Πρόληψη

Covid-19 Εμβόλιο: Η προσπάθεια μπορεί να τιναχθεί στον αέρα σύμφωνα με νέα μελέτη

Covid-19 Εμβόλιο: Η προσπάθεια μπορεί να τιναχθεί στον αέρα σύμφωνα με νέα μελέτη

«Άνθρωποι που εκτίθενται πολύ στα PFAS έχουν ένα μη προστατευτικό και πολύ χαμηλό επίπεδο αντισωμάτων, ακόμα και μετά από 4 εμβολιασμούς για διφθερίτιδα και τέτανο», λέει ο Grandjean, «αν λοιπόν ένα εμβόλιο για την Covid είναι παραπλήσιο, τα PFAS θα υπονομεύσουν πιθανότατα την αντίδραση του εμβολίου»

Covid-19 Εμβόλιο: Την ώρα που η ελπίδα έχει επιστρέψει στην ανθρωπότητα με τα πιθανά εμβόλια για την Covid-19, μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η προσπάθεια μπορεί να τιναχθεί στον αέρα από τα χημικά που μας περιβάλλουν και τα βρίσκουμε σε προϊόντα καθημερινής χρήσης.

Για τα επικίνδυνα PFAS ο λόγος, τις υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες που υπάρχουν στο τεφλόν, τα χρώματα, τις συσκευασίες, ακόμη και στα υφάσματα, και διαχέονται παντού στην καθημερινότητά μας.

Τέτοιες μικροποσότητες βρίσκονται διαρκώς στα σώματα των ανθρώπων της Δύσης, καθώς τα συναντάμε σε αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα ενδύματα, ακόμα και στα κουτιά της πίτσας, και έχουν συνδεθεί με μια σειρά από παθήσεις, όπως ανεπάρκειες στο συκώτι, υπογονιμότητα, παχυσαρκία, ακόμα και καρκίνους.

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει τώρα έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου, πως τα PFAS μπορούν να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν ξέρουμε αν θα έχει επίδραση στον εμβολιασμό του κορωνοϊού, αλλά είναι απειλή», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Philippe Grandjean, «πρέπει να σταυρώσουμε τα δάχτυλα και να ευχηθούμε το καλύτερο».

Η μελέτη του Grandjean και της ομάδας του βρήκε πως παιδιά που έχουν εκτεθεί στα χημικά PFAS είχαν σημαντικά χαμηλότερη συγκέντρωση αντισωμάτων, ακόμα και όταν τους χορηγούσαν εμβόλια για τον τέτανο ή τη διφθερίτιδα.

Σε επόμενη μελέτη, σε ενήλικες αυτή τη φορά, βρήκαν τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα. Ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι ο αντίκτυπος των χημικών στα εμβόλια που βασίζονται στο αγγελιοφόρο RNA (όπως της Pfizer) δεν είναι γνωστός.

Πιο παραδοσιακά ωστόσο σκευάσματα, όπως τα άλλα εμβόλια που ετοιμάζονται, μπορεί να έχουν εξίσου κακά αποτελέσματα στην ανοσία των ανθρώπων.

«Άνθρωποι που εκτίθενται πολύ στα PFAS έχουν ένα μη προστατευτικό και πολύ χαμηλό επίπεδο αντισωμάτων, ακόμα και μετά από 4 εμβολιασμούς για διφθερίτιδα και τέτανο», λέει ο Grandjean, «αν λοιπόν ένα εμβόλιο για την Covid είναι παραπλήσιο, τα PFAS θα υπονομεύσουν πιθανότατα την αντίδραση του εμβολίου»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εμβόλιο στα αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών ετοιμάζει Γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

Έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός για την προμήθεια και διανομή των εμβολίων covid-19

20 εκατ. δόσεις θα έχει η Moderna ως το τέλος του χρόνου

Ο έλεγχος λυμάτων εντοπίζει έγκαιρα τα κρούσματα

Ενώ ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που εξέρχονται από το στόμα και την μύτη, μπορεί επίσης και να αποβληθεί μέσω των ανθρώπινων αποβλήτων. Ο έλεγχος των λυμάτων είναι φθηνότερος και λιγότερο παρεμβατικός σε σχέση με την εξέταση εκατοντάδων ανθρώπων και μπορεί να πραγματοποιείται συχνότερα. Με τα κρούσματα να αυξάνονται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα κέντρα φροντίδας χρειάζονται απαραιτήτως να εντοπίζουν εγκαίρως την όποια έξαρση.

