Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πρόληψη

Covid-19 Εμβόλιο: Η προσπάθεια μπορεί να τιναχθεί στον αέρα σύμφωνα με νέα μελέτη

Covid-19 Εμβόλιο: Η προσπάθεια μπορεί να τιναχθεί στον αέρα σύμφωνα με νέα μελέτη

«Άνθρωποι που εκτίθενται πολύ στα PFAS έχουν ένα μη προστατευτικό και πολύ χαμηλό επίπεδο αντισωμάτων, ακόμα και μετά από 4 εμβολιασμούς για διφθερίτιδα και τέτανο», λέει ο Grandjean, «αν λοιπόν ένα εμβόλιο για την Covid είναι παραπλήσιο, τα PFAS θα υπονομεύσουν πιθανότατα την αντίδραση του εμβολίου»

Covid-19 Εμβόλιο: Την ώρα που η ελπίδα έχει επιστρέψει στην ανθρωπότητα με τα πιθανά εμβόλια για την Covid-19, μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η προσπάθεια μπορεί να τιναχθεί στον αέρα από τα χημικά που μας περιβάλλουν και τα βρίσκουμε σε προϊόντα καθημερινής χρήσης.

Για τα επικίνδυνα PFAS ο λόγος, τις υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες που υπάρχουν στο τεφλόν, τα χρώματα, τις συσκευασίες, ακόμη και στα υφάσματα, και διαχέονται παντού στην καθημερινότητά μας.

Τέτοιες μικροποσότητες βρίσκονται διαρκώς στα σώματα των ανθρώπων της Δύσης, καθώς τα συναντάμε σε αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα ενδύματα, ακόμα και στα κουτιά της πίτσας, και έχουν συνδεθεί με μια σειρά από παθήσεις, όπως ανεπάρκειες στο συκώτι, υπογονιμότητα, παχυσαρκία, ακόμα και καρκίνους.

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει τώρα έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου, πως τα PFAS μπορούν να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν ξέρουμε αν θα έχει επίδραση στον εμβολιασμό του κορωνοϊού, αλλά είναι απειλή», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Philippe Grandjean, «πρέπει να σταυρώσουμε τα δάχτυλα και να ευχηθούμε το καλύτερο».

Η μελέτη του Grandjean και της ομάδας του βρήκε πως παιδιά που έχουν εκτεθεί στα χημικά PFAS είχαν σημαντικά χαμηλότερη συγκέντρωση αντισωμάτων, ακόμα και όταν τους χορηγούσαν εμβόλια για τον τέτανο ή τη διφθερίτιδα.

Σε επόμενη μελέτη, σε ενήλικες αυτή τη φορά, βρήκαν τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα. Ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι ο αντίκτυπος των χημικών στα εμβόλια που βασίζονται στο αγγελιοφόρο RNA (όπως της Pfizer) δεν είναι γνωστός.

Πιο παραδοσιακά ωστόσο σκευάσματα, όπως τα άλλα εμβόλια που ετοιμάζονται, μπορεί να έχουν εξίσου κακά αποτελέσματα στην ανοσία των ανθρώπων.

«Άνθρωποι που εκτίθενται πολύ στα PFAS έχουν ένα μη προστατευτικό και πολύ χαμηλό επίπεδο αντισωμάτων, ακόμα και μετά από 4 εμβολιασμούς για διφθερίτιδα και τέτανο», λέει ο Grandjean, «αν λοιπόν ένα εμβόλιο για την Covid είναι παραπλήσιο, τα PFAS θα υπονομεύσουν πιθανότατα την αντίδραση του εμβολίου»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εμβόλιο στα αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών ετοιμάζει Γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

Έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός για την προμήθεια και διανομή των εμβολίων covid-19

20 εκατ. δόσεις θα έχει η Moderna ως το τέλος του χρόνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου: Oι προκλήσεις για την Ελλάδα  

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, διοργάνωσε σήμερα συνάντηση εργασίας με το Υπουργείο Υγείας, εκπροσώπους της ιατρικής, επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, των συλλόγων ασθενών, και της φαρμακοβιομηχανίας, στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου.

