ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πονοκέφαλος καιρός αλλαγή: Υπάρχει συσχετισμός πονοκεφάλου και αλλαγής του καιρού;

Πονοκέφαλος καιρός αλλαγή: Υπάρχει συσχετισμός πονοκεφάλου και αλλαγής του καιρού;

Όταν ο καιρός χαλάει ή έρχεται καταιγίδα μήπως νιώθετε ότι το κεφάλι σας πάει να σπάσει; Οι επιστήμονες εξηγούν ότι πράγματι οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες μπορούν να μας επηρεάσουν

Πονοκέφαλος καιρός αλλαγή: Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να αισθανθούν τις αλλαγές στον καιρό από τους πονοκεφάλους που παθαίνουν. Όπως επισημαίνει στο The Conversation η καθηγήτρια νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Durham, Amanda Ellison, η οποία συνέταξε και την παρούσα μελέτη, παρόλο που δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι άνθρωποι υποφέρουν από πονοκεφάλους που σχετίζονται με τον καιρό, έρευνα δείχνει ότι πάνω από το 60% των πασχόντων από ημικρανία θεωρούν ότι είναι πολύ ευαίσθητοι στις αλλαγές του καιρού. Το 2015, ερευνητές που συγκέντρωσαν ημερήσια στοιχεία πωλήσεων για ένα φάρμακο κατά του πονοκεφάλου στην Ιαπωνία έδειξαν ότι οι πωλήσεις ανέβαιναν σημαντικά όταν η μέση βαρομετρική πίεση μειωνόταν, φαινόμενο που συμβαίνει πριν τον ερχομό μιας κακοκαιρίας.

Γιατί συμβαίνουν αυτοί οι πονοκέφαλοι;

«Υπάρχουν δύο μηχανισμοί δράσης εδώ. Ο ένας σχετίζεται με τους κόλπους – τις τέσσερις μικρές κοιλότητες γεμάτες αέρα στα οστά του προσώπου. Όπως ακριβώς συμβαίνει στα αυτιά μας όταν η ατμοσφαιρική πίεση αλλάζει, οι αλλαγές αυτές μπορούν να προκαλέσουν μια ανισορροπία στην πίεση στους κόλπους προκαλώντας πόνο και φλεγμονή. Η αίσθηση αυτή εξαρτάται από το ποιος κόλπος επηρεάζεται περισσότερο, με τον πόνο να εντοπίζεται στο μέτωπο, ανάμεσα και πίσω από τα μάτια, στο πρόσωπο ή σε έναν πιο διάσπαρτο πονοκέφαλο στο μπροστινό και πίσω μέρος του κεφαλιού. Σε ποιον πόνο είναι πιο επιρρεπής κάποιος εξαρτάται από την ατομική δομή του κεφαλιού», εξηγεί η Δρ. Ellison.

Ο άλλος λόγος που προκαλεί αυτό το είδος πονοκεφάλου σχετίζεται με τις αλλαγές στην πίεση που τροποποιούν τη ροή του αίματος στο εγκεφαλοαγγειακό σύστημα, το οποίο ελέγχει το πόσο αίμα κυκλοφορεί στο κεφάλι. Το αίμα είναι ιδιαίτερα τοξικό για τους νευρώνες, επομένως είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται μακριά από τον εγκέφαλο. Τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφαλοαγγειακού συστήματος έχουν υποδοχείς που ενεργοποιούνται αν τα αιμοφόρα αγγεία ανοίξουν πολύ, δρώντας ως πρώιμο προειδοποιητικό σύστημα ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτή την ενεργοποίηση ο άνθρωπος την εκλαμβάνει ως πόνο.

Και οι δύο αυτοί λόγοι το λιγότερο που θα κάνουν είναι να προκαλέσουν έναν γενικευμένο πονοκέφαλο σε εκείνους που είναι ευαίσθητοι στις αλλαγές στην πίεση. Ακόμα και η μικρή πτώση στην πίεση, όμως, έχει σχετιστεί με αύξηση των επεισοδίων ημικρανίας στους πάσχοντες.  «Η πτώση στην πίεση που σχετίζεται με τον κακό καιρό δεν είναι το μόνο που μπορεί να μας επηρεάσει. Η αύξηση της υγρασίας μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πονοκεφάλους μέσω των κόλπων, επειδή η υψηλή υγρασία μπορεί να αυξήσει την ποσότητα της βλέννας που παράγεται στη γραμμή των κόλπων για την παγίδευση αλλεργιών, σκόνης και σωματιδών ρύπανσης που αφθονούν στον πυκνό, υγρό αέρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση, φλεγμονή και ενόχληση στους κόλπους, οδηγώντας συχνά σε πονοκέφαλο», προσθέτει η ειδικός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί μας πιάνει πονοκέφαλος μετά από μια βουτιά στη θάλασσα

Πώς να αντιμετωπίσετε φυσικά τον πονοκέφαλο

Ημικρανία Πρόληψη: Τροφές που είναι ασφαλείς για τον πόνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια σπάνια διαταραχή του πεπτικού συστήματος

Σύνδρομο άνω μεσεντέριου αρτηρίας SMAS: Μιά σπάνια πάθηση του πεπτικού συστήματος που μφανίζεται όταν μέρος του λεπτού εντέρου συμπιέζεται μεταξύ δύο αρτηριών, προκαλώντας μερική ή πλήρη απόφραξη.

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες μακράς covid σύμφωνα με μελέτη

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζονται ως διαφορετικοί τύποι και συνδυασμοί προβλημάτων υγείας. Μερικοί άνθρωποι που είχαν σοβαρή ασθένεια με COVID-19 εμφανίζουν πολυοργανικές επιδράσεις ή αυτοάνοσες καταστάσεις και τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS).

H επισήμανση της παραλλαγής ανησυχίας όμικρον ως ηπιότερης δεν σημαίνει ότι είναι ήπια, επισημαίνει η επικεφαλής των CDC Rochelle Walensky

Η Walensky κάλεσε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι στον ιό και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προληπτικά μέτρα, όπως φορώντας μάσκες προσώπου, τηρώντας κοινωνική απόσταση και κάνοντας εμβολιασμό ή ενίσχυση.

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ευημερία μας

Αθλητισμός: Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες έχει βρει ότι τα άτομα με υψηλή δραστηριότητα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

Από 30/1 οι αιτήσεις για 7.000 νέες θέσεις εργασίας

ΟΑΕΔ: Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 44.000.000 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μέσω του Ε.Π. "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020".