Κορονοϊός εμβόλιο: Και η Κούβα στην κούρσα

Ενώ ΗΠΑ και Ρωσία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την πρωτοπορία στην εύρεση του εμβολίου για τον κορονοϊό, η Κούβα φαίνεται να εκπλήσσει τους πάντες θέτοντας σε κλινικές δοκιμές δύο υποψήφια εμβόλια, Sovereign 1 και Sovereign 2, δικής της παραγωγής.

Το Υπουργείο Υγείας Ρωσίας δίνει εξηγήσεις για τρία περιστατικά εμβολιασμού με Sputnik V

Όπως είχε ανακοινώσει το τοπικό υπουργείο της περιοχής Αλτάι, οι δυο από τους τρεις μολυνθέντες μετά τον εμβολιασμό γιατρούς έχουν ήδη αναρρώσει και ήδη εργάζονται, ενώ ο τρίτος ετοιμάζεται να πάρει εξιτήριο. «Ελέγχεται, αν ο τρίτος έχει κλινικές παρενέργειες. Και οι τρεις τους πέρασαν φυσιολογικά την νόσο» ανέφεραν στο τοπικό υπουργείο Υγείας.

Δηλώσεις της Phizer για το επίμαχο εμβόλιο

Σε μελλοντικές κλινικές μελέτες ενός πιθανού εμβολίου για τη νόσο COVID-19, ενδέχεται να μελετηθούν και άλλες ομάδες εθελοντών, όπως παιδιά και έγκυες γυναίκες, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους των κανονιστικών αρχών.

Πώς να αποφύγω τη χαλάρωση στο στήθος

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία καταστρέφει τις ίνες ελαστίνης του δέρματος. Όσο περισσότερο εκτίθεστε στον ήλιο τόσο περισσότερο κινδυνεύετε από χαλάρωση του στήθους.

Μαθηματικό μοντέλο δίνει ασφαλείς προβλέψεις για εμβολιασμούς

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο που μπορεί να εκτιμήσει την περιφερειακή επιβάρυνση των ασθενειών και τον αντίκτυπο του εμβολιασμού, ακόμη και ελλείψει ισχυρών δεδομένων παρακολούθησης, αποκαλύπτει μια μελέτη στο eLife Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε αρχικά στις 26 Μαΐου, επισημαίνει περιοχές που θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την έναρξη προγράμματος εμβολιασμού κατά του […]

Το καλοκαίρι κρύβει κινδύνους τραυματισμών – Οδηγίες ειδικών για να τους αποφεύγουμε

Οι περισσότεροι από εμάς, περιμένουμε πως και πως το καλοκαίρι για να πάμε διακοπές και να απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Αν όμως δεν είμαστε προσεκτικοί κάνοντας διάφορες καλοκαιρινές δραστηριότητες, υπάρχει ο κίνδυνος το όνειρο να γίνει εφιάλτης. Γι’ αυτό θέλει προσοχή να μην τραυματιστούμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα συνηθέστερα αθλήματα του καλοκαιριού στην […]

Σταδιακή απόσυρση όλων των πλαστικών μίας χρήσης για μια καθαρή Ελλάδα

Την εκστρατεία «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης» εγκαινίασε στην παραλία του Σχινιά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Ο υπουργός δήλωσε ότι από την 1η Ιουλίου 2021 όλα τα πλαστικά μίας χρήσης θα αποσυρθούν και ότι αυτό θα εφαρμοστεί στο δημόσιο έξι μήνες νωρίτερα, ενώ […]