Ξεκινάει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξετάσεων ελέγχου μεταλλάξεων γονιδίων

Στο πλαίσιο των προληπτικών εξετάσεων κατά του καρκίνου ο ΕΟΠΥΥ ενσωματώνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης "Διαγνωστικές Εξετάσεις Ογκολογικών Βιοδεικτών για τον έλεγχο παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1/2».

Η ομάδα υπεράσπισης του ελέγχου των όπλων υπό την ηγεσία φοιτητών, σχεδιάζει πανεθνικές διαδηλώσεις μετά τους πυροβολισμούς στο Uvalde του Τέξας

«Ο κύκλος, απλώς συνεχίζει να συμβαίνει ξανά και ξανά. Και πρέπει να ρωτήσουμε τους νομοθέτες μας, «Μήπως η ζωή μας δεν σημαίνει τίποτα για εσάς;»

Ας μην ξεχνάμε τα παιδικά εμβόλια – Ιδιαίτερη προσοχή στον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β

Μεγάλη πτώση παρουσιάζει ο βασικός εμβολιασμός των παιδιών για τις παιδικές ασθένειες, τα τρία τελευταία χρόνια της πανδημίας του COVID, δημιουργώντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης κρουσμάτων παλιών «ξεχασμένων» ασθενειών.

Τα παιδιά και οι νέοι εν πρέπει να παραλείπουν τις ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας, προειδοποιούν οι γιατροί.

Οι εξετάσεις μαστογράφου και Παπανικολάου είναι σημαντικές σε νεαρή ηλικία. Οι ανεπάρκειες στο σώμα όπως η βιταμίνη Β12 και D και το ασβέστιο πρέπει να αξιολογηθούν για να αποφευχθούν μακροπρόθεσμα ζητήματα όπως αρθρίτιδα, άνοια, μειωμένη συγκέντρωση και μνήμη.

Ο έλεγχος λυμάτων εντοπίζει έγκαιρα τα κρούσματα

Ενώ ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που εξέρχονται από το στόμα και την μύτη, μπορεί επίσης και να αποβληθεί μέσω των ανθρώπινων αποβλήτων. Ο έλεγχος των λυμάτων είναι φθηνότερος και λιγότερο παρεμβατικός σε σχέση με την εξέταση εκατοντάδων ανθρώπων και μπορεί να πραγματοποιείται συχνότερα. Με τα κρούσματα να αυξάνονται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα κέντρα φροντίδας χρειάζονται απαραιτήτως να εντοπίζουν εγκαίρως την όποια έξαρση.

Κορονοϊός εμβόλιο: Και η Κούβα στην κούρσα

Ενώ ΗΠΑ και Ρωσία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την πρωτοπορία στην εύρεση του εμβολίου για τον κορονοϊό, η Κούβα φαίνεται να εκπλήσσει τους πάντες θέτοντας σε κλινικές δοκιμές δύο υποψήφια εμβόλια, Sovereign 1 και Sovereign 2, δικής της παραγωγής.

Το Υπουργείο Υγείας Ρωσίας δίνει εξηγήσεις για τρία περιστατικά εμβολιασμού με Sputnik V

Όπως είχε ανακοινώσει το τοπικό υπουργείο της περιοχής Αλτάι, οι δυο από τους τρεις μολυνθέντες μετά τον εμβολιασμό γιατρούς έχουν ήδη αναρρώσει και ήδη εργάζονται, ενώ ο τρίτος ετοιμάζεται να πάρει εξιτήριο. «Ελέγχεται, αν ο τρίτος έχει κλινικές παρενέργειες. Και οι τρεις τους πέρασαν φυσιολογικά την νόσο» ανέφεραν στο τοπικό υπουργείο Υγείας.

Close Icon