ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Mικροβιακή Aντοχή: Έκθεση χαράζει την πορεία για τον περιορισμό της Σιωπηλής Πανδημίας

Mικροβιακή Aντοχή: Έκθεση χαράζει την πορεία για τον περιορισμό της Σιωπηλής Πανδημίας

"Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με τους τελικούς χρήστες, τους ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς εταίρους για τον εντοπισμό και την ιεράρχηση των λύσεων που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πρόληψη και τη διαχείριση της περαιτέρω ανθεκτικότητας", δήλωσε ο Δρ Μόργκαν. "Η έκθεση παρέχει προβληματισμούς και διεπιστημονικούς τρόπους για οργανισμούς ή ομάδες να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη πρόκληση της ανθεκτικότητας στη μικροβιακή αντοχή ΑΜΡ", δήλωσε.

Mικροβιακή Aντοχή: Έκθεση που κυκλοφόρησε χθες περιγράφει τις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσει η Αυστραλία και ο κόσμος για να αποφύγει να επιστρέψει σε μια προ-αντιμικροβιακή εποχή, όπου οι απλές λοιμώξεις είναι θανατηφόρες και ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις είναι πολύ επικίνδυνες για να εκτελεστούν. Στην Αυστραλία παρατηρείται μια αυξανόμενη “σιωπηλή πανδημία” αντιμικροβιακής αντοχής (AMR) – όταν βακτήρια και άλλα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά στα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να τα σκοτώνουν, όπως τα αντιβιοτικά, συνήθως λόγω κακής ή υπερβολικής χρήσης. Η έκθεση, “Περιορισμός της μικροβιακής αντοχής: για την καταπολέμηση της “σιωπηλής πανδημίας””, ζητεί μεγαλύτερο εθνικό συντονισμό και εστίαση στον εξορθολογισμό των διαδικασιών εμπορίας νέων λύσεων και τεχνολογιών για την αντιμικροβιακή αντοχή. Η έκθεση εκπονήθηκε από την Αυστραλιανή Ακαδημία Τεχνολογικών Επιστημών και Μηχανικής (ATSE) και ξεκίνησε από την CSIRO, την εθνική επιστημονική υπηρεσία της Αυστραλίας.

Η Branwen Morgan, επικεφαλής της αποστολής της CSIRO για την ελαχιστοποίηση της μικροβιακής αντοχής, δήλωσε ότι η μικροβιακή αντοχή χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως μία από τις 10 μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. “Η ΑΜΡ θα μπορούσε να καταστήσει αναποτελεσματικά ορισμένα από τα πιο κρίσιμα αντιμικροβιακά φάρμακα, υπονομεύοντας τη σύγχρονη ιατρική και καθιστώντας μας ευάλωτους σε λοιμώξεις ανθεκτικές στα φάρμακα”, δήλωσε η Δρ Μόργκαν. “Είναι υπεύθυνη για περισσότερους από 1,27 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο και ο αριθμός αυτός αυξάνεται. “Στην Αυστραλία, η μοντελοποίηση δείχνει ότι η μικροβιακή αντοχή ΑΜΡ θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι υπεύθυνη για πάνω από 5.000 θανάτους ετησίως. “Αυτή η έκθεση επισημαίνει τις βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες για την Αυστραλία να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο προλαμβάνουμε, ανιχνεύουμε, διαγιγνώσκουμε και αντιδρούμε στις ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις και μειώνουμε τις επιπτώσεις της μικροβιακής αντοχής ΑΜΡ”, δήλωσε Η έκθεση βασίστηκε στην εμπειρογνωμοσύνη περισσότερων από 100 διεπιστημονικών εμπειρογνωμόνων από την κυβέρνηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία και εξέτασε μια σειρά δυνητικά επιδραστικών τεχνολογιών, όπως:

