ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσκηση: 5 τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας

Άσκηση: 5 τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας

Άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τον διαλογισμό, μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία του εγκεφάλου και την καλή του λειτουργία.

Ενώ η άσκηση διατηρεί το σώμα σε φόρμα, η υγεία του εγκεφάλου είναι εξίσου σημαντική επειδή η υγεία του μυαλού και του σώματος δεν μπορεί να διαχωριστεί. Καθώς η έρευνα εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος, και με αρκετές παθήσεις ψυχικής υγείας σε άνοδο, είναι σημαντικό να μην παραμελούμε την υγεία του εγκεφάλου. Και αποδεικνύεται ότι η άσκηση είναι ένα ζωτικό συστατικό. Λοιπόν, πώς η άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλό σας; Με πολλούς τρόπους, αλλά εδώ είναι πέντε τρόποι που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου:

  • Ο διαλογισμός ως μορφή άσκησης του εγκεφάλου: Οι άνθρωποι έχουν χάσει την επαφή με τη φύση επειδή έχουν επιβαρύνει τον εαυτό τους με υπερφόρτωση πληροφοριών. Ο διαλογισμός βοηθά στο να βρείτε το χάσμα μεταξύ των σκέψεών σας και να παραμείνετε εκεί. Τα οφέλη του διαλογισμού επεκτείνονται στο μυαλό, όπως τα οφέλη της άσκησης επεκτείνονται και στο σώμα. Όταν εξασκείτε και τα δύο μαζί, θα βιώσετε μια μεγαλύτερη θετική αλλαγή στην υγεία του μυαλού-σώματος. Ο διαλογισμός και η άσκηση σας βοηθούν να κοιμάστε καλύτερα, να γερνάτε πιο αργά και να διατηρήσετε τη γνωστικότητά σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά έχετε κατά νου ότι το ένα δεν αντικαθιστά το άλλο.
  • Η άσκηση ενισχύει τη μνήμη: Η έρευνα έχει επανειλημμένα δείξει ότι η τακτική άσκηση βοηθά στην επεξεργασία και στην ανάκτηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναμνήσεων. Μέτριας έντασης αερόβιες ασκήσεις όπως το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο ή το τζόκινγκ μπορούν επίσης να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα όχι μόνο ηρεμεί το νευρικό σας σύστημα, αλλά ορισμένες στάσεις γιόγκα μπορούν επίσης να μειώσουν την ένταση των μυών απελευθερώνοντας ενδορφίνες στον εγκέφαλό σας που ανακουφίζουν από το στρες. Όποιο είδος άσκησης κι αν επιλέξετε, η επιστήμη προτείνει ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου σας.
  • Η άσκηση βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες: Η σωματική άσκηση και η ενσυνειδητότητα βελτιώνουν πολλαπλές νοητικές ικανότητες όπως η μάθηση, η σκέψη, η λογική, η μνήμη, η επίλυση προβλημάτων, η λήψη αποφάσεων και η προσοχή. Η επιστήμη έχει επανειλημμένα δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και καλύτερης γνωστικής λειτουργίας. Και δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να δούμε αποτελέσματα. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ακόμη και σύντομες, 10λεπτες περιόδους άσκησης είναι αρκετές για να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα: Ένας καλός επτάωρος ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Χωρίς ύπνο, ο εγκέφαλός σας παλεύει με τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων και μπορείτε να αισθάνεστε κυκλοθυμικοί και ευερέθιστοι. Επίσης, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει σωστά μετά από έναν κακό ύπνο. Ένας τρόπος για να βελτιώσετε τον κιρκάδιο ρυθμό είναι να ασκείστε τακτικά και να βελτιώσετε τα πρότυπα ύπνου σας.
  • Η άσκηση μειώνει το άγχος: Σε αυτόν τον γρήγορο κόσμο, είμαστε τόσο καλωδιωμένοι που είμαστε συνεχώς κουρασμένοι, κάτι που είναι μια αιτία του άγχους. Ενώ κάποιο άγχος σας κάνει ανταγωνιστικούς, το παρατεταμένο άγχος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες (όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη) στο σώμα σας, ενώ οι ασκήσεις αναπνοής όπως η μέθοδος 4-7-8 βοηθούν στην ηρεμία του μυαλού, ανακουφίζοντας έτσι το στρες. Μετρήστε μέχρι το τέσσερα και εισπνεύστε, μετά κρατήστε την αναπνοή σας μέχρι το επτά και εκπνεύστε μετρώντας μέχρι το οκτώ και δείτε πόσο σύντομα θα απαλλαγείτε από το άγχος.

Οι ειδικοί συνιστούν 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Λένε επίσης ότι η ανάμειξη της έντασής σας μπορεί να είναι καλή ιδέα γιατί μπορεί να διεγείρει διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου σας. Τελικά, η καλύτερη άσκηση είναι αυτή που απολαμβάνεις! Βρείτε κάτι που σας κάνει να νιώθετε καλά και κάντε το για να διατηρήσετε τον εγκέφαλο και το σώμα σας υγιή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα θεραπεία για τα άτομα που πάσχουν από Πάρκινσον

Η άσκηση μόνο μία φορά το μήνα μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας δεκαετίες αργότερα

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο και προκαλεί άνοια;

Ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται εάν ζείτε με χρόνιο πόνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

8 Τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό μας

Μεταβολισμός: Ενσωματώνοντας τρόφιμα που ενισχύουν τον μεταβολισμό στη διατροφή σας μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να υποστηρίξετε τις φυσικές διαδικασίες καύσης θερμίδων του σώματός σας και τη συνολική ευεξία.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.