ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νευροεπιστήμη: Η επανάληψη των εμπειριών βοηθά στη μελλοντική λήψη αποφάσεων

Νευροεπιστήμη: Η επανάληψη των εμπειριών βοηθά στη μελλοντική λήψη αποφάσεων

Νευροεπιστήμη: Η επανάληψη προηγούμενων εμπειριών όταν μαθαίνει κάτι νέο μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να κάνει μελλοντικά σχέδια και να διατηρεί αναμνήσεις του παρελθόντος

Η επανάληψη προηγούμενων εμπειριών όταν μαθαίνει κάτι νέο μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να κάνει μελλοντικά σχέδια και να διατηρεί αναμνήσεις του παρελθόντος, σύμφωνα με νέα έρευνα νευροεπιστήμονων του UCL. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, χρησιμοποίησε τεχνικές απεικόνισης εγκεφάλου για να ανιχνεύσει δραστηριότητα στον εγκέφαλο 24 συμμετεχόντων, ενώ συμμετείχαν σε μια εργασία λαβύρινθου.

Ως μέρος του πειράματος, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν μια σειρά από επιλογές μεταξύ σχημάτων, προκειμένου να φτάσουν σε ανταμοιβές. Κάθε σχήμα θα οδηγούσε σε μια διαφορετική διαδρομή που αποτελείται από μια ακολουθία εικόνων, ακολουθούμενη από πόντους ανταμοιβής στο τέλος. Στόχος των συμμετεχόντων ήταν να παρακολουθούν το καλύτερο μονοπάτι, γιατί οι πόντοι ανταμοιβής στο τέλος άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν ήταν πιο χρήσιμο να σκεφτεί κανείς μπροστά, οι συμμετέχοντες έπαιξαν ξανά αναμνήσεις από προηγούμενες εμπειρίες πριν κάνουν μια επιλογή.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια μιας σύντομης παύσης μετά τη λήψη σχολίων. Εδώ διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες σκέφτονταν ολοένα και περισσότερο τα μονοπάτια που επισκέπτονταν λιγότερο συχνά στο λαβύρινθο – υποδεικνύοντας ότι μια ανάμνηση είχε διατηρηθεί. Είναι ενδιαφέρον ότι τα γεγονότα επανάληψης ήταν πολύ γρήγορα—ολοκληρώνοντας μια διαδρομή σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τα αποτελέσματα δείχνουν πώς η επανάληψη εμπειριών σε διαφορετικούς χρόνους μπορεί να σχετίζεται με δύο ξεχωριστές γνωστικές λειτουργίες.

Ωστόσο, και οι δύο επιδράσεις σχετίζονταν με αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του ιππόκαμπου, που είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη. Ο επικεφαλής συγγραφέας, Dr. Elliott Wimmer, δήλωσε: “Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι η επανάληψη μπορεί να βοηθήσει τόσο τις βασικές νοητικές ικανότητες, τη λήψη αποφάσεων και τη μνήμη, αλλά σε διαφορετικούς χρόνους. Όταν ήρθε η ώρα να λάβετε μια απόφαση, η επανάληψη επικεντρώνεται στην εργασία που έχετε, υποστηρίζοντας έναν ρόλο της μνήμης στον προγραμματισμό. Αλλά σε πιο αδρανείς περιόδους, η επανάληψη ήταν πιο δυνατή για προηγούμενες αναμνήσεις, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση παλιών εμπειριών.”

Η ομάδα ελπίζει τώρα ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν τη μελλοντική έρευνα σε καταστάσεις όπως οι διαταραχές της διάθεσης και η άνοια. Ο Δρ Wimmer είπε, “Ο εγκέφαλος μπορεί να δώσει προτεραιότητα στη μία λειτουργία έναντι της άλλης με βάση την κατάσταση. Βρίσκοντας δύο διακριτές λειτουργίες επανάληψης, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να καθοδηγήσουν μελλοντική έρευνα για τη λήψη αποφάσεων και τα προβλήματα μνήμης σε ψυχιατρικές διαταραχές και διαταραχές μνήμης.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στρατηγικές αυτοφροντίδας για άτομα που πάσχουν από κοινωνική φοβία

Το παιδικό τραύμα στις μητέρες επηρεάζει την υγεία των μελλοντικών παιδιών

Η προστατευτική ανατροφή βοηθά τα παιδιά να αποφύγουν προβλήματα υγείας ως ενήλικες

Συνείδηση του εαυτού: Το σύνολο των εμπειριών που αποκομίζει κάθε γυναίκα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το τέλειο κυριακάτικο πρωινό για την οικογένειά σας;

Κυριακάτικο πρωινό: Η δημιουργία του τέλειου κυριακάτικου πρωινού για την οικογένειά σας είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και να δημιουργήσετε μαζί αγαπημένες αναμνήσεις.

Πώς να φτιάξετε το τέλειο εορταστικό δείπνο για τον σύντροφό σας;

Εορταστικό δείπνο: Η δημιουργία του τέλειου δείπνου γενεθλίων για το αγαπημένο σας πρόσωπο περιλαμβάνει προσεκτικό σχεδιασμό, προσοχή στη λεπτομέρεια και προσθέστε μια νότα εξατομίκευσης για να κάνετε την περίσταση πραγματικά ξεχωριστή.

Τι είναι το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου;

Το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου (SBS) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζονται από άτομα που περνούν χρόνο σε ένα συγκεκριμένο κτίριο ή κλειστό χώρο.

Τι είναι οι διαταραχές εξάλειψης και πώς αντιμετωπίζονται;

Η θεραπεία για διαταραχές εξάλειψης μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό συμπεριφορικών παρεμβάσεων, όπως εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, προγραμματισμένη τουαλέτα και θετική ενίσχυση, καθώς και ιατρικές παρεμβάσεις, όπως φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία.

Είναι τα υγρά όνειρα κάτι το φυσιολογικό ή όχι;

Υγρά όνειρα: Τα υγρά όνειρα, γνωστά και ως οργασμοί ύπνου, είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, αλλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.