Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος ωοθήκες: Νέα μελέτη ανακαλύπτει πιθανή μέθοδο έγκαιρης ανίχνευσης

Καρκίνος ωοθήκες: Νέα μελέτη ανακαλύπτει πιθανή μέθοδο έγκαιρης ανίχνευσης

Καρκίνος ωοθήκες: Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα βρήκε έναν τρόπο να ανιχνεύσει την παρουσία καρκίνου των ωοθηκών σε ασθενείς που χρησιμοποιούν τεστ Παπανικολάου, που συνήθως χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για καρκίνο των ωοθηκών, ο οποίος εν έτη 2021, εκτιμάται ότι σκοτώνει περισσότερες από 13.700 γυναίκες, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

«Είναι γνωστός ως «σιωπηλός δολοφόνος» αφού οι γυναίκες με πρώιμα στάδια καρκίνου των ωοθηκών έχουν συμπτώματα που συχνά μπορούν να συγχέονται με άλλες ασθένειες. Οι γυναίκες συνήθως διαγιγνώσκονται όταν ο καρκίνος έχει εξελιχθεί σε βαθμό που εμπλέκονται άλλα όργανα, απαιτώντας σημαντική χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία», δήλωσε η Amy Skubitz, PhD, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής και Παθολογίας. Είναι επίσης διευθυντής του Προγράμματος Έγκαιρης Ανίχνευσης Καρκίνου των Ωοθηκών στο U of M Medical School. «Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τις πρωτεΐνες που υπάρχουν σε δείγματα τεστ Παπανικολάου και αυχενικά επιχρίσματα για να προσδιορίσουμε αν οι ίδιες πρωτεΐνες υπάρχουν ή όχι σε ιστούς καρκίνου των ωοθηκών».

Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Proteomics, διαπίστωσε ότι:

Τα τεστ Παπανικολάου και δείγματα επιχρίσματος περιείχαν πρωτεΐνες που βρέθηκαν επίσης στον πρωτογενή όγκο μιας γυναίκας με καρκίνο των ωοθηκών υψηλού βαθμού.

Πάνω από 2.000 πρωτεΐνες ανιχνεύθηκαν και στους τρεις τύπους δειγμάτων που συλλέχθηκαν, υποδηλώνοντας πιθανούς υποψήφιους βιοδείκτες.

Τα τεστ Παπανικολάου, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για την ανίχνευση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση καρκίνου των ωοθηκών.

«Αυτή η μελέτη είναι η απόδειξη ότι αυτά τα βιοσυστήματα, το τεστ Παπανικολάου και ένα στυλεό του τραχήλου της μήτρας, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για χρήση στην ανίχνευση βιοδεικτών καρκίνου των ωοθηκών πριν από τη χειρουργική επέμβαση, αλλά αξίζει περαιτέρω έρευνα», δήλωσε ο Skubitz επίσης μέλος του Mason Cancer Center. «Το επόμενο βήμα μας θα είναι να χρησιμοποιήσουμε την ποσοτική φασματομετρία μάζας για να προσδιορίσουμε αν αυτές οι πρωτεΐνες ή τα πεπτίδια ανιχνεύονται σε υψηλότερα επίπεδα καρκίνου των ωοθηκών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η απεικόνιση εντοπίζει ασθενείς με καρκίνο του μαστού που είναι απίθανο να ωφεληθούν από την ορμονική θεραπεία

Το νέο test για τον καρκίνο του προστάτη θα μπορούσε να αποτρέψει τις περιττές βιοψίες

Η απεικόνιση εντοπίζει ασθενείς με καρκίνο του μαστού που είναι απίθανο να επωφεληθούν από την ορμονική θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φως ελπίδας τα νανοσωματίδια για όσους πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο

Νανοσωματίδια: Το Πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington σχεδιάζει ένα σύστημα παράδοσης νανοσωματιδίων που θα μεταφέρει τα απαραίτητα πλασμίδια στις αρτηρίες σε ασθενείς που πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD) στα χέρια και τα πόδια τους.

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Καρκίνος: Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο μεταδίδονται μέσω της οικείας επαφής με το δέρμα, οπότε κυρίως μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Ο πιο κοινός καρκίνος HPV στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στους άνδρες, ο πιο συνηθισμένος καρκίνος HPV είναι ο καρκίνος του λαιμού, αν και οι γυναίκες μπορούν να τον εμφανίσουν επίσης. Παρουσιάζεται στο στοματοφάρυγγα, που είναι το πίσω μέρος του λαιμού και των αμυγδαλών.

Ζήλια, ευμετάβλητη διάθεση και κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Υγεία Γυναίκες Έρευνα: Το χρόνιο άγχος, ο νευρωτισμός στη μέση ηλικία συνδέονται με διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, προτείνουν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, οι μεσήλικες γυναίκες με νευρωτικό στυλ προσωπικότητας και παρατεταμένο στρες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια σουηδική έρευνα.

Μείωση των ασθενειών εν μέσω πανδημίας

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχαν το υψηλότερο ποσοστό απουσίας ασθένειας πέρυσι (3,5 τοις εκατό) και το προηγούμενο έτος, καθώς τα νοσοκομεία γέμισαν αφυκτικά από μαζική εισροή ασθενών Covid.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη εμφανίζουν νωρίτερα Αλτσχάιμερ

Κατάθλιψη: Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συχνά τα πρώτα συμπτώματα αυτής της συχνότερης μορφής άνοιας σε πιο μικρή ηλικία, σε σχέση με όσους, επίσης, παθαίνουν τη νευροεκφυλιστική νόσο αλλά δεν έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Κορωνοϊός: 10 φορές υψηλότερη θνησιμότητα σε χώρες όπου οι περισσότεροι ενήλικες είναι υπέρβαροι

Κορωνοϊός Μελέτη Παχυσαρκία: Ο κίνδυνος θανάτου από το κορωνοϊό είναι περίπου 10 φορές υψηλότερος σε χώρες όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι υπέρβαρο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 03/03, από το Παγκόσμιο Φόρουμ Παχυσαρκίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέχρι το τέλος του έτους 2020, τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας Covid-19 ήταν πάνω από 10 φορές υψηλότερα σε χώρες όπου περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες είναι υπέρβαροι, σε σύγκριση με χώρες όπου λιγότεροι από τους μισούς είναι υπέρβαροι.

Ερευνητές εξετάζουν τη συμβολή θαλασσινών εκχυλισμάτων στη θεραπεία του καρκίνου

Θάλασσα Επιστήμη Υγεία: Τα χιτωνοφόρα είναι ένα είδος θαλάσσιας ζωής που εντάσσεται στην συνομοταξία των χορδωτών. Ένα είδος χιτωνοφόρων που συγκεντρώνεται σε συστάδες και μοιάζει με σφουγγάρι, λέγεται πως περιέχει μια ουσία που μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Το εκχύλισμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού και προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση των όγκων. Ωστόσο, εάν και το έκδοχο φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος καρκίνων, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες, προτού τα φάρμακα είναι έτοιμα για ευρείας κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Έρευνα για την αναγκαιότητα του δεύτερου εμβολιασμού

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρέχουν πιθανή ελπίδα ότι ορισμένα άτομα ενδέχεται να είναι σε θέση να εγκαταλείψουν έναν δεύτερο εμβολιασμό, ο οποίος θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις στρατηγικές διανομής εμβολίων - τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.