Ολοκληρωμένες λύσεις επιτήρησης και ανίχνευσης

Διαγνωστικά σημεία περίθαλψης

Τεχνολογίες εμβολιασμού

Αντιμικροβιακές επιφάνειες

Τεχνολογίες αποστείρωσης αέρα

Συγκεκριμένα παραδείγματα περιλάμβαναν σπρέι επιφανειών που αλλάζουν χρώμα όταν υπάρχουν παθογόνα, και τουαλέτες που ανιχνεύουν και αφοπλίζουν επιβλαβή μικρόβια πριν αυτά φτάσουν στις υδάτινες οδούς μας. Η διευθύνουσα σύμβουλος της ATSE Kylie Walker δήλωσε ότι η Αυστραλία έχει τη δυνατότητα να συμβάλει παγκοσμίως στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής ΑΜR και θα πρέπει να φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στη διαχείρισή της. “Έχουμε έναν πλούτο δημιουργικών τεχνολογικών λύσεων για τη μικροβιακή αντοχή AMR που αναδύονται στην Αυστραλία. Πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις καινοτομίες μέσω της διαδικασίας εμπορικής αξιοποίησης, ώστε να μπορούν να παρασχεθούν στα περιβάλλοντα που χρειάζονται, με έναν εξορθολογισμένο, βιώσιμο και συντονισμένο τρόπο”, δήλωσε η κα. Walker. Η έκθεση υποστηρίζει τις εργασίες που διεξάγονται στο πλαίσιο της αποστολής για την ελαχιστοποίηση της μικροβιακής αντοχής, η οποία αναπτύχθηκε από το CSIRO σε συνεργασία με τα αυστραλιανά υπουργεία Γεωργίας, Αλιείας και Δασών και Υγείας και Φροντίδας Ηλικιωμένων. Ο Δρ Morgan δήλωσε ότι η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία μιας συνεργατικής, προληπτικής προσέγγισης της μικροβιακής αντοχής ΑΜΡ, η οποία αποτελεί βασικό δόγμα της Αποστολής. “Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με τους τελικούς χρήστες, τους ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς εταίρους για τον εντοπισμό και την ιεράρχηση των λύσεων που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πρόληψη και τη διαχείριση της περαιτέρω ανθεκτικότητας”, δήλωσε ο Δρ Μόργκαν. “Η έκθεση παρέχει προβληματισμούς και διεπιστημονικούς τρόπους για οργανισμούς ή ομάδες να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη πρόκληση της ανθεκτικότητας στη μικροβιακή αντοχή ΑΜΡ”, δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το CDC προειδοποιεί εν μέσω αύξησης ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων

Τα προγράμματα αντιμικροβιακής διαχείρισης ωφέλιμα για τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών

Τα υπερμικρόβια είναι κορυφαίος παγκόσμιος κίνδυνος για την υγεία

Νέο στέλεχος γονόρροιας ανθεκτικό στα φάρμακα στη Μασαχουσέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς το μέλι μπορεί να καταπραΰνει τον βήχα;

Μέλι: Το ακατέργαστο, μη επεξεργασμένο μέλι διατηρεί περισσότερες από τις ευεργετικές του ενώσεις σε σύγκριση με τις εξαιρετικά επεξεργασμένες ποικιλίες που βρίσκονται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

Πώς θα βοηθήσετε στη φροντίδα των ατόμων με άνοια;

Άνοια: Να θυμάστε ότι η φροντίδα της άνοιας είναι ένα ταξίδι που απαιτεί συνεχή προσαρμογή και ευελιξία. Κάθε άτομο με άνοια είναι μοναδικό και οι ανάγκες και οι συμπεριφορές του μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε τη σχέση σας από απόσταση;

Σχέση εξ αποστάσεως: Δίνοντας προτεραιότητα στην επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και τις κοινές εμπειρίες, μπορείτε να διατηρήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον και την αγάπη στη σχέση σας, ανεξάρτητα από τη φυσική απόσταση.

Η ικανότητα των μητέρων να "θυμούνται" προηγούμενες εγκυμοσύνες υποδηλώνει νέες στρατηγικές για την πρόληψη επιπλοκών

Αυτή η επιρροή που συνδέεται με τα εμβρυϊκά κύτταρα βασίζεται στην έρευνα που δημοσίευσαν ο Way και οι συνεργάτες του στο Cell το 2015 και η οποία δείχνει ότι τα παιδιά διατηρούν ένα μικρό απόθεμα κυττάρων που μεταφέρονται από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ονομάζονται μητρικά μικροχιμαιρικά κύτταρα.