Πρόληψη

Ιατρικός Έλεγχος: Απαραίτητες οι ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας μέχρι τα 30 προειδοποιούν οι γιατροί

Ιατρικός Έλεγχος: Απαραίτητες οι ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας μέχρι τα 30 προειδοποιούν οι γιατροί

Οι εξετάσεις μαστογράφου και Παπανικολάου είναι σημαντικές σε νεαρή ηλικία. Οι ανεπάρκειες στο σώμα όπως η βιταμίνη Β12 και D και το ασβέστιο πρέπει να αξιολογηθούν για να αποφευχθούν μακροπρόθεσμα ζητήματα όπως αρθρίτιδα, άνοια, μειωμένη συγκέντρωση και μνήμη.

Ιατρικός Έλεγχος: Η έγκαιρη ιατρική συμβουλή, ο έγκαιρος ιατρικός έλεγχος και οι πρώιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν τους νέους να παραμείνουν υγιείς και ευτυχισμένοι. Το 80% των περιπτώσεων ασθένειας σε ηλικία 32 ετών μπορεί να αντιστραφεί με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τροποποίηση του τρόπου ζωής, που διαφέρουν από άτομο σε άτομο, δήλωσε ο Δρ Mukesh Budhwani, γενικός ιατρός της κλινικής Apollo Clinic Pune.

Οι τακτικοί έλεγχοι υγείας έως την ηλικία των 30 ετών μπορούν να οδηγήσουν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων και να μειώσουν τον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται ιατρική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση, λένε οι γιατροί. «Είναι σημαντικό για τους νέους να κάνουν τακτικούς ιατρικούς ελέγχους, καθώς θα είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε για τους σιωπηλούς κινδύνους που διατρέχουν», εξήγησε ο Δρ Mukesh Budhwani, γενικός ιατρός της κλινικής  Apollo Clinic Pune. Πώς?

«Μερικές φορές, οι χρόνιες ασθένειες είναι σιωπηλές και μπορεί να θεωρηθούν ασυμπτωματικές. Τα προβλήματα του θυρεοειδούς, του ήπατος και των νεφρών, ο διαβήτης, η υπέρταση, το άγχος, η κατάθλιψη, η δυσπεψία και η ημικρανία είναι μερικά από τα προβλήματα υγείας που κληρονομούνται.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι συχνές σε νεαρές γυναίκες και μπορούν να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα» τόνισε ο Δρ Budhwani.

Λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής, οι ασθένειες που ξεκινούν στην ηλικία των 30-40 ετών μπορεί να είναι ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι πνευμονικές παθήσεις, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, οι μεταβολικές διαταραχές και η ηπατική νόσος. Η εκτίμηση αυτών των προβλημάτων σε πρώιμο στάδιο σώζει τους νέους από μεγαλύτερες ασθένειες  ή συννοσηρότητες όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία σε μεταγενέστερη ηλικία. Είναι σημαντικό να δοκιμάσετε τον εαυτό σας νωρίς.

Δοκιμή αίματος, έλεγχος βάρους, επίπεδα χοληστερόλης, επίπεδα ουρικού οξέως, αιμογράφημα, νεφρική και ηπατική λειτουργία, σάκχαρο αίματος, προφίλ λιπιδίων, υπερηχογραφία για λιπώδες ήπαρ, παχυσαρκία και υψηλή πρόσληψη λιπών είναι μερικές από τις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη, κατά την εξέταση ρουτίνας, είπε ο Δρ Budhwani.

«Οι εξετάσεις μαστογράφου και Παπανικολάου είναι σημαντικές σε νεαρή ηλικία. Οι ανεπάρκειες στο σώμα όπως η βιταμίνη Β12 και D και το ασβέστιο πρέπει να αξιολογηθούν για να αποφευχθούν μακροπρόθεσμα ζητήματα όπως αρθρίτιδα, άνοια, μειωμένη συγκέντρωση και μνήμη.

