Αυτοφροντίδα

Συνείδηση του εαυτού: Το σύνολο των εμπειριών που αποκομίζει κάθε γυναίκα

Συνείδηση του εαυτού: Το σύνολο των εμπειριών που αποκομίζει κάθε γυναίκα

Συνείδηση του εαυτού: Το σώμα μιας γυναίκας υπόκειται σε εξουθενωτικές πολιτιστικές προσδοκίες που πηγάζουν από τις κοινωνικές της αλληλεπιδράσεις, το περιβάλλον και τα μέσα ενημέρωσης.

Η γυναικεία συνείδηση του εαυτού είναι μια έννοια που περιγράφει την αίσθηση του εαυτού μιας γυναίκας ως επηρεασμένη από τις εμπειρίες που έχει το σώμα της με τον κόσμο. Αυτές οι εμπειρίες μπορεί να είναι αρνητικές ή θετικές και να επηρεάζουν την εικόνα και την ταυτότητα του σώματός της. Το σώμα μιας γυναίκας υπόκειται σε εξουθενωτικές πολιτιστικές προσδοκίες που πηγάζουν από τις κοινωνικές της αλληλεπιδράσεις, το περιβάλλον και τα μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένα ιδανικά στα οποία προσπαθούν να ανταποκριθούν οι γυναίκες περιλαμβάνουν το πώς πρέπει να κάνει το μακιγιάζ της, ποια ρούχα πρέπει να φοράει όταν πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει παιδιά και πώς πρέπει να είναι το σώμα της. Επομένως, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν σε αυτά τα ιδανικά, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να επιδιώξουν στόχους μεταμόρφωσης σώματος, όπως ρουτίνες ομορφιάς για την πρόληψη της διαδικασίας γήρανσης και δίαιτα για απώλεια βάρους.1

Η γυναικεία συνείδηση του εαυτού είναι ενδυναμωτική

Η εξάσκηση της θετικής γυναικείας συνείδησης του εαυτού μπορεί να είναι ενδυναμωτική καθώς επιτρέπει σε μια γυναίκα να ανακτήσει το σώμα της, να εδραιώσει την αίσθηση του εαυτού της, να απελευθερώσει εμφιαλωμένα συναισθήματα, να εκφραστεί πλήρως και να ζήσει μια ζωή χωρίς να ανησυχεί για τις κοινωνικές πιέσεις.

Ιστορία του όρου «Γυναικεία συνείδηση του εαυτού»

Ο όρος συνείδηση του εαυτού βασίζεται σε μια φιλοσοφική κατασκευή που προέρχεται από το έργο του Merleau-Ponty. Εξηγεί ότι όλα όσα αντιλαμβανόμαστε για τον κόσμο διαμεσολαβούνται από το σώμα και ότι είναι αδύνατο να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και πώς αλληλεπιδρούμε και συμπεριφερόμαστε με τους άλλους και το περιβάλλον χωρίς να καταλαβαίνουμε το σώμα μας. Στην ψυχολογία, ο όρος «ενσάρκωση» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την επίδραση που έχει το σώμα στο πώς διαμορφώνεται το μυαλό. Η αναπτυξιακή θεωρία της συνείδησης του εαυτού εξηγεί ότι οι εμπειρίες ενσωμάτωσης μπορούν να χωριστούν σε τρεις βασικές οδούς:

  • Φυσικός τομέας: Αυτό περιλαμβάνει το αίσθημα ασφάλειας για συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες, την ευκαιρία να φροντίσουν το σώμα τους και την επικύρωση για αυτό που επιθυμεί το σώμα τους.
  • Διανοητικός τομέας: Αυτό περιλαμβάνει το να μην εκτίθεται και να επηρεάζεται από στερεότυπα φύλου και να μην πιέζεται να συμπεριφέρεται με γυναικείο τρόπο, όπως να είσαι υπάκουος, υποτακτικός ή «κυρία».
  • Τομέας κοινωνικής δύναμης και σχεσιακών συνδέσεων: Αυτό περιλαμβάνει την ισότιμη πρόσβαση σε πόρους, το να είσαι μέρος κοινοτήτων χωρίς προκαταλήψεις, να έχεις σχέσεις ενδυνάμωσης και να σου παραχωρείται εξουσία ανεξάρτητα από το πώς φαίνεται το σώμα.

Οι Επιδράσεις της Συνείδησης του Εαυτού στις Γυναίκες

Μια μελέτη επικεντρώθηκε στο πώς οι ενσωματωμένες εμπειρίες των γυναικών επηρεάζονται από τα κοινωνικά πλαίσια. Συγκεκριμένα, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της συνείδησης του εαυτού, των διατροφικών διαταραχών, των προβλημάτων εικόνας του σώματος και της θετικής γήρανσης μεταξύ των κοριτσιών και των γυναικών. Η μελέτη οδήγησε στην ανάπτυξη της εμπειρίας της συνείδησης του εαυτού, η οποία ομαδοποίησε τις εμπειρίες της ενσωμάτωσης σε πέντε συνεχείς διαστάσεις, καθεμία με θετικό και αρνητικό πόλο. Οι πέντε διαστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Σύνδεση σώματος και άνεση
  • Οργανισμός και λειτουργικότητα
  • Εμπειρία και έκφραση επιθυμίας
  • Συμμετοχή σε συντονισμένες πρακτικές αυτοφροντίδας
  • Αντίσταση στην αυτο-αντικειμενοποίηση
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας

9 Πράγματα που θα βελτιώσουν την αυτοφροντίδα σας χωρίς να ξοδέψετε χρήματα

Πώς θα βοηθήσει η αυτοφροντίδα στη μείωση του άγχους;

Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορούν να βελτιώσουν το άγχος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

6 λάθη οργάνωσης μπάνιου και πώς να τα διορθώσετε

Μπάνιο οργάνωση: Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού δεν δίνουν προτεραιότητα σε πρακτικές λύσεις αποθήκευσης που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την αισθητική και τη λειτουργικότητα του μπάνιου τους.

Βρείτε ανακούφιση από τον ίλιγγο και τη ζάλη με αποτελεσματικές θεραπείες

Ίλιγγος ζάλη: Ο ίλιγγος και η ζάλη είναι κοινές ανησυχητικές αισθήσεις που βιώνουν πολλοί, μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές ανάλογα με διάφορους παράγοντες που έχουν προκαλέσει τη ζάλη. 

Cozy cardio: Ένας ήπιος και αποτελεσματικός τρόπος για να αρχίσετε να αθλείστε

Cozy cardio: Η αντικατάσταση 30 λεπτών ημερησίως καθιστικής δραστηριότητας με σωματική δραστηριότητα ελαφριάς έντασης συσχετίστηκε με 11% μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία και 24% μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας.