Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Πώς θα βοηθήσει η αυτοφροντίδα στη μείωση του άγχους;

Αυτοφροντίδα: Πώς θα βοηθήσει η αυτοφροντίδα στη μείωση του άγχους;

Αυτοφροντίδα: . Ορισμένοι παράγοντες άγχους βρίσκονται στο πλαίσιο του ελέγχου σας και μπορούν να προληφθούν.

Η εμπειρία του άγχους είναι καθολική – είναι μέρος του να είσαι ζωντανός. Επομένως, η ανάπτυξη μιας υγιούς αντίδρασης στο στρες είναι μια δεξιότητα που θα σας εξυπηρετήσει καλά σε όλη σας τη ζωή. Ορισμένοι παράγοντες άγχους βρίσκονται στο πλαίσιο του ελέγχου σας και μπορούν να προληφθούν. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε εάν θέλετε το πρόσθετο άγχος μιας πέμπτης τάξης, εκτός από τη δουλειά, την αθλητική ομάδα, τη σχέση εξ αποστάσεως κ.λπ. Άλλοι παράγοντες άγχους είναι αναπόφευκτοι, αλλά μπορείτε να ανακουφίσετε τον αντίκτυπο εφαρμόζοντας ορισμένες από τις στρατηγικές ευεξίας.

Πρόληψη

 • Καλή αυτοφροντίδα: Η φροντίδα του εαυτού σας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα σωματικά, συναισθηματικά και ψυχικά σας αποθέματα για την πρόληψη και τη διαχείριση του άγχους. Αυτό περιλαμβάνει τακτικό ύπνο, άσκηση, χαλάρωση και καλή διατροφή.
 • Αξιολογήστε τις προτεραιότητές σας: Υπάρχουν τόσες πολλές εκπληκτικές δραστηριότητες για να συμμετάσχετε, αλλά αν προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα, μπορεί να εξαπλωθείτε πολύ για να αποκομίσετε πραγματικά αξία από τις δραστηριότητες στις οποίες ασχολείστε. Τι είναι πιο σημαντικό για εσάς; Φανταστείτε τον εαυτό σας 5-10 χρόνια στο μέλλον, κοιτάζοντας πίσω. Θα θέλατε να επενδύσετε περισσότερο στους ακαδημαϊκούς; Αναπτύσσοντας φιλίες; Συνδιδακτικές δραστηριότητες;
 • Σκεφτείτε να κάνετε λιγότερα: Προσπαθήστε να αφήσετε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε και να ανανεωθείτε. Πριν αναλάβετε πρόσθετες ευθύνες, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε εάν πρόκειται να συμβάλει ή να μειώσει τη συνολική σας ευημερία. Αξίζουν τα οφέλη το πιθανό άγχος;
 • Εξασκηθείτε στον καθορισμό ορίων: Μπορεί να είναι δύσκολο να πείτε «όχι» στους άλλους ή να περιορίσετε τον εαυτό σας από το να κάνετε τα πάντα, ακόμα κι αν γνωρίζετε ότι μπορεί να είναι καλύτερο για εσάς μακροπρόθεσμα. Αντί να λέτε αυτόματα «ναι» σε νέες ευθύνες, εξετάστε το ενδεχόμενο να αλλάξετε την προεπιλεγμένη απάντησή σας σε «Αφήστε με να το σκεφτώ» ή «Θα επικοινωνήσω μαζί σας» για να αγοράσετε λίγο χρόνο για να εξετάσετε τον αντίκτυπο της απόφασης.
 • Δούλεψε σκληρά, παίξε καλά: Η σκληρή δουλειά είναι κουραστική και σου αξίζει να χαλαρώσεις και να χαλαρώσεις. Επιλέξτε δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, να διασκεδάσετε και να ανεφοδιαστείτε με καύσιμα.

Ανακούφιση από το άγχος

Ποιο είναι το αγαπημένο σας πράγμα να κάνετε όταν είστε αγχωμένοι; Εάν η στρατηγική σας περιλαμβάνει ένα  παγωτό ή μια μπύρα, σκεφτείτε να προσθέσετε μερικές υγιεινές επιλογές στο μείγμα! Είναι χρήσιμο να δημιουργήσετε ένα «διαφορετικό χαρτοφυλάκιο» στρατηγικών ανακούφισης από το άγχος για να προσαρμοστείτε στη διάθεση και τους πόρους σας. Παρακάτω είναι μια ενδεικτική λίστα.

 • Μιλήστε σε κάποιον: Είτε είναι φίλος, οικογένεια, σύμβουλος ή θρησκευτικός σύμβουλος, η υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας.
 • Παιχνίδι: Κάνε κάτι καθαρά για πλάκα.
 • Γράψτε: Μερικές φορές είναι χρήσιμο να απομακρύνετε τις αγχωτικές σκέψεις από το μυαλό σας και στο χαρτί.
 • Αλλάξτε το τοπίο: Κάντε μια βόλτα στο καταφύγιο άγριας ζωής, εξερευνήστε ένα νέο μέρος στην πόλη ή βγείτε εντελώς έξω από την πόλη.
 • Δοκιμάστε μια στρατηγική χαλάρωσης: Ενσυνειδητότητα, γιόγκα, μασάζ… υπάρχουν πολλές πρακτικές για να διαλέξετε και ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών που εκθέτει τα οφέλη.
 • Κινήστε το σώμα σας: Βρείτε τρόπους να δραστηριοποιηθείτε και να ενσωματώσετε περισσότερη κίνηση στη ζωή σας.

