Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πρόληψη

Λύματα Σχολεία: Έγκαιρος εντοπισμός κρουσμάτων κορωνοϊού

Λύματα Σχολεία: Έγκαιρος εντοπισμός κρουσμάτων κορωνοϊού

Ενώ ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που εξέρχονται από το στόμα και την μύτη, μπορεί επίσης και να αποβληθεί μέσω των ανθρώπινων αποβλήτων. Ο έλεγχος των λυμάτων είναι φθηνότερος και λιγότερο παρεμβατικός σε σχέση με την εξέταση εκατοντάδων ανθρώπων και μπορεί να πραγματοποιείται συχνότερα. Με τα κρούσματα να αυξάνονται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα κέντρα φροντίδας χρειάζονται απαραιτήτως να εντοπίζουν εγκαίρως την όποια έξαρση.

Λύματα Σχολεία: Κάποιες πόλεις και χώρες ανά τον κόσμο ξεκίνησαν στις αρχές της πανδημίας τον έλεγχο των λυμάτων αναζητώντας ίχνη του κορωνοϊού με την ελπίδα να εντοπίσουν εγκαίρως την αύξηση των κρουσμάτων.

Τώρα μερικοί ερευνητές προσαρμόζουν αυτή τη στρατηγική εξετάζοντας απόβλητα μεμονωμένων νοσοκομείων ή άλλων κτιρίων με στόχο να ανιχνεύσουν γρήγορα την καλπάζουσα επιδημία και να την αναχαιτίσουν με τη διενέργεια τεστ και την επιβολή απομόνωσης των μολυνθέντων.

Ενώ ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που εξέρχονται από το στόμα και την μύτη, μπορεί επίσης και να αποβληθεί μέσω των ανθρώπινων αποβλήτων. Ο έλεγχος των λυμάτων είναι φθηνότερος και λιγότερο παρεμβατικός σε σχέση με την εξέταση εκατοντάδων ανθρώπων και μπορεί να πραγματοποιείται συχνότερα. Με τα κρούσματα να αυξάνονται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα κέντρα φροντίδας χρειάζονται απαραιτήτως να εντοπίζουν εγκαίρως την όποια έξαρση.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εντοπίζουμε τις εξάρσεις του ιού προτού συμβούν», λέει ο Φράνσις Χάσαρντ, ένας λέκτορας στο πανεπιστήμιο Cranfield University, που συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα συλλογής δειγμάτων από 20 Γυμνάσια του Λονδίνου από τον περασμένο μήνα.

Η ομάδα του, η οποία χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση, θα επεκτείνει τη συλλογή δειγμάτων σε τουλάχιστον 70 σχολεία. Το πρόγραμμα είναι ερευνητικό και στοχεύει στο να δοκιμαστεί η προσέγγιση αυτή χωρίς να είναι ένα πλήρως ανεπτυγμένο σύστημα παρακολούθησης.

Στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Calgary συγκεντρώνουν δείγματα από τα λύματα τριών τοπικών νοσοκομείων, περιλαμβανομένου του χώρου μιας πρόσφατης έξαρσης του ιού κατά την οποία πέθαναν 12 άνθρωποι.

H ομάδα βρισκόταν στο στάδιο της τελειοποίησης των μεθόδων της όταν σημειώθηκε η έκρηξη των κρουσμάτων. Όταν πραγματοποίησαν τον έλεγχο στα λύματα διαπίστωσαν ότι το ποσοστό γενετικού υλικού του κορωνοϊού είχε αυξηθεί κατά 580% καθώς εξαπλωνόταν ο ιός, λέει ο Κέβιν Φρανκόφσκι, ο εκτελεστικός δευθυνητής της Advancing Canadian Wastewater Assets. «Διαπιστώσαμε μια πολύ σημαντική αλλαγή. Ήταν πραγματικά ισχυρή ένδειξη ότι αυτή… η προσέγγιση λειτουργεί», λέει ο ίδιος.

Το project μοιράζεται στοιχεία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες της Αλμπέρτα, που διαχειρίζονται τα νοσοκομεία της επαρχίας. Αν τα επίπεδα αυξηθούν πάλι, θα απαντήσουν με τη διενέργεια τεστ στους πολίτες ή με την λήψη άλλων μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης, ανάλογα με την κατάσταση, επισημαίνει ο Φρανκόφσκι.

Στις ΗΠΑ, η εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών GHD ξεκίνησε μια διαδικασία ελέγχου των λυμάτων σε μερικούς πανεπιστημιακούς κοιτώνες και πρόσφατα άρχισε να διαφημίζει την υπηρεσία της αυτή για τους οίκους ευγηρίας, προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον, λέει ο Πίτερ Καπόνι, ο διευθυντής της.

Κοντά στην πηγή

Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι έλεγχοι σε λύματα έχουν γίνει σε εργοστάσια επεξεργασίας.

Οι ολλανδικές αρχές δημοσιοποίησαν εθνικά στατιστικά στοιχεία, με βάση τα δείγματα από ολόκληρη τη χώρα και οι γαλλικές αρχές επικαλούνται επί μήνες παρεμφερή στοιχεία. Στις ΗΠΑ, η πολιτεία του Οχάιο κάνει ελέγχους σε εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων ανά την πολιτεία.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν 24 με 36 ώρες για να φθάσουν τα λύματα στο εργοστάσιο επεξεργασίας και οι ισχυρές βροχοπτώσεις ή τα βιομηχανικά υγρά λύματα μπορούν να αραιώσουν τα δείγματα.

Όταν αυξάνονται τα ιικά επίπεδα σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων, δεν είναι πάντα προφανές τι πρέπει να γίνει. Αλλά όταν ιικό υλικό εμφανίζεται ξαφνικά στα λύματα που προέρχονται από ένα συγκεκριμένο κτίριο, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι πολύ πιο ξεκάθαρη.

Στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, για παράδειγμα, τα λύματα από έναν κοιτώνα βγήκαν θετικά στον ιό στις 25 Αυγούστου. Την επομένη το πανεπιστήμιο ξεκίνησε να υποβάλει σε τεστ τους φοιτητές. Δύο βγήκαν θετικοί και απομονώθηκαν αποτρέποντας έτσι αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έκρηξη των κρουσμάτων, όπως ανέφερε το ίδρυμα σε ανακοίνωσή του. Με τις περισσότερες από αυτές τις προσπάθειες να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καλά θα λειτουργήσει η προσέγγιση αυτή σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Δεν αποβάλλει κάθε μολυσμένο άτομο τον ιό στα απόβλητά του και υπάρχει κάποια διαφωνία μεταξύ των ερευνητών για το πόσο νωρίς στην πορεία του κορονοϊού ξεκινάει να αποβάλλει κατά μέσον όρο ο άνθρωπος τον ιό.

Η ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να επηρεάσει την συλλογή δεδομένων. Είναι αρκετά τα παιδιά εκείνα που χρησιμοποιούν την τουαλέτα του σχολείου ώστε να προκύπτουν αξιόπιστα στοιχεία; Ο ιός δεν είναι εμφανής στα ούρα, μόνο στα συμπαγή ανθρώπινα απόβλητα. Επίσης, υπάρχουν υλικοτεχνικά ζητήματα.

«Τα κτίρια έχουν πολλαπλά σημεία απόρριψης εκκριμάτων», επισημαίνει ο Καπόνι της GHD. «Κάποια από αυτά δεν είναι προσβάσιμα. Άλλα μπορεί να εμφανίζονται στη μακέτα του κτιρίου, αλλά τελικά να μην έχουν κατασκευαστεί με τον συγκεκριμένο τρόπο». Έξω από το ελεγχόμενο περιβάλλον ενός εργοστασίου επεξεργασίας, τα λύματα είναι λιγότερο ομοιογενή. Ο εξοπλισμός για τη συλλογή δειγμάτων μπορεί να φράξει εξαιτίας του χαρτιού υγείας και άλλων υλικών, προσθέτει ο Χάσαρντ.

Και ο ιός μπορεί να ξεφύγει από την λαβίδα που θα συλλέξει ένα μοναδικό δείγμα. Το project στο Ηνωμένο Βασίλειο συλλέγει δείγματα σε όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Αυτόματοι συλλογείς προηγμένης τεχνολογίας μπορούν να συλλέξουν απόβλητα για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, αλλά βρίσκονται όλο και σε μεγαλύτερη έλλειψη καθώς αυξάνονται τα προγράμματα ελέγχου των λυμάτων.