Το 80% των περιπτώσεων σε ηλικία 32 ετών μπορεί να αντιστραφεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και την τροποποίηση του τρόπου ζωής, που διαφέρουν από άτομο σε άτομο», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Δρ Navneet Kaur, γενικό ιατρό στο νοσοκομείο Apollo Spectra Hospital, στο Δελχί, ορισμένες πιο συχνές και σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση ενδέχεται να μην προκαλέσουν συμπτώματα στο αρχικό στάδιο. «Αλλά με τον έλεγχο ρουτίνας, όχι μόνο θα γνωρίσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή καρδιακής νόσου, αλλά και την τρέχουσα αξία του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη περαιτέρω εξέλιξης της νόσου με συνεχή παρακολούθηση και μείωση του κινδύνου επιπλοκών», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ιός HPV: προστασία,μετάδοση,εμβολιασμός

Είναι ρεαλιστικό να χάσεις τα κιλά του lockdown πριν τελειώσει η πανδημία;

Το test Παπανικολάου στη μάχη της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου των ωοθηκών

Μύθοι και αλήθειες για την σεξουαλική υγεία

Παιδική ομιλία: Λόγοι και αντιμετώπιση καθυστέρησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ομάδα υπεράσπισης του ελέγχου των όπλων υπό την ηγεσία φοιτητών, σχεδιάζει πανεθνικές διαδηλώσεις μετά τους πυροβολισμούς στο Uvalde του Τέξας

«Ο κύκλος, απλώς συνεχίζει να συμβαίνει ξανά και ξανά. Και πρέπει να ρωτήσουμε τους νομοθέτες μας, «Μήπως η ζωή μας δεν σημαίνει τίποτα για εσάς;»

Ας μην ξεχνάμε τα παιδικά εμβόλια – Ιδιαίτερη προσοχή στον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β

Μεγάλη πτώση παρουσιάζει ο βασικός εμβολιασμός των παιδιών για τις παιδικές ασθένειες, τα τρία τελευταία χρόνια της πανδημίας του COVID, δημιουργώντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης κρουσμάτων παλιών «ξεχασμένων» ασθενειών.

Αποκαλύψεις καθηγητή του Χάρβαρντ για το εμβόλιο Covid-19

«Άνθρωποι που εκτίθενται πολύ στα PFAS έχουν ένα μη προστατευτικό και πολύ χαμηλό επίπεδο αντισωμάτων, ακόμα και μετά από 4 εμβολιασμούς για διφθερίτιδα και τέτανο», λέει ο Grandjean, «αν λοιπόν ένα εμβόλιο για την Covid είναι παραπλήσιο, τα PFAS θα υπονομεύσουν πιθανότατα την αντίδραση του εμβολίου»

Εμβόλιο στα αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών ετοιμάζει Γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

Το εμβόλιο της Curevac βρίσκεται επί του παρόντος στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών και δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί εάν τελικά θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Ούτε η ανάπτυξη του δραστικού συστατικού των εταιρειών Biontech και Pfizer έχει όμως ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο έλεγχος λυμάτων εντοπίζει έγκαιρα τα κρούσματα

Ενώ ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που εξέρχονται από το στόμα και την μύτη, μπορεί επίσης και να αποβληθεί μέσω των ανθρώπινων αποβλήτων. Ο έλεγχος των λυμάτων είναι φθηνότερος και λιγότερο παρεμβατικός σε σχέση με την εξέταση εκατοντάδων ανθρώπων και μπορεί να πραγματοποιείται συχνότερα. Με τα κρούσματα να αυξάνονται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα κέντρα φροντίδας χρειάζονται απαραιτήτως να εντοπίζουν εγκαίρως την όποια έξαρση.

Κορονοϊός εμβόλιο: Και η Κούβα στην κούρσα

Ενώ ΗΠΑ και Ρωσία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την πρωτοπορία στην εύρεση του εμβολίου για τον κορονοϊό, η Κούβα φαίνεται να εκπλήσσει τους πάντες θέτοντας σε κλινικές δοκιμές δύο υποψήφια εμβόλια, Sovereign 1 και Sovereign 2, δικής της παραγωγής.

Το Υπουργείο Υγείας Ρωσίας δίνει εξηγήσεις για τρία περιστατικά εμβολιασμού με Sputnik V

Όπως είχε ανακοινώσει το τοπικό υπουργείο της περιοχής Αλτάι, οι δυο από τους τρεις μολυνθέντες μετά τον εμβολιασμό γιατρούς έχουν ήδη αναρρώσει και ήδη εργάζονται, ενώ ο τρίτος ετοιμάζεται να πάρει εξιτήριο. «Ελέγχεται, αν ο τρίτος έχει κλινικές παρενέργειες. Και οι τρεις τους πέρασαν φυσιολογικά την νόσο» ανέφεραν στο τοπικό υπουργείο Υγείας.

Δηλώσεις της Phizer για το επίμαχο εμβόλιο

Σε μελλοντικές κλινικές μελέτες ενός πιθανού εμβολίου για τη νόσο COVID-19, ενδέχεται να μελετηθούν και άλλες ομάδες εθελοντών, όπως παιδιά και έγκυες γυναίκες, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους των κανονιστικών αρχών.