Πολύ στρεσαρισμένοι για να καταπολεμήσετε το άγχος;

Εάν είστε τόσο αγχωμένοι που δεν έχετε τον χρόνο ή την ενέργεια να αφιερώσετε στην αυτοφροντίδα, τότε είναι που χρειάζεστε περισσότερο αναπλήρωση! Η προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού σας είναι μια απόφαση που μόνο εσείς μπορείτε να πάρετε και η αλλαγή συμπεριφοράς μπορεί να απαιτήσει κάποια προσπάθεια. Αυτές είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε αλλαγές και να τις διατηρήσετε.

 • Θέστε έναν στόχο: Να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με το τι θα θέλατε να δοκιμάσετε. Π.χ. αφιερώστε 5 λεπτά την ημέρα εστιάζοντας στην αναπνοή ή κάντε παρέα με φίλους και μην σκέφτεστε τη δουλειά 3 φορές την εβδομάδα.

 • Κάντε ένα σχέδιο: Πώς θα πετύχετε τον στόχο σας; Ποια είναι τα απαραίτητα βήματα; Αν σπάσετε τον στόχο σας σε σταδιακά βήματα θα τον κάνει να αισθάνεστε πιο διαχειρίσιμος.
 • Γράψτε το: Απλά γράψτε το σχέδιό σας αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας σας κατά 30%. Το να πείτε σε άλλους ανθρώπους θα αυξήσει την πιθανότητα να ακολουθήσετε ακόμα περισσότερα.
 • Λάβετε υποστήριξη: Βρείτε έναν «φίλο» που θα συμμετάσχει στο σχέδιό σας μαζί σας ή βρείτε ένα πρότυπο, μέντορα ή προπονητή.
 • Επιβραβεύστε ενέργειες, όχι αποτελέσματα! Είναι σημαντικό να ενισχύσετε τον εαυτό σας για να κάνετε θετικά βήματα, αντί να εστιάσετε αποκλειστικά στην επίτευξη του τελικού σας στόχου.
 • Μετατρέψτε τις κακές μέρες σε καλά δεδομένα: Προσπαθήστε να δείτε τις αποτυχίες ως πληροφορίες. Τι συνέβη και πώς μπορείτε να το χειριστείτε διαφορετικά; Γίνετε περίεργοι, όχι κατάθλιψη! Δώστε στη νέα συμπεριφορά τουλάχιστον τρεις προσπάθειες πριν την εγκαταλείψετε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φροντίστε τον εαυτό σας για να είστε πιο παραγωγικοί στην εργασία σας

Χρησιμοποιούμε την αυτοφροντίδα ως διέξοδο στις σχέσεις μας;

Φροντίστε τον εαυτό σας ακόμα κι αν μεγαλώνετε μόνοι σας τα παιδιά σας

Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας στην διαχείριση άγχους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χρειάζεστε περισσότερο αντηλιακό όταν κάνει ζέστη έξω;

Αντηλιακό θερμοκρασία: Όταν κάνει ζέστη, γίνεται προφανές ότι χρειάζεστε αντηλιακό γιατί νιώθετε ζεστασιά και αισθάνεστε ότι ο ήλιος καίει πάνω στο δέρμα σας. Αλλά η θερμότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα με την υπεριώδη ακτινοβολία.

Συμβουλές για την αποφυγή τραυματισμών κατά την ποδηλασία

«Υπάρχουν απλά προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε», λέει ο Δρ Κάκαρ. "Το να έχετε πιο χοντρές λαβές ώστε να μην πιέζεστε τόσο δυνατά μπορεί επίσης να βοηθήσει. Τα γάντια ποδηλάτου βοηθούν επίσης και μερικές φορές βάζουν τον καρπό σας σε καλύτερη θέση από το να ασκείτε πίεση στην παλάμη σας." Δεν μπορείτε πάντα να αποφύγετε ένα ατύχημα, αλλά μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας ασφαλέστερη φορώντας πάντα κράνος ποδηλάτου.

Τι να προσέξετε στα απωθητικά κουνουπιών;

Εντομοαπωθητικά: Όταν ένα κουνούπι σας δαγκώνει, τρυπάει το δέρμα χρησιμοποιώντας ένα στοματικό εξάρτημα που ονομάζεται προβοσκίδα για να απορροφήσει αίμα.

Σιέστα: Πόσο ωφέλιμη είναι η ανάπαυση του μεσημεριού για την υγεία;

Σιέστα: Η ενσωμάτωση της σιέστα στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, από βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και βελτίωση της διάθεσης έως καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και αυξημένη παραγωγικότητα.

Close Icon