί συνολικά 1,2 εκατ. νεκρούς σε όλη την υφήλιο και έχοντας φέρει στο χείλος του γκρεμού την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχουν συνολικά 47 εμβόλια τα οποία έχουν τεθεί σε κλινικές δοκιμές. Η Κούβα αποτελεί ιστορικό εφευρέτη εμβολίων με περιπτώσεις όπως η μηνιγγίτιδα ή η Ηπατίτιδα Β.

Ήδη πολλές Λατινικές χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Μεξικό έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά του εμβολίου, σε περίπτωση πληρότητας των καθορισμένων κριτηρίων, αλλά και από την αφρικανική ήπειρο (Αιθιοπία) φαίνεται να υπάρχει εμπιστοσύνη στην κουβανική επιστημονική κοινότητα, λόγω των διαχρονικών επιτυχιών της.

Η Κούβα θα παρέχει το εμβόλιο στις χώρες με τις οποίες έχει συμφωνήσει και μόνον εφόσον έχει καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της. «Καταβάλλουμε την μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε όλους τους Κουβανούς μέσα στο πρώτο διάστημα του 2021» δήλωσε ο Βιθέντε Πέρεθ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Finlay, το κύριο ερευνητικό κέντρο της Κούβας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Υπουργείο Υγείας Ρωσίας δίνει εξηγήσεις για τρία περιστατικά εμβολιασμού με Sputnik V

Δηλώσεις της Phizer για το επίμαχο εμβόλιο

Ρωσικό εμβόλιο: Η Μόσχα υποστηρίζει 92% αποτελεσματικότητα - Δυσπιστία από την επιστημονική κοινότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ομάδα υπεράσπισης του ελέγχου των όπλων υπό την ηγεσία φοιτητών, σχεδιάζει πανεθνικές διαδηλώσεις μετά τους πυροβολισμούς στο Uvalde του Τέξας

«Ο κύκλος, απλώς συνεχίζει να συμβαίνει ξανά και ξανά. Και πρέπει να ρωτήσουμε τους νομοθέτες μας, «Μήπως η ζωή μας δεν σημαίνει τίποτα για εσάς;»

Ας μην ξεχνάμε τα παιδικά εμβόλια – Ιδιαίτερη προσοχή στον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β

Μεγάλη πτώση παρουσιάζει ο βασικός εμβολιασμός των παιδιών για τις παιδικές ασθένειες, τα τρία τελευταία χρόνια της πανδημίας του COVID, δημιουργώντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης κρουσμάτων παλιών «ξεχασμένων» ασθενειών.

Τα παιδιά και οι νέοι εν πρέπει να παραλείπουν τις ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας, προειδοποιούν οι γιατροί.

Οι εξετάσεις μαστογράφου και Παπανικολάου είναι σημαντικές σε νεαρή ηλικία. Οι ανεπάρκειες στο σώμα όπως η βιταμίνη Β12 και D και το ασβέστιο πρέπει να αξιολογηθούν για να αποφευχθούν μακροπρόθεσμα ζητήματα όπως αρθρίτιδα, άνοια, μειωμένη συγκέντρωση και μνήμη.

Αποκαλύψεις καθηγητή του Χάρβαρντ για το εμβόλιο Covid-19

«Άνθρωποι που εκτίθενται πολύ στα PFAS έχουν ένα μη προστατευτικό και πολύ χαμηλό επίπεδο αντισωμάτων, ακόμα και μετά από 4 εμβολιασμούς για διφθερίτιδα και τέτανο», λέει ο Grandjean, «αν λοιπόν ένα εμβόλιο για την Covid είναι παραπλήσιο, τα PFAS θα υπονομεύσουν πιθανότατα την αντίδραση του εμβολίου»

Εμβόλιο στα αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών ετοιμάζει Γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

Το εμβόλιο της Curevac βρίσκεται επί του παρόντος στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών και δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί εάν τελικά θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Ούτε η ανάπτυξη του δραστικού συστατικού των εταιρειών Biontech και Pfizer έχει όμως ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο έλεγχος λυμάτων εντοπίζει έγκαιρα τα κρούσματα

Ενώ ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που εξέρχονται από το στόμα και την μύτη, μπορεί επίσης και να αποβληθεί μέσω των ανθρώπινων αποβλήτων. Ο έλεγχος των λυμάτων είναι φθηνότερος και λιγότερο παρεμβατικός σε σχέση με την εξέταση εκατοντάδων ανθρώπων και μπορεί να πραγματοποιείται συχνότερα. Με τα κρούσματα να αυξάνονται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα κέντρα φροντίδας χρειάζονται απαραιτήτως να εντοπίζουν εγκαίρως την όποια έξαρση.

Πώς να αποφύγω τη χαλάρωση στο στήθος

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία καταστρέφει τις ίνες ελαστίνης του δέρματος. Όσο περισσότερο εκτίθεστε στον ήλιο τόσο περισσότερο κινδυνεύετε από χαλάρωση του στήθους.

Μαθηματικό μοντέλο δίνει ασφαλείς προβλέψεις για εμβολιασμούς

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο που μπορεί να εκτιμήσει την περιφερειακή επιβάρυνση των ασθενειών και τον αντίκτυπο του εμβολιασμού, ακόμη και ελλείψει ισχυρών δεδομένων παρακολούθησης, αποκαλύπτει μια μελέτη στο eLife Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε αρχικά στις 26 Μαΐου, επισημαίνει περιοχές που θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την έναρξη προγράμματος εμβολιασμού κατά του […]