Η Millipore Sigma, μια μονάδα της γερμανικής Merck KGaA, κατασκευάζει το φίλτρο Centricon P-70, που χρησιμοποιείται σε κάποια από τα δείγματα λυμάτων. Η εταιρεία έχει διπλασιάσει την παραγωγή της, είπε μια εκπρόσωπός της, μετά την «άνευ προηγουμένου αύξηση της ζήτησης» από κυβερνήσεις που προσβλέπουν στον εντοπισμό του ιού με αυτό τον τρόπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αξιολόγηση του lockdown στο ΑΠΘ από τα λύματα

Ας δούμε τι συμβαίνει με το καπάκι της τουαλέτας εν καιρώ κοροναϊού

Τα λύματα στη Θεσσαλονίκη "δείκτης" για τον κορωνοϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου: Oι προκλήσεις για την Ελλάδα  

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, διοργάνωσε σήμερα συνάντηση εργασίας με το Υπουργείο Υγείας, εκπροσώπους της ιατρικής, επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, των συλλόγων ασθενών, και της φαρμακοβιομηχανίας, στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου.

Ξεκινάει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξετάσεων ελέγχου μεταλλάξεων γονιδίων

Στο πλαίσιο των προληπτικών εξετάσεων κατά του καρκίνου ο ΕΟΠΥΥ ενσωματώνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης "Διαγνωστικές Εξετάσεις Ογκολογικών Βιοδεικτών για τον έλεγχο παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1/2».

Η ομάδα υπεράσπισης του ελέγχου των όπλων υπό την ηγεσία φοιτητών, σχεδιάζει πανεθνικές διαδηλώσεις μετά τους πυροβολισμούς στο Uvalde του Τέξας

«Ο κύκλος, απλώς συνεχίζει να συμβαίνει ξανά και ξανά. Και πρέπει να ρωτήσουμε τους νομοθέτες μας, «Μήπως η ζωή μας δεν σημαίνει τίποτα για εσάς;»

Ας μην ξεχνάμε τα παιδικά εμβόλια – Ιδιαίτερη προσοχή στον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β

Μεγάλη πτώση παρουσιάζει ο βασικός εμβολιασμός των παιδιών για τις παιδικές ασθένειες, τα τρία τελευταία χρόνια της πανδημίας του COVID, δημιουργώντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης κρουσμάτων παλιών «ξεχασμένων» ασθενειών.

Τα παιδιά και οι νέοι εν πρέπει να παραλείπουν τις ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας, προειδοποιούν οι γιατροί.

Οι εξετάσεις μαστογράφου και Παπανικολάου είναι σημαντικές σε νεαρή ηλικία. Οι ανεπάρκειες στο σώμα όπως η βιταμίνη Β12 και D και το ασβέστιο πρέπει να αξιολογηθούν για να αποφευχθούν μακροπρόθεσμα ζητήματα όπως αρθρίτιδα, άνοια, μειωμένη συγκέντρωση και μνήμη.

Αποκαλύψεις καθηγητή του Χάρβαρντ για το εμβόλιο Covid-19

«Άνθρωποι που εκτίθενται πολύ στα PFAS έχουν ένα μη προστατευτικό και πολύ χαμηλό επίπεδο αντισωμάτων, ακόμα και μετά από 4 εμβολιασμούς για διφθερίτιδα και τέτανο», λέει ο Grandjean, «αν λοιπόν ένα εμβόλιο για την Covid είναι παραπλήσιο, τα PFAS θα υπονομεύσουν πιθανότατα την αντίδραση του εμβολίου»

Εμβόλιο στα αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών ετοιμάζει Γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

Το εμβόλιο της Curevac βρίσκεται επί του παρόντος στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών και δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί εάν τελικά θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Ούτε η ανάπτυξη του δραστικού συστατικού των εταιρειών Biontech και Pfizer έχει όμως ακόμη ολοκληρωθεί.

Κορονοϊός εμβόλιο: Και η Κούβα στην κούρσα

Ενώ ΗΠΑ και Ρωσία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την πρωτοπορία στην εύρεση του εμβολίου για τον κορονοϊό, η Κούβα φαίνεται να εκπλήσσει τους πάντες θέτοντας σε κλινικές δοκιμές δύο υποψήφια εμβόλια, Sovereign 1 και Sovereign 2, δικής της παραγωγής.

Close Icon